perjantai 22. marraskuuta 2019

Ääretöntä tyhmyyttä

Ihmisen järki ja sen avulla kehittynyt elintapamme ovat nostaneet meidät muun eliökunnan yläpuolelle. Tämä ajatus nousi mieleeni taannoin kun katselin luontodokumenttia Etelämantereen keisaripingviineistä, joiden koko elämä pyörii poikasten hankinnassa ja ruokkimisessa karussa ympäristössä.

Pingviinien elämän jatkumiseen tähtäävän elintavan sijaan monilla länsimaisilla ihmisillä on muita intressejä - siis sellaisia kuin työuran kehittäminen, varallisuuden lisääminen, trendikäs bilettäminen tai jopa ilman lapsentekotarkoitusta harrastetusta seksistä nautiskeleminen. Näitä kaikkia yhdistää se, että lapset nähdään niiden ongelmaksi. Ei siis ole ihme, että Suomessakin on syntyvyys pohjalukemissa.

Itse asiassa lapsikeskeisyyden katoaminen on nähtävä vain yhtenä seurauksena siitä, että korkea elintasomme on johtanut vieraantumiseen muistakin elämän tosiasioista. Tarkoitan sitä, että muodikkaat trendivirtaukset ja vahvat aatteet ohjaavat ihmisten elämää vahvemmin kuin elämän jatkumiseen liittyvät vaistotoiminnot.

Yhden hyytävän esimerkin tästä tarjosi Ilta-Sanomat, joka kertoi floridalaisesta vegaaniperheestä, jonka lapsi kuoli aliravitsemukseen. Kaksi muutakin lasta olivat aliravittuja ja vain naisen ensimmäisestä liitosta peräisin oleva normaalikunnossa saadessaan ajoittain liharuokaa käydessään biologisen isänsä luona.

Tämä palautti ajatukseni pingviinidokumenttiin. Kyllähän niidenkin poikasia kuoli, mutta vain siksi etteivät vanhempien kyvyt riittäneen jälkeläisten elämästä huolehtimiseen karussa ympäristössä - myös aikuisia kuoli kovissa lumimyrskyissä.

Siten itselleni jäi arvoitukseksi se, onko floridalainen vegaanipariskunta viime kädessä fiksumpi vai typerämpi kuin eteläisten lumikenttien suuri pingviini? Vai onko heidän kohdallaan kyse suorastaan äärettömästä tyhmyydestä?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kaunis ajatus, mutta entä todellisuus?
Naisen evoluution uusi suunta
Tyhmyys pilasi neljän ihmisen elämän

6 kommenttia:

 1. Eikös tälläiselle toiminnalle ole ihan oma palkintokin?
  Darwin awards?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei liity tähän, koska vanhemmat eivät itse kuolleet. Darwin Award myönnetään vain heille, jotka ovat tyhmyydellään poistaneet itsensä geenipoolista.

   Tässä on kysymys ainoastaan erittäin surullisesta lopusta viattomalle lapselle. Siinä ei ole mitään hauskaa.

   Poista
 2. Yhteiskuntamme vetää säkin päähänsä aika ihmeellisillä tavoilla. Esimerkiksi kulttuurista rikollisuutta kartoittavat tilastot voitaisiin varmaan nykyistä paremmin laatia nimenomaan kulttuurista rikollisuutta kartoittaviksi, jolloin niistä selvemmin näkyisivät kulttuurisen yhteensopimattomuuden piirteet. Mutta tuntuu siltä kuin juuri tähän suuntaan eivät tilastokartoittajat haluaisi edetä. Sen sijaan käydään kskustelua jopa siitä onko minkään aiheeseen liittyvän tilastotiedon julkituominen hyväksi, vai pitäisikö kaikki siihen suuntaan pyrkivä tiedonhankinta ja -jakaminen tulkita kansanryhmää vastaan kiihottamiseksi.

  Sama koskee näitä muitakin narsistisessa yhteiskuntatodellisuudessamme ilmeneviä hälyttäviä oireita, esimerkiksi juuri tätä tässä käsiteltyä nuorten psyykkistä pahoinvointia. Siihenhän hillittömän hedonismin rinnalla kuuluvat myös nuo sairaan itsekontrollin muodot, syömishäiriöt ja kiusaamis- ja identteettiongelmat. Ei kai se mitään sattumaa ole että nuorten psyykkiset kasvuvaikeudet tilastoidaan myöhemmässä elämässä yleisen syntyvyyden vähenemisenä?

  Onko niin, että ongelmallisesta todellisuudesta ei ole enää mahdollista saada ongelmanratkaisuissa auttavaa tilastollista tietoa, koska yhteiskunnassa vahvistuvat sairaat "arvot" estävät puhumasta sairauksista sairauksina? Ja kysymästä oikeita kysymyksiä? Arvojen mittarit ja mitattavat arvot ovat vaihtaneet paikkaa?

  Jokin pahemmanlaatuinen sairaus tässä vahvistuvan sensuurin ja totalitarististen nollatoleranssien, rasistijahdin ja vihapuhevainon ja muiden uusmuotoisten noitaoikeudenkäyntien maassa on oirehtimassa. Esimerkiksi jostain "veganismista" ei puhuta pahaa, vaikka se on sekä itsetuhoista että tulee kuluttamaan kohtuuttomasti terveydenhoidon resursseja. Samoin kulttuurinen rikollisuus tulee romauttamaan kaiken yhteiskunnallisen luottamuksen ja demokratian, minkäjälkeen se siis lakkaa olemasta, koska sitä ei enää tilastoida.

  VastaaPoista
 3. Veganismi, jossa lemmikkieläimiä ja jopa lapsia näännytetään ilmentää sitä, että ihminen ohjautuu ennen kaikkea tunteiden pohjalta. Peilin tai puuntarin antama tieto ei pääse tuottamaan korjausliikkeitä. Sama juttu on anoreksiassa. Lentokoneita on tuhoutunut sen vuoksi, että jokin anturi on ollut rikki ja automatiikka on puuttuvan palautetiedon takia ottanut kurssin kohti maata.

  Ilmeisesti naiset ovat alttiimpia näille häiriöille kuin miehet. Naisten vahvuus on empatia ja tunneherkkyys. Mainituissa ongelmissa rengistä on tullut "isäntä" ja tulos on tuhoisa. Feministinen hallituskin haluaa ottaa koko maailman syliinsä ilman, että velkakellot, väkivaltatilastot ja yhä ilmeisemmäksi käyvä totalitaristinen kehitys pääsisivät ministerien pään sisään. Ideologia on voimakkaampi kuin todellisuus. Vasta reaalimaailma, kuten maan kamara, paksu betoniseinä, kapina tai konkurssi asettaa rajan kehityskululle, jossa tosiasioita ei tunnusteta tai edes tunnisteta.

  VastaaPoista
 4. Sopivasti manipuloituina vähä-älyiset tekevät helposti tyhmyyksiä. Tämä on erityisen tavallista terveyteen liittyvissä asioissa, mikä voi osoittautua traagiseksi, jos luisutaan fanatismin puolelle. Monenlaista humpuukia on liikkeellä, kuten esim. veganismi, homeopatia jne. Jotkut ovat valmiita juottamaan lapsilleenkin vaikkapa ns. hopeavettä, kun joku tunnoton helppoheikki sitä heille suosittelee. Hulluja riittää.

  VastaaPoista
 5. Yle tänään:

  "Kohu Poutun kasvislihasta kertoo kuinka vaikeaa vegeruokien nimeäminen on: Burger viittaa lihaan, mutta pihvi ei"
  Viranomaiset toivovat pikaisesti selkeää linjausta lihankorvikkeiden nimeämiseen.

  https://yle.fi/uutiset/3-11082483

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!