torstai 2. toukokuuta 2019

Todellisuus löi Vihreitä päähän

Todellisuus löi vihreitä niin sanotusti päähän. Tarkoitan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin vappukommenttia, jossa hän totesi, ettei hallitusneuvotteluissa tulla tekemään ratkaisua, joka estäisi Metsä Gropin sellutehdashankkeen Kemissä.

Nähtäväksi jää pitääkö SDP:n linja. Tai pitääkö Vihreiden metsäteollisuuden vastainen kanta, josta Pekka Haavisto kertoi näkemyksenään, että "nyt on oikea hetki pysähtyä myös miettimään, miten metsäteollisuus varmistaa, että Suomi pysyy ilmastotavoitteissaan ja miten luonnon monimuotoisuus turvataan".

Keinoksi Haavisto kertoi, että "hiilinieluista on pidettävä huolta, hiilijalanjälkeä vähennettävä ja suunnan oltava kohti jalostusasteeltaan entistä korkeampia tuotteita. Puurakentaminen on saatava uudelleen kunniaan."

Tuosta viimeisestä on tosin todettava, että suomalainen metsätalous tähtää jo nyt korkean jalostusasteen ja rakennusten raaka-aineen eli tukkipuusaannon maksimoimiseen - juuri siksi metsiämme harvennetaan ja juuri siksi tarvitaan sellutehtaita, jotta puiden järeytymisen kannalta välttämätön metsien harventaminen olisi mahdollista eli maanomistajalle kannattavaa.

Samalla syntyy arvoa myös päätehakkuussa ja metsätuhoissa väkisinkin kertyville latvuksille ja muulle vähäarvoiselle puulle. Sellukattila ja sahat eivät siis kilpaile keskenään, vaan tukevat toistensa toimintaa.

Niin tai näin. Edellä mainitsemani puheenvuorot lienee sinänsä mahdollista sovittaa yhteen. Toisaalta Vihreiden hallitukseen meneminen ja hyväksynnän antaminen Kemin tehtaalle saattaisi aiheuttaa erittäin voimakasta närää biotaloudesta huonosti kärryillä olevien cityvihreiden joukossa. Tämä tullee suitsemaan puoluejohdon valmiutta tarvittaviin kompromisseihin.

Jää siis nähtäväksi syntyykö minunkin ennakoimani sinipunahallitus Vihreillä täydennettynä. Vai tuleeko matkaan mutkia ja sen seurauksena Jussi Halla-ahon tai todennäköisemmin Petteri Orpon johtama valtioneuvosto. Ellei sitten peräti punamulta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Poliittinen viihde ja arkitodellisuus
Kuka nousisi vastustamaan Kemin tulevaa sellutehdasta
Syntyykö Rinteen ensimmäinen?

13 kommenttia:

 1. Sahat ja sellukattila eivät todellakaan kilpaile keskenään, kuten Professori aivan oikein mainitsi. Kotkan Kotkamillsin (entinen Stora Enson ja sitä ennen Enso-Gutzeitin tehdas, paikallisella murteella Kutsetti) tehdasalueella toimii sekä saha että sellutehdas ja myöskin sellun jalostus paperiksi hoituu samalla tehdasalueella. Sellukattilaan eivät siellä joudu vain puiden latvukset ja oksat, vaan sahan tuottama sahanpuru kerätään kasaan ja heitetään sellukattilaan. Näin on Kotkassa toimittu jo vuosikymmenien ajan. Sellutehdas on ympäristöteko, koska se hyödyntää tehokkaasti puunjalostuksen jätettä tuotannon raaka-aineena. Vihreiden jos kenen luulisi kannattavan Metsä Groupin sellutehdashanketta, jos he tosiaankin välittäisivät kierrätyksestä ja luonnonmateriaalien mahdollisimman tehokkaasta hyötykäytöstä, jossa mahdollisimman vähän päästetään menemään hukkaan. Todellisuudessa Vihreillä ei ole tarpeeksi ymmärrystä siitä, miten ihmisten toiminta oikeasti vaikuttaa luontoon, eikä älyllistä rehellisyyttä myöntää tietämättömyyttään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siellähän se Balilla ymmärrys lisääntyy sivettikissan paskomaa kahvia lipitellessä tai latteeta siemaillessa tredikahvilassa, siellä kallion kuplassa. Arvelee Huru-ukko

   Poista
 2. Todellisuus löi SDP:ä päähän - jälleen kerran,
  eikö SDP ikinä opi?

  "Poliisi selvittää rikostutkinnan aloittamista kansanedustaja Hussein al-Taeen herjaavista somekirjoituksista"
  Kansanedustaja Hussein al-Taee on myöntänyt kuvakaappaukset homoja, juutalaisia ja somaleja solvaavista Facebook-kirjoituksistaan aidoiksi.

  https://yle.fi/uutiset/3-10763524

  "Kansanedustaja Hussein al-Taee joutunut sairaalaan – SDP:n Lindtman: Ryhmä käsittelee kirjoituksia sairausloman jälkeen"
  Al-Taee on ollut julkisuudessa loukkaavien somekirjoitustensa takia.

  https://yle.fi/uutiset/3-10763849

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SDP on tosiaan onnistunut haalimaan riveihinsä monenlaista maahanmuuttajaa. Sitä en kuitenkaan osaa sanoa, johtuuko se demareista vai maahanmuuttajista.

   Poista
 3. Pahoin pelkään, että SDP nojaa joka suuntaan tässä tehdashankkeessa ja "hyvittää" päätöksen lisäämällä hiilinieluja jossain muualla. Näin pysyy sekä AY-liike että vihreät tyytyväisinä, ja ainoa kärsijä on kansantalous.

  Antti Rinne vaikuttaa olevan nuorten demarinaisten tiukassa palliotteessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kotonakin???

   Poista
  2. SDP on perinteisesti ollut rationaalisempi politiikassaan kuin puheissaan. Tämä ei tarkoita, ettei politiikassakin olisi ollut paljon parannettavaa. Ja kyllähän se muiden vasemmistopuolueiden tavoin on ennemminkin jakovarapuolue kuin kansantalouden kakun kasvattamiseen pyrkivä tekijä.

   Poista
 4. Jos vaikka Pekan kahden hengen talous lopettaisi jatkuvan maailmalla lennähtelyn ja muuttaisi alle 500 neliön kämppään, niin alkaisi olla katetta puheille.

  Valtsu

  VastaaPoista
 5. Haaviston pitäisi sen First Ladynsä kanssa lennähtää Kiinaan ja Intiaan saarnaamaan vaikkapa saastuttamisesta, ja jättää metsien hakkuut ja hoito sellaisille, jotka siitä jotain tietävät. Olenpa melko varma, että harvassa paikassa maailmalla metsiä hoidetaan niin hyvin kuin Suomessa. Vihreiden ongelma on se, että he ovat enimmäkseen lapsenmielisiä kaupunkilaisia, joilla ei ole mitään tietoa tai ymmärrystä todellisesta luonnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreillä - etenkin kuapungeissa - on pääsääntöisesti käsittääkseni romanttistyyppinen suhde luontoon. Tai ainakin sellainen selittäisi heidän kantojaan aika hyvin.

   Poista
  2. Vihreät tykkäävät luonnosta jos sinne pääsee raideliikenteellä. :D

   Jotenkin noin ne aikoinaan totesivat kun kävivät (ilmeisesti taksilla) tutustumassa Sipoonkorpeen.

   Poista
  3. Tämähän se: https://i.ylilauta.org/c3/ead9f97c/vihre%C3%A4t.jpg

   Poista
 6. Tai jos vihreät pitää italialaisesta jäätelöstä, lennetään Italiaan sitä syömään.www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5bdc28bb-21df-4879-ba22-b493d13fb267&ved=2ahUKEwiBxri29YDiAhUDt4sKHcohDf0QFjAAegQIBhAB&usg=AOvVaw2ERIGOsv1qG9J57oc5hH7N

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!