tiistai 20. huhtikuuta 2021

Jatkuvatko ekonomistien vieroksumat punavihreät bileet?

Helsingin sanomat oli teettänyt ekonomisteilla mielipidekyselyn, jossa selvitettiin heidän näkemystään siitä, kuinka Suomen velkavetoista taloutta tulisi hoitaa jatkossa. Selvä enemmistö eli peräti 71 prosenttia ekonomisteista leikkaisi julkista taloutta. Noin puolet kannatti verotuksen kiristämistä.

Sanna Marinin (sd) punavihreää hallitusta taustalla ilmiselvästi tukevan HS:n jutun otsikko oli totutun harhaanjohtava. Sen mukaan "puolet ekonomisteista aloittaisi leikkaukset tai veronkiristykset jo tällä vaalikaudella".

Otsikko ei sinänsä valehdellut, mutta siitä syntyi vaikutelma, jonka mukaan ekonomistit olisivat kovinkin erimielisiä toimenpiteiden kiireellisyydestä. Näin ei kuitenkaan ollut, sillä vain 13 prosenttia halusi siirtää leikkauksia tai veronkiristyksiä pidemmälle tulevaisuuteen. Loput eivät osanneet tai halunneet ottaa asiaan kantaa.

Toisin sanoen otsikointi tuki Marinin hallituksen vasemmistosiiven näkemyksiä, joiden mukaan julkisen talouden tasapinottamisella ei ole sen suurempaa kiirettä. Tragikoominen esimerkki tästä oli ministeri Jussi Saramon (vas) äskettäinen ulostulo, jonka mukaan hallitus on sitoutunut vastuullisesti hoitamaan asian sen jälkeen kun se on luopunut vallasta. 

Tämä on yksi niistä asioista, joista vihervasemmiston apupuolue Keskustan ministerit ovat kipuilleet, mutta eivät ryhtyneet toimenpiteisiin. Nähtäväksi jää, saako puolueen kenttäväki ministeristöään ruotuun ensi viikonlopun puoluevaltuuston kokouksessa.

Jos näin käy, on puolueella ja maan hallituksella kaksi vaihtoehtoa. Joko Keskustan joihinkin vaatimuksiin suostutaan tai vaihtoehtoisesti maalaisliittolaisten perilliset joutuvat jättämään hallituksen ja se kaatuu eduskuntakannatuksen puutteeseen. Siten on todennäköistä, että saarikkolaiset saavat läpi joitakin vähemmän merkittäviä vaatimuksiaan - kuten vaikkapa turvetuottajien jonkinlaisen alasajo-avustuksen

Samoilla linjoilla oli oppositiojohtaja Jussi Halla-aho (ps), joka arveli eilen keskustan saavan joitakin vaatimuksiaan läpi, jotta Marinin hallitus pysyisi pystyssä. Tosin hän samaan hengenvetoon epäili pääministerin rationaalisia kykyjä eli taktista osaamista houkutella porkkanaa tarjoamalla Keskustaa jatkamaan hallituksen käynnissä olevia punavihreitä "bileitä" - viimeinen sanavalinta suoraan Halla-aholta.

Omalta osaltani oletan Marinin ymmärtävän asian, etenkin kun Halla-aho on sen nyt hänelle rautalangasta vääntänyt. Mutta ei kuitenkaan vielä nuolaista, sillä myös meillä äänestäjillä on mahdollisuus tuoda näkemyksemme esiin. Sen saamme kesäkuulle siirretyissä kunnallisvaaleissa. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Punavihreät vievät ja Keskusta vikisee
Poliittinen kytkykauppa
HS:n väite: Keskusta ei ole vihervasemmiston apupuolue

 

    

5 kommenttia:

  1. Eva:n julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan bileiden jatkamista kannattaa pääasiassa vihreiden, vasliiton ja yllätys yllätys Rkp: kannattajat/äänestäjät. Pääosa muista kannattaa sopeuttamisen covidin jälkeiseen elämään tapahtuvan muuten kuin pelkästään verotusta kiristämällä ja ilmeisesti kun on kyse sopeuttamisesta niin suitsitaan hillittön lainanotto. Siis enemistö äänestysikäisistä ei kannata hallituksen nykyisen talouspolitiikan jatkamista. Toivottavasti tieto myös huomioidaan kehysriihessä.

    VastaaPoista
  2. Tänään uutisoitiin Ylen toimesta kepun Vanhasen uusi harhautustermi "sisäiset siirrot".
    Huomaa, että vaalit lähestyy kun kepun täytyy taas aloittaa kansalaisten älyttäminen.

    VastaaPoista
  3. Co2 päästöt ja puiden kaatotarve väheni olennaisesti kun Stora Enso ilmoitti Veitsiluodon tehtaan lopettamisen. Ja sehän pääministerin puoleelle passaa kun on linjassa hallituksen päästövähennystavoitteiden kanssa. Miten tämä vaikuttaa hallituksen koossa pysymiseen jäänee nähtäväksi.

    VastaaPoista
  4. Nykyisen hallituksen kohdalla tapahtunee Berliini-ilmiö. Ollaan bunkerissa ja jatketaan viimeiseen asti. Toivottavasti äänestäjät ymmärtävät irtaantua hallituksesta.

    Acc

    VastaaPoista
  5. Ei kepu vielä hallitusta jätä, sillä uudet vaalit jättäisivät ison joukon kepun nykyisistä kansanedustajista eduskunnan ulkopuolelle - samoin ministerit ja avustajat menettäisivät etunsa ja asemansa. Hallitus kaadetaan vasta vähän ennen vaalikauden loppua, kun pestit loppuvat joka tapauksessa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!