keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Yle: vaaleissa huijaaminen on hyväksyttävää

Yle kertoi Twitterin puuttuneen ensimmäistä kertaa presidentti Donald Trumpin twiitteihin lisäämällä niihin linkin, joka kehottaa lukijoita tarkistamaan todelliset faktat. Tämä tapahtui kahden twiitin osalta, joissa USA:n presidentti väitti postitettavien äänestyslippujen johtavan petolliseen lopputulokseen vaaleissa.

Ylen ja Twitterin mukaan huijaus on kuitenkin tutkitusti äärimmäisen harvinaista kirjeäänestyksessä. Onko siis niin, että Ylen ja Twitter-yhteisöpalvelun mukaan vähäinen huijaaminen vaaleissa ei ole ongelma?

Jos näin on, niin missä kulkee raja? Eli onko aivan OK, että esimerkiksi promille tai prosentti äänestyslipuista olisi allekirjoitettu väärentämällä tai jokin tietty määrä johonkin poliittiseen suuntaan kallellaan olevien asuinalueiden postilaatikoista olisi murrettu auki ja niiden sisältämät äänestysliput hävitetty?

Näkemys on ainakin itselleni hyvin outo. Olen itse tottunut ajattelemaan siten, että demokraattisissa vaaleissa kansa valitsee edustajansa johtamaan maata, joten kaikkien äänestäjien näkemys on niin tärkeä, että tuloksen oikeellisuus on varmistettava mahdollisimman hyvin eikä yksikään huijausääni ole hyväksyttävää. Aamulla lukemani uutisen valossa näyttää kuitenkin siltä, että Twitterissä ja myös Ylessä ajatellaan toisin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Donald Trump antaa mahdollisuuden
Onko tämä sattumaa vai Yle-tutkimuksen aihe?
Nykysuomalaista suvaitsevaisuutta ja demokratian kunnioitusta

7 kommenttia:

 1. Laskeskelin huvikseni eräänä päivänä, että oma televisioni tarjoaa kolmisenkymmentä kanavaa, ja maksukanavia hankkimalla valikoiman voisi kai helposti kasvattaa vähintäänkin toiselle sadalle.

  Tutkin tuota juttua kun kävi taas kerran ilmi, että käänsipä kanavan mille tahansa näistä perinteisemmistä vaihtoehdoista, aina on menossa viihdeohjelma, jossa suunnilleen samat kolmekymmentä julkkista nauraa rätkättävät. Toinen ohjelmn päätyyppi ovat todellisuusefektejä tavoittelevat toimintasarjat.

  En pysty enää suhtautumaan tosissani uutislähetyksiin, joissa mattiröngät uskontunnustajan vakavoituneella äänensävyllä kertovat "faktojaan". En ole kertaakaan kuullut yhdenkään mattiröngän nimittävän kansainvaellusta kansainvaellukseksi. En muuten ole koskaan nähnyt ainoatakaan oikeasti kriittistä ohjelmaa tai dokumenttia kansainvaelluksesta, kulttuurikognitiivisista tuhovoimista tai identiteettipolitiikan ja totalitarismin systeemisestä samuudesta.

  Omalle kansalliselle lukeneistollemme -- koko kummalliselle "kulttuuriväellemme" -- tuntuu todellakin riittävän Trumpin tai persujen mollaaminen. Omalta vertaistasoltaan heidän ei tarvitse haasteita hakea. Heillä on valtalehdistö ja kolmekymmentä tv-kanavaa omien totuuksiensa toisteluun ja keskinäiseen ryhmävahvistautumiseen.

  Meillä on naapurissa kummallakin puolellamme oikeat malliesimerkit siitä mihin tunnustuksellinen ajattelu johtaa. Juuri eilen kirjoitin lisää siitä miten julmaa -- oikeastaan rikos ihmisyyttä vastaan -- on ruotsalaisten ylimielinen pandemiapolitiikka. Veikkasin, ettemme pysty sulkemaan rajoja heidän kesämatkalaisiltaan, jotka tuovat täällä jo hiipivan taudin uudestaan Suomeen.

  Sekin on uutistenlukijoiden ja omaa "poliittista korrektiuttaan" mukamas "faktoina" tyrkyttävien toimittajien ansiota.

  VastaaPoista
 2. Järkiperäinen henkilö27. toukokuuta 2020 klo 7.42

  Plus, ns. vaa'ankieli osavaltioissa, äänet saattavat mennä äärimmäisen tasan, jos muutamassa tällaisessa osavaltiossa joku onnistuu väärentämään edes vähäisen määrän postiääniä, tai "hukkaamaan" niitä matkalla ääntenlaskupaikalle, vaalit voi päättää hyvinkin pienellä määrällä ko. toimia.

  Luin tästä jo ainakin 10 vuotta sitten artikkelin, miten postiäänestyksessä huijaus onnistuisi todella helposti, kirjoittajana oli eläköitynyt FBIn työntekijä.

  Ainakin silloin lukemani mukaan, postivirkailija vie äänestylaput ja kuoret joihin ne äänestyksen jälkeen pitäisi äänestäjän toimesta sulkea esim. vanhainkotiin, ja sama virkailija hakee ne seuraavana päivänä täytettyinä pois. Yksi postivirkailija saattaa jakaa äänestyslaput useisiin vanhainkoteihin jne - jos postivirkailijan lahjoo tai hän ideologisista syistä haluaa toimia väärin, on huijausta todella vaikea todentaa tai havaita.

  Toimi näin edes muutaman postivirkailijan kanssa, ja olet kääntänyt vaalit huijauksella jommankumman haluamasi ehdokkaan hyväksi.

  Omasta mielestäni äärimmäisen huono systeemi, ja huolestuttavaa, vaikka ei silloin Trumpin presidenttiydestä ollut tietoakaan kun tuon luin.

  VastaaPoista
 3. Eihän Ylen tutkivia journalisteja kiinnostanut viime eduskuntavaalien kummallinen hylättyjen äänien lisäys. Aiemmissa vaaleissa oli ollut säännöllisesti hylättyjä 15 tuhatta, nyt 19 tuhatta. Onnekkaasti demarit saatiin niukasti persujen edelle ja pääministeripuolueeksi. Pian vaalien jälkeen persut nousi mielipidekyselyissä suurimmaksi.

  Ääntenlaskun uskottavuutta lisäisi, jos hylätyt äänet laitettaisiin kaikkien nähtäville. Jospa siitä persulle menevästä numerosta saisikin selvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olin hyvin kyyninen asian suhteen. Sopivasti ääniä hylättiin. Taisipa joku PS:a vastustava äänten laskija möläyttää jotain asiaan liittyvää. No todisteita ei tietenkään ole eikä tule, mutta punavihreät ovat vallanneet jo kaiken valtamedia puolueesta lähtien.

   Poista
 4. Lisää jännättävää Trumpille. Vaa'ankieliosavaltio Floridassa on tehty päätös, että felony-rikokseen syyllistyneet vapautuneet vangit saavat taas äänestää. Noita on noin 400000 ja jos kaikki äänestävät demokraattien ehdokasta, niin peli on sillä selvä.

  Itse äänioikeuden evääminen on kummallinen juttu, koska vapatuneet vangit ovat rangaistuksensa kärsineet ja kansalaisoikeudet tietysti pitäisi palauttaa. Sama juttu koskee myös joitain muita osavaltioita.

  VastaaPoista
 5. Kannattaiskohan nyt istahtaa alas ja huokaista syvään ja lukea uudestaan nuo tekstit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvennätkö vähän, mitä tarkoitat?

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!