sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Marinin aamiaiset paljastivat

Viime päivinä on kovasti päivitelty pääministeri Sanna Marinin (sd) veronmaksajien piikkiin syömiä aamiaisia. Tapauksessa on ilmeisesti ollut kyse virkamiesten epäasiallisista ohjeista, joita pääministeri ei ymmärtänyt olla noudattamatta, vaikka olisi kannattanut. 

Tapaus vahvisti siten käsitystä siitä, ettei SDP:n äärimmäistä vasemmistoa edustava pääministeri ole ainakaan aivan ruudinkeksijöiden terävimmästä päästä, vaan yksinkertaisesti tyypillinen omia etujaan maksimoiva poliitikko. Asialla ei olisi muuten merkitystä, mutta tämä lienee yksi selittävä tekijä joillekin Marinin ihmetystä herättäneille toimille (esimerkki, toinen).

Marinin inhimillistä luonnetta koskevan vahvistuksen lisäksi aamiaistapaus paljasti karusti Suomen Sosialidemokraattisen puolueen jakaantumisen. Se tapahtui entisen pääministeri Paavo Lipposen (sd) vaimon Päivi Lipposen (sd) suulla, kun tämä ilmoitti, että "minä maksoin perheemme ruuat. Siivosin, kokkasin ja pyykkäsin – ihan itse. Maksoimme jopa vuokraa asunnosta, mitä ei ole kukaan jälkeemme tehnyt."

Lausunto on sikäli ymmärrettävä, että Paavo ja Päivi Lipponen ovat edustaneet SDP:n Kokoomukselle läheistä oikeistosiipeä siinä missä Marinia ei erota Vasemmistoliitosta kuin puolueen jäsenkirja. Toistaiseksi puolueen jakautuminen oikeistoon ja vasemmistoon ei kuitenkaan ole juuri näkynyt hallitustyöskentelyssä - ehkä siksi, ettei siellä ole kuin vihervasemmistoa, yhden asian ruotsalaiset ja aina pettävä pönkäpuolue.

Tilanne on kuitenkin mielenkiintoinen seuraavaa hallitusta aikanaan koottaessa. Siinähän pääministeriksi ovat tarjolla demareiden lisäksi Perussuomalaisten ja Kokoomuksen puheenjohtajat. Siinä joukossa tulipunainen Marin ei nyt varsinaisesti herätä luottamusta, eikä hallitusohjelman muodostaminen hänen kanssa siten tule olemaan helppoa. 

Tästä syystä meidän kaikkien suomalaisten kannalta olisi parasta, jos SDP:n sisäinen valtataistelu johtaisi puheenjohtajan vaihtumiseen lipposlaista ajatusmaailmaa edustavaan oikeistodemariin. Näin maahan olisi mahdollista synnyttää vahva hallituskoalitio korjaamaan sitä tuhoa, jonka Marinin kauhukabinetti joka tapauksessa jättää jälkeensä.  

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tietämätön populistinen sosialisti
Voi että me naurettiin...
Sanna Marin neuvotteli rahahanan ahneimmille

14 kommenttia:

 1. Virka-asunnossa oleilu käsittääkseni vastaa hotellissa oleilua. Tuleehan pääministeri kotoaan Tompereelta Helsinkiin hoitamaan virkatoimiaan. Virka-asunnon vaihtoehtoina olisivat hotelli tai pendelöinti ja kun pendelöinti veisi liikaa aikaa, niin käytännössä vain hotelli.

  Lipposet olivat helsinkiläisiä. Olisivat voineet asua ihan hyvin myös omassa kodissaan. He eivät olleet työmatkalla.

  Hotellimajoituksen maksaa työnantaja. Hotellimajoitukseen kuuluu hotelliaamiainen. Miksipä ei sitten virka-asuntoon?

  Hotellissa myös käy siivooja päivittäin siistimässä asumuksen. Niin varmaan virka-asunnossakin. Tuskin pääministeri itse siivoaa virka-asunnon vessoja, vaikka kotona rentoutuukin niitä kuuraamalla. Ei hän myöskään maksa siivoojan palkkaa omasta pussistaan. Ja vaikka maksaisikin, ei saisi siihen kotitalousvähennystä, kun kyseessä ei ole oma vakituisessa käytössä oleva asunto eikä edes vapaa-ajan asunto. Kyseessä on virka-asunto.

  Pidän siis aamiaiskohua kohtuuttomana. Pikemminkin ihmettelen, jos pääministerille ei makseta verotonta päivärahaa Helsinkiin suuntautuneista työmatkoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pm:n palkkioon on leivottu sisään mm se aamupalan hinta joten pidän PMn verokikkailua sosialistin ahneutena ja hiukkasen myös kyvyttömyytenä valita avustajia jotka ihan oikeasti avustavat eivätkä johdattele henk koht kriisistä toiseen. Siis PMn menettely on ymmärtämättömyyttä tai välinpitämättömyyttä.

   Poista
  2. Jos aamupala olosi leivottu sisään pääministerin palkkaan, niin sehän asettaisi helsinkiläiset ja ulkopaikkakuntalaiset pääministerit eriarvoiseen asemaan keskenään. Ulkopaikkakuntalaiselle pääministerille ei mitenkään korvattaisi lisääntyneitä elinkustannuksia Helsinkiin suuntautuneiden työmatkojen ajalta.

   Entä jos työmatka ei suuntaudukaan Helsinkiin, vaan vaikkapa Brysseliin? Pitääkö kaikkien pääministereiden, helsinkiläisten ja muiden, maksaa itse omat aamiaiskustannuksensa?

   Poista
  3. Milläköhän perusteella pääministerin matkustus työpaikalleen Helsinkiin eduskuntaan olisi työmatka??

   Kukaan ei saa korvausta kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista, sen sijaan ne voi vähentää omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan halvimman julkisen mukaan. Pääministerille tarjotaan lisäksi virka-asunto, joten luulen ettei hän edes voi käyttää verovähennysoikeuttaan tästä syystä.

   Marin on lisäksi kansanedustaja, joilla on palkkiossaan ulkopaikkakuntalaisina erilaisia kompensaatioita. Näistä hän saa puolet hyväkseen ministerikautensa aikana.

   Poista
 2. Olen varma, että VNK:sta löytyy ammattitaitoa niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin verotettavaan etuuteen. Kyse on tälläkin kertaa kenen ääntä on kuunneltu ja lisäksi mieltääkö osa VNKn henkilöstöstä työnantajakseen puolueen vai Suomen valtion ja sen kansalaiset. Mielenkiintoista on myöskin VNKn hillitön halu julistaa salaiseksi lähes kaiken mihin PM on tavalla tai toisella sotkeutunut ja oikeusasiamies/-kansleri siunaa jostakin epämääräisestä syystä ko menettelyn. Btw valtiolta varastaminen on sosialistien mielestä ihan sallittua ja suotavaakin, vrt NL.

  VastaaPoista
 3. Tässä on nyt ollut tämä satoihin nouseva avustajakaarti asialla. Kivoja duuneja kavereille. "Hei Sanna tiäksä voit saada kolmestaa kuussa vielä safkaankin?"

  VastaaPoista
 4. Tulot yli 17 teur kuukaudessa, eikä varaa maksaa aamiaisesta. Sairasta sosialismia.

  VastaaPoista
 5. Kuten ehkä muistatte aloitti SDP kapinan n. 100 vuotta sitten. Kun rähinä meni ns. reisille, pakeni SDP:n johto valtion kassa (sisältäen ulkomaan valuuttaa ja kultaa) mukanaan Petrogradiin. Siellä sitten asuivat hulppeasti aina Kuusisen klubin murhiin saakka. Eli ei mitään uutta demareilta.

  VastaaPoista
 6. Pääministeri ja avustajakuntansa ovat varmaan niin sanotusti vertaistasolla toisensa löytäneet.

  Tätä vertaistasoajattelua voisi ottaa laajemminkin käyttöön. Monet monet monet asiat yhteiskunnassamme ovat nimenomaan vertaistaso-ongelmia.

  Kun vanha konkari Erkki Tuomioja ja poliittinen vihreä idea-iitu, eduskunnan kuopus Iiris Suomela lyövät iddeologiset identiteettinsä vertaistasolla yhteen, syntyy rintama joka hyökkää "uusnatsien" kimppuun. Sanoisin että siinä hyökkäyksessä tietty pilvihippiäisten vertaistaso löytää toisensa. Jos niitä uusnatseja nimittäin yleensä löytyy. Ei ainakaan vakavasti otettavia -- eikä myöskään löydy vertailussa vastaavia rasistijahtaajia, jotka jonkun asioista oikeasti ymmärtävän pitäisi ottaa tosissaan.

  Ajatelkaas syyttäjärouva Toiviaista ja Päivi Räsästä. Mikä vertaistason kohtaaminen! Eikö vain? Toinen yrittää väen väkisin kehittää epäselvälle laille mahdollisimman poliittisia tulkintoja, toiselle vastaavasti raamatun sana on laki. Kumpikin osapuoli, kaikesta hirvittävästä, siis hirvittävästä järjettömyydestään huolimatta, juuri ja nimenomaan ihan samalla tasolla.

  Vertaistasoja on käytetty tietysti jo onnistuneestikin. Esimerkiksi vihapuhepoliisi Keijo Kaarisateen parodiat ovat raudanlujasti todistaneet, ettei maassa tietyistä aiheista pysty tahallaankaan juuri enää mitään niin järjetöntä kyhäämään, eteikä joku oikea hörhä sitä ottaisi tosissaan.

  Luulen, ttä se tulee olemaan näiden kaikkien -- pämäministerin, sisäministerin, oikeuslaitoksen, kaikkien rasistijahtaajien ja muiden hyväihmisten -- yhteinen vertaistason julistushuuto: "Parodia voi olla vihapuhetta! Se on lailla kiellettävä!"

  VastaaPoista
 7. Aivan sama onko 300 e aamiaisiin laitonta vai laillista mutta sen verran pitäisi olla älyä pääministerillä, että ymmärtäisi itse kieltäytyä "edusta", koska pm:n bruttokuukausitulot ovat yli kaksinkertaiset verrattuna esim. peruspäivärahalla elävään työttömään ja rouva pm edustaa puoluetta, minkä pitäisi ainakin teoriassa olla juuri pienen ihmisen asialla (vaikka ei oikeasti olekaan!). Ahneudella ei näytä olevan mitään rajaa ja tämä taisi olla vain jäävuoren huippu Yli-Viikarin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitit varmaan yli kaksikymmenkertaisesti, sillä se on paljon lähempänä todellista tilannetta.

   Poista
  2. Kiitos korjauksesta! Näinhän se juuri on.

   Poista
 8. Onkohan kyseessä pohjimmiltaan valtamedian edustajien kasvojenpesu, kun taivastelevat mitätöntä 300 euron aamiaisetua sen jälkeen, kun olivat tukeneet saman naisen ulkomaille törsäämää muutamaa miljardia? Yrittävät hämätä kansalaisia uskomaan puolueettomaan uutisointiin.

  VastaaPoista
 9. Ja saanen kysyä, mikä xittu on siinä, ettei kukaan tajua, että pääministeri on VNK:n pääjohtaja. On ihan typerää edes puhua alaisten toimista, koska ainoa syyllinen on pääministeri itse. Jokaiselle pääministerialokkaalle annetaan tiedosto luettavaksi, mitä kaikkea kuuluu pääministerille, ja siinä tiedostossa selvästi lukee, ettei siihen kuulu aamiaista. Niinkä pölvästejä tälläkin kunnioitetulla sivustolla ollaan, että kuvitellaan jonkun ryhtyneen valtioneuvoston kansian pääjohtajaksi ilman mitään perehtyneisyyttä asiaan? Voi hiivatin himppu, miten typeriksi suomalaiset ovat ryhtyneet! Ryhdistäytykää, eli puhukaa totta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!