maanantai 6. toukokuuta 2019

Iltalehti teki journalismia KHO:n afgaanipäätöksestä

Lähes jokainen vähänkin merkittävä lehti julkaisee pääkirjoituksia. Ne ovat mielipidekirjoituksia, joista selviää julkaisun poliittinen asema yhteiskunnassamme.

Näin tekee myös Iltalehti. Ja tänä aamuna se ilmaisi asemoineensa itsensä maahanmuuttokysymyksessä suomalaisen valtamedian suhteessa uuteen asemaan. Vai mitä arvoisa lukijani arvelee seuraavasta Korkeimman hallinto-oikeuden kristityksi kääntyneen afgaanimiehen tapausta käsitelleen kirjoituksen johtopäätöksestä. 

"On erikoista, ettei KHO kyseenalaistanut valittajan kertomuksen vilpittömyyttä, vaikka kertomus muuttui koko ajan. Moni arkijärjellä varustettu kansalainen saattaa jäädä miettimään, onko kyse ymmärtämättömyydestä vai suorastaan taustatuen antamisesta sille, että kristityksi kääntyminen on hyvä turvapaikan peruste.

KHO:n ennakkopäätökset ohjaavat suomalaista hallinto- ja oikeuskäytäntöä. Nyt KHO:n päätöksestä syntyy kuva, jonka mukaan se antaa ohjeita myös turvapaikanhakijoille.

Turvapaikanhakijoiden kertomusten kritiikitön uskominen yhdistettynä alhaiseen näyttökynnykseen ja näyttövelvollisuuden siirtämiseen viranomaisille murentaa suomalaisen turvapaikkapolitiikan uskottavuutta. Suomi ei tarvitse ylimääräisiä houkutustekijöitä."

Pääkirjoituksen luettuani olin varsin tyytyväinen, sillä vaikka Iltalehti on jo jonkin aikaa erottunut maahanmuuttouutisoinnillaan selkeästi esimerkiksi Yleisradion tai Helsingin Sanomien totuutta peittelevästä punavihreästä linjasta, on pääkirjoitus kuitenkin tavallisia uutisjuttuja tai kommenttipuheenvuoroja selkeämpi osoitus lehden linjasta. 

Ehkäpä Iltalehden toimituksessa on huomattu, että tosiasioiden tunnustaminen on paitsi viisautta, niin myös suomalaista journalismia edistävää. Ja sellaisena lukijakuntaa kasvattavaa.

Nähtäväksi jää millä tavoin muut suomalaiset mediatalot reagoivat Iltalehden linjaan. Ottavatko nekin agendalleen mielipidejournalismin sijasta tosiasioiden uutisoinnin? Vai jatkavatko vanhalla linjalla, joka tulee ajan myötä näyttäytymään lukijakunnan silmissä yhä tunkkaisemmalta ja etenkin Ylen osalta verorahoitteisen toiminnan oikeutusta nakertavalta. 

Mistä tulikin mieleeni, että ovathan kaikki sananvapautta arvostavat lukijani käyneet allekirjoittamassa kansalaisaloitteen Yle-veron kumoamisesta? Aloitteen saaminen eduskuntaan olisi suomalaisen journalismin tason kannalta erittäin oleellista - vaikka lakia tuskin kumottaisiinkaan, jo pelkkä siitä käytävä keskustelu verorahoituksen journalismia mädättävästä vaikutuksesta ei voisi olla vaikuttamatta uutistalon toimitukselliseen linjaan. Ja sitä kautta verovarojen vastineeksi saatavan journalismin tasoon.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

12 kommenttia:

 1. Ehkä tuo ei kuitenkaan ole mikään ryhtiliike. Tuskin se johtuu siitä että jokin rohkeus, ylevä tehtävä tai kunnianhimoinen tiedonhalu olisi vallannut Iltalehden -- ehkä pikemminkin päinvastoin. Ehkä ne ovat vain väsyneet älyllisiin väistöliikkeisiin ja orwellilaiseen "kaksoisajatteluun".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että Iltalehdessä on nähty markkinarako siinä, että eroaa muusta mediasta hiukkasen potentiallisen lukijakunnan näkemysten suuntaan.

   Poista
 2. Suomessa on nyt syytteessä poliisin ylin johto, armeijan ylintä johtoa tutkitaan ja syytetään joten ihan odotettua ettei oikeuslaitoksenkaan toiminta valoa kestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän on Suomen pelastustoimen tilanne (?) ja vanhustenhoitohan Suomessa on jo vitsi!

   "Avi asetti uhkasakon Helsingin pelastustoimelle huomattavien epäkohtien takia"
   Avin mukaan Helsingin pelastustoimen toimintavalmius ja mitoitus ei ole riittävää.

   https://yle.fi/uutiset/3-10768708
   ------------------

   "94-vuotias sai kymmenkertaisen annoksen lääkettä ja kuoli - Avi tekee perusteellisen tarkastuksen hoivakotiin"

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a42a1cc1-8dfc-4d25-8c7d-77088cdcdf27

   Poista
  2. Helsingin herra isoherra sanoo tuossa uutisessa, että Helsinki on turvallisin kaikesta huolimatta. Se jää häneltä sanomatta, että se olisi vielä turvallisempi jos ja kun pelastuslaikia nodatettaisiin. Jos asiasta on huomutettu jo 2016 eikä mitään ole tehty, tarkoittaa se sitä, että pelastuslaila pyyhitään persettä Helsingissä. Eikä se, että laika ei nodateta muualla tai että muuallakin on puutteita vapauta Helsinkiä olemaan korjaamatta puutteita vaikka herra paloherra toisin väittää/olettaa. Mutta kun se on maan tapa, ainakin tsadissa.
   Huru-ukko

   Poista
 3. Niin, on mielenkiintoista seurata, sisältyykö YLE-vero missään asiayhteydessä tulevaan hallitusohjelmaan. Mitä asiaa koskevaan kansalaisaloitteeseen tulee, niin aihe kuuluu luokkaan 'merkittävät asiat', joita ei vahingossakaan päästetä suuren salin käsittelyyn. Voihan aloitetta toki kannattaa, mutta proffan käsitys siitä käytävän keskustelun vaikutuksesta mihinkään, on kovin optimistinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pessimisti ei pety, mutta optimistin ei tarvitse jatkuvasti olla huolissaan.

   Poista
 4. Kun tässä vaiheessa ei ole varmaa tietoa uuden hallituksen koostumuksesta niin ei ole myöskään tietoa siitä, muuttuuko ja mihin suuntaan mahdollisesti Lesta-Sipilän ja KANSATTOMAN ISÄNMAATTOMAN Kokoomuksen PettUri Urpon noudattama turvapaikka-politiikka:

  "Videosarja: Vanhempi konstaapeli Sibakoff: Meillä ei ollut hajuakaan keitä Suomeen tuli.
  EU-vaaliehdokas Samuli Sibakoff kertoo videosarjassa ajasta, kun lähi-itäläiset marssivat Ruotsin puolelta Tornioon. Kuva on paljon karmeampi, kuin mitä suomalaisille on sepitetty.

  Kotkalainen vanhempi konstaapeli Samuli Sibakoff kuului vuonna 2015 turvapaikkatutkinnan valmiusryhmään ja sai komennuksen Tornioon perustamaan järjestelykeskusta.

  Videosarjassa Sibakoff kertoo ajanjaksosta.

  ”Syyskuun puolessa välissä vuonna 2015 muistan katselleeni Kympin uutisia kotonani Kotkassa. Silloin haastateltiin pääministeri Juha Sipilää. Pääministeri Sipilä toivotti turvapaikanhakijat tervetulleeksi vaikka omaan kotiinsa Kempeleeseen.”

  ”Siitä alkoi Tornion järjestelykeskuksen tarina, ainakin minun mielestäni.”

  18. syyskuuta, eli vajaan viikon päästä Sipilän haastattelun jälkeen Sibakoff sai komennuksen Tornioon perustamaan järjestelykeskusta. Poliiseille kerrottiin, että kyse olisi viikon mittaisesta komennuksesta, mutta toisin kävi.

  Osa tulijoista kertoi suoraan olevansa terroristeja.

  Hyytävät videot löytyvät Olli Kekkosen YouTube-kanavalta..."
  https://mvlehti.net/2019/05/05/videosarja-vanhempi-konstaapeli-sibakoff-meilla-ei-ollut-hajuakaan-keita-suomeen-tuli/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ks. myös:

   "Päivi Nerg valehteli Ylen A2-turvattomuusillassa: Me tiedämme kaikki tulijat ja heidän taustansa
   Julkaistu 06.03.2016

   Poliisinn mukaan tulijoiden taustoja ei tiedetä, ja maassa liikkuu myös paperittomia siirtolaisia...",
   https://mvlehti.net/2016/03/06/paivi-nerg-valehteli-ylen-a2-turvattomuusillassa-me-tiedamme-kaikki-tulijat-ja-heidan-taustansa/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  2. Yle tänään:

   "Kohutusta dokumentista päästiin lopulta ratkaisuun: Yle esittää Seinäjoen arabikevät -dokumentin Docventuresissa"

   https://yle.fi/uutiset/3-10768723

   Artikkelista poimittua:

   Matti Reinikan ohjaama elokuva nähdään Yle TV2-kanavalla ja Yle Areenassa 28. toukokuuta.
   Dokumentti esitetään Docventures-erikoislähetyksessä, jolloin sen teemasta keskustellaan esittämisen yhteydessä.
   Erikoislähetyksen tarkemmasta sisällöstä tiedotetaan myöhemmin.

   Poista
  3. Nähdään siis pari päivää eurovaalien jälkeen, sattumaa varmaan sekin. Yle on valtio valtiossa ja Professorin suositukseen on helppo yhtyä. -jussi n

   Poista
 5. Oikeuspäätöksistä semi-off-topiccia:
  Jos lainsäädäntösihteeri haluaa sekoilla, se kannattaa tehdä äitiyslomalla. ;)

  Poliisin sakkolaskurilla (oletettu 1 lapsi) olisi iltalehdestä löytyvän uutimen perusteella tullut n. 2.500 euroa sakkoa. :D

  https://mvlehti.net/2019/05/05/juha-molari-tuomittu-koyha-juristi-aino-pennanen-saa-kiitosta-ja-tukea/

  https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/2016061721691335

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006092707.html

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!