lauantai 20. huhtikuuta 2024

Maskuliinisuutta ja pyöräteitä kehitysavulla?

Suomen nykyinen hallitus vähentää kehitysmaille annettavaa kehitysapua yhteensä 1,2 miljardilla eurolla vuoteen 2028 mennessä, mikä on luonnollisesti aiheuttanut marinaa. Siksi oli mielenkiintoista lukea myös saksalaisten tulleen sellaiseen johtopäätökseen, että veronmaksajien rahojen kylvämistä kolmannen maailman valtioille olisi rajoitettava. 

Näin ajattelee lähes joka toinen saksalainen. Eikä se ole mikään ihme, sillä rahaa on syydetty muun muassa Saksan kilpakumppaneille Kiinalle ja Intialle, Ruandassa positiivisen maskuliinisuuden kehittämisprojektille ja Perussa pyöräteiden rakentamiseen. Lisäksi kehitysapua on maksettu sellaisiin maihin, jotka ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan karkotettuja kansalaisiaan.

Toivon tietenkin, ettei suomalaisten kehitysmaihin toimittamaan apuun sisältyisi yhtä järjettömiä kohteita, mutta totean samalla ainakin viimeisen edellä mainitsemani seikan koskevan myös meitä. Ja muistutan samalla, että ainakin aiemmin on suomalaisen veronmaksajien selkänahasta revittyä rahaa valunut huomattavia määriä autettavien maiden korruptoituneille johtajille.

Kuvittelisin myös jokaisen ihmisen ymmärtävän, että rahojen käyttäminen vastikkeettomaan kehitysapuun ei ole terveellä pohjalla silloin, kun tulot eivät riitä edes omien kulujen kattamiseen. Ja juuri tämähän on ollut Suomen tilanne vuodesta 2009 alkaen eli jo viidentoista vuoden ajan. 

Siksi hallituksen päätös kehitysavun supistamiseksi on erittäin tervetullut. Samalla kuitenkin toivoisin, että ministerit tai valtion asiaa hoitavat virkamiehet esittelisivät julkisesti laskelmia siitä, mitä muuta - kuin hyvää mieltä - Suomi saa edelleen jäljelle jäävän valtavan kehitysapunsa vastineeksi. Ja selityksen annettavan avun perusteluista silloin, jos ja kun tuollaista vastinetta ei ole. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mari Rantasen ja Leena Meren ministeriöt oikealla asialla

34 kommenttia:

 1. Täytyyhän sitä saada esittää, että ollaan vauras maa ja rikkautta riittää - velaksi!

  Ei ihme, että on olemassa tarina hölmöläisten peiton jatkamisesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen touhuista Afrikassa on esimerkkinä ns koulutusmyynti, jossa oli tarkoitus kouluttaa afrikkalaisia Suomessa, ja koulutuksen olisivat tietysti maksaneet afrikkalaiset. No, kuten olisi voinut ennustaa, maksajaa ei löytynytkään, ja homma taitaa mennä -ullatus ullatus- suomalaisen veronmaksajan piikkiin.
   Suomen kehitysrahoilla ei maailmaa suuressa kuvassa paljon paranneta, mutta persaukisen Suomen velkarasitetta sillä kyllä pahennetaan pahasti. Nykyinen hallitus on nyt kuitenkin pakon edessä ja persujen ansiosta tunnustamassa tosiasiat, ja vähentää vihervasemmiston moraaliposeerauksen kustantamista. Toivottavasti virkamiehistön vähentäminen aloitetaan kehitysapuporukasta, jonka tehtävänä on ollut heittää verorahaa kankkulan kaivoon.

   Poista
 2. ”Positiivisen maskuliinisuuden” kurssilla Ruandassa ei pystytä muuttamaan geeniperimää ja perinteistä mieskulttuuria.

  VastaaPoista
 3. Tupsahtipa linkistä esille sellainenkin mielenkiintoinen asia kuin ulkoministeriön Eteläisen ja läntisen Afrikan yksikkö. Miksi? Miksi meillä on Lähi-idän instituutti ynnä muita samanlaisia, joiden merkitys Suomelle ja suomalaisille on pelkkä ylimääräinen rahanmeno? Eikö YK ja EU riitä kun tarvitaan näitä kallispalkkaisia paperinpyörittäjiä ja "asiantuntijoita" muun maailman asioihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyyhän niitä suojatyöpaikkoja olla myös korkeasti koulutetuille henkilöille.

   Onneksi - eilisen uutisen mukaan - valtio alkaa niitä nyt karsia.

   Poista
 4. Tärkeitä kohteitahan nuo ovat? Kuten sekin, olikose kazakstan jonne lapioitiin rahaa tupakanpolton lopettamiseen/vähentämiseen.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koodaribussi ja Paleface Afrikkaan oli jokin ihqu projekti. Palefacen toimittamisesta Afrikkaan (ilman paluuta) voisi vähän maksaakin, niin ei tarvitsisi ihan joka päivä katsella sitä naamataulua Ylellä.

   Poista
  2. Onneksi miehen tv:n voi kaukosäätimellä äkkiä poistaa päivää pilaamasta.

   Poista
 5. Vuosina 2019-23 julkinen kehitysapu on vaihdellut 1,1 miljardista 1,9 miljardiin euroon; vuonna 2024 1,2 miljardia.

  Kehitysapujärjestöt itkevät, että nyt tehdään jättileikkaus kun vuoteen 2028 mennessä leikataan 1,2 miljardia, mikä Planin mukaan on ”mikä on ennennäkemättömän suuri ja järkyttävä isku Suomen kehitysyhteistyölle”. 2024-2028 on viisi vuotta. Vuotta kohti leikkaukset ovat pari sataa miljoonaa euroa.

  Kirjoituksen linkki vie Planiin. Se on julkaissut tilinpäätöksen 30.6.22, mutta 30.6.23 tilinpäätöstä ei. Viime vuodesta kerrotaan salaperäisesti ”JOKAISESTA SAAMASTAMME 1 EUROSTA KÄYTIMME VUONNA 2023…”

  2022 tietojen mukaan palkkamenot 91 työntekijälle olivat 3,5 miljoonaa euroa eli keskimääräinen kk-palkka on 3225 euroa. Kk-palkkalaisia oli 59. Edellisvuonna keskimäärin 118 työntekijää, joista 88 kk-palkkalaista. Keskipalkka oli noussut edellisvuodesta 12,4 %.

  Vuoden 2022 tuloista 19,3 miljoonaa euroa valtaosa tuli ulkoministeriöstä. Kummirahoituksen osuus oli 5,7 miljoonaa eli 30 %. Tuon ennennäkemättömän ja järkyttävän iskun Plan keräisi helposti kummirahoituksella. Mutta valtiolta rahan on saanut paljon helpommalla.

  Plan ei kerro ovatko kaikki työntekijät Suomessa, eikä sitä kuinka suuri osa palkoista on maksettu ulkomailla työskentelystä. Kehitysmaissa keskipalkkaa alempikin palkka tarkoittaisi huipputuloista.

  Luvuista voi päätellä, että Plan on huolissaan omista palkoistaan; kehitysmaat eivät heitä niin paljon kiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo leikatattavat kehitysavut pitäs leikata kerralla, eikä missään siirtymäajassa ..

   Poista
  2. Kyllä progandaosasto toimii..

   Poista
 6. Mitä tarkoittaa termi kehitysyhteistyö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarvitaan yhteistyötä, että raha siirtyy antajan kädestä ottajalle oikeaan aikaan. Toiminnalla kehityy rahansiirtoautomaatio. Siitä termi.

   Poista
  2. Termi tarkoittaa sitä, että suomalainen veronmaksaja maksaa isoa palkkaa ja ulkomaanpäivärahoja kaikenlaisille tyhjäpaskan hiertäjille ja heidän hännystelijöilleen niin kotimaassa kuin maailmalla. Muu ei siellä alikehittyneissä/haavoittuvissa/kehittyvissä jne maissa muutu mihinkään. Ei ainakaan parempaan.
   Huru-ukko

   Poista
 7. Kalergi-suunnitelma20. huhtikuuta 2024 klo 9.55

  "Olet EU:n arvojen vastainen" - vihainen vastaus Brysselistä, kun Samnytt tutkii EU:n korruptiota.
  https://samnytt.se/ni-strider-mot-eus-varderingar-ilskna-svaret-fran-bryssel-nar-samnytt-granskar-eu-korruptionen

  VastaaPoista
 8. Hallituksen toimet talouden parantamisen suhteen alkavat näkyä. Toki tehokkaampia toimia tarvitaan.

  Yle tänään

  Ministeriö karhuaa Karjalan kielen seuralta rahoja – arkkipiispa Leo kiistää kaiken ja pyörittää jo uutta säätiötä

  Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti periä konkurssiin asetetulta Karjalan kielen seuralta takaisin valtion­avustuksia yli 300 000 euroa. Mitään ei ole maksettu, ja kiista jatkuu.

  https://yle.fi/a/74-20083687

  Ministeriö päätti seuran taloudenpidon erityistarkastuksen jälkeen, että konkurssipesän on maksettava takaisin lainvastaisesti käytettyjä valtionosuuksia vuosilta 2017–2019. Takaisin perittävä summa oli aluksi 325 000 euroa, nyt viivästyskorkoineen jo yli 365 000 euroa.

  Perintäpäätöksestä on kulunut puolitoista vuotta, mutta valtio ei ole saanut mitään takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi lopettaa kansaneläkkeen maksun ulkomaille.
   Oleilu Espanjan aurinkorannoilla tiukkenee...

   Yle eilen

   ”Itku tuli ja täysi romahdus” – sairauden takia Espanjaan muuttanut Riikka Pulliainen järkyttyi eläkkeen lopettamisesta

   https://yle.fi/a/74-20084551

   Poista
  2. Tuo kansaneläkemaksujen loppuminen ulkomaille on perusteltua: somppuvanhukset etc. eivät ansaitse kotimaassaan suomalaista sosiaaliturvaa.
   Toisekseen, kaikki se on pois suomalaisesta kulutuksesta, joka ruokkii Suomen taloutta alv-veroineen.

   Poista
  3. Ei enää Husu-rahaa Somaliaan.

   Poista
  4. Valde ja Miranda Tukholmasta ovat raivoissaan.

   Poista
  5. Valde ja Miranda yms. ovat jo aikoja sitten muuttaneet takaisin Suomeen kun Tukholmassa on liian vaarallista.
   Siitä oli oikein televisiossa ohjelma.

   Poista
 9. Ongelma on siinä, että uskonnollis/ideologinen taipumus vaivaa niin suurta osuutta tästä luomakunnasta: Ohisalo tai Arhinmäki eivät suinkaan ole ainoita.
  Nämä vouhottajat, ideologistit, saavat hölmöläismassat liikkeelle.
  Kuten muistamme profeettaa, Greta Thunebergia. Ennusteen mukaan meidän kaikkien tulisi olla jo haudassa. Se kouhkaaminen 2019 oli puistattavaa.

  VastaaPoista
 10. Onhan Suomesta annettu kehitysapua mm. tupakanpolton hillitsemiseen Kirgisiassa ja tyttöjen koulun rakentamiseen Afganistanissa. Viimemainittu osoittautui kuitenkin tarkastuksessa bordelliksi, mutta ei nyt aleta saivarella pikkuasioista. Entinen ulkoministeriön kehitysavusta vastaava virkamies kirjoitti eläkkeelle jäätyään kirjan "Kehitysavun kirous", jossa hän totesi rahojen menevän sinne kuuluisaan Kankkulan kaivoon. Eipä taidettu kirjaa Ylessä pahemmin esitellä ja miestä haastatella. Paljon kertoo tästä ajasta myös se, että suuta ei uskalla virkamieskään tässä sananvapauden mallimaassa avata ennen kuin on turvallisesti eläkkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tuo koulu Afganistanissahan toi tytöille töitä. Hienoa!

   Poista
  2. Ihme kyllä, Ylen sivulta löytyy seuraava artikkeli:
   "Ulkoministeriön virkamies: 20 vuoden kehitysyhteistyöhankkeet menneet täysin hukkaan",
   https://yle.fi/a/3-7749065

   Se olisi suositeltavaa luettavaa varsinkin maailmaa parantaville viherkommareille.

   Poista
  3. Tarkoitin suositeltavaa luettavaa varsinkin suomalaisten veronmaksajien rahoilla "maailmaa parantaville" viherkommareille!
   Viherkommarithan ovat jo monia vuosia myös halunneet pitää Suomea maailman sosiaalitoimistona ja sillä suurelta ellei suurimmalta osin selittyy suuri valtionvelkamme, lähes kaikki ULKOMAANVELKAA.

   Poista
  4. Anonyymi20. huhtikuuta 2024 klo 11.39
   No, tuo koulu Afganistanissahan toi tytöille töitä. Hienoa!

   Kenelle se toi töitä? millaisia töitä? Paljonko se maksoi per saatu työpäivä meille suomalaisille veronmaksajille?

   Eli: se toi töitä kehitysyhteistyö kyösteille täällä Suomessa, muutamalle suomalaiselle kyöstille Afganistanissa ja muutamalle paikalliselle aputyöntekijälle. Siinä se. Muutamaa tyttöä opetettiin, mitään takeita ei ole siitä että mitä he sen opetuksen jälkeen oppivat, mutta ei sillä väliä joska he eivät sitä oppimaansa pääse missään käyttämään koska heistä tehtiin talebanin paluun jälkeen synnytyskoneita.

   Hyödyllisesti ja tehokkaasti käytettyä rahaa, todellakin.... tulokset suorastaan kirkuvat erinomaisuuttaan.

   Poista
  5. Ironiaa. Töitä tuli ilotytöille.

   Poista
  6. Maahamme tunketuneet somaliämmät ovat ilman talebaniakin synnytyskoneita.

   Poista
 11. Luulisi kehitysavuksi riittävän kaikki ne miljoonat, jotka tänne notkumaan päässeet kehitysmaalaiset lähettävät joka vuosi kotimaihinsa.

  VastaaPoista
 12. Lisää näkökulmia kehitysapuun liittyen:
  "Kehitysapu on satojen miljardien business, joka tuottaa parhaimmillaankin ristiriitaisia tuloksia",
  https://www.suomenuutiset.fi/kehitysapu-on-satojen-miljardien-business-joka-tuottaa-parhaimmillaankin-ristiriitaisia-tuloksia/

  VastaaPoista
 13. Jos kaikki Afrikan kaivoihin sijoitetut kehitysapurahat olisivat menneet kohteisiinsa, Afrikka olisi kuin reikäinen juusto. Käymälöihin ja saniteettitiloihin on pistetty varmasti kymmeniä miljardeja, mutta vielä kuitenkin käydään asioimassa majan takana. Gebardihatuilla on tietysti kullatut vessat jne. Suomenkin kehitysavun perään huutavat viherkommarit voivat siten olla sen asian takia tyytyväisiä, koska meniväthän ne rahat joka tapauksessa mustalle miehelle.

  VastaaPoista
 14. Gebardihattujen kannattaa pitää maansa kehitys mahdollisimman heikkona, niin kehitysapurahaa tulee uusia luksusautokokoelmia ja Sveitsin pankkitilejä varten. Kehitysmaan status tietää ilmaista rahaa. Koivistoko se analysoi, että kehitysapu on rahaa rikkaiden maiden köyhiltä köyhien maiden rikkaille. Liekö ainoa oikeaan osunut fundeeraus Koivistolta.

  VastaaPoista
 15. IS tänään

  Suomalaisurheilija kohtasi aamulla hyytävän näyn Airbnb-asunnossa – ”Ei jääty selvittelemään”

  Tiia Koiviston viikosta Etelä-Afrikassa tuli varsin erikoinen.

  https://www.is.fi/golf/art-2000010372092.html

  Artikkelista poimittua

  – Aamulla kun herättiin ja oltiin lähdössä kentälle treenaamaan, niin huomattiin, että meidän kerroksen hissin edessä oli paljon verta. Sitä oli roiskunut myös hissin oveen, Koivisto kertoo.
  ...
  ...
  Kaiken piti olla kunnossa. Alue oli vartioitu ja sitä kiersi sähköaita.

  – Kun päästiin kämppään, niin katsottiin, että ulko-ovi on vähän heppoinen. Siinä oli vain yksi lukko. Makuuhuoneissa ei ollut avaimia lukkoihin, ja olemme kuulleet, että täällä on ihan hyvä lukita itsensä yöksi makuuhuoneeseen. Jos joku murtautuisi, niin olisi vähän enemmän aikaa reagoida, Koivisto kertaa.
  – Päätettiin, että katsotaan yksi yö ja mietitään sitten.

  Koivisto ei mennyt aamulla pidemmälle veriseen rappukäytävään. Pelikaveri Beveridgen miehen havaintojen jälkeen päätös majapaikan vaihdosta oli helppo.
  – Hän sanoi käytävän olevan täysin veressä. Silloin päätimme, että katsotaan joku muu paikka. Täällä ei majoitukset muutenkaan niin paljon maksa. Halusimme mielenrauhan, ettei tarvitse joka yö pelätä.
  ...
  ...
  Etelä-Afrikka ei ole maailman turvallisimpia kolkkia. Ulkoministeriön matkustustiedotteessa kuvataan, että ”Etelä-Afrikan haittana on maan korkea rikollisuus, lukemat ovat korkeimpia maailmassa”. Tiedotteessa ryöstöjen ja varkauksien kerrotaan olevan yleisiä kaikkialla, sekä liikkumista yksin ja vierailla alueilla suositellaan välttämään.

  Koivisto kertoo, että tämä oli myös tiedossa. Hän sanoo, että toisella lennolla tulleiden pelikaverien golfbägien matkasuojiin oli kajottu jo lentokentällä. Laukuista oli viety hattuja ja aurinkolaseja.

  Koiviston mukaan viime vuonna yksi pelaaja joutui poliisin ryöstämäksi.
  – Täällä on muutenkin antaneet paikalliset pelaajat vinkkejä, että jos esimerkiksi poliisi pysäyttää, niin kannattaa sanoa, että mennään huoltoasemalle, niin ei välttämättä tule ryöstetyksi.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!