maanantai 12. huhtikuuta 2021

Yhdeksän hyvää ja ja kymmenen kaunista - mutta valtio maksaa

SDP esitteli eilen kuntavaaliohjelmansa. Seuraavassa poimintoja siitä samassa järjestyksessä kuin ne tulivat vastaan demareiden pää-äänenkann... ei kun Suomen johtavan sitoutumattoman ja ehdottoman puolueettoman sanomalehden asiasta kertovassa jutussa

"Sdp haluaa yhdenmukaistaa omaishoidon kriteerit koko maassa ja korottaa omaishoidon tukea... Omaishoidon tuen määrää on tarkistettava ja siihen on varattava riittävät resurssit."

"Neuvoloiden palveluita on laajennettava tukemaan perheitä koko lapsuuden ja nuoruuden ajan. Neuvolakäyntejä on oltava riittävästi, jotta perheet saavat riittävää ja oikea-aikaista tukea."

"Puolue haluaa, että kunnissa panostetaan matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuuteen ja nuorisotoimintaan, jotta nuoret saavat tukea heti, kun sitä tarvitaan".

"Me haluamme, että jokaisessa kunnassa tehdään kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma ja että sen toimeenpanoa myös säännöllisesti seurataan... SDP haluaa, että poliisin, nuorisotyön, sosiaalihuollon ja koulun yhdistävän moniammatillisen ankkuritoiminnan toimintaedellytykset ovat kunnossa kaikissa kunnissa."

"Yritystoiminnan ja työllisyyden parantamiseksi Sdp haluaa parantaa kaavoituksen ja lupaprosessien sujuvuutta. Palvelujen ostoissa pitäisi korostaa paikallisuutta."

"Työllisyyden hoidossa puolue panostaisi yksilölliseen tukeen, koulutukseen ja palveluihin".

"Kuntien pitää puolueen mukaan siirtyä pois öljylämmityksestä omistamissaan kiinteistöissä. Asuntojen siirtymistä fossiilittomiin lämmitysjärjestelmiin pitää tukea."

"Liikenteen ja liikkumisen kehittämisessä on puolueen mielestä panostettava joukkoliikenteeseen, pyöräilyyn, kävelyyn ja muihin ilmastokuormitusta vähentäviin liikkumismuotoihin... asuinalueet pitää suunnitella niin, ettei omaa autoa tarvita palveluihin, harrastuksiin ja työpaikoille liikkumiseen. Toimiva joukkoliikenne pitäisi turvata puolueen mielestä koko maassa kaupunkialueidenkin ulkopuolella."

Kuten arvoisa lukijani huomasi, on SDP:n vaaliohjelmassa luvattu paljon hyvää ja kaunista. Mutta se kaikki ei tietenkään tule ilmaiseksi. Onneksi puolue on miettinyt myös kuntien tulopuolta ja keksinyt siihen lyömättömän ratkaisun.

Puheenjohtaja Sanna Marinin mukaan nimittäin "valtion pitää vastata taloudellisesti siitä, että peruspalvelut pystytään järjestämään tasa-arvoisesti kaikissa kunnissa".

Päätin jättää edelle kirjoittamani ilman sen suurempia kommentteja, koska uskon, että te - arvoisat lukijani - ymmärrätte kyllä itsekin mitä SDP:n kuntavaaliohjelman meno- ja tulopuolen toteuttamisesta seuraisi. Ja miksi se juuri siitä syystä ei ole - ainakaan toivottavasti -  muuta kuin joukko ihania toiveita, joiden toteuttaminen ei ole sen enempää realistista kuin mahdollistakaan.

Sen näyttäisi huomanneen myös SDP:n hallituskumppani Keskusta, joka MTV3:n uutisen mukaan "väläytti perjantaina jopa hallituksesta lähtöä, jollei riittäviä talous- ja työllisyyspäätöksiä saada aikaan". Nähtäväksi jää, uskovatko tulevien kuntavaalien äänestäjät valtioneuvoston tähänastisista toimista huolimatta puolueen puheisiin. Ja jos uskovat, niin vaikuttavatko Keskustan vaatimukset jotenkin hallituksen politiikkaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

9 kommenttia:

 1. Juu. Kivakouluprojekti ei lopettanut koulukiusaamista, koska kulttuurimarksistien kasvatusideoligia on tuottanut itsekeskeisiä kersoja, joille kukaan ei ole auktoriteetti. Samalla maahan on päästetty muukalaisia, jotka halveksivat kantaväestöä ja ottavat meistä kaiken hyödyn. Vapaan kasvatuksen takia meillä on kotimainen kolmekymppisten sinkkuarmeija, joka ei osaa muuta kuin vaatia lisää etuuksia.

  Omaishoidon tuen nosto on yhtä uskottava kuin vappusatanen. Työllisyyden esteenä on siis ollut kaavoitusongelmat ja vähäinen koulutus? Luulenpa, että Suomessa on maailman parhaiten koulutettu työttömien legioonat. Tarjolla oleviin töihin koulutetaan maahan tuppaavia luku-ja kirjoitustaidottomia kielipuolia.

  Sossujen energiapolitiikkahan tarkoittaa maaseudun autioittamista, joten kepun mukanaolo hallituksessa moisen puolueen kanssa on vähintäänkin omituista.

  Kaikenkaikkiaan tuo ympäripyöreä kukkahattutätien lässytysloru on kopioitu aiemmista vaaliohjelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin!

   Aikaisemmin edes varsinaiset kommunistit hallituksessa saaneet yhtä paljon vahinkoa aikaan kuin nykyinen viherkommunistinen suomentuho-hallitus.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 2. Naiskansanedustajat ovat nyt innolla rakentamassa hirveää pykäläviidakkoa kausityöläisille. Muutama tuhat ulkomaalaista naista käy muutaman viikon ajan poimimassa marjoja Suomessa. Urakalla pitkää päivää ja saavat jopa vuoden kotimaan ansioita vastaavan summan verottomana. Suomen hinnoilla ja säännöillä noita marjoja ei kannata viljellä ja kerätä, joten koko marjateollisuus voi kadota.

  Samaan aikaan 50.000- 100.000 ulkomaalaista miestä tekee alipalkattua työtä Suomen rakennuksilla, telakoilla, metsissä, liikenteessä. Ympäri vuoden. Tämä ei noita naisia kiinnosta. Brexit lähti juuri tuollaisesta.

  VastaaPoista
 3. Professorin hyvin esille nostamien seikkojen lisäksi kommentoija Nimetön yllä kiteyttää mainiosti yhteiskunnallisia ongelmakohtiamme. Näistä suurin osa, ellei peräti kaikki, ovat täysin omaa tuotantoamme: 1990-luvun alusta lähtien tehtyjen virheiden aikaansaannosta. Kun kansa vielä on äänestänyt saman konsensuspuolueen eri fraktiot vuoron perään valtaan, niin voiko se syyttää muuta kuin itseään? Nyt sitten ollaan läpimädässä ja toimimattomassa vasemmistolaisessa, feministisessä ja puolitotalitaarisessa utopiaa tavoittelevassa valtiossa.

  Toki konsensuspuolueille ei ollut tosiasiallista vaihtoehtoa ennen vuotta 2017. Mutta silti kansaan uppoaa EU:n, Ylen ja Hesarin yksipuolinen ja johdatteleva tiedonvälitys, ynnä kaiken maailman ”vappusataset”. Taitaa olla niin, että vain Unkarin tie ( 51% äänistä kansallismielisille) voisi enää pelastaa meidät ja yhteiskuntamme – hyvinvointivaltiolle saamme jättää hyvästit joka tapauksessa. Siitä maahanmuutto nykyisessä laajuudessaan pitää huolen.

  Toinen kysymys sitten on, antaisivatko konsensuspuolueet vallan kansallismielisille mikäli vaalitulos niin määrittelisi? Ruotsissa eivät ole antaneet edes hallituspaikkoja. Ja Suomihan tapaa seurata elinvoimansa menettänyttä Ruotsia. Onko käynyt niin, että yhteiskuntaa ylläpitävä ja toisintava elinvoima on myös suomalaisilta ehtynyt?

  VastaaPoista
 4. Kepu filmaa, eivät tosiaankaan ole jättämässä hillotolppaansa kun ei ole takeita pääsevätkö niille enää uudestaan.
  Mitä tulee aattellisten hullujen unelmiin ja suunnitelmiin niin ei sillä realismilla ole ennenkään mitään väliä ollut - siitä huolimatta on lähdetty toteuttamaan utopioita, vaikka väkipakolla. Lopputulokset tietysti karmaisevat jälkipolvia, puhumattakaan itse ajassa eläneitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Lopputulokset tietysti karmaisevat jälkipolvia..."

   Velka- ja matuhelvetti jälkipolville, mutta se ei noita seinähulluja viherkommunisteja ja omaa hillotolppaansa vahtivia kepuleita kiinnosta.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 5. "Me haluamme, että jokaisessa kunnassa tehdään kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma ja että sen toimeenpanoa myös säännöllisesti seurataan... SDP haluaa, että poliisin, nuorisotyön, sosiaalihuollon ja koulun yhdistävän moniammatillisen ankkuritoiminnan toimintaedellytykset ovat kunnossa kaikissa kunnissa."

  En hetkeäkään epäile, etteikö toimenpideohjelman tekeminen onnistuisi. Ja epäilemättä seuraaminenkin onnistuu. Ja varmasti raporttejakin kirjoitellaan. Ja runsaasti uusia powerpoint -esityksiä ja liturgisia ilmauksiakin synnytetään täydellistä varmuutta lähentelevällä todennäköisyydellä. Seminaareja ja koulutustilaisuuksiakin tullaan varmasti järjestämään runsain mitoin. Ja kaikkeen tähän saadaan kulumaan niin paljon rahaa, aikaa ja energiaa, että itse asia jää hoitamatta ja ongelma pahenee. Mutta ei se mitään. Siitähän saadaan hyvä teema seuraaviin vaaleihin ja voidaan taas julistaa, että täytyy tehdä toimenpideohjelma, jonka toimeenpanoa säännöllisesti seurataan ja …

  VastaaPoista
 6. " Liikenteen ja liikkumisen kehittämisessä on puolueen mielestä panostettava joukkoliikenteeseen, pyöräilyyn, kävelyyn ja muihin ilmastokuormitusta vähentäviin liikkumismuotoihin... "

  Ilmeisesti SDP haluaa vähentää ilmastokuormitusta.

  Eräiksi keinoiksi sopisi maahanmuuton vähentäminen ja asettamalla naisille synnytettyjen vauvojen sallittu enimmäismäärä.

  Acc

  VastaaPoista
 7. "Kuntien pitää puolueen mukaan siirtyä pois öljylämmityksestä omistamissaan kiinteistöissä. Asuntojen siirtymistä fossiilittomiin lämmitysjärjestelmiin pitää tukea."
  Öljylämmitys on fossiiliton jos käyttää biopolttoöljyä jota on jo markkinoilla. Kaikilla vaan ei ole varaa investoida kymppitonnia lämmitysjärjestelmänsä vaihtamiseen.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!