Tuoreessa Science-lehdessä uutisoitiin mielenkiintoinen tapaus. Niinpä päätin jakaa sen teidän kanssanne, arvoisat lukijani.
Kuten kaikki ihmiset luultavasti tietävät, prosessoi ihmisen suolisto ruuan bakteerien avulla. Näistä pienistä apulaisista saa käsityksen, mikäli kerää pask… öh... ulostetta ja analysoi siinä elävää mikrobistoa. Nykyisin tämä tehdään määrittämällä molekyylibiologisesti näytteen sisältämän DNA:n sekvenssit ja vertaamalla niitä globaaleihin geenipankkeihin, joihin on säilötty kaikki tunnetut nukleotidijärjestykset lähdetietoineen.
Sama voidaan tehdä myös historiallisille tai vaikka esihistoriallisille ulostenäytteille eli koproliiteille. Ja juuri näin tutkijat olivat tehneet Yhdysvaltain Utahista ja Meksikosta löytyneille 1000-vuotiaille jätöksille.
Tutkimuksessa selvisi, että silloisilla ihmisillä oli ollut monin verroin monimuotoisempi suolistomikrobisto kuin meillä nykyisillä ihmisillä – asuimmepa me sitten kaupungeissa tai maaseudulla. Jopa nykyisten metsästäjä-keräilijöiden suolistomikrobisto poikkesi oleellisesti tuhannen vuosien takaisesta.
Diversiteetin lisäksi yksi oleellinen ero oli antibioottiresistenssiä aiheuttavissa geeneissä. Tuhatvuotisista näytteistä niitä ei löytynyt, mutta meillä kaikilla nykyihmisillä niitä on suolet pullollaan. Tästä ei kuitenkaan voi vielä tehdä sitä johtopäätöstä, että mikrobiston diversiteettiero johtuisi juuri antibiooteista, sillä ovathan myös esimerkiksi mikrobihygienia ja ruuan prosessointi nykyisin aivan erilaisia kuin nyt tutkinut näytteet ulostaneilla ihmisillä oli aikanaan.
Kaikki edellä kuvaamani tieto on samalla tavalla mielenkiintoista kuin mikä tahansa tutkimustieto ja ansaitsee jo siitä syystä tulla julkaistuksi tässä blogissa. Mutta ehkä vieläkin mielenkiintoisempaa oli se, että koska ulostetta ei yleensä ajatella ihmisten jäänteiksi, eivät tutkijat tulleet hakeneeksi paikallisilta alkuperäisasukkailta lupaa koproliittien tutkimiselle.
Tämä johti tiukkaan vääntöön heimopäälliköiden kanssa, ja johti lopulta siihen, että tutkimusraportti sisältää kaikkien aikojen ensimmäisen paleopaska-raportissa julkaistun eettisen julistuksen. Lisäksi yksi tutkijoista totesi, että tietoa menneiden aikojen suolistomikrobeista saatetaan joskus tulevaisuudessa käyttää kaupallisesti hyödyksi, joten esille saattaa myöhemmin nousta kysymys tiedon omistajuudesta.
Tämä tarkoittanee suomeksi sitä, että mikäli joku taho jonain päivänä keksii myydä tuhannen vuoden takaisista suolistonäytteistä tunnistettuja bakteereja suolistolääkkeinä tai terveystuotteina, saattaa edessä olla oikeudenkäynti siitä, pitäisikö meksikolaisille tai utahilaisille intiaaniheimoille maksaa siitä korvausta.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tutkijat rakensivat uuden elämänmuodon
Geenimuunneltuja suolistobakteereita lihaville!
Yksisarvisia
Niinpä niin ...
VastaaPoistaUSA:ssa on aivan liikaa juristeja. Kun katsoo kongressin ja senaatin edustajien ammattijakautumaa, tämä vinous on silmiinpistävää.
Oikeuslaitos kehitettiin aikoinaan luomaan ihmisten välisten suhteiden hallintaan järjestystä ja poistamaan mielivaltaa. Juristerian paisuminen on johtanut kasvavaan sekamelskaan ja lisääntyvään mielivaltaan, kun mistä tahansa asiasta saadaan pystytettyä tulkinnan tulkinnan tulkinnalla oikeusjuttu ja kaiken lisäksi kallis sellainen.
PoistaNäkeehän sen siitä että Jenkeissä oikeuslaitos alkaa olla jo farssia, kun jenkkiläisissä riittää oikesusalidraama tv-sarjoja..
PoistaKiitos tästäkin kirjoituksesta.
VastaaPoistaOnkohan proffalla tietoa siitä, miten ihminen voi "monimuotoistaa" suolistobakteerikantansa ?
Tuli vaan mieleen että, saisko ruoasta enemmän irti mitä monimuotoisempi bakteerikanta ?
Ensimmäiseen kysymykseen en osaa sanoa, mutta jälkimmäiseen luulisin, että keskimäärin kyllä. Enkä senkään osalta voi puhua tiedosta, vaan valmistuneesta arvauksesta.
PoistaVoisi ennemminkin luulla, että immateriaalisista oikeuksista kiistellään, mutta että kivettynyt ihmispaskakin kelpaa jo unelman "ryysyistä rikkauksiin" lannoitteeksi
VastaaPoistaNythän tässä on ainakin kiinnostavaa se, että miten kukakin kykenee osoittamaan olevansa pökäleen perillinen suoraan alenevassa polvessa. Pienenä lisävirityksenä tässä on sitten se, että saako kutsua kakkapääksi?
VastaaPoista