sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Afrikan kasvava väestö lisää hyttysten kiinnostusta

Vaikka koronavirus siirtyykin ihmisestä toiseen omin avuin, kulkevat monet muut virustaudit hyttysten välittäminä. Tällaisia vakavia oireita aiheuttavia viruksia ovat mm. dengue- ja Zika-virukset.

Science-lehdessä kerrottiin viime viikolla tutkimuksesta, jossa oli kerätty eri puolilta Afrikkaa hyttysten munia ja kasvatettu niistä aikuisia. Sen jälkeen näiden kasvattien vaintoja oli tutkittu silloin, kun niillä oli vain kaksi mahdollisuutta: hakeutua joko ihmisen tai marsun luokse hankkimaan lisääntymistään varten verta.

Tulokset olivat selkeitä. Afrikan metsistä peräisin olevat hyttyset hakeutuivat kohti marsuja, kun taas puolikuivan ilmaston eli Sahelin alueen hyönteiset suuntasivat kohti ihmistä. Tutkijat selvittivät myös näiden hyttysten sukulaisuussuhteita: mitä samankaltaisempaa niiden perintöaines oli Sahelin alueen hyttysille, sitä hanakampia ne olivat valitsemaan ihmisen imukärsänsä kohteeksi.

Tutkijat huomasivat myös, että hyttyset, jotka olivat peräisin tiheän ihmisasutuksen alueelta, olivat kiinnostuneempia ihmisistä kuin harvaan asuttujen alueiden hyttyset. Lisäksi niiden kiinnostus ihmisiin oli liityksissä ilmaston kuivuuteen: kosteiden olojen kaupunkien hyttyset eivät olleet likimainkaan niin kiinnostuneita ihmisistä kuin kuivia kausia usein kohtaavilta Sahelin alueelta kerätyt.

Jutussa haastateltu tutkija totesikin, että suurten kaupunkien kasvu Afrikan kuiville alueille, kuten Saheliin, saattaa johtaa ajan myötä todelliseen dengue-kuumekatastrofin.

Poimin tämän jutun kirjoitukseni aiheeksi, koska se osoitti jälleen kerran kuinka epäterveellä pohjalla Afrikan nopea väestönkasvu on. Onhan selvää, että väestön kasvaessa ihmiset pakkautuvat kaupunkeihin riippumatta siitä, kuinka kuivassa ympäristössä he asuvat.

Meille eurooppalaisille tämä tarkoittaa kahta asiaa. Ensinnäkin verovarojemme käyttämistä afrikkalaisten hyväksi on entistä helpompi vaatia ja toiseksi lisääntyvät hyttysvälitteiset taudit toimivat vahvoina ajureina ihmisten lähdölle kohti pohjoista.

Pidemmällä aikavälillä on lisäksi mahdollista, että kaupungistumisesta seuraavat luonnonvalintapaineet vaikuttavat joidenkin hyttyslajien evoluutioon siten, että niistä kehittyy erityisesti ihmisellä eläviä kantoja, jotka aikanaan levittävät tällä hetkellä tuntemattomia viruslajeja. Kuten olemme koronaviruksista oppineet, saattaa sellaisella olla vakavia seurauksia. Ja ovathan tauteja levittävät hyttyset olleet jo aiemminkin merkittäviä historiantekijöitä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tappajavirukset kehittyvät tulevaisuudessa yhä todennäköisemmin Afrikassa
Hyttynen on historiantekijä
Nujertaako banaanikärpäsen bakteeri Dengue-kuumeen?

6 kommenttia:

 1. Siinäkin olisi jatkoselvitettävää, hakeutuvatko hyttyset Afrikassakin erityisesti joidenkin ihmisyksilöiden kimppuun - niinkuin tuntuvat nämä täkäläiset omankin kokemukseni perusteella kyllä tekevän. Meillähän ei onneksi ole kovin monia tai vakavia hyttysten välittämiä tauteja; poikkeuksena ehkä jänisrutto eli tularemia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessakin on kuitenkin aikanaan esiintynyt hyttysten levittämää malariaa.

   Poista
 2. Kehittyneen maailman pitäisi ehkä keskittyä enemmän itsensä pelastamiseen kuin käpertyä omiin syyllisyydentuntoihinsa ja etsiä voimaantumisen kokemuksia erilaisiin uhrirooleihin samaistumisesta.

  Kehittynyt maailma ei ole sinut itsensä kanssa. Meillä on liian paljon tabuja ja osaamme olla inhottavia vain toisillemme -- siis niille, jotka omassa keskuudessamme uskaltavat puhua totta ja sanoa julki, ettei "kehittymättömyydestä" saa tehdä suojelukohdetta.

  VastaaPoista
 3. Vaikka tämä poikkeaakin artikkelin aiheesta: pitäisin viherkommunisti-sisäministeri Ohisalolta yhtenä irvokkuuden huippuna (hänen monien muiden irvokkuuksiensa joukossa), että hän viettää kaatuneiden muistopäiväna globaalia homo- ja transfobian vastaista päivää:
  https://twitter.com/MariaOhisalo/status/1260916848813629440

  Hän ei olisi nyt ajamassa suomalaisen kansallivaltionmme tuhoa pervertikkokannattajiensa kanssa ilman seuraavassa kuvattujen lukemattomien uhrautujien panosta:

  "Onni jäi kentälle Tali-Ihantalassa kesän 1944 raivokkaissa torjuntataisteluissa",
  https://www.kansalainen.fi/onni-jai-kentalle-tali-ihantalassa-kesan-1944-raivokkaissa-torjuntataisteluissa/

  Uskomattomia törkimyksiä meillä on kiipinyt ministerien paikoille!

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä yhteydessä sopii muistaa myös tämä tuore viherkommunisti-hallituksen suomalaisvastainen tempaus:

   "YLE VAIKENEE HALLITUKSEN RAMADAN-VIDEOSTA SAMALLA KUN NOSTAA AFGAANI-YLIOPPILAAN JALUSTALLE",
   http://ylewatch.blogspot.com/2020/05/yle-vaikenee-hallituksen-ramadan.html

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 4. Ranska on monikulttuurinen maa. Viimeisimpien maahanmuuttajien joukossa on dengue kansan eustajat, jotka tuntuvat kotoutuvan hyvin Ranskan vieraslajiystävälliseen ilmapiiriin.

  https://www.who.int/csr/don/23-april-2020-dengue-mayotte-france/en/

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!