maanantai 24. toukokuuta 2021

Tuhoaako hallitus Suomen tulevaisuuden?

Sanna Marinin (sd) hallituksen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kepu) jättää tehtävänsä Annika Saarikolle (kepu). Hän jää historiankirjoihin valtion rahakirstun vartijana, jonka aikana romutettiin vastuullinen talouspolitiikka, jollaisella Suomen valtionvelka oli pari vuotta sitten saatu laskuun.  

Ilta-sanomat julkaisi Vanhasen eräänlaisen testamentin, jonka mukaan hänen johtamansa velkaantuminen pitää kääntää tehostamalla kasvua sekä julkisen sektorin toimintaa ja tuottavuutta. Miljardien eurojen aukkoa ei voi hänen mukaansa paikata vain leikkauksilla ja veronkorotuksilla, vaan on puututtava lähes kaikkiin valtion menoihin. Vain oikeusministeriön hallinnonalan hän jättäisi leikkauslistojen ulkopuolelle. 

Nähtäväksi siis jää, millä tavoin uusi ministeri ottaa koppia edeltäjänsä näkemyksestä, jonka mukaisesti tämä ei kuitenkaan hoitanut valtion asioita. Siinä mielessä Vanhasen testamentti on siis nykyhallituksen käytännön mukaista, että tehdyt sotkut siirretään muiden selvitettäväksi. 

Vastuun väistäminen saattaakin johtua siitä, että Vanhasen aikana tehdyt päätökset ovat äärettömän ongelmallisia. Viimeksi eilen niitä kauhisteli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, jonka mukaan hallituksen finanssipolitiikka tarkoittaa elvytyksen jatkumista nousukaudella ja julkisen talouden kestävyysnäkökulman laiminlyöntiä, joka "tuhoaa Suomen tulevaisuuden".

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Sanna Marinin hallitus ja kylvetty raha
Toivotaan toivotaan toivotaan
Matti Vanhasen uusi vero

8 kommenttia:

 1. Elvytyspaketin hyväksyminen oli viimeinen naula Suomen arkkuun. Valitettavasti.

  VastaaPoista
 2. Menee täysin wef:n käsikirjan mukaan. Klaus ohjeistaa samariinia, joka papukaijana toistelee wef:n slouganeita.

  VastaaPoista
 3. Viime vaalikaudellahan Sipilän oikeistohallitus ajoi tiukempaa talouspolitiikkaa. SDP voitti vappusatasella vaalit ja pääsi valtaan. Tarinan opetus näyttää siis olevan, että kannattaa luvata rahaa.

  Kansa saa, mitä tilaa. Vox populi, vox dei.

  VastaaPoista
 4. Ratkaisu on selvä: Nykyhallituksen välitön siirtäminen puunaamaan ympyriäisiä kiviä ja sen korvaaminen hallituksella, jolla selkeä visio: talouden pelastaminen.

  VastaaPoista
 5. Marin on jo pyyhkinyt kepulaisilla ministereillä pöydän,,,lattian moppaaminen Saarikolla on jo läpihuuto juttu. Kepu taipuu siihenkin.

  VastaaPoista
 6. Tuhka tuumii että tätä tilannetta on pohjustettu jo vuosikymmeniä. Covid-19 pandemia vain kiihdytti tilannetta.

  Poliitikoilla ei ole oikein muuta ratkaisua kun kasvava velka ja inflaatio. Mikä tahansa muu toimi saisi aikaan sotkun ja iso osa äänestäjistä äänestäisi sen joka lupaisi että vyönkiritys loppuisi.

  Tämä jatkuu siihen asti kunnes se yksinkertaisesti tulee alas. Tuhka veikkaa itse pahenevaa inflaatiota.

  VastaaPoista
 7. Eikö nyt olisi jo virkavallan asia puuttua tälläiseen ......??

  Ai niin eihän meillä ole enää oikeudella mitään merkitystä . Kaikki hyvä ja paha oikea ja väärä käsitykset on jo kyseenalaistettu niin että koko oikeuslaitos on sekaisin kuin seinäkello . Rikolliset saavat juosta vapaana tekemässä tuhotekojaan ja sitä vain kannustetaan , ja normaalisti kunnollisia kansalaisia vainotaan!

  On todella järki ja rehellisyys kadonnut tästä valtakunnasta ja erityisesti niiltä joiden pitäisi tätä maata johtaa ja hallita???

  Milloinkahan tämä painajainen päättyy ja miten??

  VastaaPoista
 8. Eihän toi velka mihinkään laskuun ollut siirtynyt tyypillistä orpolaista kusetusta, laina kaudet oli kirjattu erilailla, että saatiin näyttämään tuolta... Ihan samalla lailla menivät... Puhdas vedätys.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!