maanantai 18. toukokuuta 2020

Pitäisikö iraninafgaani palkita seikkailustaan?

MTV3 kertoi tapauksesta, jonka yhteydessä ei voi kuin ihmetellä joidenkin ihmisten logiikkaa. Tällä kertaa Turun Valkonauha ry:n toiminnanjohtajan ja Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherran ajatuksenjuoksua.

Kyse on iranilaissyntyisestä afgaanista, joka saapui vuoden 2015 kansainvaelluksen mukana paremman elintason toivossa Suomeen, on opetellut suomenkielen sekä opiskellut lähihoitajaksi ja tehnyt maassamme myös töitä. Sekä toiminnanjohtaja että kirkkoherra ihmettelivät, että miksi Suomi on palauttamassa henkilön, joka on tehnyt töitä maassamme.

Näille ihmisille tuntuu olevan mahdotonta ymmärtää, ettei työnteolla ole tässä yhtälössä mitään merkitystä, koska puheena oleva henkilö on saapunut maahamme hakemaan turvapaikkaa ilmeisen kevein perustein. Turvapaikkahan myönnetään vain ja ainoastaan henkilökohtaisen vainon ja hädän perusteella. Sellaista ei ole afgaanilla, joka saapuu turvallisesta Iranista.

Toinen suuri "ongelma" tässä tapauksessa tuntuu olevan se, että afgaania ollaan palauttamassa Afganistaniin, jossa hän ei ole koskaan asunut. Se johtuu kuitenkin vain siitä, että hän on afgaani, jota muut valtiot kuin hänen kotimaansa eivät ota vastaan.

Itseäni tympi tässä tapauksessa erityisesti toiminnanjohtajan ja kirkkoherran kyvyttömyys ymmärtää sitä, että heidän logiikkansa mukaisesti puheena oleva afgaani pitäisi palkita turvapaikka- ja työskentelyoikeudella lähtemisestä kevein perustein seikkailemaan Iranista Suomeen paremman elintason toivossa. Näin siitä huolimatta, että hän varmasti tiesi, ettei Iran ole sen jälkeen enää halukas päästämään häntä takaisin. Sehän oli jo yhden kerran tarjonnut hänelle turvapaikan, jolle kyseinen afgaani kuitenkin haistatti pitkät lähtemällä EU:n alueelle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mielen selvennys
Elintasopakolaisen tarina
Afgaanit shoppailemassa

8 kommenttia:

 1. Kirkko ja media ovat yhtä kaukana reaalitodellisuudesta. Nyyhkytarinat ovat mielenkiintoisempia tai ainakin helpompi tehdä. Kun ei välitä totuudesta. Objektiivisen taustatiedon etsintään ei menisi kymmentä minuuttia enempää.

  Tämäkin nuorukainen on tullut Suomeen 17-vuotiaana. Kuinkas sattuikaan. Harmi, ettei MTV näytä kuvaa miehestä. Saisivat lukijat itse arvioida iän, kun Migri ei siihen pysty.

  Wikipedia: ”Uskontonaan hazarat harjoittavat pääosin persialaisilta omaksuttua kaksitoistašiialaisuutta”. ”Kaksitoistašiialaisuus tai 12-šiialaisuus (arab. اثنا عشرية‎) on šiialaisuuden suurin suuntaus. Kaksitoistašiialaisuus painottaa kahtatoista imaamia.” Kyse on siis muslimeista. Ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko pitää kaksin käsin kiinni muslimeista, vaikka suomalaiset ovat muslimeille tapettavia vääräuskoisia.

  Wikipedia: ”Hazarat ovat Afganistanin kolmanneksi suurin väestöryhmä, ja heitä on noin kymmenesosa koko Afganistanin väestöstä.” Hazaria on siis noin 4 miljoonaa Afganistanissa. On siinä muslimeilla vainoamista.

  Euroopan parlamentti: ”C. toteaa, että suurimmaksi osaksi šiialaisista koostuva hazaraväestö on yksi etnisistä ryhmistä, jotka tunnustetaan Afganistanin uudessa perustuslaissa;”. Varmaankin hazarat kokevat väkivaltaa kotimaassaan. Siis rauhanuskonto omaa rauhanuskontoa vastaan. Vaakakuppiin voisi laittaa sen väkivallan, minkä suomalaiset kokevat rauhanuskonnon edustajilta omassa maassaan.

  MTV: ”Hänen (Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra) mukaansa kirkkoturvan piiriin otettavien henkilöiden taustat tarkastetaan huolella yhdessä oikeusoppineiden kanssa.” Miten joku kirkkoherra voi selvittää muslimin taustat paremmin kun Migri?

  Sitä olen aina ihmetellyt, miten jostain Afganistanista osataan tulla omatoimisesti Suomeen, mutta takaisin ei osata mennä ilman poliisisaattuetta ja charter-lentoa. Suomalaisten rahaakin annettaisiin mukaan. Elämänkokemuksen mukaan takaisin on aina helpompi ja nopeampi mennä kun reitti on tuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ali on sentään turkulainen, vaikka ei ole afgaani, ei iranilainen eikä suomalainen.

   Poista
 2. Jos henkilö on mukava, häntä on ikävä palauttaa. Emme voi kuitenkaan luonteen perusteella ottaa maahan väkeä. Sori siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mukava vai hyvä näyttelijä?

   Poista
  2. Ehkä jokunen mukava, suurin osa teeskentelijöitä.

   Poista
 3. Niin moni asia tarvitsisi syvempää ymmärtämistä. Aniharvat ihmismielen asiantuntijatkaan tajuavat sitä tapaa, jolla "uhriajattelu" -- uhrirooleihin samaistuminen -- johtaa omankädenoikeuteen.

  Tunnustuksellisen ajattelun pohjalta sitä on mahdotontakin ymmärtää. Siksi uskontojen ammattilaisen voivat suhtautua toisiinsa yli opillisten rajojen yhtä kollegiaalisesti kuin mitä esimerkiksi antautuneet natsiupseerit suhtautuivat amerikkalaisiin voittajiin -- jakoivat näille aseitaan ja muita reliikkejä sotamuistoiksi. Ikään kuin olisivat itse olleet aivan samalla asialla, ja voisivat kunnioittaa vastapuolen ammattilaisia samalla tavalla kuin urheilukilpailun hävinnyt kunnioittaa maailmanmestaria oman lajinsa parhaana edustajana.

  Se on iljettävää, tuo uskonnollisten johtajien veljeily yli uskontojen rajojen. Se kertoo vain siitä, että uskontojen opilliset ja moraaliset sisällöt eivät merkitse mitään kun valta-asemissa olevat voivat tunnustaaa ja täten vahvistaa toistensa valta-asemia.

  Moraalin ymmärtämättömyydestä kertoo myös se, ettei nähdä tapaa jolla nimenomaan normimoraalin kasvatit voivat olla mitä hyväkäytöksisimpiä ihmisiä, jotka eivät tee mitään mikä on kiellettyä, mutta voivat tehdä mitä vaan mitä tekemään käsketään.

  VastaaPoista
 4. Miksi ei sitten vaan hakeutunut Suomeen töihin tai opiskelemaan? Eikös se ole kumminkin ihan mahdollista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tulee töihin tai opiskelemaan, pitäisi olla jotain osaamista, todistuksia suoritetuista opinnoista, kielitaitoa, lukutaitoa, henkilöllisyystodistus. Voi olla, että näillä tyypeillä on näissä asioissa hieman puutteita.
   Yksintulleena "lapsena" saa myös aivan erityistä hoivaa ja huolenpitoa, Oulussakin Junes Lokka muistaakseni laski, että yhden "lapsen" hoivaamiseen käytettiin 56000 euroa vuodessa. Sitten on tietysti perheenyhdistämisen mahdollisuus, joka ilmeisesti näiden "lasten" kohdalla alkaa suunnilleen välittömästi. Ja niin edelleen.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!