keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Se on laatu eikä määrä - mutta miten lasku maksetaan?

Helsingin Sanomat otti kantaa korkeakoulutuspaikkojen lisäämisen puolesta. Perusteluna oli se, että monet nuoret joutuvat taistelemaan useiden vuosien ajan pääsystä opintoihinsa.

Huoli on sinänsä oikea. Ei ole veronmaksajan etu, että korkeakoulutettujen ihmisten työura jää pitkän pyrkimisvaiheen takia vieläkin lyhyemmäksi kuin se jäisi, jos kaikki opiskelijat voisivat ryhtyä heti opintoihinsa.

Toisaalta olen itsekin opettanut aivan liian montaa opiskelijaa, joiden kapasiteetti saattaa juuri ja juuri riittää opintojen suorittamiseen, mutta ei missään tapauksessa siihen, että he voisivat tehdä sellaisia töitä, jotka on tarkoitettu korkeakoulutetuille. Siten opiskelijavalinnat ovat aivan keskeisen tärkeä tekijä maamme koulutuspolitiikalle, eikä hallitsematon opiskelijamäärän lisääminen johda muuhun kuin ensimmäisen luokan lippuun ojasta allikkoon.

Lisäksi on tärkeää ymmärtää, että etenkin korkeakoulutuksessa laatu on paljon tärkeämpää kuin määrä. Korkeakoulutetuthan muodostavat käytännössä sen ihmisjoukon, joka johtaa useimpia maamme suuria yrityksiä ja julkista hallintoa - unohtamatta tiedettä ja teknologiaa eteenpäin vievää vapaata tutkimusta ja yritysten tuotekehitystä.

Siksi olisi järkevää, että korkeakoulut itse hinnoittelisivat uudet opiskelupaikat siten, ettei koulutuksen laatu kärsisi lisäopiskelijoiden määrän kasvaessa, vaan opetuksen järjestämiseksi olisi mahdollisuus tehdä myös tarpeelliset lisärekrytoinnit.

Samoin olisi syytä huolehtia siitä, että koulutuspaikkojen lisääminen aloittain tehtäisiin harkitusti siten, että paikkoja lisättäisiin juuri niillä aloilla, jotka vievät yhteiskuntaa eteenpäin tai tuottavat säästöjä veronmaksajille. Jälkimmäisellä tarkoitan aloja, joissa koulutusta on rajoitettu mafiamaisesti korkean ansiotason säilyttämiseksi, mutta joiden palkkakustannuksiin veronmaksajat joutuvat osallistumaan suurelta osin - siis lähinnä lääke- ja oikeustiedettä.

* * *

Edelle kirjoittamani vei ajatukseni myös sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) tuoreeseen kannanottoon, jonka mukaan "Valtion on syytä lisätä aloituspaikkoja korkeakouluissa suppeasti ensin tulevana syksynä ja vuonna 2021 voimakkaammin... Lapsille ja nuorille on tehtävä kriisipaketti. Nyt on loistava paikka panostaa perhetyöhön, erityisopetukseen ja lastensuojeluun... Nyt on tilaisuus käynnistää kaikki sellaiset raidehankkeet, joiden rakentamisvaihe voitaisiin tänä vuonna käynnistää tai jotka voidaan laittaa muuten nopeasti liikkeelle."

Lisäksi hän linjasi, että "nyt ei ole leikkauslistojen aika". Ellei kyseessä olisi vihreä poliitikko, epäilisin median syyttävän Ohisaloa halpahintaisesta populismista ja jakopolitiikasta. Tätä ei kuitenkaan liene odotettavissa.

Sen sijaan odotettavissa on julkisen sektorin kassakriisi, rajuja veronkorotuksia sekä erilaisia ympäristömaksuja seuraavien muutaman vuoden kuluessa, mikäli Ohisalo saa tahtonsa läpi. Mikä pahinta, huomattava osa näin kerättävästä potista siirretään maailmanparannuksen nimissä kolmansiin maihin - ja mahdollisesti myös EU:n sisällä eteläisen Euroopan ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen.

Jos itse olisin tässä vaiheessa hallituksen kanssa kilpailevan puolueen poliitikko, odottaisin kauhunsekaisin ja ristiriitaisin tuntein seuraavia eduskuntavaaleja. Niiden tuloksen mukaan perustettava hallitushan joutuu rakentamaa uudelleen koko maan julkisen talouden, joka ei voi olla näkymättä läpi koko yhteiskunnan.

Siinä yhteydessä on syytä toivoa, ettei maamme yrityselämä ole kadonnut raskaan verotaakan alla - tai mikäli nykyhallitus pääsee eduskuntavaaleihin pelkästään velkaantumalla - tule kaatumaan talouden oikaisutoimien seurauksena. Joka tapauksessa on selvää, ettei vuonna 2023 maan johtoon pääsevän hallituksen poliittinen kannatus ainakaan kasva silloisen tilanteen vaatimien ratkaisujen takia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Uusi vero vaatii kompensaation
Julkisen kulutuksen ja verotuksen dilemma
Yliopiston valintakriteereistä

9 kommenttia:

  1. Luvassa on kurjuutta ja lisää kurjuutta, mutta se olisi paljon helpompi sietää, jos kansalla olisi voimakas yhteenkuuluvuuden tunne. Valitettavasti monikulttuurisuus- ja etnisyys rapauttaa tuon yhteisöllisyyden tunteen ja aiheuttaa vain katkeruutta sekä haluttomuutta maksaa veroja.

    Tosin sen verran voin lieventää omaa kantaa, että toimiva valtio voi olla monietninen muttei koskaan monikulttuurinen, sillä silloin yhteiskunnan koossapitämiseen tarvitaan ulkoista voimaa, mikä on jo vastoin luonnon minimienergiaperiaatetta.

    VastaaPoista
  2. Suomi tarvitsee oman rahan, jota valtiovarainministeriö laskee liikkeelle tarvittavan määrän. Hullua velkaantua yksityisille pankkiireille ja finanssipelureille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viralliselle totuudelle asia on ehdoton tabu.

      Kalegi-suunnitelma

      Poista
  3. "Nyt ei ole leikkausten aika": viherkommunisti-hallituksella kiireellisten asioiden joukkoon kuuluu henkilötunnuksen uudistaminen "sukupuolineutraaliksi" - ilmeisestikin siksi, että viherkommunisteja äänestävät Seta-pervertikot voisivat omistaa rauhassa loppuelämänsä oikean "seksuaalisen identiteettinsä" hakemiseen 101 vaihtoehdon joukosta. Finanssialan keskusliiton mukaan mainitunlainen uudistus voisi maksaa jopa miljardeja euroja.
    Viherkommunisteilla näyttävät prioriteetit olevan kohdallaan!

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen kuullut huhun jonka mukaan henkilötunnusuudistuksen syy on että tietyittyihin ikäluokkiin tuli merkkittävä lisäys 2015 tienoilla ja ne vanhan 4 merkkiset loppuosat kävivät vähiin näissä ikäluokissa

      Poista
    2. Valtiohan voi tehdä ikätutkimuksen tulijoille.
      Ikänsä valehdelleet välittömästi paluumatkalle valtion huijaamisesta.

      Poista
    3. Lisäämällä toinen kirjain näiden juhlapaikan hakijoiden henkilötunnukseen asia olisi ratkaistu, ja hyvin halvalla. Toinen vaihtoehto olisi, että kaikille ei laitettaisi syntymäpäiväksi 1. tammikuuta, vaan vaikkapa 2. tai 3. tammikuuta. Mitä väliä sillä päivällä on, kun kaikki ovat vääriä kuitenkin. Kaikki muukin koko touhussa on valetta, niin mitä väliä yhdellä päivämäärällä on.

      Poista
  4. Ehkä tämän meneillään olevan historiallisen tragedian voisi kuvailla niin, että kokonainen aikakausi eli "realiteettejaan" jonkinlaisesta "yleiskatsauksellisesta näkökulmasta" määritellen, eikä missään vaiheessa ymmärtänyt että viimeinenkin vähäinen kyky minkään yleisemmän totuuden muodostamiseen hajosi yhdessä sosiaalisen eheyden hajoamisen kanssa -- ettei määrättömäksi paisuva kansainvaellus tuhonnut eurooppalaisia kansallisvaltioita vain taloudellisesti, sosiaalisesti ja terveydellisesti, vaan myös tiedollis-kognitiivisesti, ja viimeiset ajat elettiin ihan täydellisen itsepetoksen, taloudellisen pyramidihuijauksen ja humanististen illuusioiden ja muiden tunnustuksellisten uususkontojen sumussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla "taloudellisella pyramidihuijauksella" eli vähintäänkin läntistä maailmaa orjuuttavalla velkaponzi-rahajärjestelmällä - johon edellä Anonyymi itse asiassa viittasikin - on varsin kauaskantoiset vaikutukset.
      Vastaavanlainen VALTA-pyramidin huipulta käsin harjoitettu massojen hallintakeino on mm. suuren ilmastohuijauksen mahdollistava energiahuijaus.

      Kalergi-suunnitelma

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!