lauantai 9. toukokuuta 2020

Onko SDP saavuttanut kannatushuipun?

Koronaepidemia on kasvattanut nuoren pääministerin käytännössä - vaikka ei muodollisesti - johtaman Suomen sosialidemokraattisen puolueen kannatusta nopeasti. Syynä on se, että kriisien keskellä ihmisillä on taipumus siirtyä maansa johdon taakse. Sekä se, että Sanna Marin (sd) pystyy esiintymään rauhallisesti ja uskottavan tuntuisesti.

Tänä aamuna luin kuitenkin kaksi uutista, jotka saattavat viitata siihen, että SDP:n suosio olisi saavuttanut huippunsa. Niistä ensimmäinen oli kyselytutkimus, jonka mukaan suomalaisten luottamus hallitukseen ja viranomaisiin olisi kääntynyt laskuun. Se, vaikuttaako tämä myös SDP:n kannatukseen nähdään kesäkuussa julkaistavissa puolueiden kannatuskyselyissä.

Toisen uutisen luin Helsingin Sanomista. Siinä kerrottiin Vesa Vihriälän johtaman työryhmän suosittelevan hallitukselle ensin yritysten tukemista koronakriisin yli ja sitten julkisia investointeja talouden elvyttämiseksi. Niiden jälkeen on kuitenkin myrkyn aika, eli kahden ensimmäisen vaiheen aikana syntyneen velkaantumisen pysäyttäminen.

Tähän työryhmä suositteli julkisten menojen leikkaamista, verotuksen kiristämistä sekä työllisyyttä ja tuottavuutta tukevia toimia. Lienee selvää, etteivät nämä toimet tule lisäämään vasemmistolaisen hallituksen kannatusta.

Toistaiseksi myrkyn tarjoilemiseen on kuitenkin vielä aikaa. Siten hallitus pystynee jatkamaan kohtuullisen suosittuna vielä jonkin aikaa, ellei jostain ilmaannu lisäyllätyksiä tai hallitus itse kömmähtele viime aikoina nähtyä enempää.

Sitä paitsi hallituksessa saattaa olla pelimiehen henkeä ja se hajotetaan siinä vaiheessa, kun tulee myrkyn jakamisen aika. Tällöin Suomi joutuisi melkoiseen kriisiin, sillä kuka tahansa vastuun ottaisikin, hän ottaisi valtavan riskin oman poliittisen tulevaisuutensa tuhoamisesta.

Nähtäväksi siis jää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko demareiden kannatuksen koronalisä katoavaista?
Onko hallitukselta unohtumassa oleellinen?
Tähän on tultu: ministereiltä odotetaan rehellisyyttä ja totuudessa pysymistä

14 kommenttia:

  1. Aikamoisia tuuliviirejä me ihmiset, kun puolueiden kannatukset notkahtelevat ja nousevat tuon tuosta. Toisaalta, mitäpä väliä tuolla? Tälläkin hetkellä hallituksen muodostavat edellisten vaalien häviäjät.

    Uskon, että Euroopan eliitti sanelee, minkälaista politiikkaa harjoitetaan. Se on päättänyt, että kansallismielisiä ei hallituksiin päästetä. Muuten loppuu yrityksiltä rahat, joita keskuspankit jostakin loihtivat ja antavat lainaksi korkoa vastaan.

    Olen tähän mennessä äänestänyt lähes kaikissa eduskuntavaaleissa yli 30 vuoden ajan. Ensi vaaleissa taidan käydä kirjoittamassa vaalilappuun haisevan mietelmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänestämättä jättäminen on ääni niille, joita et ainakaan äänestäisi.

      Poista
    2. Tämä äänestämättä jättäminen protestiksi sen takia että vallassa ovat väärät ihmiset on hämmästyttävä ajatus.

      Ei Suomessa ole käytössä mitään kynnysäänimäärää ja äänestämättä jättämisellä vain helpottaa niiden valtaanpääsyä keitä ei missään nimessä äänestäisi.

      Poista
    3. Jos näin toimit, niin vihervasemmisto iloitsee. Tollaseen ajattelun ne haluaisivatkin leviävän nuivallapuolella. Koska tietävät, ettei nuiva anna ääntä niille, niin parempi kun ei se äännestäkkkään.

      Poista
    4. Pointtini siis oli, että äänestäminen vaikuttaa olevan turhaa, koska viime kädessä valtaa käyttävät rahahanan säätelijät, eivät poliitikot. Sen kerran, kun vaalit meni mielestäni hyvin, Soini osoitti pelin hengen. Kaikki siellä ajavat ensi sijassa omaa etuaan, koska se on talon tapa. Joku ensikertalainen edustaja voi alottaa innokkaana uudistajana, kunnes systeemi näyttää hänelle kaapin paikan. Vaikuttaa persujenkin sananruoska vaihtuneen nahistuneeseen salaatinlehteen, jolla hyvinsyöneinä läpsivät ministereitä näön vuoksi. Anteeksi vain kyynisyyteni.

      Poista
  2. Tulevaisuuden ennustaminen on tässäkin tapauksessa vaikeaa, koska tulos riippuu siitä, mitä politiikkaa hallitus ja etenkin pääministeripuolue noudattaa ja miten se siinä onnistuu. Kriisitilanteissa kansalaisilla on taipumus antaa tukensa hallitukselle, jos sen näyttää toimivan oikein tai ainakin pyrkivän toimimaan oikein. Jos ote herpaantuu tai kasvanutta kannatusta pyritään hyödyntämään pikkupolitikoinnissa, vastareaktio seuraa. Kuva on nyt kaksijakoinen. Julkisuudessa näkyy pääministeri, josta syntyy kuva huolestuneesta nuoresta naisesta joka pyrkii parhaansa mukaan kasvamaan tilanteen vaatimusten tasalle. Toisaalla esiintyvät Rinteen ja Kiurun tapaiset söheltävät poliitikot sekä leimallisesti demareihin liitettävät sekavia puhuvat virkamiehet. Tästä jälkimmäisestä kertoo erityisesi STM:n ja THL:n luottamuksen jyrkkä lasku, jossa ei edes vielä näy viimeisimpien sekavien selittelyjen vaikutus. Puolueiden kannatuksen nousuilla on taipumus tasaantua. Nousun jatkuminen loivempanakin edellyttäisi Marinilta melkoista venymistä ja rivien saamista järjestykseen. Siinäpä on haastetta kerraksi.

    VastaaPoista
  3. Minä luin eilisen HeSan pääkirjoitussivulta, että Antti Rinteen johtama SDP...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta SDP on edelleenkin Antti Rinteen johtama ja näin ilmeisesti syksyyn saakka, jolloin puolueelle valitaan seuraava puheenjohtaja.

      Poista
    2. Kiitos. Olisihan tuo pitänyt muistaa. Korjasin tekstiä.

      Poista
  4. Tähän saakka hallitus on ottanut Hyvän Jumalan roolin, ja suomalaiset ovat tunteneet että heistä pidetään huolta ja he voivat luottaa johtajiinsa. Vain sisäministeri Ohisalon suusta pääseet "turvapaikanhaku menee tämänkin edelle" -tyyppiset sammakot ovat tätä hallituksen tosiasiassa varsin "perussuomalaista" -- eli "rajat kiinni" ja "Suomi ensin" -- linjaa horjuttaneet.

    Ohisalokaan ei kuitenkaan ole pystynyt ampumaan alas Marinille kansalaisten taholta sovitettua luottamuksen koronaa. Hyppäys joka demaripuolueen kannatusluvuissa aivan yhtäkkiä tapahtui, kertoo mutuaalireaktion voimakkuudesta.

    Nyt kuitenkin omistaan huolehtivan Jumalan äänensävyt ovat vähitellen vaihtumassa niihin kyynisempiin "asiantuntijalausuntoihin" joissa tautia tarkastellaan puhtaasti numeerisena taistelukenttänä, jossa uhraukset nähdään ei vain väistämättöminä vaan myös välttämättöminä -- ja ne ilmeisesti pitäisi antaa jo etukäteen, jotta jollakin ihmeellisellä tavalla tulisi todistetuksi se että asiantuntijat ovat ihan vastaanpanemattomalla tavalla oikeassa.

    Siis ikään kuin osan ihmisistä kannattaisi kuolla jo tässä vaiheessa, ettei sitten taudin toisen aallon koettaessa tulisi vieläkin nykyistä paljon enemmän kuolemia. Kertoisiko joku miten tämä päättely saa "asiantuntijuudessaan" murskaavan pätevyytensä, jolla kaikkia tartuntojen leviämisen pidättely-yrityksiä voidaan mitätöidä?

    Kirjoitin juuri kysystä käsittelevän blogitekstin johon pääsee nimeäni klikkaamalla.


    VastaaPoista
  5. Bilderberg-demari J.Urpilainen:

    "Komissaari Urpilainen EU-yhteisvastuiden lisääntymisestä: ”Mä ajattelen sen niin, että se on tavallaan hyvin ymmärrettävää”
    ...
    On arveltu, että jo ennestään umpivelkaantunut Italia tulee olemaan suurin tuen tarvitsija. Urpilainen kuitenkin näkee Italian vain yhtenä monista tuen tarvitsijoiden joukossa.
    ...
    Ylen Ykösaamussa sivuttiin myös Kreikka-vakuuksia. Suomi neuvotteli vuonna 2011 valtiovarainministeri Urpilaisen johdolla itselleen Kreikka-vakuudet. Suomen laskennallinen osuus Kreikalle maksetuista lainoista on noin 5 miljardia euroa.

    Lainan antamista perusteltiin sillä, että Suomi ”tienaa” myöntämällä lainaa. Tienaamisella tarkoitettiin sitä, että Suomi hyötyisi lainan korkotuotoista. Tällä hetkellä korkotuotot ovat yli miljoona euroa miinuksella.

    Talousasiantuntijat eivät usko, että Suomi saisi Kreikalle antamansa lainan joskus takaisin.

    Sosiaalidemokraattiseen puolueeseen (SDP) kuuluva Jutta Urpilainen toimii kansainvälisten kumppanuuksien komissaarina 32 000 työntekijän EU-komissiossa, ja hänen painopistealueensa on Afrikka."

    https://www.kansalainen.fi/komissaari-urpilainen-eu-yhteisvastuiden-lisantymisesta-ma-ajattelen-sen-niin-etta-se-on-tavallaan-hyvin-ymmarrettavaa/

    Lieneekö Urpilainen kysynyt häntä tai muita demareita äänestäneiltä, haluavatko nämä osallistua esim. Italian "pelastamistalkoisiin"! Verot kun verta juovat jo muutenkin - ainakin tavallisten tallaajien, jotka eivät pysty kätkemään tulojaan veroparatiiseihin.

    Kuinka moni demareita äänestänyt tai seuraavien vaalien potentiaalinen demari-äänestäjä mahtoi tuon Yle-ohjelman katsoa? Vaikka moni sellainen olisi katsonutkin, niin harvat heistä enää vaaliuurnilla muistavat Urpilaisen lausumaa - ihmisillä kun tunnetusti on lyhyt "poliittinen" muisti.

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
  6. Hieman aiheen ulkopuolelta, mutta mielenkiintoista nähdä, toteutuuko Kulmunin ja Keskustan törkeä aie nimittää Päivi Nerg valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi. Ohittaako utaremaisteri neljä taloudesta väitellyttä tohtoria, niin kuin tämä pikkutyttö valtiovarainministeri (!) on kaavaillut. Nimitykset ovat näille raadollista oman edun ajamista, jossa pätevyydellä ja valtion edulla ei ole mitään merkitystä. Sen näytti jo Ohisalo nimittämällä sisäministeriön kansliapäälliköksi tuon onnettoman Kirsi Pimiän, joka ohitti monin verroin pätevämmän Supon päällikön. Nämä nuoret tytöt kyllä osaavat todella härskin pelin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millä tavalla pätevämmän???Samaa sontaa.
      Mikään ei olis toisin vaikka pimiän paikalla olis pelttari.

      Poista
    2. Valtiovarainministeriötä tulisi ryhtyä kutsumaan valtionvarallisuudenvarastamisministeriöksi.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!