sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Tuhat vuotta integroitumatonta maahanmuuttoa

Yksi 2000-luvun Euroopan kohtalonkysymyksistä on kehitysmaista tuleva maahanmuutto. Erityisesti se, miten suureksi muodostuu se uusi väestö, jonka vaikutus ympäristöönsä on negatiivinen. Eli kuinka suuri osa tulijoista ei integroidu eurooppalaisiin yhteiskuntiin kantamaan omaa osaansa sen hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Tähän kysymykseen liittyen luin mielenkiintoisen tutkimusraportin, jossa oli tutkittu muinaisen Rooman alueelle haudattujen ihmisten DNA:ta tuhansien vuosien ajalta. Näin syntyi käsitys siitä, miten alueen väestö oli kehittynyt.

Ennen maatalouden kehittymistä roomalaiset kuuluivat länsieurooppalaisten metsästäjä-keräilijöiden ryhmään, mutta maatalouden myötä alueelle saapui anatolialaista ja iranilaista alkuperää olevia ihmisiä. Kupari- ja pronssikaudella alueella lisääntyi uudelleen metsästäjä-keräilijäväestön tai heidän jälkeläistensä osuus, mutta anatolialais-iranilainen geenistö säilyi vallitsevana.

Vuoteen 900 eaa mennessä väestö sai runsaasti lisäverta itäisen Euroopan arokansoilta ja Iranin suunnalta. Lisäksi ihmisiä saapui jonkin verran myös läntisestä Pohjois-Afrikasta. Tämä väestö muistutti genetiikaltaan läheisesti nykyisiä roomalaisia.

Rooma kuitenkin kasvoi ja samalla sen väestö monimuotoistui. Ihmisiä saapui erityisesti idästä päin eli nykyisen Kreikan, Maltan, Kyproksen, Jordanian ja Syyrian alueelta sekä edelleen myös Anatoliasta ja Iranista siten, että näiden väestöryhmien osuus koko kaupungin asujaimistosta oli merkittävästi suurempi kuin rautakautisten roomalaisten jälkeläistön.

Tilanne muuttui keskiajalla, jolloin Rooman väestön geenit palautuivat pitkälti samanlaisiksi kuin Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Samalla antiikin miljoonan ihmisen metropoli romahti noin 100 000 asukkaan kaupungiksi. Toisin sanoen Rooman kukistuessa sen antiikin ajan monikulttuurinen yhteiskunta hajosi ja alueelle jäi vain alkuperäinen rautakautinen tai sen kaltainen väestö muiden väestöryhmien suunnatessa jonnekin toisaalle.

* * *

Tutkimuksen mukaan monikulttuurinen yhteiskunta ei ole mitään uutta Euroopassa, vaan jo antiikin aikana suuret kaupungit vetivät puoleensa väestöä jopa pitkienkin matkojen takaa. Osan tuosta väestöstä muodostivat varmasti orjat, joita on arveltu olleen jopa kolmannes Rooman väestöstä, mutta joukossa on täytynyt olla runsaasti myös vapaita elinkeinonharjoittajia.

Nykyaikaan nähden suurin ero lienee ollut siinä, ettei Roomaan asettuneita tulijoita ole tiettävästi hellitty hyvinvointipalveluilla - ellei orjuutta lasketa sellaiseksi - vaan heidän on ollut ansaittava leipänsä itse. Siten väestön katoaminen suurvallan kukistuessa on ymmärrettävää ansaintalogiikan pohjan kadotessa.

Nykyaikaan heijastettuna itseäni kuitenkin hämmästytti siihen liittyvä väestögeneettinen muutos, sillä kestihän Rooman valtakunta ja siis myös monikulttuurinen Rooman kaupunki noin tuhat vuotta. Olisi siis voinut kuvitella, että kaupungin väestöryhmien välillä olisi tapahtunut paljon ristiinnaimista ja/tai ainakin muualta tulleet suvut olisivat vakiinnuttaneet asemansa kaupungin arvostettuina asukkaina.

Mikäli kuvitelma olisi pitänyt paikkansa, olisi kaupungin väestön geneettisen koostumuksen tullut säilyä kutakuinkin entisellään sen romahtaessa. Koska näin ei käynyt, voitaneen päätellä, ettei edes tuhat vuotta riittänyt Rooman monikulttuurisen väestön integroitumiseen.

Tämä olisi hyvä muistaa kun puhutaan suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta. Eli jos ja kun otamme vastaan suuria määriä omasta kulttuuristamme poikkeavia väestöryhmiä, tulevat ne säilymään jopa tuhat vuotta valtaväestöstä erillisenä segmenttinä siinäkin tapauksessa, että heidät saadaan osallistumaan työelämään.

Sellaisena he tulevat myös jättämään pohjoisen maamme heti, mikäli elinolosuhteet täällä heikkenevät. Juuri nyt tämä tarkoittaisi muutamille maahanmuuttajaryhmillemme erityisesti hyvinvointivaltion palveluiden heikkenemistä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomalaisten Y-kromosomi syrjäytynee seuraavien vuosituhansien aikana
Uushelsinkiläisten taustasta
Onko väestöllä väliä?

14 kommenttia:

 1. Kestikö Rooman valtakunta ja monikulttuurinen suurkaupunki tuhat vuotta? Kyllä valtiona, mutta ei suurvaltana. Perustettiinhan se kaupunkina ja samalla kaupunkivaltiona ainakin perimätiedon mukaan jo vuonna 753 eKr. ja nykyisten arkeologisten tutkimustulostenkin mukaan paikka oli asuttu viimeistään noihin aikoihin. Mutta vielä satoja vuosia sen jälkeenkin Rooma oli vain yksi Keski-Italian monista pienistä kaupunkivaltioista. Suurkaupungiksi ja samalla suurvallaksihan se alkoi kehittyä oikeastaan vasta puunilaissodista lähtien. Eiköhän valtaosa niistä kreikkalaisista ja itämaisista väestönosista, jotka Roomassa keisariajalla asui, ollutkin saapunut sinne vasta viimeisellä vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua tai sitäkin myöhemmin. Niin että jos heidän jälkeläisensä muuttivat takaisin 400-luvulla valtakunnan hajoamisen aikoihin, ehtivät he asua siellä "vain" noin 400-500, eivät läheskään tuhatta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että tasavallan aikana Rooman väestörakenne pysyi varsin samanlaisena kuin rauta-ajalla. Tasavallan ajan viimeinen näyte oli noin vuodelta 200 eaa ja imperiumin ajan ensimmäinen heti ajanlaskumme alusta. Siten väestörakenteen muutos monikulttuuriseksi oli käynnistynyt vuosien 200 eaa ja ajanlaskumme alun välillä.

   Länsi-Rooma puolestaan tuhoutui vuonna 476 tai 480 riippuen siitä mihin historiallisiin tapahtumiin se liitetään. Tästä seuraa, että tässä puheena oleva monikulttuurin hallitsema aikahaarukka olisi vajaasta 500:sta noin 700:aan vuoteen eli lähelle mainitsemaasi pituutta.

   Toisaalta varhaisen keskiajan näytteet aina vuoteen 700 asti kuvastavat (kylläkin vähenevää) monikulttuurisuutta, joten aikahaarukka palautuu lähes tuhannen vuoden tienoille. Tarkemmin sanottuna 700-900 vuoteen.

   Poista
 2. Ihan vaan kuriositeettina, Yle tänään:

  "Ammuskelu Malmössa vaatii teinin hengen – tapausta edelsi autoräjähdys"

  https://yle.fi/uutiset/3-11061104

  Artikkelista poimittua:

  Ruotsissa huolta yleisestä turvallisuudesta aiheuttaneet räjähdykset ja väkivallanteot eivät ota laantuakseen.
  ...
  – Kyseessä on keskeinen paikka, jonka ympäristössä liikkuu paljon ihmisiä, poliisin tiedottaja Katarina Rusin kuvaili TT:n mukaan.
  ...
  Tänä vuonna Ruotsissa on ollut noin 100 tapausta, joissa pommiryhmä on hälytetty paikalle, kertoi Ruotsin poliisi aiemmin tällä viikolla
  ...
  Kaikki räjähteisiin liittyvät tapaukset eivät päädy pommiryhmän tutkittaviksi.

  Tilaisuudessa kerrottiin, että räjähdyksistä on tullut yhä vaarallisempia ja niitä tapahtuu useammassa paikassa, myös pienemmissä kaupungeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OM 8.11.2019

   "Kaksi kolmasosaa ranskalaisista ei koe islamin sopivan ranskalaiseen yhteiskuntaan"

   https://oikeamedia.com/o1-124610

   Artikkelista poimittua:

   61 prosenttia ranskalaisista uskoo Ifop-yhtiön tekemän mielipidemittauksen mukaan, että islam ei sovi Ranskan yhteiskunnan arvoihin.
   ...
   Kysyttäessä, minkä puolueiden vastaajat näkevät todennäköisimmin taistelevan islamia vastaan, kärkeen nousi Marine Le Penin johtama Rassemblement National (RN) 37 prosentilla.

   Poista
 3. Pimeyttä Saksaan ja saman tien muualle Eurooppaan mutta valonpilkahdus Italiasta:

  "Turkin sisäministeri uhkaa lähettää ISIS-taistelijoita Saksaan – kansanedustaja Packalén: ”Voidaanko tätä pitää sotatoimena?”",
  https://www.kansalainen.fi/turkin-sisaministeri-uhkaa-lahettaa-isis-taistelijoita-saksaan-kansanedustaja-packalen-voidaanko-tata-pitaa-sotatoimena/

  "Salvinin Lega kolminkertaisti kannatuksensa Umbrian aluevaaleissa",
  https://www.kansalainen.fi/salvinin-lega-kolminkertaisti-kannatuksensa-umbrian-aluevaaleissa/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 4. Romanit ovat onnistuneet asiassa jo 500 vuotta, muhametit eivät missään nimessä halua parisuhteita vääräuskoisiin. Homma tietysti kruunataan vastikkeettomalla ylläpidolla, omakielisellä opetuksella ja segregoituvien ryhmien näkeminen ikuisesti uhreina.

  Valtsu

  VastaaPoista
 5. Vaikka nin sanottu geeniperimä olisikin mielenkiintoinen selittäjä, jäljelle jää se ongelma ettei se mitä pitäisi selittää riipu suinkaan kenenkään geeneistä, vaan nousee niiden mielikuvien pohjalta joita meillä on yhteisövoimista, yhteisöominaisuuksista ja yhteisöilmiöistä.

  Ja tuossa kuvailussa on mielestäni vielä aika paljon opittavaa, jotta pystyisimme esittämään ne oikeat kysymykset, joihin sitten erilaisilla kartoituksilla etsitään vastauksia.

  Itse en näe muuta tietä kuin palaamisen sosiologian ja sosiaalipsykologian klassikoihin, jotka vielä miettivät suuria kokonaisuuksia eivätkä kuvitelleet saati kokeneet, että mittauksilla olisi jokin itseisarvo. Kokonaiskuvan muodostamisessa myös visionäärit ovat tärkeitä -- ei vain Durkheim tai Mead, vaan myös Spengler tai McLuhan voivat avata silmiä.

  Olen juuri uudelleenlämmittämässä blogitekstejä, joita kirjoitellessani aikanaan sain itse oivalluksia noista inhimillisen kehityksen juuritapahtumista. Juuri nyt on työn alla kirjoitus, jossa olen miettinyt yhteiskunnallisen taantuman mekanismeja, jotka siis liittyvät nimenomaan esimerkiksi monikulttuurisuuden aiheuttamiin sosiaalisiin hylkimisreaktioihin ja häiriöihin. Se, että nyt kun kansainvaellukset kehittymättömistä kulttuureista kulkeutuvat tänne pohjolan perukoillekin, ja että me täällä alamme reagoida yhä "normatiivisemmin" omassa keskuudessamme herääviä hylkimisreaktioita vastaan, voi olla meille hajoamisen ja romahduksen alkua.

  VastaaPoista
 6. Mielipide: "Suomen kohtalo on puolihullun Turkin presidentti Erdoğanin käsissä

  Suomen kansa on valinnut valtamedian aivopesemänä itselleen vihervasemmistolaisen hallituksen. Viimeisten gallupien perusteella kansan valitseman hallituksen kannatus syöksyy ja kansa on pikkuhiljaa tajuamassa tekemänsä kammottavan virheen seuraukset.

  Erityisesti vaaleissa suurimmaksi puolueeksi itsensä valehdelleen SDP:n kannatus on romahtanut. Syyt romahdukseen ovat selvät, käytännössä kaikki se mitä puolue on vaaleissa luvannut on osoittautunut valheeksi ja SDP on viimeistään vaalien jälkeen näyttänyt tyhmimmällekin äänestäjälleen, että se ei aja Suomen ja suomalaisen etua, vaan ainoa ryhmä, jonka kannattaa SDP:tä äänestää on Suomeen tunkeutuneet kehitysmaalaiset.

  Pahin lienee kuitenkin vielä edessä. SDP:lle ja muulle vihervasemmistolle ei riitä kansan pettäminen, vaan heidän takiaan tuhoutumassa on koko Suomi. Nykyinen hallituksemme on sellainen, että se tulee taatusti laskemaan jokaisen halukkaan kehitysmaalaisen maahamme ja nyt näyttää pahasti siltä, että uusi maahanmuuttovyöry on vain ajan kysymys.

  Turkin presidentti, Recep Tayyip Erdoğan, on uhannut päästää jopa 3,6 miljoonaa Turkissa olevaa pakolaista Eurooppaan, jos Eurooppa ei maksa sille 3 miljardia euroa lisää jo maksettujen 3 miljardin euron lisäksi. Käytännössä lienee vain ajan kysymys, koska Turkki avaa rajansa ja nuo lähes 4 miljoonaa pakolaista vyöryvät Eurooppaan.

  Vuonna 2015 Eurooppaan vyöryi noin 1,2 miljoonaa kehitysmaalaista, eli nyt tulossa oleva vyöry on noin 3 kertaa edellistä suurempi. Suomeen tuli tuolloin noin 32 000 tulijaa, josta on helppo laskea, että tulijoita olisi nyt noin 3-kertainen määrä, puhutaan siis noin 100 000 pakolaisesta.

  Oletettavaa on, että Suomen vihervasemmistolainen hallitus on vetovoimatekijä ja tulijat eivät halua jäädä maihin, joissa matuja on jo paljon. Tämän takia Suomeen tuleva määrä on pikemminkin 150 000 pakolaista, kuin tuo vuoden 2015 tasoa noudattava 100 000.

  Lisäksi ongelmana on se, että Turkin kautta on maayhteys Afrikkaan eli kun Turkki avaa rajansa, vyöryvät Eurooppaan välittömästi nuo 3,6 miljoonaa jo Turkissa olevaa pakolaista ja heidän lisäkseen Afrikassa olevat pakolaismassat.

  Jos Turkki siis avaa rajansa, voi Eurooppaan tulla ensimmäisen vuoden aikana hyvinkin 6-10 miljoonaa pakolaista ensimmäisen avointen rajojen vuoden aikana. Suomen kannalta tämä tarkoittaisi jopa 200 000 pakolaisen vyöryä maahamme yhden vuoden aikana.

  Tähdennetään vielä, että meillä on nyt hallitus, joka tulee ottamaan jokaisen tulijan ilomielin vastaan, rahoittaen tämän hulluuden suomalaisten verorahoilla..."

  Koko artikkeli: https://mvlehti.net/2019/11/09/mielipide-suomen-kohtalo-on-puolihullun-turkin-presidentti-erdoganin-kasissa/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi Euroopan maiden väestö pitää vaihtaa ja vieläpä sen nykyisen väestön kustannuksella? Tähänkö Suomikin on sitoutunut mystisillä, ajastaan jääneillä kansainvälisillä sopimuksilla, joita ministerit toistavat kanaorrelta kuin mantroja pystymättä yleensä kertomaan niistä tarkemmin.

   Rajavartiolaitos on housut nilkoissa ja sanoo, että tunkeutujia ei voi estää tulemasta, jos ovat tullakseen. Varusmiehet on komennettu pikkoloiksi kantamaan tulijoiden laukkuja, joista kaikista paperit ovat kuitenkin sattumalta hävineet (kenenkähän tuokin Sipilä-luokan PR-idea oli). Saman aikaan pilkuntarkat säännökset, dokumenttivaatimukset ja vihapuhepaimennus kohdistetaan kanta-asukkaisiin.

   Tässä maailmassa vallitsee edelleenkin vahvimman/röyhkeimmän oikeus. Yhteiskunnat, joiden väestö on lamaannutettu puolustuskyvyttömiksi unelmapropagandalla ja ilmastohysterialla tulevat häviämään historiallisen lyhyessä ajassa. Kauppojen ryöstelymellakat voi yleistää kuvaamaan nykyistä kehitystä valtiotasollakin. Seurauksena on tilanne, jossa muutama väliin jäänyt ateria pakottaa ihmisten vaistot toimintaan.

   Poista
  2. "Käytännössä lienee vain ajan kysymys, koska Turkki avaa rajansa ja nuo lähes 4 miljoonaa pakolaista vyöryvät Eurooppaan."

   Jos Euroopan valtiot ymmärtäisivät sulkea rajansa Turkista tulevalle liikenteelle, mitään ongelmaa ei olisi.

   Eurooppalaisilla on jonkin kummallinen henkinen este toimia oman etunsa mukaisesti.

   Acc

   Poista
 7. Historiasta voi löytyy hyviä vertailukohtia. Mutta suomalaisten ja somalien yhteiselossa saattaa olla ennennäkemättömiäkin piirteitä. Näinhän ne numerot tarinan/historian tässä vaiheessa: 1989 noin 20 somalia, 2019 noin 20000 somalia. -jussi n

  VastaaPoista
 8. Viitattu tutkimus taitaa olla maksumuurin takana? Mutta...
  "Tilanne muuttui keskiajalla, jolloin Rooman väestön geenit palautuivat pitkälti samanlaisiksi kuin Keski- ja Pohjois-Euroopassa."
  Kun väestöromahdus oli tapahtunut, olivatko 100 000 jäljellejäänyttä pitkäaikaisten roomalaissukujen jälkeläisiä vaiko Keski-Euroopasta tulleita tuoreita muuttajia?

  VastaaPoista
 9. 1600-luvun loppupuolella muslimit yrittivät integroitua Eurooppaan, mutta yritys päättyi Wienin porteille. Joskohan nyt onnistuisi? Ihmisten suvaitsevaisuus eli integroimisinto on saatu ohjattua äänestystuloksia apuna käyttäen sellaiselle tasolle, että ehkäpä...

  VastaaPoista
 10. Rooman valtakunta hajosi monesta syystä, joista tärkein ehkäpä ilmaston viilenemminen. Viilenemminen johti kurjuuteen, nälänhätiin, sairauksiin, levottomuksiin ja sotiin. Kylmä jakso myös pisti suuria ihmismassoja liikkeelle idän suunnasta. Kaiken tämän tuloksena sekasoto ja lopulta romahdus. Rooma teki myös paljon typeriä virheitä, esim. sodat Britanniassa heikensi valtakuntaa. Kuvaava on että kylmän ilmaston aikana myös noitavainot lisääntyivät sillä kansalaiset hakivat syntipukkeja kurjuuteen.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!