torstai 30. toukokuuta 2019

Fanatismi on vaarallista

Yleisradio kertoi, että Ruotsissa on tullut ilmi jo toinen tapaus, jossa vegaanivanhemmat ovat näännyttäneet lapsensa lähes kuoliaaksi. Tapaukset osoittavat kuinka vaarallista fanatismi - tässä tapauksessa veganismi - voi olla.

Olisikin hienoa, mikäli vastuullisissa medioissa puhuttaisiin nykyistä enemmän ihmiselle epäluonnollisen ravinnon vaaroista. Mehän olemme evoluution myötä kehittyneet sekasyöjiksi, mikä seurauksena elimistömme tarvitsee parhaalla mahdollisella tavalla toimiakseen myös eläinperäistä ravintoa.

Ylen uutinen kuvasi tasapainoisen vegaaniravinnon sisältävän "muun muassa viljavalmisteita, palkokasveja, kasviksia, marjoja, hedelmiä, sieniä, ravintorasvoja ja erilaisia maitotuotteita korvaavia kasviperäisiä vaihtoehtoja". Listan tarkoitus oli varmasti hyvä, mutta lopputulos varsin erikoinen.

Erikoinen siksi, ettei kasvisruuasta saa B12-vitamiinia, jonka saaminen edellyttää vegaanilta säännöllistä vitamiinipurkilla käymistä tai ainakin sellaisten tuotteiden syömistä, joihin tätä vitamiinia on erikseen lisätty. Veganismin aiheuttamasta äärimmäisestä vaaratilanteesta kertovassa uutisessa tämä tosiasia olisi ollut syytä tuoda esiin erityisesti silloin kun jutun lukevia vegaaneja pyritään opastamaan terveelliseen ruokavalioon.

En tiedä, johtuiko B12-vitamiinin mainitsematta jättäminen Ylen uutisessa vahingosta eli huolimattomuudesta, toimittajan tietämättömyydestä vai suoranaisesta valehtelusta veganismin luonnonmukaisuusbrändin ylläpitämiseksi. Oli niin tai näin, voi verorahoitteiselta medialta odottaa tässä(kin) asiassa laadukkaampaa journalismia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vegaaniarmeija?
Erilaisuuden korostaminen päivähoidossa
Kuinka maapallo pelastuu?

7 kommenttia:

 1. Kaksi nääntynyttä lasta Ruotsissa. Muita syitä olla huolissaan? Kun viimeinenkin ruotsalainen nääntyy saamme ottaa vajeitamme paikkaamaan jäljelle jääneet kulttuurien rikastajat. Ja hei, me tienataan sillä.

  VastaaPoista
 2. B-12 vitamiinin mainitsematta jättäminen veganismia julkilausumattomalla tavalla suosittelevissa uutisissa johtuu siitä että asia on tabu. Tuon vitamiinin välttämättömyys ihmiselle kertoo nimittäin sen tosiasian, että ihminen on todellakin sekasyöjä -- ettei veganismi ole muuta kuin ideologia ja ideologinen identiteetti.

  Siksi B-12 vitamiinin kohdalla on veganismissa ajattelun valkoinen tabuaukko. Ja siksi tuo aukko on myös toimittajien muutenkin reikäisissä päissä.

  Journalistithan nykyisin eivät ole tositiedon, vaan "punavihreän ideologian" levittäjiä. Jos toimittajat hoitaisivat hommansa, meillä ei langetettaisi yhtään tuomiota "ajatusrikoksista" -- eli lait "kansanryhmää vastaan kiihottamisesta" ja "uskonrauhan rikkomisesta" olisi jo ajat sitten todettu puhtaasti totalitaristiseksi sensuuriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. B12-vitamiinin puute on ehkä kompensoitavissa integroimalla vegaanien imeytymiselimistö marsujen vastaavaan vitamiinifysiologiaan. Saattaapa assimilaatio olla jo hyvin pitkälläkin CNS-tasolla, joskin marsut ovat kivoja veitikoita.

   Poista
 3. "Masennus, ärtymys, psykoosi, dementia"
  B12 -vitamiinipuutoksen oireet wikipedian mukaan. Kuvaa hyvin vihervasemmistoa

  VastaaPoista
 4. Itse olen superfoodailija ja terveyshörhö, joten kaikkia ravintojuttuja tulee seurattua vähän tarkemmin. Yhteistä on, että Ylellä tai lehdistöllä ei tunnu olevan ainoatakaan asiaan perehtynyttä toimittajaa. Tai vielä pahempaa ja todennäköisempää, kukaan joka tietää, ei saa kirjoittaa mitä tietää tai se tietää potkuja. Antti Heikkilän saama kohtelu viittaa tähän suuntaan.

  VastaaPoista
 5. Jossain väitettiin, että jo kuukauden B12 saamattomuus, eli ei yhtään, jättäisi aivoihin pysyviä vaurioita. Pitäneekö paikkansa, itse muista syistä B12 joudun ottamaan ja jo muutaman päivän vaje tuo sellaisen aivopöhnän.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!