keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Korona valaisee valuuttaunionin luonnetta

Jari Hurri kirjoitti siitä, kuinka Suomen on jossain vaiheessa valittava puolensa siinä kiistassa, jossa Etelä-Euroopan maat haluavat pohjoiseurooppalaisten tukevan heidän koronakriisin takia raunioitunutta talouttaan. Hurrin mukaan asiassa on tiivistetysti kyse siitä, että "jos Suomi ottaa vastatakseen osan joidenkin muiden EU-maiden talousvastuista, näiden muiden maiden julkisen talouden asema kohenee mutta Suomen heikkenee, ja talousvyötä on näissä muissa maissa mahdollista löysentää mutta Suomessa sitä on vastaavasti kiristettävä."

Hurri ei kuitenkaan maininnut, että perimmältään kyse ei ole pelkästä koronakriisistä, vaan mihin tahansa valuuttaunioniin valetusta tosiasiasta, että niiden eri osien taloudellisen tehokkuuden eroja ei voi korjata muokkaamalla valuuttakursseja. Ja siksi kaikissa valuuttaunioneissa tarvitaan mekanismeja rahavirtojen ohjaamiseksi rikkaammilta alueilta köyhemmille.

Totesin tämän jo lähes kymmenen vuotta sitten Kreikan talousromahduksen yhteydessä, eikä asia ole siitä muuttunut miksikään. Eikä myöskään Kreikka ole maksanut tukiaan takaisin, kuten aikanaan veikkasinkin. Eikä näin tule käymään myöskään koronaviruksen takia eteläisen Euroopan talouteen syydettävien eurojen suhteen.

Tämä kaikki on hyvä ymmärtää myös Suomessa, mikäli lähdemme Etelä-Euroopan yhteisvastuullisen tukemisen tielle. Ja sen jälkeen painaa työtä kahta kauheammin, jotta oma elintaso säilyisi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kykeneekö EU mihinkään?
Fantastista, sanoisi Angela
Kreikasta Italiaan, Espanjaan ja Ranskaan

11 kommenttia:

 1. Etelä-Euroopasta on myös kaikonnut turistit mikä tekee näiden maiden taloudelle suurta vahinkoa.
  Vaikea uskoa, että Italia tai Kreikka pystyisi maksamaan velkojaan kun se taida Suomeltakaan onnistua?
  Entä sitten Espanja? Miten se pärjää jos turistit kaikkoavat?
  Pohjoisen ei ole mitenkään syytä lähteä maksamaan etelän velkoja. Kannettu vesi ei kaivossa pysy kuten vanha viisaus tietää.

  VastaaPoista
 2. Miten se nyt mahtaa olla, että että onko etelä Eurooppa ( Kreikka, Italia , espanja ) köyhiä? Taitaa riippua laskutavasta. Karkeasti voisi kuvitella, että isoveljillä on kaikkea. On paljon kultaa, hienoja superautoja, luksusveneitä, hulppeita kartanoita, mahtavia juhlia jne jne. Pikkusisko on tunnollinen ja kiltti sinisilmäinen joka jumaloi veljiään. Ja tottelee heitä nöyrästi. Ja maksaa heidän hulppean elämänsä, vaikka tietää että se on häneltä itseltään pois. Mutta pikkusiskon päähän on iskostettu ajatus. Perhe on perhe. Pidämme yhtä.

  VastaaPoista
 3. Jostain luin, että eteläeurooppalaiset ovat huomattavasti vauraampia kuin pohjoiseurooppalaiset. Virallinen tulotaso on sen takia pienempi, kun suurin osa töistä tehdään pimeänä.

  VastaaPoista
 4. Nyt olisi etelän aika tukea meitä täällä Pohjolassa, jossa joudumme suurimman osan vuodesta lämmittämään kalliisti rakennettuja asuntojamme. Meillä pitää käyttää rahaa talvitamineisiin, etteivät perse huurru ja munat tipu. Yliverotettuihin autoihimme pitää vaihtaa kuukausien ajaksi nastarenkaat, jotka rouhivat tiestön hajalle. Ruokaa pitää tuoda ulkomailta, koska kikkea ei saada routivasta maasta. Jokailtaiseen ravintolaruokailuun ei ole varaa etelämaalaisten tapaan. Verojen jälkeen palkalla voi asua ja syödä, ellei ole työtön, kuten sadattuhannet ovat.

  Eiköhän lähdetä koko porukka Kreikkaan ilmastopakolaisiksi?

  VastaaPoista
 5. No, laitetaan kello tuntia aikasemmin soimaan. Taas!

  VastaaPoista
 6. Koronaviruksesta on salaliittoteorioita. Onko virus tahallisesti päästetty leviämään?

  Mutta nämä eivät ole oikeita kysymyksiä. Oikea kysymys on, tapahtuisiko jokin asia nyt toisella tavalla, vaikka virus tosiaan olisikin päästetty irti tarkoituksella.

  Systeemin numeerisille tileille kirjaamat hirvittävät omaisuusarvot olisi joka tapauksessa jollain lailla saatava sidotuksi reaalimaailmaan, ettei niille noteerattu "arvo" romahtaisi. Ellei tällaisia sidoksia löytyisi, seuraisi sijoituspääomien alasajo aika hurjan monen sadan tai tuhannen prosentin miinuskoroilla.

  "Kun rahaa ei yksinkertaisesti ole", hoki aikanaan Iiro Viinanen, joka oli sen laman yksinkertaisimipia hyväksikäytettyjä hölmöjä. Itse asiassa nimenomaan "rahaa" on maailmassa suunnattomasti enemmän kuin koskaan maailmanhistoriassa aiemmin. Sitä on ihan käsittämättömiä määriä. Ja se kaikki uhkaa menettää arvonsa, ellei sitä saada sidotuksi johonkin reaaliseen.

  Ja siksi lamat ja virukset tulevat kuin taivaan lahjoina nille jotka osaavat silmälapuin suitsittujen hevosten tavoin tuijottaa vain tilejään ja koettavat korskeasti päästä laukalle eteenpäin. Lama ja virus ovat nallelle hunajaa.

  Numeerinen raha säilyttää arvonsa vain niin kauan kuin rahaan kuuluvaan, pohjimmiltaan uskonnollislaatuiseen kaikkivoipaisuuskuvitelmaan uskotaan. Talous on taloususkonto. Talousteokratian nimissä voidaan jopa tuomita taloudelle tulppina olevia ihmisiä kuolemaan, kuten nyt jonkin "pandemiastrategian" nimissä ihan epäröimättä -- hyvin uskonvarmoin äänensävyin -- tehdään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ihmettelen usein sitä, kenellä ja miksi on oikeus tehdä niitä rahaksi sanottuja numeroita, joita valtioille armollisesti annetaan velaksi.

   Eräs salaliittoteoria väittää, että nykyistä leikkirahaa epäilevillä johtohenkilöillä on nirri löysässä. Abraham Lincoln, J.F. Kennedy, Reppana Hitler, Muammar Gaddaf, Saddam Hussein... Mutta onneksi salaliittoteoriat ovat satuja.

   Poista
 7. Vaikka tämä nyt poikkeaakin varsinaisesta aiheesta:

  "Saksa muutoksessa: Berliinin ja Bremenin suosituin vastasyntyneen nimi on Mohammed",
  https://www.kansalainen.fi/saksa-muutoksessa-berliinin-ja-bremenin-suosituin-vastasyntyneen-nimi-on-mohammed/

  Onkohan sellaisilla vallankahvaan kiipineillä suomenkansanvihollisilla kuten Ohisalo ja P.Haavisto jo melko lähiajan tavoitteena saavuttaa Berliinin, Bremenin ja yleensä Saksaa vastaava tilanne esim. Helsingissä?

  "Valtioneuvosto suomalaisuuden päivänä: ”Rauhallista ramadania kaikille!”",
  https://www.kansalainen.fi/valtioneuvosto-suomalaisuuden-paivana-rauhallista-ramadania-kaikille/

  "Saksan suojelupoliisi: Saksassa jo yli 2000 islamilaista terroristia",
  https://www.kansalainen.fi/saksan-suojelupoliisi-saksassa-jo-yli-2000-islamilaista-terroristia/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylikomisario Taponen näkee 2015 siirtolaisvyöryn vaikutukset hieman toisin kuin todellisuus osoittaa,
   https://www.nykysuomi.com/2020/05/13/ylikomisario-taponen-nakee-2015-siirtolaisvyoryn-vaikutukset-hieman-toisin-kuin-todellisuus-osoittaa/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 8. Valtaapitävä viherkommunisti-hallitus ei näytä pitävän Suomea köyhänä eikä kipeänä:

  "Kansanedustaja Tavio: ”Taas Suomi lähtee maksamaan etelän euromaiden velkoja”

  Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vastustaa Suomen takausvastuiden kasvattamista koronapandemian varjolla.
  Hallitus esitti lisätalousarviossa Suomelle uusia yhteensä yli 800 miljoonan euron takausvastuita koronakriisin myötä.
  – Taas Suomi lähtee maksamaan etelän euromaiden velkoja. Tällä kertaa pelastetaan ranskalaispankkeja, joilla on eniten lainoja Italiassa, Tavio sanoo..."
  https://www.kansalainen.fi/kansanedustaja-tavio-taas-suomi-lahtee-maksamaan-etelan-euromaiden-velkoja/

  Suomen valtionvelka, n. 107 miljardia euroa ja lähes kaikki korollista ulkomaanvelkaa, on jo valmiiksi suunnilleen 60% eli kriittisenä pidetyn rajan verran BKT:sta. Sitä on useimpina viimeksi kuluneina normaaleiksikin katsottuina vuosina paisutettu ainakin 3-4 miljardin verran vuodessa eli esim. vuotuisia matu-kustannuksia vastaavalla summalla.

  Tuskin kukaan jalat maankamaralla seisova pystyy varmuudella tai edes suurella todennäköisyydellä sulkemaan pois seuraavassa esitettyä:

  "VIDEO: Ekonomisti Tuomas Malinen – ”Kaikkien aikojen suurin talousromahdus odottaa”",
  https://www.kansalainen.fi/video-ekonomisti-tuomas-malinen-kaikkien-aikojen-suurin-talousromahdus-odottaa/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 9. Taitavat nuokin ongelmat siirtyä siihen suureen roskakoriin (recycle bin), jonka tyhjentäminen onnistuu sekin näppäintä painamalla.

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/suomi-tuuliajoilla-kohti-kriisia/

  https://www.youtube.com/watch?v=6Lf8qQdj2fc

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!