torstai 20. toukokuuta 2021

Ahdistuneen naisen henkilökuva

Helsingin sanomat julkaisi henkilökuvan 23-vuotiaasta ympäristötieteitä opiskelevasta naisesta, jonka maailmankuvaa hallitsee pelko ilmastonmuutoksesta. Hänen näkemyksensä maailman nykytilasta ja tulevaisuudesta oli äärimmäisen synkkä: esimerkiksi Helsingin hän oletti hautautuvan ajoittain meren alle, järvien muuttuvan uimakelvottomiksi ja mustikoiden katoavan metsistä. 

Tulevaisuuden synkän maalailun lisäksi nainen puhui siitä, kuinka ihmisten tulisi reagoida uhkaavaan ilmastonmuutoksen. Hänen mielestään suomalaisten ilmastonmuutoksen torjumiseksi tekemillä toimenpiteillä on globaalia merkitystä, koska "pienistä valinnoista kertyy iso kokonaisuus".

Hän tiedosti kuitenkin maailman taloudellisen integroitumisen ja totesi, että meihin tullee vaikuttamaan eniten se, mitä tapahtuu muissa maissa. Esimerkkinä hän mainitsi, että "jos tuontimaan ruokajärjestelmä romahtaa, sillä on vaikutusta meihin". 

Hänelle oli myöskin syntynyt voimakas näkemys siitä, kuinka maapallon ekosysteemit voivat romahtaa. Esimerkkinä oli Amazonin sademetsä, joka hänen mukaan pienten muutosten seurauksena siirtyä peruuttamattomasti uuteen tasapainotilaan ja muuttua savanniksi. Tällöin maapallon keuhkot katoaisivat. 

Hän kertoi myös, että muutoksen nopeus vaihtelee eri puolilla maapalloa. Esimerkkinä oli arktinen alue, joka hänen mukaansa lämpiää kaksi kertaa muuta maailmaa nopeammin.

Ratkaisuina ilmastonmuutokseen nuori opiskelijanainen esitti sitä, että jokainen tekisi jotain konkreettista: miettisi asumistaan, lentämistään, autoiluaan ja kulutustottumuksiaan. Lisäksi hän vaati myös yhteiskunnallisten järjestelmien muuttumista - mutta jutusta ei ilmennyt minkälaiseksi.

* * *

Minusta on ikävää, että meillä on joukko nuoria ihmisiä, joiden mieltä hallitsee median yksipuolisen uutisoinnin luoma ahdistus. Ja joilta itseltään puuttuu kyky faktapohjaiseen kriittiseen ajatteluun siitä huolimatta, että he opiskelevat korkeakoulututkintoa ahdistustaan aiheuttavasta aiheesta. Vai onko ongelma sittenkin yliopiston opetuksessa?  

Joka tapauksessa edelle kokoamissani väitteissä on useita faktuaalisia virheitä ja järjettömyyksiä. Esimerkiksi Helsinki ei tule hautautumaan merenpinnan alle nähtävissä olevassa tulevaisuudessa - ei ainakaan ilmastonuutoksen takia. Näin jo siitäkin syystä, että Suomessa maanpinta nousee suunnilleen samaa tahtia ennakoidun merenpinnan nousun kanssa.

Voidaan myös epäillä arktisen alue lämpiämistä kaksi kertaa muuta maailmaa nopeammin. Asialle luotettavana proxyna voitaneen pitää arktisen merijään kokoa, jonka tähänastinen mitattu minimi sattui syksylle 2012 eli lähes yhdeksän vuotta sitten. Tätä kirjoitettaessa tuon jään laajuus on vuodenaikaan nähden mittaushistorian 11 pienin ja suurimmillaan sitten vuoden 2013. 

On selvää, että Amazoniassa tapahtuvat valtavat metsänhakkuut ovat tuhoisia ainakin maailman biodiversiteetille. Yhtä selvää on kuitenkin myös se, etteivät sademetsät ole mikään hiilinielu, eivät ainakaan suuri, koska ne ovat sukkession kliimaksivaiheen ekosysteemejä. Sen sijaan ne ovat kyllä valtava hiilivarasto, jonka purkautuminen johtaisi ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvuun.

Maailman ruokahuollon integroituneisuus puolestaan tarkoittaa ruokavarmuuden paranemista - eikä todellakaan sen heikkenemistä. Eli koska ruokaa tuotetaan ympäri maailmaa, ei ilmaston aiheuttama tuho aiheuta paikallisia katastrofeja ainakaan maksukykyisissä länsimaissa, vaan tuotanto siirtyy viljelykelvottomilta alueilta viljelykelpoisemmille.

Eniten minua kuitenkin hämmästytti se, että kyseinen ympäristötieteen opiskelija ei maininnut sanaakaan maapallon väestön lisääntymisestä. Ei maapallon ilmaston uhkana eikä väestönkasvua sen torjuntakeinona. Eikä hän maininnut ilmasto-ongelmaksi myöskään ihmisten siirtymistä alhaisten hiilipäästöjen kehitysmaista korkean elintason länsimaihin. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hyödyllistä kommunismia
64-vuotias professori sai tuomion graffitien piirtelemisestä
Tutkimus osoitti EU:n ja Suomen ilmasto- ja biodiversiteettisuunnitelmat järjettömiksi

20 kommenttia:

 1. Kyseiselle opiskelijalle voisi sanoa, että miksi hän tuhoaa ilmastoa opiskelemalla ja sitä kautta päästöjä aiheuttaen. Sen sijaan hän voisi muuttaa johonkin turvekammiin syömään jäkälää.

  Syy, miksi nämä hihhulit eivät mainitse väestönkasvun vaikutusta on yksinkertainen: väestönkasvun pysäyttäminen olisi keino, joka EI johda heidän halajamaansa totalitaristiseen massakurjuuteen eli kommunismiin. Juuri tuollaisista irismäntylöistä Lenin rekrytoi fanaattisimmat käsikassaransa.

  VastaaPoista
 2. Sademetsässä ei ole oikeastaan minkäänlaista humuskerrosta, mutta miten mahtaa olla savannin laita? Poistaisiko se savanni oikeasti hiiltä ilmakehästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sademetsän hiilikierto on nopeaa. Yön metabolia (kasvit ja lahottajat) päästävät enemmän hiilidioksidia kuin mitä päivällä fotosynteesi kaappaa.
   Tämä näkyy CO2-satelliittien kuvissa: tummaa päästöaluetta kaikissa sademetsissä ja toki Kiinassa. Esim japanilaisten IBUKI ja jenkkien kaksi satelliittia - google auttaa.
   -Eli sademetsät EIVÄ OLE maapallon keuhkot. Savanni, suo, preeria sitovat enemmän CO2.
   -Beowolf-

   Poista
  2. "Eli sademetsät EIVÄ OLE maapallon keuhkot. Savanni, suo, preeria sitovat enemmän CO2."

   Entä pohjoisen havumetsät ja suot. Mikä on niiden rooli. Ovatko ne maapallon keuhkot.

   Acc

   Poista
  3. Pohjoisen suot ja havumetsät sitovat hiiltä. Havupuut nukkuvat talvella, metabolia nollassa, ei CO2-päästöjä, hiilihydraatit pysyvät puussa. Turvesuot ovat myös hiilinielu: ne kasvavat kaiken aikaa. Siksi turvetta voisi hyvin ottaa soiden pinta-alasta sen 1%-2% mikä meillä oli käytössä. Jos kaikki em laskettaisiin metsäbiologian mukaan, Suomi on jo kauan aikaa ollut hiilineutraali. Mutta kun politiikka tulee mukaan, biologia saa väistyä.Maapallon tärkeimmät ”keuhkot” löytyvät meristä. 66% maapallon pinta-alasta on vettä. Levät ja muut vesikasvit ovat ylivoimaosesti suurin ja tärkein hapen tuottaja.
   -Beowolf-

   Poista
 3. Vastuulliset tahot kuten lapsi nimeltä Greta Thunberg on lietsonut ihmisiä panikoimaan, joten hölmöimmät tekevät työtä käskettyä. Media on lisännyt löylyä parhaansa mukaan. Hyvin alttiita tällaiselle tuntuvat olevan juuri täysi-ikäistyneet naiset. Vihreiden äänestäjistä valtaosa on naisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pieni Greta ole eikä voi olla vastuullinen taho, vaan oikeustoimikelvoton, moniongelmainen ja vammainen lapsi, jota hänen sairaalloisen huomiohakuiset vanhempansa ja kansainvälinen vihervasemmisto käyttävät uskomattoman röyhkeästi hyväkseen.

   Poista
  2. Sarkasmia, sarkasmia. Se, mikä ihmetyttää on, että tuollainen lapsi tuodaan puhumaan jonnekin aikuisten taloustapahtumaan ja moneen, moneen muuhun paikkaan. Mihin on kaikki järki ja arvostelukyky kadonnut nykymaailmasta.

   Poista
  3. Järjen ja arvostelukyvyn on korvannut asiantuntemus. Sitä valmistetaan tutkintotehtaassa. Muodollisesti pätevin on tietysti myös hemaisevin. -jussi n

   Poista
 4. Miksi nämä median esille tuomat ahdistuneet ovat aina nuoria kaupunkilaistuneita naisia? Tulee mieleen ne 50-luvun ahdistuneet teologian opiskelijanaiset. Ovatko naiset alttiimpia suggestiolle tai manipulaatiolle. Mikä tarve HS on haastatella näitä "ahdistuneita" naisopiskelijoita, etsivätkö he sopivaa "Kreettaa" Suomeen, vai vaatiiko aika nuoria olemaan ahdistuneita jollekkin "intersektionaaliselle katastrofille"

  VastaaPoista
 5. Mainittu nuori nainen on selvästi pääministeriainesta. Äskettäisessä haastattelussa Sanna Marin veti asiat nippuun toteamalla, että korona aiheutuu ilmastonmuutoksesta ja biodiversiteetin heikkenemisestä.

  Ahdistuneen nuoren älykkään naisen tajuntaan on iskostunut pelottelukampanjoiden villakoiran ydin: yhteiskunnallisten järjestelmien muuttaminen. Pelkojen lietsojien tarkoitus on nimenomaan valmistaa kansoja uuteen keskitettyyn maailmanjärjestykseen. Sen arkkitehteja löytyy mm. EU:sta, maailman talousfoorumista (WEF) ja YK:sta. Siellä miljardöörit kyllä kertovat nuorille, mikä kulloinkin on välttämätöntä maailman pelastumiseksi. Viimeisin Suomen taloudelle ja päätösvallalle tuhoisa päätös tässä sarjassa on EU-elvytyspaketti, jota perusteltiin koronalla ja jota ajoivat hysteeriset ministerit hintaan mihin tahansa.

  Yksi uuden maailmanjärjestyksen puuhamiehistä on Bill Gates, joka on samalla ”sattumalta” hääräämässä rokotebisneksessä ja ilmaston manipulointihankkeissa. Hänen mukaansa kapitalismi ei kykene ratkomaan maailman ongelmia, vaan tarvitaan globaali sosialistinen järjestys Kiinan malliin.

  Rikoslaissa on mainittu rangaistavana tekona kiihotus kansanryhmää kohtaan. Kuitenkin media ja opetuslaitokset kilvan pelottelevat olemattomilla asioilla nuoria hysterian partaalle sen sijaan, että esim. yliopistoissa korostettaisiin järjen käyttöä sekä luonnon- ja muun historian omaksumista perspektiivin saamiseksi. Näin ei tehdä, koska viekkaat käärmeöljykauppiaat tietävät, että kiirehtimällä ja pelottelulla he saavat valtaa ja rahaa.

  Ilmastonmuutos voi olla suuri ongelmien aiheuttaja, jos tulossa on kylmenevä jakso aiheuttaen todellisia, kokonaiskuolleisuutta lisääviä tauteja ja ruoantuotannon romahduksia. Muita koronaa ja ilmaston lämpenemistä todennäköisempiä katastrofeja voivat aiheuttaa myös meteoriitti, suuri tulivuorenpurkaus (esim. Yellowstone) tai valtava aurinkomyrsky, kuten vuonna 1859. Viimeksi mainittu nollaa hetkessä yhteiskuntien tietojärjestelmät, joiden varassa isojen ihmiskeskittymien päivittäinen elämä on. Muutaman päivän sisällä alkaa joka paikassa armoton ryöstely ja jatkuva tappelu ja tappaminen. Siinä monikulttuuri pahentaa tilannetta. Lopulta kuollaan nälkään laumoittain. Näissä katastrofeissa uusi maailmanjärjestys on hyödytön ja on pakko siirtyä paikallisiin maanläheisiin ratkaisuihin.

  VastaaPoista
 6. Tuhka arvelee tässä taustalle olevan se perusjuttu että ihminen ottaa vastaan vain tietoa joka sopii omaan maailmankuvaan.

  Kaikki mikä voi haastaa maailmankuvaa tai poikkeaa siitä, sitä ei noteertata.

  Väestöräjähdys kehitysmaissa, kulutusyhteiskunnan ylläpitäminen velkarahalla, tehtaiden pitäminen maissa jotka saastuttavat eniten. Se että ydinvoimalla voisi torjua ilmastonmuutoksen.

  Kysymys on ideologista ja aatteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "ihminen ottaa vastaan vain tietoa joka sopii omaan maailmankuvaan"

   Varsinkin, jos muuta tietoa ei oppilaitoksissa tarjoilla tai edes suvaita.

   Poista
 7. Keijo Kaarisade pohdiskeli Koneen Säätiön 25000 euron apurahalla palkittua tutkimusprojektia ja sen ansiokasta työmyyrää, joka on tuonut maailman tieteisiin uuden käsitteen: "Hyvärinen on kehittänyt tutkimuksessaan feministiseen talousmaantieteeseen nojautuvan plantaasiosentrismin käsitteen."

  Olkaa hyvä! Pois murhe, Kone tarjoaa päivän hymyn! Keijo sai palkkioksi bannin Koneen Säätiön twittuiluseinälle.

  https://twitter.com/keijomedia/status/1394944415278452738

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä linkki Aamulehden juttuun plantaasiosentrismistä.

   https://www.aamulehti.fi/tiedejateknologia/art-2000007983266.html

   Poista
 8. Nyt on huonoja uutisia liikaa lyhyen ajan sisällä. Ensinnäkin suojelurahan maksupäätös ja nyt proffan näkemys, jonka mukaan Helsinki ei huuhtoudukaan mereen.

  VastaaPoista
 9. Aivan kaikki Suomen tärkeimmät paikat on miehitetty/naisitettu juutalaisilla.

  Marin, tuo vanha juutalainen sukunimi, kuten Wahlroos. OKM:ssä Suomen tuhoksi pääsi tihutöitään tekemään Karmela Belinki (uutta nimeään en muista).

  Varsinkin ammattikoulutuksessa tuho on lähes täydellistä.

  Nyt sitten intersektionaalista sähköasennusta sitten!

  VastaaPoista
 10. Kohu-uutisoinnin ja itsesyytökset saa aikaan kulttuurinen narsismi, ei mikään minkään tahon ahneus, vallanhimo tai muu päämäärärationaalinen syy. Tunteisiin vetoavien aiheiden selvä sukupuolettuminen selittyy niinikään narsismin, ei minkään järkiperäisen tekijän pohjalta.

  Kun vihreiden kahdestakymmenestä kansanedustajista seitsemäntoista on naisia, on selvää, etteivät tällaisen äärimmäisen valikoituneen joukon esillä pitämät "asiakysymykset" edusta mitään yleistä järkeä tai tietoa. Kannatus nousee ihan muista motiiveista kuin varsinaisesta tiedon nälästä.

  Narsismiin olemuksellisesti kuuluva uhrirooleihin samaistuminen on kaiken uhkakuvia rakentavan eskatologia-ajattelun ja myös syyllisyydentunnoilla herkuttelevan masokismin takana. Uhriajattelu on niin valtavan vahvaa, että ylikulutuksesta johtuvat ekologiset katastrofit saavat vihreässä tajunnassa elää ihan sulassa sovussa kansainvaellusta houkuttelevan "refugees welcome" -kutsun kanssa -- mitään kognitiivisia dissonansseja nämä naiset eivät todellakaan hahmota.

  Kulttuurista narsismia pitäisi ymmärtää nimenomaan hyvinvoivan maailman kulttuuri-ilmiönä, ei vain toista sukupuolta enemmän puhuttelevana identiteettikriisinä, josta yksilöt voisivat parantua jos ryhtyisivät paremmin katselemaan peilistä itseään ja kaikkea sitä sateenkaaren kirjavaa efektiivistä tajunnallista rihkamaa joka heidän pienen mielensä nyt täyttää. Kyse on vahvoista kulttuurisista joukkovoimista ja kulttuurisista ominaisuuksista, ja niiden ymmärtäminen on sitten enemmin antropologian, sosiologian ja syvyyspsykologian tehtävä -- ne eivät ratkea yksilöidentiteettien tasolla.


  VastaaPoista
 11. Holtiton väestönkasvu mitä tapahtuu kehittymättömissä maissa on yksi suurimpia maapallon ongelmien aiheuttajia koska mitä enemmän ihmisiä sitä enemmän kulutusta.
  Esimerkiksi tulevaisuuden vedenpuute tietyillä seuduilla pahenee mitä enemmän on populaatiota vettä kuluttamaan.
  Varmaan meidän elinaikana tullaan näkemään konkreettisia taistelujakin vedestä.

  Ratkaisu olisi syntyvyyden säännöstely mitä nykyisillä ehkäisymenetelmillä voitaisiin hyvin tehdä mutta kukaan ei uskalla edes ehdottaa sitä kehitysmaille vaan väestöräjähdyksen annetaan tapahtua.
  Siitä taas seuraa kansanvaelluksia mitä jo nyt todistamme Euroopassa ja myös USA:n etelärajalla.
  Tulevaisuudessa ne vain pahenevat ja siirtyvien ihmisten mukana ongelmat siirtyvät Eurooppaan ja USA:n.
  Näin meidän kulttuurimme ja elintapamme väistämättä häviää ja tilalle tulee "monikulttuurisen ihanuuden" kautta se sekopäinen väkivalta jota Ruotsissa jo tänäpäivänä näemme.

  VastaaPoista
 12. Daami ei ilmeisesti seuraa oman alansa tutkimusta yhtään. Jo muutama vuosi sitten todettiin, että viherlevät tuottavat merkittävästi enemmän happea kuin kaikki metsät yhteensä (Sitä se keuhkot tarkoittaa, ei kykyä sitoa hiilidioksidia).

  Mitä lämpimämpiä vesistöt ovat, sitä enemmän niissä kasvaa levää. Eli "keuhkojen" kannalta pitäisi onanoida onnesta, jos ilmasto lämpenisi...

  Niille sademetsillekin muuten hiilidioksidi on niukkuushyödyke, kuten kaikille kasveille. Sademetsän lämpimissä, kosteissa ja (latvakerroksen) valoisissa oloissa itse asiassa ainoa kasvua rajoittava tekijä.

  Vanh kärttyne äm

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!