perjantai 13. maaliskuuta 2020

Talvisodan henkeä tarvitaan myös nyt

Neuvostoliiton kommunistinen diktaattori oli vuonna 1939 päättänyt yhdessä saksalaisen natsijohtajan kanssa lopettaa Suomen tuolloin vain hiukan yli 20-vuotisen itsenäisyyden. Niinpä itäinen naapurimme kävi hyökkäykseen pyrkien miehittämään maamme muutamassa viikossa.

Lopputulosta pidetään tänä päivänä suoranaisena ihmeenä, sillä tasan 80 vuotta sitten tehdyssä rauhassa Suomi säilytti oman itsenäisyytensä - tosin osan pinta-alastaan menettäneenä. Kiitos siitä kuuluu sekä niille sotasankareille, jotka taistelivat menestyksellä ylivoimaista vihollista vastaan sekä niille kotirintaman sankareille, jotka mahdollistivat tuon taistelun.

Juuri nyt olemme toisenlaisen vitsauksen äärellä. Tarkoitan koronavirusta, jonka epidemia vaikuuttaa päivä päivältä yhä enemmän meidän elämäämme. Yhtenä vaikutuksena on talvisodan muistojuhlan peruminen tartuntariskin takia ja korvaaminen kirkonkellojen soitolla kello 11.

Tässä tilanteessa on hyvä muistaa, että vaikka koronavirus SARS-CoV-2 - kuten sen virallinen nimi kuuluu - on kova vitsaus ja tulee meilläkin aiheuttamaan ihmishenkien menetyksiä, ei se tule uhkaamaan suomalaisten tulevaisuutta elinvoimaisena ja itsenäisenä kansakuntana. Näin siitä huolimatta, että sen vaikutus esimerkiksi talouteen tulee olemaan äärimmäisen dramaattinen.

Ollaan tässä tilanteessa kuitenkin onnellisia siitä, että ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi muuttui koronavirus eikä joku lintuinfluenssoista. Lopultakin se tarttuu näitä huonommin eikä aiheuta likimainkaan yhtä suurta kuolleisuutta.

Suurimmat koronavirukseen liittyvät kuolleisuusluvut on nähty Italiassa, mutta sielläkin on jääty kauas kymmenen prosentin tasosta. Sitä voi verrata linnuista ihmisiin silloin tällöin tarttuvaan H5N1-influenssaan, joka tapaa yli puolet tartunnan saaneista. Onneksi se ei kuitenkaan ole ainakaan vielä oppinut siirtymään ihmisestä toiseen tehokkaasti.

Koronaviruksen osalta voimme olla tyytyväisiä myös siitä, että virusten evoluutio johtaa yleisesti kohti vähäisempää patogeenisuutta. Tämä johtuu siitä, etteivät viruksen takia hyvin sairaat eivätkä varsinkaan kuolleet levitä taudin aiheuttajaa tehokkaasti eteenpäin. Näin vähemmän aggressiiviset viruskannat yleistyvät vaarallisempien kustannuksella.

Meillä on hyvä syy juhlia talvisodan loppumista 80 vuotta sitten vaikka koronavirusepidemia kiusaakin. Tuon rauhansopimuksen seurauksena melkein kaikki suomalaiset aivan vanhimpia ja myöhemmin maahan muuttaneita lukuun ottamatta ovat voineet syntyä, kasvaa ja elää itsenäisessä Suomessa.

Pidetään tämänkin katastrofin keskellä siis talvisodan tapaan huoli toisistamme ja yhteiskunnan toimivuudesta. Siirretään siis vähäisemmät erimielisyytemme taka-alalle - kuten kansamme teki vuonna 1939 käydessään yksimielisenä ylimielistä vihollistamme vastaan - vältetään kiistanalaisten poliittisten päätösten tekeminen sekä toteuttaminen ja keskitytään ensin pysäyttämään virus ja sen jälkeen korjaamaan taloutemme jo alkanut alamäki takaisin kasvu-uralle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pandemia
Kansanmurhan välttäminen vaati sankareita
Me ollaan sankareita kaikki

11 kommenttia:

 1. Vältettiin vertavuodattaen miehitys ja luovutetaan itsenäisyys vapaaehtoisesti Brysselin komissaareille ja maailman finanssieliitille. Suomen pitää ottaa itsenäisyys takaisin, mikä näyttää vaativan pääkaupunkiseudun multikulttuurialueen eli viherkommunistien pesän erottamista muusta maasta vaikkapa Kehäkolmosta myötäilevän muurin avulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano suoraan, että brysselin kgb-kommareille ja punaiselle pääomalle. Sama mätäpaise vallankahvassa suomessa on kuin yya-aikaan. Märätystyö ei vain vielä ollut ehtinyt siihen aikaan niin pitkälle kuin nyt. Ja sitäpaitsi, tarvitsihan ryssä uskollisimman aisankantajansa brysselin kabinettiin.

   Poista
 2. Tässä asiassa sylttytehdas on Kiina. Maailman suurin saastuttaja, jossa erään Hesarin aiemman taloustoimittajan mukaan on onnistuttu yhdistämään kommunismin ja kapitalismin viheliäisimmät piirteet. Kiina on laaduttomien kertakäyttöisten kopio- ja roskatuotteiden valmistaja. Ostamme niitä halvan hinnan vuoksi. Siellä myös syödään kaikkia mahdollisia eläimiä. Niitä myydään kala- ja lintutoreilla, joissa kaupan on kaikkea mahdollista käärmeistä krokotiileihin, elävinä ja kuolleina, mukaanlukien rauhoitetut eläinlajit. Siellä ovat nämä otukset eritteineen suurten ihmisjoukkojen keskellä, ja muodostavat asiantuntijoiden mukaan varsinaisen tautihautomon, jossa tämäkin virus kehittyi ja lähti maailmaa valloittamaan. Siksi "kansainvälisen yhteisön", ehkä lähinnä YK:n, tulisi ryhtyä toimenpiteisiin roistovaltion tämän kieroutuman laittamiseksi kuriin. Toisaalta YK:lta on ehkä turha odottaa kovin paljoa minkään järkevän aikaansaamiseksi, kun Guterresin päähanke on kehitysmaalaisten siirto länsimaiden eläteiksi.

  VastaaPoista
 3. Camus kirjoitti metaforan sodasta kuvaten militaariaggression regressiona joka tarttuu ja tuhoaa elämää kuin rutto. Kun virus leviää, tapahtumien pitäisi opettaa ihmisille muutamia elämän perustotuuksia. Niistä keskeisin on tuo "talvisodan henki", eli, jos ilmiölle annetaan yleispätevämpi sosiologinen nimi, tietynlainen "mutuaalituntojen" herääminen. Niiden vaikutuksesta ihmiset pystyvät yhteishenkeen ja yhteistyöhön alkuperäisten, olemuksellisesti "sosiaaliselle olennolle" kuuluvien vaistojensa varassa.

  Ja nämä lajimme lähtökohtaiseen, olemukselliseen sosiaalisuuteen kuuluvat asiat ovat juuri niitä, joille olemme kansallisvaltioiden hajotessa ihan itse langettaneet kuolemantuomion. Niin sanottu "monikulttuurisuus" on sairas ja vaarallinen hanke, jonka tuhoavuutta emme ole tajunneet keskellä riemunkirjavaa sateekaarihedonismia, sokeaksi muuttuvaa individualismia ja ismi-ideologioiksi muuttuvaa identiteettipolitiikkaa.

  Sellaisilla lauseilla kuin "rajat kiinni!" ja "Suomi ensin!" alkaa nyt taas olla oikeaa sisältöä, joka toivottavasti tämän tragedian joskus päättyessä ja uhrien lukumäärää ynnättäessä tulee nykyistä useamman kansalaisen mieleen ilman mitään propagandistista painotusta tai painostusta.

  Mutta toistaiseksi elämme vielä ihan sairaiden tuntojen vallassa. Kun toiseen vaakakuppiin pannaan aidot autenttista etiikkaa edustavat kansalais- ja kansallisuustunnot, ja toiseen vaakakuppiin monikulttuurisuuden mannekiinit, kyllä edelleen jälkimmäiset saavat osakseen valtavasti aktiivisempaa suojelua ja huolenpitoa kuin omat kansalaisemme.

  VastaaPoista
 4. Talvisodan henki, niinpä niin. Mutta silloin meillä onneksi olikin pääministerinä suoraselkäinen valtiomies, Risto Ryti, joka taisi vielä joutua hoitamaan presidentinkin tehtäviä Kallion sairastellessa. Eipä näistä sirkeäsilmäisistä tyttösistä taida olla niihin saappaisiin. Onhan tässä ollut jo parikin kuukautta aikaa tehdä jämäköitä päätöksiä toimenpiteistä taudin leviämisen rajoittamiseksi. Ja mitä on saatu aikaiseksi? Nyt kun vellit alkaa olla jo pöksyissä, aletaan *keskustella* valmiuslain mahdollisesta ottamisesta käyttöön.

  VastaaPoista
 5. Blogin viimeiseen kappaleeseen voisi lisätä vielä yhden lauseen:
  "Siirretään siis vähäisemmät erimielisyytemme taka-alalle - kuten kansamme isänmmaallinen osa teki vuonna 1918 käydessään yksimielisenä ylimielistä vihollistamme vastaan."

  VastaaPoista
 6. Lähdetään"talvisodan henkeen" niistä lähtökohdista että nykyinen hallitys lopetti Suomalaisuuden liiton(est. 1906)
  rahoituksen.

  VastaaPoista
 7. Suomi torkkui koronaviruksen torjunnassa kun olisi jo pitänyt käynnistää Pohjois-Italiassa käyneiden lentomatkustajien tarkastukset. THL vähätteli alussa viruksen uhkaa Suomelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän olisi voinut uhata partaorpolasten hakureissua. Uhata turkin tuliaistenkin suomeen marssia.

   Poista
 8. Mitä YK muka saisi aikaiseksi?
  Enemmistönä kehitysmaita jotka eivät ainakaan meidän etujamme aja.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!