torstai 25. huhtikuuta 2024

Tukehtuuko Suomi-hämähäkki itse kutomaansa verkkoon?

Kelan asiantuntijat ovat tehneet laskelman, jonka mukaan kuluvan vuoden sosiaaliturvan leikkaukset heikentävät merkittävästi työttömyyskassaan kuulumattomien eli Kelasta työttömyysturvaa saavien taloudellisia kannustimia matalapalkkaiseen tai osa-aikaiseen työhön. 

Kannustimet heikkenevät ennen kaikkea siksi, että työttömyysturvasta ja yleisestä asumistuesta poistetaan ansiotulovähennykset eli niin sanotut suojaosat. Sen seurauksena perustoimeentulotuen saaminen vähentää työnteon kannustimia, koska sitä on mahdollista saada entistä korkeammalla palkkatasolla. Eli tämän edun saajien määrä kasvaa aiemmasta.

Nämä laskelmat osoittavat, kuinka hankala järjestelmä Suomeen on rakennettu. Kun korjaat sitä yhdestä kohdasta työntekoa kannustavaksi, seuraa siitä jossain muussa ihmisryhmässä ahkeruutta heikentävä. 

Ei siis ihme, että Kaakkois-Suomeen - eli Kotkaan ja Haminaan - mahdollisesti syntymässä oleva akkuteollisuus on ilmoittanut etsivänsä tulevien tehtaidensa työntekijöitä ulkomailta. Siis esimerkiksi Filippiineiltä, Indonesiasta ja Vietnamista. Syyksi akkuteollisuuden edustaja mainitsi, että "suomalaiset eivät kovin mielellään muuta omalta kotiseudultaan muualle Suomeen työn perässä".

Tämä on karusti sanottu. Teollisuuden työpaikathan eivät ole mitään marjanpoimintaa - jota suomalaisten tiedetään karttelevan epävarman tulotason ja työn rankkuuden takia - vaan lähtökohtaisesti hyväpalkkaisia tehtäviä. Siis sellaisia, joilla pitäisi olla vetovoimaa kautta koko Suomenmaan. 

Puhumattakaan niistä tähän mennessä heikosti työllistyneistä maahanmuuttajaryhmistä, joita maahamme on saapunut jo vuodesta 1990 lähtien ja erityisesti vajaa kymmenen vuotta sitten. Siis esimerkiksi somaleista, irakilaisista ja afgaaneista.

Tämä kaikki herättää kysymyksen siitä, että onko meille rakennettu yhteiskunnan kokonaishyvinvoinnin - ja erityisesti sen rahoittamisen - kannalta aivan liian kattava sosiaaliturvajärjestelmä. Eikö lähtökohtana kuitenkin pitäisi olla se, että jokainen ottaa vastuun omasta toimeentulostaan ja kantaa samalla kortensa kekoon? Eli hakeutuu töihin sinne, missä sitä on tarjolla.

Jos ja kun näin ei kuitenkaan ole, on syytä kysyä, että onko nykyinen hyvinvointi-Suomi kuin hämähäkki, joka on takertunut itse kutomaansa verkkoon? Ja lopulta tukehtuu siihen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nettomaksajia ja veronmaksajien taakkoja
Mätä järjestelmä
Orpon hallitus ja köyhien köyhdyttäminen

35 kommenttia:

 1. Minua ihmetyttää, että kyseiset tehtaat ollaan sijoittamassa Kaakkois-Suomeen, kun se ei ole muutenkaan muuttajien suosiossa. Siellä lienee halpaa tonttimaata tehtaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuitenkin ettei kaikki sijoitu pääkaupunkialueelle.
   Tekosyy väittää ettei suomalaiset ole valmiita muuttaamaan toiselle paikkakunnalle.
   Tosi syy on Aasian "halpuutusmarkkinat".

   Poista
  2. Johtuukohan se Natoon liittymisestä, että uskalletaan harkita investointeja Itärajan suuntaan?

   Poista
  3. Yrityksen sijoittumiseen vaikuttaa monet asiat mm. logistiikka, investointituet, kaavoitus yms... ei siinä tonttimaan hinta tai nato ertyisen ratkaisevia ole, vaikka niitäkin joku voi ja saakin katsella...
   -Lukija

   Poista
 2. Todella hyvä vertaus! Toinen voisi olla: suo siellä, vetelä täällä. Koko sosiaaliturvajärjestelmä pitäisi hajottaa alkutekijöihinsä ja rakentaa alusta asti uudelleen. Nyt pääsi hetkeksi unohtumaan, että meillähän on jo uusi uljas Sote, edellisten hallituspuolueiden ylpeyden aihe, suorastaan sulka hattuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeilla jäljillä, Suomen suurin ongelma on regulaatio.
   Toiseksi suurin ongelma on valuuttakurssi, joka on meille väärä.
   Jos, siis jos, joku sattumoisin haluaisi, että Suomella pyyhkisi paremmin pitäisi päästä eroon ainakin nykyisestä valuutasta ja liiallisesta regulaatiosta (sis. verotus)... mutta eipä kukaan taida haluta... kivempi ajaa seinään täysillä...
   -Lukija

   Poista
 3. Luettuani Kelan tutkimusta paljastui entistä selvemmin erilaisilla vastikkeettomilla ja ansaitsemattomilla etuuksilla luotu mahdollisuus olla osallistumatta omalla työpanoksellaan hyvinvointinsa ylläpitoon saati sen kasvattamiseen. Niin kauan kuin lyhytaikaiseksi toimeentulon turvaksi tarkoitetut etuudet mahdollistavat lorvimisen ja itsensä elättämisen muilla koko elinikänsä. Mikään pikkunäpertely järjestelmään valettua vikaa korjaamatta ei työhalukkuudessa tapahdu muutosta parempaan suuntaan.
  Joten etuudet määräaikaisiksi, eikä elinikäisiksi ja jälkeläisille perityväksi köyhyysloukuksi ja päättäjien hyväksymäksi ja siihen kannustavaksi elämäntavaksi.

  VastaaPoista
 4. Kyse on noista vinukki kiinalaisten tulevista akkutehtaista? No, se on kyllä ollut selvää että tuollaisiin on turha kuvitella edes että Suomalisi otetaan töihin, sitäpaitti, tuo kiinan suunnittelema jättiläiskokoisten tehtaiden tulo koituu Suomalisten veronmaksajien kontollee ja vinukit kerää hillot ja tehtaat tulee olemaan tyhjiä alle vuodessa. tämän maan päättäjät ei järkeä omaa.

  VastaaPoista
 5. Viime aikoina kun on keskusteltu paljon siitä, että miten talouden tiukennukset vaikuttavat ihmisiin eli valitettu tai jopa räksytetty.
  Tuntuu siltä, että jokainen pyrkii ulosmittaamaan eli kuppaamaan valtiolta mahdollisimman paljon ja työn tekeminen yhteisen kakun kasvattamiseksi on jäänyt täysin keskustelun ulkopuolelle.

  Vähemmälle on jäänyt myös se keskustelu miten vaikeassa taloustilanteessa Suomi nyt on.
  Samoin on unohdettu keskustelusta se, että elämme yli varojemme! Sitä on tehty 15 vuotta.

  Valtion menot tälle vuodelle luokkaa 87,9 mrd €. Tulot luokkaa 76,3 mrd €.
  Tämän mukaan lisää velkaa otetaan 11,6 mrd €. Eikä taida riittää koska on jo kirjoiteltu noin 13 mrd € (12,93) nettolainan tarpeesta.

  Velkaa otetaan siis menojen kattamiseen noin 14,8 % menojen summasta.

  Onko näköpiirissä talouskasvua, joka hoitaa velkaantumisen? Ei ole ja siksi täytyy karsia menoja. Varsinkin kaikki turhat menot.
  Vai kenen talous kestää sen, että joka vuosi menoista katetaan suuri osa velalla?

  Talouskasvu muuten ei synny tyhjästä, se syntyy työstä ja yrittämisestä - onko se vaikea ymmärtää?

  Nämä talousongelmat hoidetaan joko suomalaisten toimesta tai sitten ulkomaiset velkojat tulevat sanelemaan mitä tehdään. Kokemuksia voi kysyä esim. Kreikasta.
  Minusta on hyvä, että hallitus pyrkii parantamaan maan taloustilannetta ja se onnistuu mutta meiltä se vaatii vähemmän kuppaamista ja enemmän työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistetaan vielä, että Suomen väki vanhenee joten nuorten on tehtävä töitä ja yritettävä.

   Poista
  2. VM tänään

   Talous nousee taantumasta, mutta julkinen talous pysyy alijäämäisenä

   https://vm.fi/-/talous-nousee-taantumasta-mutta-julkinen-talous-pysyy-alijaamaisena

   Suomen talous nousee taantumasta, mutta julkinen talous pysyy alijäämäisenä. Velkasuhteen kasvu jatkuu mutta hidastuu, arvioi valtiovarainministeriö 25. huhtikuuta julkaisemassaan ennusteessa.

   Kuva viime vuosien talouskehityksestä Suomessa on selvästi synkentynyt uusimpien tilastojen valossa. Taantuma on ollut pidempi ja syvempi kuin aiemmin arvioitiin.
   Taloustilanne alkaa kuitenkin kohentua kuluvan vuoden aikana, vaikka vuositasolla Suomen talous ei tänä vuonna kasvakaan.

   Vuonna 2025 Suomen bruttokansantuotteen (bkt) arvioidaan kasvavan 1,6 prosenttia ja vuonna 2026 1,5 prosenttia.

   Poista
 6. Niinpä niin. Ei Roomaakaan päivässä rakennettu. Kaiken suuren ja mahtavan rakentaminen siis ottaa aikaa, mutta myös kaiken NEGATIIVISEN suuren rakentaminen ottaa aikaa. Tämän lähes kaikissa asioissa negatiivisen nyky-Suomen kehitys alkoi jo 900 vuotta sitten kun Ruotsi miehitti Suomen.

  Satoja vuosia huonoa hallintoa on kasvattanut sairaan Suomen ja sen sairaan kansan, siis lähinnä henkisessä mielessä. Joka ymmärtää tämän, ymmärtää samalla että nykyinen hallitus tulee epäonnistumaan, kuten edeltäjänsäkin. Seuraavakin hallitus tulee myös epäonnistumaan, ei siinä mitään ihmeellistä ole.

  Kansa vihaa herrojaan, koska se on sitä herrojensa vihaamista 900 vuotta opiskellut. Ja sen vuoksi kansa äänestää aina valtaan sellaiset herrat jotka tulevat epäonnistumaan työssään ja joita se saa sitten vihata. Tämä "kehitys"tulee jatkumaan pohjalle saakka ja te jotka kuvittelette että lähes pohjalla ollaan, niin erehdytte. Sinne pohjalle todelliseen kurjuuteen on vielä pitkä "Via Dolorosa."

  Asiat kasautuvat, se on luonnollista. Yhdysvalloista sanotaan että sen varustelumenot ovat suuremmat mitä viidellä seuraavalla maalla yhteensä. Ja minä sanon että täällä Suomessa on virkamieshölmöyttä enemmän mitä viidessä seuraavassa maassa yhteensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olihan tuossa "sotien jälkeen" aika pitkä hyvän kehityksen kausi, kun elintaso ja hyvinvointi nousi kohisten. Sodan käyneet sukupolvet eivät työtä pelänneet ja nostivat Suomen aivan uudelle tasolle. Sitten vielä 90-luvun laman jälkeen noustiin taas Nokia-vetoisesti suosta, mutta nyt on poljettu paikallaan puolitoista vuosikymmentä.
   Ongelma on, että 90- luvulla massatyöttömyyden vuoksi työttömyyden stigma poistui, ja tuilla elämisestä tuli normaali elinkeino. Kukaan ei häpeä työttömänä olemista, melkeinpä päivastoin, kun mediakin esittelee näitä elämäntapatyöttömiä ikäänkuin asiassa ei olisi mitään moitittavaa. Kaikki maahanmuttajatkin opetetaan tietysti jo ennakoivasti Kelan kaikilla kehitysmaakielillä jaettavalla netti-informaatiolla Kelan asiakkaiksi.
   Pikkuisen pitäisi saada asennevamma korjattua ja ryhtiliikettä aikaiseksi Suomen maassa, eli työnteko kunniaan.

   Poista
  2. Hyvä kommentti tämäkin; ihan nappiin!

   Poista
  3. Joo työnteko kunniaan, muta sellanen työnteko että siitä saa oikean palkan ja toimeentulon, ..

   Poista
 7. Sote ja Sotu.

  Sotu taitaa olla vielä tekemättä?

  Tässä alla hieman termeistä Hiilamon kirjoituksesta vuodelta 2021:

  "Perustuslain määritelmän mukaan sosiaaliturvaan kuuluvat tulonsiirrot ja palvelut.
  Paraikaa on käynnissä kaksi suurta reformia, joista toisessa on tarkoituksena uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita (sote-uudistus) ja
  toisessa sosiaaliturvan tulonsiirtoja ja tulonsiirtoihin kiinteästi kytkeytyviä palveluita (sotu-uudistus).

  Ensin mainitussa uudistuksessa keskeinen tavoite on parantaa yhdenvertaisuutta.
  Toinen uudistus keskittyy luomaan selkeämmän järjestelmän, joka muun muassa mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen muuttuvissa elämäntilanteissa."

  https://hybridisuomi.fi/blogit/monipaikkaisuus-tulee-ottaa-huomioon-sote-ja-sotu-uudistuksissa/

  VastaaPoista
 8. Hallitus piti yritystuet kehysriihessä lähes ennallaan, vaikka valtaosa tuista on tutkitusti tehottomia.
  Entäpä jos alennettaisiin yhteisöveroa sen sijaan, että jaetaan miljardeja euroja tehottomiksi todettuja yritystukia yhtiöille ja raviradoille?

  Sitten on vielä kaiken näköiset vero- ja maataloustuet. Näissä kaikissa varmaan olisi tervehdyttämisen paikka.

  Irlanti on noussut köyhästä valtiosta yhdeksi EU:n vauraimpiin maaksi parissa vuosikymmenessä alhaisen yhteisöveron ansiosta kun kansainväliset yritykset ovat siirtyneet sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sen yhteisöveron laskun kohta Kokoomus tuo esille, ja kertoo kuinka paljon investointeja ym. hyvää se tuo tullessaan.
   Viimeksi kun laskettiin yhteisöveroa niin yritysten säästämistä rahoista n 85-90 % päätyi ja päätyy tänä päivänäkin osakkeenomistajille. Muutama % menee johdon optioihin.
   Ja jäljelle jääneet käytetään niihin investointeihin.
   No täytyy tietenkin kiittää tästä, koska omatkin osingot nousivat joskus vuosia sitten 35-40%.
   Kiva mulle, mitä väliä jollakin valtiontaloudella on, lisää minulle.
   6678 € - piensijoittajan verot.

   Poista
 9. Tuo Kelan tutkimushan tarkoittaa vain että leikkaukset ovat kesken. Ollaan vielä monta kertaa siinä tilanteessa että seuraavalla lainmuutoksella estetään edellisen muutoksen vaikutusten vesittyminen kun aiemmassa pienetyviä yhteiskunnan tukia aletaan kompensoida jonkin toisen lainkohdan perusteella. Sehän vain tarkoittaa että sitten on syksyllä tehtävä muutos siihenkin lakiin ja asetukseen jos kevään lakimuutokset noin vaikuttavat. Jos lähdetään siitä että tässä hämähäkinseitissä pitäisi etukäteen tietää mitkä seitin kulmat heiluvat kun yhden haaran katkaisee, ei saataisi koskaan aikaan yhtään mitään. Ja sehän näiden selittäjien tavoitekin on, että asioita selvitettäisiin maailman tappiin ja sillä välillä mikään ei muuttuisi.

  VastaaPoista
 10. Hieman päivän aiheen vierestä mutta miksi Suomessa ollaan huolissaan nautojen ympäristövaikutuksista, että jopa naudanlihan kulutusta muka pitäisi vähentää?
  Missä kaikissa asioissa Suomessa oikein ammutaan itseämme jalkaan kuten sanonta kuuluu?

  T&T tänään

  YIT rakentaa 78 000 m² lehmätilan – Sopimuksen arvo yli 50 miljoonaa euroa

  Sopimus kirjataan vuoden 2024 toisen neljänneksen tilauskantaan.

  https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/yit-rakentaa-78000m-lehmatilan-sopimuksen-arvo-yli-50-miljoonaa-euroa/baac8aca-6669-427b-bb1b-4a58be17b57f

  Artikkelista poimittua

  Rakennusyhtiö YIT tiedotti solmineensa rakennussopimuksen liettualaisen Agrokoncernas Groupin kanssa.
  Sopimus käsittää 78 000 neliökilometrin suuruisen lehmätilakompleksi rakentamisen Radviliškisin alueelle.

  Sopimuksen arvo on noin 53 miljoonaa euroa ja se kirjataan vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen tilauskantaan.

  VastaaPoista
 11. Vastikkeeton sosiaaliturva kaipaa remonttia. Mutta myös, alleviivaten, kohtuuttomat verovaroilla katetut palkat: esim. YLE:n toimari. 28000 kuukaudessa + 15% bonukset.
  Kohtuutonta ja vastuutonta.
  Ja näitä löytyy huru mycket.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös kaikki "yleishyödylliset" säätiöt ja valtion tukirahoilla toimivat yhdistykset ja ajatuspajat verolle.

   Poista
  2. Ja valtion huippu yhtiö Postin tj. palkka on 910 000 € /v.
   Kahdeksalla jäänmurtajalla operoivan Arctian tj. saa palkkaa 240 000 € /v.
   Tosin tänä talvena jokainen murtaja ollut toiminnassa, kun tuli lähes keskinkertainen jäätalvi.

   Poista
 12. Näissä työttömyyskeskusteluissa olisi hyvä muistaa, että todella iso osa työttömistä on sellaista sakkia, jota kukaan teistä ei tahtoisi työpaikalleen.

  Vakuutuslääkärin ihmeparantamat ovat tietysti oma lukunsa, mutta muistakin suurin osa on sellaisia, että ne eivät yksinkertaisesti kykene tuottamaan minkäänlaista lisäarvoa nykyisenkaltaisessa yhteiskunnassa. On järjen köyhyyttä yrittää saada ne väkisin töihin, kun olisivat pelkkänä riesana kaikkein yksinkertaisimmissakin työtehtävissä.

  Tämän takia sosiaaliturvan itse asiassa täytyy mahdollistaa "loisiminen". Vähintään 20 % sakista alkaa olla sellaista, että niistä on vähiten riesaa loisimassa, ei töissä.

  Yhdysvaltain armeija on todennut, että 10 % väestöstä on niin tyhmää, siis ihan vaan tyhmää, että niitä ei kannata värvätä edes siivoojaksi. Siis siitä väestöstä, jolla ei ole mitään kehitysvammadiagnoosia. Tähän sitten kaikki muut latvakakkoset päälle.

  Uskokaa minua, suurin osa työttömistä on kortistossa juuri siellä, missä kuuluukin. Ette te tahdo niitä työpaikoillenne edes vessoja pesemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jopas on väestö rappeutunut sitten 1980-luvun, jolloin työttömiä oli kymmenesosa nykytasosta.

   Poista
  2. Se on totta että nykyään on melkoisen paljon sellaisia jotka ihan tahallaan ja motivaation puutettaan pistävät kaiken läskiksi johon heidät velvoitetaan. Sillä asenteella heitä ei todellakaan kukaan halua työpaikalleen. Mutta, koska kyse on "vain" asennevammasta, ei sinällään siitä että he eivät kovan paikan tullen kykenisi mitään lisäarvoa tekemään, on todella kiero kannustin maksaa heille sama elintaso kuin mitä alimmilla ja hieman paremmillakin palkoilla saa. Se yhteiskunnan tuen suuruuden oleminen samassa kuin alimmat palkat, ei todellakaan ole mikään ihmisoikeus. Ja tällä siis tarkoitan vain niitä joiden ongelma on asennevamma, en niitä jotka eivät fyysisen tai psykkisen vamman tai sairauden tai kehitysvamman vuoksi oikeasti kykene töihin. Tähän erotteluun meidän pitäisi pistää enemmän paukkuja kuin nyt tehdään. Asennevammaisille riittää yhteiskunnalta petipaikka 10 hengen huoneessa ja ruokalan ruoka, vaatejako siitä mitä kirppareilla ei mene kaupaksi jne. Ja sitten niille jotka ovat oikeasti kykenemättömiä tienaamaan elantoaan, tämä nykyisen systeemin taso lienee oikea. Kyllä nuo pystytään erottamaan toisistaan jos oikein yritetään. Alkaa se pienipalkkainenkin työ motivoimaan jos makaamalla ei saa samaa.

   Anteeksi että olen "julma" ja "rasisti" ja mitä niitä nimityksiä niitä onkaan meille jotka eivät ole kovin halukkaita elättämään sohvalle ihan vain asennevammaisia laiskoja ja perseilijöitä. Rikosten tekokin vaatii panostusta enemmän kuin näiden lorvijoiden elämä jos heille maksetaan nykyisellä tavalla sinne sohvalle.

   Poista
  3. No, jopas on väestö rappeutunut sitten 1980-luvun, jolloin työttömiä oli kymmenesosa nykytasosta.

   Automaatio, digitalisaatio ja ulkoistaminen ovat hävittäneet tyystin ne työpaikat, joissa pärjäsi vielä vähän vähäisemmilläkin älynlahjoilla. Sellaisia ei nykypäivänä enää kertakaikkiaan ole.

   Poista
  4. On niitä vielä, mutta niissä tuntuu olevan kautta linjan joku ulkkari. Ei vaikkapa siivous ja tarjoilu ravintolassa vaadi mitään yletöntä älykkyysosamäärää, varsin alhaisella pärjää jos on vain asenne kunnossa. Ei meiltä ole poistunut kuin ojankaivuu ja yleisesti lapiomiehen hommat, joissa pärjäsi aivan tahvokin jos oli edes auttavasti lihaksia. Hevoskuskillakin piti olla kohtuu pääkoppa että siinä pärjää. Ei ole ihan täysi totuus tuo että meiltä olisi hävinnyt paljon sellaista työtä joissa olevinaan pärjäsi aivan ilman aivoja. Kyllä suurin osa niistä hävinneistä töistä vaati melkoisen ammattitaidon, ei ne siksi hävinneet että niitä olisi pystynyt tekemään ne joiden öo on kengännumeron luokkaa.

   Poista
  5. Mihin sitten tarvitaan väkeä kehitysmaista? Omat työttömät osaavat sentään lukea ja kirjoittaa.

   Poista
  6. Tajusit pointin.... eipä yhtään mihinkään.

   Poista
 13. Ns. "työn perässä muuttamisen" vaatimus on suunnatonta lyhytnäköisyyttä, sillä se riittävän pitkään jatkuvana johtaisi väestön massiiviseen keskittymiseen Etelä-Suomeen. Ja jotta väestö voisi asua tuollaisessa, edellytys olisi käytännössä tiheään asuttu betonihelvetti. Äärivihervasemmisto toki olisi ikionnellinen, mutta suomalaista kulttuuria arvostevalle ja yksilönvapauksia vaalivalle se olisi täyttä murhaa.

  Pitäisikin päinvastoin hajauttaa Suomen elinkeinorakennetta esimerkiksi niin, että vaikkapa Kainuuseen investoiva yritys saisi Kainuun toiminnoista verohelpotusta.

  Mitä tulee suomalaisen sosiaaliturvan "kannustavuuteen", Osmo Soininvaara on aiheesta kirjoittanut paljon ja yksi toteama on, että se on rakennettu vanhentuneeseen ajatteluun eli siihen, että kaikille riittää kokoaikatöitä. Yksi syy Tanskan ja Ruotsin parempaan työllisyystilanteeseen on se, että siellä on onnistuttu saamaan paljon osa-aika töihin sellaista väkeä, jotka Suomessa ovat kokoaikatyöttömiä. Suomessa vastaan haraavat neliraajajarrutuksella sekä ay-liike että osa toisen puolen väestä.

  VastaaPoista
 14. Yksi syy muuttohaluttomuuteen on se, että Suomessa vanha sanonta "Oma koti kullan kallis" on sananmukaisesti totta. Jos on joskus töissä ollessaan saanut hankittua oman talon, on siitä luopuminen pelottavaa. Saako sitä myydyksi, jos paikkakunnalla ei ole töitä tarjolla? Uudella paikkakunnalla pitää hankkia katto pään päälle, ja jos alueelle on tulossa satoja työpaikkoja, asuntojen hinnat nousevat. Riittääkö työstä saatu palkka asutoon ja elämiseen?

  Jos tehtaiden sijoittumiseen vaikuttavat monet seikat, niin kyllä työntekijöidenkin, varsinkin, jos on pieniä lapsia elätettävänä.

  VastaaPoista
 15. Eikö Kotkan suunnalla löydy muka tarpeeksi työttömiä töihin? Enpä usko.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!