torstai 1. lokakuuta 2020

Rasistista huutelua Helsingin Maunulassa?

Vantaan kouluväkivaltatapaukset ovat nostaneet esille muitakin ikäviä kouluepisodeja. Yksi niistä on tapahtunut Helsingin Maunulassa, missä nuorisojoukko on pakottanut yhden oppilaan polvistumaan eteensä uhkaamalla tätä hengen menetyksellä sekä jakanut tilanteesta otettua videota sosiaalisessa mediassa. Syynä on epäillyn mukaan ollut rasistinen huutelu, joten tässä tapauksessa on varmuudella kyse monikulttuurisuuteen kuuluvasta väkivallasta. 

Tapaus alleviivasi myös sitä, ettei meillä edelleenkään toteudu looginen oikeus. Uhriksi joutunut poika ei pysty palaamaan kouluun, koska hän kohtaa siellä muiden oppilaiden huutelua eli kiusaaminen jatkuu edelleen. Epäillyt sen sijaan jatkavat koulunkäyntiä normaalisti. Koulu ei uhrin äidin mukaan ole tehnyt riittävästi ongelman ratkaisemiseksi. 

MTV3 oli tehnyt kyselyn koulujen rehtoreille. Siitä paljastui pari mielenkiintoista kohtaa. 

Ensinnäkin rehtoreiden näkemyksen mukaan opettajien väsyminen on suurempi ongelma kuin kouluväkivalta. Syytä tälle väsymiselle ei ole kerrottu, mutta epäilen, ettei koulujen lisääntyvä monikulttuurisuus ole ainakaan vähentänyt heidän työtaakkaansa. 

Toisaalta jutussa oli myös yksi äärimmäisen outo väite. Helsingin kuvataidelukion rehtori nimittäin uskoi, että hänen johtamassaan koulussa ei ole kouluväkivaltaa eikä edes kiusaamista. 

Koulujen todellisuutta jonkin verran tuntevana epäilen, että väite kertoo todennäköisemmin rehtorin kyvyttömyydestä havaita kiusaamista kuin todellisesta asiantilasta - koulukiusaaminenhan ei rajoitu pelkästään monikulttuurisiin kouluihin vaan kyllä kantaväestönkin nuoret ovat aina osanneet sen "taidon". Myös minun nuoruudessani.

Nyt esille nousseiden tapausten valossa olisikin kaikkien rehtoreiden ja opettajien syytä huolestua, mikäli he missään vähänkään suuremmassa koulussa jakavat kuvataidelukion rehtorin näkemyksen koulukiusaamisen puutteesta. Se kun mitä todennäköisimmin kertoo vain siitä, että jotain oleellista on jäänyt huomaamatta. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Havukosken uusi kouluväkivaltatapaus haastaa Vantaan kaupungin
Tumman pigmentin kulttuuria?
Väkivaltaa Havukoskella4 kommenttia:

 1. Luin mainitun koulyn rehtorin ylioppilaille kuukausi sitten pitämän puheen Helsingin sivuilta. Olisikohan ylioptimistinen lapsukaisten mielenlaadun suhteen?

  VastaaPoista
 2. Nollatoleranssi punaiselle fasismille ja punaviherterrorille.Tästä ilveilystä ja lastemme elämien tuhoamisesta vastuullisia punaisia fasistihuoria pitää rankaista.Kovin ottein.Liian kovia otteita ei ole edes teoriassa.Lässyttelyjen aika on ohi.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista minusta on miten ongelmat kasaantuvat ja kasvavat mutta mitään uusia selityksiä ei tule esille. Tilannekuvaa ei hahmoteta kokonaisvaltaisesti niin että historia ja kulttuurit olisivat siinä mukana -- vaan kaikki tuntuu muuttuvan yhä enemmän pelkiksi "yksittäistapauksiksi".

  Se kertoo siitä että valtava määrä erilaisia kognitiivisia dissonansseja jyllää jossain alitajunnassa. Ja ammatille ominainen yleinen "väsyminen" lisääntyy, koska todellisia ongelmia ei nosteta käsittelyyn. Psyyken energiatasapainojen kannalta tekopyhyys ja "poliittinen korrektius" ovat yksilöä hyvin rankasti kuormittavia ja kuluttavia suojakuoria.

  Koulu on jo taannoisten tilastojen mukaan yksi niistä yhtenäiskulttuuri-instituutioista, "valtioista valtiossa", joissa kiusaamisilmiö kuuluu ikään kuin olemuksellisesti kuvaan. (Kasarmillahan se kuuluu asiaankin, ja monille ehkä hieman yllättäen jossaiun vaiheessa kirkko komeili kiusaamistilastojen kärkenä.) -- Mutta kansallisesta psykohistoriasta ja alistetun kansan kasvuongelmista ei missään puhuta. Se kertoo nimenomaan siitä, että ollaan niin pahasti sairaita, että sairaudentunnot on itsekunkin pidettävä sisällään.

  Ja niinpä se mistä puhutaan ja varsinkin miten puhutaan on pelkkää tunnustuksellisesta ideologiaa. Kouluhallinnon oppisanasto on kuin oma kielensä, pelkkää pedagogista stiiknafuuliaa. Ja ne jotka sellaisissa sivistyksen raameissa pärjäävät ovat niitä kaikkein sairaimpia. Taiteen ja kulttuurin lokerossa tietenkin ne kaikkein haavasieluisimmat, jotka syntymälahjanaan omaavat mielenmekanismit joilla todellisuutta hallitaan väistämällä sitä.

  Kouluviranomaiset ja opettajatkin ovat kuin Magritte-miehiä, jotka menevät peilin eteen mutta peilikuvassa näkyy vain aukko siinä mihin katse kohdistuu.

  VastaaPoista
 4. Eikä koskaan mitään "sopimisia" kiusaajien kanssa, jolloin kiusattu/pahoinpidelty joutuu entisestään nöyrtymään ja enemmän mitätöityksi. Oikeuteen vain ja kunnon rangaistuksia sekä korvauksia hakemaan. Muuten pääsevät sekä kiusaajat että välinpitämättömät opettajat liian vähällä!

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!