tiistai 29. syyskuuta 2020

Havukosken uusi kouluväkivaltatapaus haastaa Vantaan kaupungin

Juuri kun keskustelu vantaalaisen Kytöpuiston koulun väkivaltatapauksesta oli hiukan laantunut uutisoitiin meille saman kaupunginosan Havukosken koulun pihalla tapahtuneesta raa´asta pahoinpitelystä. Tällä kertaa syylliseksi epäily on toisen koulun oppilaita, jonka käytös on aiemminkin herättänyt huolta. 

Hyvää tässä tapauksessa on se, että pahoinpitelijä on yli 15-vuotias eli rikosoikeudellisessa vastuussa teostaan. Toivon mukaan hän joutuu tuon vastuun myös kantamaan, koska syyllisyydestä ei ilmeisesti ole epäilyä tapahtuman tallennuttua valvontakameraan ja silminnäkijöiden muistiin. 

Huonoa on sen sijaan se, että myös tässä koulussa on toimittu täysin vastuuttomasti. Siinä missä Kytöpuiston opettajat eivät juurikaan piitanneet pahoinpidellyn vanhempien aiemmista yhteydenotoista, ei tällä kertaa vaivauduttu edes toimittamaan tajuttomaksi pahoinpideltyä terveydenhuoltoon eikä ilmoittamaan asiasta poliisille. 

Näyttääkin siltä, että Vantaan kaupungilla on valtava ongelma Havukosken alueella toimivien koulujen opettajien vastuullisuuden kehittämisessä. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää selvittää, onko tämä vain kyseisen monikulttuurisen alueen ongelma vai heijastaako se suomalaisen opettajakunnan yleistä vastuuttomuutta kouluväkivaltaa kohtaan.  

Kirjoittaessani Kytöpuiston tapauksesta, epäilin tapauksen olevan merkki siitä, että Havukoskella on siirrytty kohti kehitysmaalaista kulttuuria. Vantaan kaupungin virkamies kielsi tämän, mutta joka tapauksessa olen ymmärtänyt, että tapauksessa väkivaltaa harjoittaneet olivat ns. uussuomalaista alkuperää. Havukosken pahoinpitelijän osalta tästä asiasta ei ole annettu julkisuuteen tietoa.

On kuitenkin niin, että maahanmuuttajavaltaisella Havukoskella saattaa olla vaikeuksia rekrytoida päteviä opettajia tunnetusti rauhattomiin luokkiin. Tai ainakin koulun opettajilla on jo aiemmin ollut outoja vaikeuksia - kuten oppilaan hukkaaminen opintoretkellä.

Niin tai näin Vantaan kaupunki ja ehkä suomalainen koulutoimi yleensäkin on nyt vakavan paikan edessä: kuinka varmistaa lapsille ja nuorille turvallinen koulunkäynti tämän päivän haasteiden edessä. Ongelma on sikäli vakava myös Vantaalla, että sen talous on kuralla ja veroja pitäisi kiristää. Jos niin käy, heikkenee kaupungin vetovoima hyvien veronmaksajien parissa entisestään, mikä heikentää sen kykyä vastata koulu- ja muihin haasteisiin entisestään. 

Siksi kehotankin asukasluvultaan maamme neljänneksi suurimman kaupungin poliitikkoja ja virkamiehiä katsomaan rehellisesti taaksepäin ja miettimään, että missä meni pieleen. Sekä ottamaan oppia siitä mitä siellä näkee ja korjaamaan asian jatkossa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tumman pigmentin kulttuuria?
Väkivaltaa Havukoskella
Defaulttina vakiot tuntomerkit

15 kommenttia:

 1. Vantaan kouluissa on pääasiassa hyviä opettajia. Tämän sanon yli 15 vuoden kokemuksella. Opetuksen järjestämisessä ja linjaamisessa on tehty mielestäni karmeita virheitä vajaa 10 vuotta sitten, kun perusopetuksessa lähdettiin idealistisesti, ideologisesti ja säästöjä tavoitellen ajamaan alas erityisopetuksen keskittymä sekä siirryttiin integrointi- ja inkluusiojärjestelmään eli tuotiin erityisluokat osaksi "tavallisia" koululuokkia. Tästä ei ole hyötynyt kukaan, päinvastoin.

  Nyt nähdyt väkivaltatapaukset ovat toista sorttia.

  On kummallista, että opettaja ei hälyyttänyt apua. Ilmeisesti pahoinpitely tapahtui kouluajan ulkopuolella, mutta kuitenkin koululla ja silloin kun opettaja itse vielä oli työpaikalla. Vaikea sanoa, miksi opettaja toimi noin, mutta minusta lähellä heitteillejättöä. Voi olla esimerkiksi uhkatekijöitä, joista emme tiedä. Ehkä opettaja meni sokkiin, ja pahoinpidelty ehti virota ja poistua esimerkiksi jonkun muun avustuksella paikalta. Nähtäväksi jää.

  VastaaPoista
 2. Ettei ole soitettu ambulanssia eikä poliisia, niin eikö tuo täyttäne heitteillejättön tunnumerkit? Kaipa Havukosken koulussakin on joku, joka on lain edessä vastuullinen koulun lapsista?

  VastaaPoista
 3. Kohta rikkaat perustavat lapsilleen yksityiskouluja, joihin häiriköillä ei ole tulemista. Näinhän monikulttuurista nauttivassa suurvallassakin on asianlaita. Nykyiset hyvinvointivaltion kyläkoulut jäävät jengien hallitsemiksi kauhulaitoksiksi, joihin valittavien opettajien paras meriitti on kokemus vanginvartijan työstä. Aamunavaukseen kuuluu aseidenriisunta. Päivä kuluu siihen, kun opettaja repii näitä Euroopan pelastajia toistensa kurkuista irti. Peruskoulusta sitten valmistuu porukkaa, joka ei tiedä, miten päin aapista pidetään käsissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo nyt lapsiperheet valitsevat asuinalueitaan koulujen perusteella.

   Poista
 4. "Vantaan kouluissa on pääasiassa hyviä opettajia."

  En asu Vantaalla päinkään, mutta tämä nyt on niin surkea kommentti ettei pahempaa voi kuvitella. Itse en halua muita kuin hyviä opettajia.

  Professorin ajatuksia jo vuosia seuranneena kiitän näistä kiihkottomista uutisoinneista ja alati positiivisesta asenteesta.

  JMP

  VastaaPoista
 5. Miksi oli surkea kommentti? Tuskin mistään virkamiesryhmästä voi rehellisyyden nimissä sanoa, että kaikki olisivat alansa hyviä edustajia. Hiukan realismia nyt: sinun mielipiteelläsi ei ole tähän seikkaan minkäänlaista vaikutusta.

  Tarkoitin lähinnä sanoa, että Vantaan opettaja-aineksessa ei ole pääasiassa vikaa. He hoitavat hommansa hyvin niissä puitteissa, jotka vallitsevat. Usein jopa paremmin, mutta kaikista ei ole jämäköiksi opettajiksi. Ehkä ymmärtäisit paremmin jos asuisit Vantaalla.

  VastaaPoista
 6. Mutta kyvyttömyys "katsoa taaksepäin ja ottaa oppia siitä mikä meni pieleen" ei ole asia joka sijoittuu Vantaalle tai Espooseen, tai niiden välille, tai Turkuun tai Ouluun, tai minnekään missä monikulttuurisuuteen väistämättä liittyvä sosiaalinen ja kognitiivinen hajoaminen jo näyttävämmin oireilee ja myös kasvava väkivalta alkaa nousta yhä enemmän esille.

  Ongelmahan ei ole kouluissa, niin surkeita paikkoja -- "valtioita valtiossa" -- kuin ne ovatkin. Ongelma on eurooppalaisen uuden ajan ajatuksellisessa kantoaallossa, sokeuden asteelle kasvaneessa individualismissa, jonka vaikutuksesta olemme kyvyttömiä ymmärtämään "ihmisyydestä" mitään.

  Emme todellakaan enää ymmärrä edes perustavimmanlaatuisia lähtökohtaisia tosiasioita -- että olemme olemuksellisesti sosiaalinen laji, ja kaikki mitä korviemme välissä tapahtuu, todellakin aivan kaikki, alkaen kielestä ja käsitteellisestä ajattelusta, on niin sanotusti "sosiaalista muodostetta". Yksityinen kieli on mahdottomuus. Ihminen ei ole "yksilö", vaan historiallinen ja kulttuurinen jatkumo.

  Individualistisen sokeuden vallassa olemme me eurooppalaiset erinäisten meitä traumatisoineiden kokemusten vallassa kehittäneet itsellemme ihmiskuvan, joka määrittelee "ihmisyyden" ylimittaisilla yleiskäsitteillä -- kuvittelemme että ihminen on jonkinlainen ylihistoriallinen, ylikulttuurinen, ylikansallinen ja yliyhteisöllinen yliyksilö -- eli oikeastaan "yli-ihminen". Sen verran me ihmisyydestä ymmärrämme.

  Ja traagisuus täydellistyy siinä, että jos nyt joku sanoo että "ihmisyys" ei todellakaan ole mitään tuollaista, me itse olemme säätäneet lait, joilla tällainen sanoja haastetaan noitaoikeudenkäyntiin, jossa häntä syytetään joko "kansanryhmää vastaan kiihottamisesta" tai "uskonrauhan rikkomisesta", jne.

  Kun kokoomusministeri Mykkänen kävi 2018 Marrakeshissa allekirjoittamassa GCM-sopimuksen, se saattoi olla tosiasiassa Euroopan kuolemantuomio. Temme todellakin Douglas Murrayn raportin mukaista "outoa itsemurhaa". Juuri siksi, että ihan itse kiellämme itseltämme tosiasiat siitä mitä "ihmisyys" on, ja alamme vainota toisiamme kun joku joukosta alkaa yhä epätoivoisemmin huutaa, ettei keisarilla ole vaatteita. GCM-sopimuksen pohjalta me tulevaisuudessa tulemme tuomitsemaan jo nekin, jotka ylipäänsä uskaltavat avata suunsa "siirtolaisuudeksi" nimettyä tuhoisaa kehitysmaalaisten kansainvaellusta kritisoidakseen.

  VastaaPoista
 7. Tänään oli läpyskässä aiheeseen liittyvä haastattelu: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006651639.html

  Tiukkaa tekstiä, mutta lopussa on aivan kummallinen kappale:

  "Seuraava askel on, että Suomeen alkaa syntyä yksityiskouluja. Se olisi suuri takaisku suomalaiselle koululle, joka on ollut tasa-arvoisen yhteiskunnan kivijalka, Keltikangas-Järvinen varoittaa.

  – Ruotsissa alkaa jo olla yksityiskouluja. Siltä tieltä on hyvin vaikea lähteä taaksepäin."

  Jätän tämän nyt tähän: Noinkin kokenut professori varmasti tietää, että sekä Suomessa että Ruotsissa oli yksityiskouluja ennen yhteinäiskoulujärjestelmää. Ne lopetettiin lainsäädännöllä muutamaa poikkeusta, ns. korvaavia kouluja lukuunottamatta. Ihan haluaisin nyt tietää, että mitä tarkoittaa "Siltä tieltä on hyvin vaikea lähteä taaksepäin."?

  VastaaPoista
 8. Havukosken tapaus mainittiin ensimmäisen kerran tässä blogissa Myyrmannin väkivaltaan liittyvän jutun yhteydessä, professorin blogi taas edelläkävijä.

  VastaaPoista
 9. Maininta siis jutun keskustelujen sisällä.

  VastaaPoista
 10. Kouluasioiden korjaaminen alkaa tapahtua aikaisintaan seuraavan hallituksen aikana, jos silloinkaan. Kangistunut virka-, valta- ja mediakoneisto ei kykene muuhun kuin vihapuheisiin, joissa haukutaan muut suomalaiset syyllisiksi kaikkeen. Muutos voi tapahtua vain alhaalta ylöspäin, kansalaisaktivismin pakottamana.

  VastaaPoista
 11. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, lisääntyykö myös lasten kotiopetus Suomessa. Yhdysvalloissahan Bible Belt- alueella se on hyvin yleistä ja käsittääkseni kotiopetetut lapset pärjäävät huomattavasti paremmin kuin julkisissa kouluissa olleet verrokkinsa. Yksityiskoulut ovat tietysti sitten asia erikseen.

  Trumpin tultua valtaan alkoivat yllättäen demokraatitkin ottaa lapsiaan kotiopetukseen.

  Suomen lakihan sallii kotiopetuksen, koska meillä on oppivelvollisuus mutta ei koulupakkoa. Tämä on erittäin hyvä asia: monessa maassa, esim. Hollannissa, lasten on nimenomaan pakko mennä kouluun. Mikä on esim. vakavissa kiusaamistapauksissa tosi ikävää, Suomessa on aina se viimeinen takaportti että lasta opetetaan kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiopetusta ei aina ole mahdollista järjestää. Eikä kaikilla ole edellytyksiä sen hoitamiseen. Siksi olisi parasta jos kaikesta huolimatta koulujen opetus säilyisi korkeatasoisena ja niissä käyminen olisi turvallista myös jatkossa.

   Poista
 12. 10 vuotta toisen johtavan joukkoharhautusmediamme Puna-Ylen terävää kritiikkiä:

  "Ylewatchin 1000. postaus – 10 vuotta median
  ja yhteiskunnan pahenevan alennustilan seurantaa",
  http://ylewatch.blogspot.com/2020/09/yle-watchin-1000-postaus-10-vuotta.html

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!