sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

Serkku on kulttuurinen herkku

Me suomalaiset tiedämme hyvin, että monien kehitysmaa-asteella olevien kansojen parissa on yleistä pariutua sukulaisten kanssa. Eli ajatuksena on, että "mitä serkumpi, sitä herkumpi". 

Epäselvää sen sijaan on se, että onko tämä ollut ihmiskunnan alkuperäinen käyttäytymistapa vai myöhempää kulttuurista kehitystä. Näin siitä huolimatta, että joidenkin viitteiden perusteella sukurutsaiset avioliitot näyttävät runsastuneen ihmiskunnassa viime aikoina. 

Vastauksen saamiseksi tulee tietenkin tarkastella kauan sitten eläneitä ihmisryhmiä. Ja juuri sellaisista kertovaan tutkimusraporttiin törmäsin äskettäin. 

Lukemassani tutkimuksessa analysoitiin viimeisiä Länsi-Eurooppaa asuttavia metsästäjä-keräilijöitä, jotka tulivat pian syrjäytetyksi kaakosta päin maanosaamme levittäytyvien maata viljelevien tulokkaiden tieltä - tai sulautuivat näiden joukkoon. Tutkitut ihmiset olivat asuttaneet noin seitsemän tai kahdeksan tuhatta vuotta sitten eteläistä Bretagnea Ranskassa. 

Kymmenen kolmelta paikkakunnalta löytyneen ihmisen analyysi paljasti, ettei näiden joukossa haettu puolisoita omasta ryhmästä vaan eri paikkakunnilla asustavien ihmisryhmien joukosta. Tämän seurauksena vältettiin sukulaisavioliitot, vaikka kunkin ryhmän - ja sen seurauksena myös alueella elävien metsästäjä-keräilijöiden yhteenlaskettu väkiluku - oli erittäin pieni. 

Hiukan yllättäen tutkijat havaitsivat myös, etteivät metsästäjä-keräilijät hakeneet puolisoita maanviljelijäyhteisöistä, vaikka lähiseuduilla asui sellaisiakin. Siten ajankohdan metsästäjäyhteisöt säilyivät varsin pitkään näistä erillisenä, vaikka niistä virtasikin väkeä maanviljelijöiden joukkoon.

Palatakseni tämän kirjoituksen aloittaneeseen kysymykseen serkusavioliitoista. Tässä käsittelemäni tutkimuksen perusteella voidaan todeta, etteivät Europan alkuperäiset asukkaat harrastaneet sellaisia. 

Toisin sanoen heillä oli erinomainen ymmärrys siitä, ettei serkkujen naiminen ole järkevää. Asia, joka ei tunnu olevan selvää kaikille nykyajan ihmisryhmille. Siis sellaisille, jotka ovat syystä tai toisesta omaksuneet kulttuurinsa sukurutsaisen lisääntymistavan.


17 kommenttia:

 1. Yksi ihmisoletettu Kontula halusi ja haluaa että Suomessa tehdään lailliseksi lähisukulaisen, siis jopa siskoksien avioliitot. Eli kyllä löytyy sairasaivoisia Suomestakin.

  VastaaPoista
 2. Itseäni tällaisissa jutuissa jatkuvasti jaksaa hämmästyttää se, miten vähän "tutkijat" ymmärtävät oman, eurooppalaisella uudella ajalla syntyneen, kartesiolaiseen paradigmaan perustuvan päämäärärationaalisen järkensä erityisyyttä.

  Varsinkin ihmisen käyttäytymisen kuvaaminen ja selittäminen tuppaavat tapahtumaan vain liimaamalla omaa järkeämme tutkimuskohteiden päälle. Tutkijan järki muuttuu tutkimuskohteiden järjeksi.

  Primitiivisten ihmisten lähipiirit olivat varmasti siäänlämpiäviä, ja suku-, heimo ja klaaniyhteiskunnat saattoivat vasta paikoilleen asettumisen jälkeen ja yhteisöllisten elämänmuotojen institutionalisoiduttua kehittää sellaisia käsitteitä jotka irtosivat kielen käyttötilanteista ja saattoivat muodostaa yleisempiä "totuuksia". Jos mieli on niin maaginen ettei unia ja päivänäkyjä eroteta toisistaan, kuinka me voimme kuvitella että primitiivisiä ihmisiä ohjasi jokin päämäärärationaalinen järki?

  Sukurutsan selittäminen on likmain mahdotonta -- johtuen nimenoman siitä, etteivät eläytymiskykymme riitä kuvittelemaan mitä alkuperäisen magian vallitsemassa tajunnassa tapahtuu.

  Sensijaan olisimme tietysti typeriä, ellemme ottaisi vastaan sitä tietoa joka omilla menetelmillämme on sukurutsan seurauksista on saatu.

  VastaaPoista
 3. Muslimimaissa on myös tapana naittaa nuoria tyttöjä joillekin vanhoille sedille ja sekin on eräs tapa pilata nuoren naisen elämä. En tiedä, mitä tapahtuu, kun aviomies kuolee; järjestyykö suvusta uusi ylkä vai jätetäänkö nainen yksin mahdollisen lapsilauman kanssa? Moniavioisuus aiheuttaa siellä omat ongelmansa ja eipä tuo ole vierasta täälläkään. Kummallisia ovat nämä elämän koukerot. Meillä Suomessa naisilla on tasa-arvo ja itsemääräämisoikeus, mutta feministeille mikään ei riitä ja asiasta täytyy vouhottaa vuodesta toiseen. Heiltä ei kuitenkaan riitä edes sympatiaa machokulttuurien alistetuille naisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monikulttuurisissa unelmissa elävä osaa kyllä sulkea silmät ikäviltä tosiasioilta ja noukkia ne mahdolliset rusinat pullasta, kuten ne ihanat "ruoanlaitto ja - pelihetket". Vihervasemmistolainen intersektionaalinen feministi on tämän maailman tyhmin olento, ja heillä on Suomessa jo pari puoluetta hallussaan.

   Poista
 4. Entisajan tukkilaiset lienevät silloin tällöin päässeet levittämään geenejään uittojokien neitosten kautta. Polkupyörien yleistyminen laajensi nuorten miesten mahdollisuuksia käydä tansseissa ja solmia suhteita. Tämä oli eduksi kansakunnalle.

  VastaaPoista
 5. Ulkonäkökeskeisessä Etelä-Koreassa laitetaankin polvet yhteen. Älä nai miestä, älä harrasta seksiä miesten kanssa, älä deittaile miesten kanssa, älä hanki lapsia miesten kanssa.

  Kertoo verkossa toimiva radikaali feministiyhteisö.

  https://www.hs.fi/visio/art-2000010365510.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaan , että hulluutta on monenlaista.

   Poista
  2. Jos tietäisit, mikä on vaimon ja miniän osa Koreassa, tuskinpa tuota hulluudeksi sanoisit.

   Poista
 6. Miksei insestiaversio (á la E. Westermark) toteudu näissä serkkuavioliittokulttuureissa? Elävätkö tytöt ja pojat niin erillään ettei leimaantumista tapahdu?

  V-V F

  VastaaPoista
 7. Islamia on turha sanoa "keskiaikaiseksi" uskonto/ ideologiaksi, koska valkoisten kulttuuri ynnä muut olivat paljon inhimillisempiä mitä ählämien, myös naisten oikeudet, oli jo varmaan tuhansia vuosia ennen keskiaikaa.

  Eli ählyjen "kulttuuria" voisi nimittää vaikka kivikautiseksi, tosin sekin saattaisi olla loukkaus kivikauden ihmisiä kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa jopa lähes kaikissa lauma-nisäkkäs eläinten ryhmissä/ laumoissa naaraat ja koiraat ovat tasa-arvoisempia mitä ähly"kulttuureissa"

   Eikös esim. susilaumoissa lauman johtaja ole alfanaaras? Vaihtelee eläinlajeittan, mutta yksikään laumaeläin populaatio ei vaadi naaraitaan pukeutumaan säkkiin

   Poista
 8. Aikoinaan, ehkä vieläkin, inuiittien ja eskimoiden tapana oli laittaa vieras emännän viereen tekemään, mitä tarpeellista oli. Tämä oli välttämätöntä ja elinehto, koska yhteisöt olivat niin pieniä, että jos tuli vieras jostain kaukaakin, saatiin heti uutta geeniperimää, joka takasi jollain tavalla yhteisön terveydentilan ja elinvoiman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä tuonnoin eskimokylät olivat ainaisessa sodassa toisiaan vastaan. Vieraat saattoivat melkoisen harvinaisia...

   Poista
 9. MTV uutiset tänään

  Aftonbladet: 1,5 tonnia kokaiinia takavarikoitu – kuusi pidätettynä

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/aftonbladet-1-5-tonnia-kokaiinia-takavarikoitu-kuusi-pidatettyna/8922708

  Kuusi ihmistä on pidätetty Ruotsin Nynäshamnissa tehdyn suuren kokaiinitakavarikon jälkeen.
  ...
  Poliisin ratsian seurauksena pidätettiin kahdeksan henkilöä. Viisi heistä on nyt vangittuna todennäköisin syin epäiltynä erityisen vakavasta huumausainerikoksesta ja avunannosta erityisen vakavaan huumausainerikokseen. Epäillyt ovat kiistäneet rikoksen.
  Kyseessä saattaa olla yksi Ruotsin historian suurimmista kokaiinitakavarikoista.

  Pidätetyt ovat 17-25-vuotiaita poikia ja miehiä.

  Epäillyt asuvat eri puolilla Tukholmaa. Ketään pidätetyistä ei ole aiemmin tuomittu vakavista väkivaltarikoksista tai vakavista huumausainerikoksista.
  Epäillyillä on aikaisempia tuomioita vähäisemmistä rikoksista, kuten ryöstön yrityksestä ja vähäisiä huumausainerikoksia.

  VastaaPoista
 10. Mitä uutta tuossa "uutisessa" oikein oli? kaikki tuohan on tiedetty jo kymmeniä ellei sata vuotta? Vai oliko kyseessä vain toimittajalle, jotka ovat noin yleensä täysin sivistymättömiä, uusi asia jota hän pöyristelee?

  VastaaPoista
 11. Mainittiinko uutisessa sellainen välttämätön tosiasia, että peuroja seuraavat ihmiset olivat tummaihoisia? Lähtivätkö ne sitten takaisin Afrikkaan ja jostain pölähti valkoihoisia tilalle?

  VastaaPoista
 12. "Mitä serkumpi, sitä herkumpi" on tehokkaasti väärinymmärretty sananlasku. Serkku-pikkuserkku-rutuserkku-jne... Mitä kaukaisempaa sukulaisuus, sitä toivottavampaa pariutuminen on.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!