tiistai 7. toukokuuta 2019

HS:n gallup ei muuttanut hallitusneuvotteluiden asetelmia

Helsingin Sanomat julkaisi ensimmäisen vaalien jälkeisen gallupin tulokset. Sen mukaan - ja laajasti uutisoituna - Suomen suosituin puolue on tällä hetkellä Perussuomalaiset.

Suosiosta huolimatta puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole hallitusta kokoamassa. Sen sijaan nyt kolmanneksi suosituimman puolueen puheenjohtaja Antti Rinne (sd) on hakemassa yhteistyökumppaneita hallitakseen maata seuraavat neljä vuotta.

Lehdistön mukaan Rinne olisi kilpailuttamassa kahta erilaista koalitiota. Ensimmäinen niistä olisi sinipunapohjainen eli SDP:n, Kokoomuksen, Vihreiden ja RKP:n muodostama. Sen paikkaluku eduskunnassa on 107, eli suhteellisen pieni enemmistö.

Tämän koalition kannatus eduskuntavaaleissa oli 50,7% eli vielä paikkalukuakin pienempi enemmistö. Gallupin mukaan näitä puolueita kannattaisi juuri nyt 51,2 % eli pieni, mutta kuitenkin hiukan suurempi enemmistö - lähinnä Vihreiden kannatuksen nousun seurauksena.

Toinen puheena ollut vaihtoehto olisi SDP:n, Keskustan, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja RKP:n ns. punamultahallitus. Sen paikkaluku eduskunnassa olisi 117, eli selkeä enemmistö. Tämän koalition kannatus vaaleissa oli 55,5%. Uuden gallupin mukaan se olisi 55,1% eli hiukan vaaleja pienempi.

Molemmat hallituspohjat ovat siis edelleen legitiimejä ainakin kannatuksensa suhteen. Niillä on kuitenkin aivan oleellinen ero odotettavissa olevassa politiikassa. Sinipunalta voisi odottaa taloudellisesti suhteellisen kestävää hallitustyötä, mutta punamulta todennäköisesti räjäyttäisi valtion budjetin takavuosien kaltaiseen kasvuun.

Sen sijaan erilaisten maailmanparannusaktiviteettien suhteen punamullan voi odottaa peittoavan sinipunan selvin lukemin. Ellei muuten niin velkarahalla. Toki on kuitenkin niin, että Perussuomalaisten mukaan ottaminen hallitukseen johtaisi vieläkin suurempaan säästöön maailmanparannusmenoissa.

Nähtäväksi jää, vaikuttaako nyt nähty gallup Perussuomalaisten asemaan hallitusneuvotteluissa. Kyse on kuitenkin vain mielipidekyselystä, jonka virhemarginaali ylittää reilusti nähdyt muutokset puolueiden kannatuksissa. Lisävaloa tilanteeseen saadaan kohtuullisen pian kun muutkin puoluekannatusta mittaavat gallupit saavat päivänvalon.

Sitä ennen saattaa kuitenkin käydä niin, että Antti Rinne pääsee sopimukseen joko sinipuna- tai punamultakoalition muodostamisesta. Mikäli näin käy, on helppo ennustaa seuraavien eduskuntavaalien ylivoimainen voittaja - ellei hallitus sitten päätä kaikkien yllätykseksi tehdä etenkin maahanmuuttoasioissa halla-aholaista politiikkaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Todellisuus löi Vihreitä päähän
Poliittinen viihde ja arkitodellisuus
Syntyykö Rinteen ensimmäinen?

6 kommenttia:

 1. POTUS olisi kitistänyt sisällön muutaman rivin tvittiin. Tulihan luettua.

  VastaaPoista
 2. US eilen:

  "Kokoomuspomo sanoo nyt suoraan: Hallitusohjelma voisi syntyä perussuomalaisten kanssa"

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/279210-kokoomuspomo-jukka-kopra-sanoo-nyt-suoraan-hallitusohjelma-voisi-syntya

  Artikkelista poimittua:

  Linja perussuomalaisten suhteen vaikuttaa muuttuneen vaaleja edeltäneeseen tilanteeseen nähden?

  ”Totta kai, mutta silloin ovat asiat ja tilanteet olleet erilaiset – siinä suhteessa linja on muuttunut”, Kopra myöntää.

  Hänen mukaansa vaalituloksen jälkeen kokoomuksen linja on ollut johdonmukainen.
  Puheenjohtaja Petteri Orpo sanoikin jo vaali-iltana, että kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös perussuomalaisten kanssa.
  --------------------

  Siispä aikoinaan Orpon puheet ARVOPOHJASTA ja siitä ettei Halla-ahon johtama PS voi olla hallituksessa, oli pelkkää pötypuhetta.
  Halla-aho olisi silloinkin ollut valmis toimimaan hallitusohjelman mukaan.
  Hän ainoastaan vaati, että hallitusohjelmaa noudatetaan mutta se ei kepuleille ja orpolle pirulle kelvannut koska piti saada lehmänkauppa maaliin sekä säilyttää Soinin ministeripaikka.

  Hienoa, että kansa äänesti Soinilaiset kanveesiin ja kepulit maan rakoon!
  Nyt voi myös hyvin kysyä mikä on Orpon uskottavuus?

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti hallitus muistaa myös heikoimpia!

  US tänään:

  ”Tämä kriisi on räjähtämässä syliin” – MOT paljasti vanhusten kotihoidon tilan: Taksikuskit hoitajina, yhtiöt viranomaisten hampaissa

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/279319-tama-kriisi-rajahtamassa-syliin-mot-paljasti-kotihoidon-tilan-taksikuskit-hoitamassa

  Artikkelista poimittua:

  Kotihoidossa toimivat yhtiöt ovat muun muassa käyttäneet vanhusten hoitoon henkilökuntaa, jolla ei ole lupaa toimia sosiaali- ja terveysalalla – esimerkiksi vartijoita sekä taksikuskeja ja siivoushenkilökuntaa.
  Epäpätevän henkilökunnan käytöllä on MOT:n selvityksen mukaan pyritty paikkaamaan hoitajapulaa ja säästämään rahaa.

  Etenkin kaksi alan suurinta yhtiötä, Stella Kotipalvelut Oy ja Debora Oy, ovat joutuneet tekemisiin viranomaisten kanssa.

  Lisäksi kotihoidon palveluita ovat tuottaneet myös yhtiöt, joilla ei ole toimintaan lupaa, esimerkiksi vartiointialan yritykset.

  MOT kertoi esimerkin Turusta. Kaupunki ulkoisti kotihoidon palvelualueen Debora-yhtiölle syksyllä 2016. Ohjelman mukaan kokeilu päättyi katastrofitunnelmiin alkuvuonna 2019.

  VastaaPoista
 4. Kyllä pelko PS menestyksestä Jussi Halla-ahon johdolla on kova.
  No ei mitään, neljän vuoden päästä, viimeistään, on uudet vaalit ja kansa saa taas vaikuttaa!

  "Eduskunnassa haetaan ratkaisua kiistaan istumajärjestyksestä"

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006096072.html

  Artikkelista poimittua:

  Risikon mukaan ryhmänjohtajien uudessa kokouksessa yritetään vielä löytää hyvä ratkaisu asiaan.

  – Mikäli ei löydy muuta ratkaisua, sitten mennään tällä esityksellä eli sillä muutetulla (istumajärjestyksellä), Risikko sanoi perjantaina.

  VastaaPoista
 5. Suomen uusi suunta, salataan kaikki!
  Ei kai matu-ongelmat paina päälle vai pelkääkö Jaskari ja kumppanit julkisuutta?

  IS tänään:

  Tässä on Helsingin poliisin uusi tiukka linjaus: ”Läheis­väkivalta­jutut salataan kokonaan kannesta kanteen”

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006096165.html

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006095361.html

  VastaaPoista
 6. Ei Tarzania apinoiden kuninkaaksi apinoiden äänillä valittu.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!