maanantai 1. huhtikuuta 2024

Hallitus ottaa 5,5 miljardin lainan alkoholismisäätiön perustamiseksi

Suomalaisilla alkoholismi on valtava ongelma ja sen rinnalle ovat viime aikoina tulleet myös huumeet. Näin siksi, että päihdeongelmat johtavat usein taloudellisiin vaikeuksiin ja siitä syystä eduskunta hyväksyi vähin äänin kansalaisaloitteen, jossa esitettiin erityisen päihdeongelmaisten tukisäätiön perustamista ja rahoittamista. 

Säätiön kertaluonteiseksi peruspääomaksi on kaavailtu tuhat euroa jokaista suomalaista kohden. Näin kertyvä kokonaissumma - noin 5,5 miljardia - joudutaan Suomen vaikean taloustilanteen takia kattamaan valtion velanotolla. Asiaa ei kuitenkaan koettu ongelmaksi, koska julkinen velka on joka tapauksessa niin suuri, että kyse on vain pisarasta meressä. 

Alustavan suunnitelman mukaan säätiön varat sijoitettaisiin tuottavasti sähkönsiirtomaksuihin, joihin lisättäisiin lakisääteinen lisämaksu, joka menisi lyhentämättömän säätiön rahoitukseen. Säätiön varallisuuden kertyessä päihdeongelmaiset voisivat tehdä säätiölle hakemuksia taloudellisen tuen saamiseksi. Lisätukea voisi saada myös Alkon tai huumekauppiaiden antamia kuitteja vastaan.

Hallitus on edellä kuvaamaani alkoholipoliittista muutosta varten perustanut työryhmän, johon alkoholistien näkemyksiä tuovat keskustalainen ja perussuomalainen poliitikko sekä erilaisten muiden päihteiden asiantuntijoina yksi vihreä ja yksi vasemmistoliittolainen kansanedustaja. Työryhmää johtaa säätiörahoitukseen erikoistunut RKP:n edustaja, jota avustaa kokoomustaustainen kokemusasiantuntija. 

Työryhmää kutsutaan nimellä "Huhtikuu ensin", lisääntyvästä kansainvälisyydestä johtuen tosin yleensä nimen englanninkielisellä käännöksellä: "April first".

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vaalien ennakkoäänissä muhii iso yllätys
Neiti huhtikuu
Kuinka erottaa aprillipila tosielämästä? 

20 kommenttia:

 1. Siitä tuleekin hyvä raha kolmeen pekkaan. Miähän en usko että mljardit muualle menevät.

  VastaaPoista
 2. Juu-u,hieno homma!!

  Nyt näyttää siltä, että professorimme on siirtynyt hajamielisten kastiin. Pääsi unohtumaan, että "kertaluontoisuuden" lisäksi laina on TARKKARAJAINEN, ihan niinkuin maailman parhaalla, valemedioiden (VMP) kiittelemällä bilesannuliinillammekin (vaalitappiotaan rääkyvästä SDP:stä)!

  VastaaPoista
 3. Varma tieto kulkeutui tuulen mukana suomeen! Eräs dosentti ja Putin on ollut yhtä aikaa vierailulla pietarissa.

  VastaaPoista
 4. April first! No, se on tänään, pilanteon ja skoijaamisen päivä.
  Tuo suhtautuminen päihteisiin on mielestäni muuttunut, tai ainakin eriytynyt.
  Isäni kertoi aikoinaan, että toimistotyötä tehdessä, 50ja 60-luvuilla, ei pullon oloa työpöydällä paheksuttu ollenkaan. Päinvastoin. Mutta, alkoholiperäistä ongelmakayttäytymistä paheksuttiin jo tuolloinkin.
  Nykyisin Koskenkorvapullo työpöydällä aiheuttaisi kriisiterapiaa, ainakin työyhteisön tätiporukalle. Epäsovinistisesti, tätiporukkaan kuulunee myös setiä.
  Muistan kun - joskus miljoona vuotta sitten - ajoimme Tapiolasta Helsinkiin. Ruoholahden kohdalla kysyin isältäni, mitä no rähjäiset miehet ovat ja mikä on tuo ruma talo. Isä vastasi: Rakennus on liekkihotelli ja miehet rappioalkoholisteja.
  Selvä vastaus. Ihmettelin kuitenkin sitä, kun miehillä oli usein Talous Sprii-pullo kädessä. En tiedä millä metodilla he denatuurin saivat pois.
  Ei tarvitse olla empiristi, että kykenee ymmärtämään päihteiden terveysvaikutukset - ne tappavat ripeästi.
  En itsekään ole absolutisti, mutta tipaton, silloin tällöin on välttämätöntä.
  Ja. Pysyttelen vain skottilaisessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä. Tuohon säätiön rahoituspuoleen en ottanut kantaa, tarkoituksellisesti.

   Poista
  2. "miehillä oli usein Talous Sprii-pullo kädessä. En tiedä millä metodilla he denatuurin saivat pois."

   Muistui mieleen. En tiedä onko totta. Spriitä valutettiin pakkasessa ollutta rautakankea pitkin.

   Poista
 5. Kyllä tuo tosielämässäkin olis ihan asiallinen projekti.

  VastaaPoista
 6. Miksei meiltä veronmaksajilta koskaan kysytä mitään, vaan rahat aina revitään meidän selkänojastamme!

  VastaaPoista
 7. Huhtikuun 1. päivä on hyvä päivä ottaa kantaa vallitseviin epäkohtiin kuten

  * järjetön velkaantuminen
  * järjetön (velka)rahanjako
  * huumerikollisuus, joka lisääntyy elintasopakolaisten toimesta
  * kaikenlainen tukeminen jolloin ihmisen oma vastuu itsestään hämärtyy
  * luonnollisten monopolien ulkoistaminen jolloin rahat valuvat ulkomaille
  * alkoholipolitiikka, jolla pyritään lisäämään kulutusta ja sitä myöden haittoja
  * kielivähemmistön säätiöt ja toiminta
  * politiikan kyvyttömät toimijat
  * ehdotukset suomen kielen aseman heikentämiseksi.

  VastaaPoista
 8. Yrjö tuolla toisessa blogissa toivottikin jo hyvää huhtikuun ensimäistä päivää. Sain hyvät naurut. Kiitos proffalle.

  VastaaPoista
 9. Jos 1980-luvulla olisi julkaistu mitä tahansa tämän päivän aitoja wokeuutisia, ne olisi kuitattu aprillipiloina. Silloin esimerkiksi väännettiin kättä parinsadan vietnamilaisen venepakolaisen ottamisesta, koska kaikille tulijoille haluttiin hyvä toimeentulo. Laskettiin, mihin maallamme oli varaa.

  Itärajan takaa tulleet loikkarit palautettiin takaisin ihannemaahansa ilman sen kummempia ihmisoikeushöpinöitä. Vasemmisto piti sitä reiluna pelinä.

  Nyt itäraja vuotaa kuin seula, mutta mitään ei voida tehdä. Vasemmisto on niin huolissaan mususisseistä, että ne pitää ilman muuta ottaa sukuineen elätettäväksemme. Suomi on rikas maa.

  Yksi yliaikainen aprillipila on tämä väite suomalaisista maailman onnellisimpana kansana. Ilmoittautuisiko joku palstalainen, jos häneltä tai hänen tietämältään henkilöltä on asiaa jotain tutkimusta varten kysytty. Puolen miljoonann työttömien armeijan, raiskaajien miehittämän tulevan muslimimaan ja agressiivisen suurvallan naapurimaan kansalaisena epäilen noiden onnellisuusväitteiden olevan vain perusteeton kutsu kehitysmaalaisille tulla tänne pilamaan loputkin esi-isiemme meille jättämästä perinnöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entä jos se on sitä laatua onnellisuutta joka ilmenee erittäin yksinkertaisena mielenlaatuna ja heikkona ÄO:na ja muina sen laatuisina asioina? eli sinä mikä sai vanhaa kansaa kutsumaan jotakuta henkilöä "onnelliseksi"? :-)

   Poista
  2. Käsittääkseni tutkimus on tehty SDP:n ja Vihreiden puoluetoimistojen tiloissa. Minulta tai keneltäkään tuntemaltani ei ole kysytty yhtään mitään.

   Poista
 10. Tuo bloggerin idea on hyvä mutta eikö pärjättäisi kolmella miljardilla?
  Terv. Tahvo-Uuno Hömpötti

  VastaaPoista
 11. Terhomatti Hämeenkorpi1. huhtikuuta 2024 klo 10.45

  Proffa ja Yrjöperskeles saivat naurun kyyneleet silmiini. Kiitos vielä kumpaisellekin ! Ja muutoin olen tuuon anonyymin kanssa samaa mieltä siitä, että "suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa" on tämän vuoden röyhkein aprillipila !

  VastaaPoista
 12. Huomasin päiväyksen. Hyvä juttu silti. Vaan enpä suuresti hämmästy, jos tätä joissakin piireissä ryhdytään totena levittämään.

  VastaaPoista
 13. Jotain rajaa aprilli piloillakin. Joku heikkosydämminen voi vaikka saada halvauksen, tai joltai revetä verisuoni pääkopasta.

  VastaaPoista
 14. Näinä parodiahorisontin ylittymisen jälkeisinä aikoina tuokin olisi voinut olla aivan todellinen uutinen.

  VastaaPoista
 15. Miehet voivat synnyttää ja miehillä voi olla kuukautiset. Sukupuoltaan voi vaihtaa kerran vuodessa. Sukupuolia on kymmeniä, ellei satoja. Nämä ovat joskus ehkä käyneet vitseistä ja aprillipiloista, mutta ovat nyt totisinta totta. Niin se kehitys kehittyy.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!