lauantai 4. maaliskuuta 2023

Ylen uutistoimitus ei ymmärrä olemassaolonsa ainoaa oikeutusta

Yleisradion toimitus lienee jonkinlaisessa paniikissa, koska sitä odottavat merkittävät budjettileikkaukset vaalien jälkeen. Näin siksi, että muun muassa Kokoomus ja Perussuomalaiset - sekä pienistä puolueista ainakin Liike Nyt ja kannatustaan viime aikoina nostanut Liberaalipuolue - ovat ilmoittaneet tekevänsä näin, mikäli pääsevät hallitukseen.  

Niinpä verorahoitteisen median toimistoissa vallinnee epätoivoinen pelko tulevaisuutta kohtaan. Ja siksi luulisi, että se haluaisi profiloitua tässä tilanteessa nimenomaisesti luotettavana tiedonvälittäjänä. 

Näin ei ilmeisesti kuitenkaan ole päätelleen siitä, että verorahoitteisen mediamme kertoessa Sri Lankan taloudellisesta kaaoksesta ei sanallakaan mainittu sen syytä. Siis sitä, että maan talous romahti maan aiemman johdon määrättyä koko maanviljelysektorin siirtymään luomutuotantoon, minkä seurauksena sekä varsinainen ruokatuotanto että valuuttatuloja tuova teenkasvatus joutuivat vaikeuksiin.

Ylen toimitus on tunnetusti vasemmistolainen - toki höystettynä äärivihreällä kattauksella. Siinä mielessä tuoreen Sri Lanka-jutun vaikeneminen maanviljelyssä tehdyn vihreän aatteen mukaisen luomusiirtymän roolista maan talousvaikeuksien taustalla ei sinänsä yllätä. 

Mutta ei puolueellinen uutisointi varmasti myöskään kannusta poliittisen keskiviivan oikealle puolelle sijoittuvia puolueita luopumaan suunnitelmistaan leikata Ylen resursseja. Eikä Ylen toimitus ilmeisesti kykene näkemään punavihreän aatteensa läpi edes sitä, että verovaroin toimivan yhtiön uutistoimituksen ainoa oikeutus on sen välittämän tiedon mahdollisimman suuri totuudenmukaisuus sekä ennen kaikkea poliittisten painotusten puuttuminen. 

Eikä esimerkiksi tässä käsiteltyä Sri lanka-uutista siitä syystä edes yritetty tehdä täyttämään tätä kriteeriä. 

31 kommenttia:

 1. Melko hyvä signaalistä siitä, että YLE tietää tekevänsä valheellisia uutisia on kommentoinnin puuttuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio. Itse epäilen samaa. Eivät halua liikaa epämiellyttäviä kommentteja, joita joutuu sensuroimaan.

   Poista
  2. Kyllä kommentointi sinänsä sallitaan, mutta vahvasti editoituna. Toimittajien jutun kannalta myötäsuksiset kommentit menevät läpi, kriittiset sensuroidaan.

   Poista
 2. Osan jutuista taitaa kirjoittaa robotit eli kyseessä on robottijournalismi. Yleensä robotit jonkun verran vähentävät ihmistarvetta ja tässä tapauksessa hyvä, että suojatyöpaikka joiltakin lähteekin.

  VastaaPoista
 3. Tuota tuotannon leikkausta ajetaan myös esim. Hollannissa, vaikka ei siitäkään uutisoida. Pian tulee uutisia, että ilmastonmuutos on aiheuttanut ruokapulan, ja on pyrittävä vielä kunnianhimoisempiin ilmastotavoitteisiin.

  VastaaPoista
 4. Yle on hallituksen äänitorvi. Kun viherpiipertäjät ja puniikit pääsivät valtaan, niin joka ikinen päivä alettiin uutisoida ilmastonmuutoksesta. Lopulta kyllästyin siihen virteen, enkä ole enää pystynyt uutisia katsomaan. Vaimo sietää paremmin paskaa, joten olen sivukorvalla kuullut ja sivusilmällä nähnyt näitä rouva ministereitä. Voi luoja, minkälaisissa käsissä maamme on! Onko niin, että politiikkaan hakeutuvat ne kaikkein vittumaisimmat ämmät, nitä maastamme löytyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummelia, Pahkasikaa ja Monty Pythonia sekaisin jatkuvasti, mutta ei vitsinä vaan aivan vakavissaan. Kuin hullujenhuone, jota potilaat johtavat.
   Mutta pääasia, että Instagram-kuvat ovat oikein filteröityjä, ja vihreää siirtymää ja luontokatoa saarnataan tauotta.
   Ihmetyttää aina, miten Ohisalon kymmenen prosentin älyvapaa porukka vie muita kuin litran mittaa.

   Poista
  2. On tosiaankin silmiinpistävää että ilmastoasioita koskevia YLEn juttuja kommentoi aina panelisti Ollikainen - ja vain hän. Ikinä eivät ääneen pääse ilmastouskontoon järkiperäisesti ja kriittisesti suhtautuvat. Yhteisten verovarojen käyttö pelkästään ilmastohihhuloijien agendan edistämiseen on niin tympeää, että on korkea aika rajoittaa YLEn laveaa rahoituspohjaa ihan
   merkittävästi.

   Poista
  3. En löytänyt tähän linkkiä mutta Ylen sääkartoissa on värityksiä jossain vaiheessa muutettu, siis samankin lämpötilan osalta. Mikä ennen oli mukava keltainen päivä on nyt hirvittävä punainen. Niin naurettavaa säätämistä että toivon olevani väärässä. Ehkä joku Professorin lukija muistaa tarkemmin? -jussi n

   Poista
  4. Monty Pythonia mukaillen: on mahdollista saada miljardeja rahaa uuden sukupuolineutraalin kävelytavan kehittämiseen ja edistämiseen.

   "Call me Loretta"

   "People's Front of Judea"

   Etc.

   antti k.

   Poista
 5. Loistavaa Yle-journamismia on luettavissa hakusanan Irene Naakka takaa kuinka miesoletetut kävelevät päin Naakkaa ja miten Naakka kera turhantiedontutkijan kanssa kehoittavat kaikkia naisoletettuja? siihen reagoimaan. Ei väliä onko vastaantulija vanhus tai vammainen kunhan on valkoinen? mies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen 76-vuotias nainen, eikä yksikään ihminen ole ikinä tahallaan törmännyt minuun kadulla. Se, että joku yltiöfeministi nostaa tikun nokkaan tällaisen asian, kertoo vain kaiken paitsi kyseisestä naisesta että Ylestä.

   Poista
 6. Ylen uutistoimitus katsoo tehtäväkseen vasemmistopuolueiden tukemisen. Hyvän esimerkin siitä tarjosi tämänpäiväinen juttu, joka oli otsikoitu: ”Maratonpuhe, holtiton velkaantuminen ja maskisekoilu - mitä oppositio teki sillä aikaa, kun Marinin hallitus johti maata”.

  Kuten tiedämme, toimittajat pyrkivät manipuloimaan asioiden valikoinnin ohella myös sävyttämällä juttujaan tarkoituksenmukaisena pitämällään tavalla. Niinpä toimittajan mielestä ”Oppositiota on harvoin tarvittu niin vähän kuin neljän viime vuoden aikana”. Siitä huolimatta ”oppositio retuutti hallituksen ministereitä, arvosteli politiikkaa”. Oppositio, no sehän on vain oppositio, mutta sielläkin on suositummuuseroja: ”Oppositioon ei haluta vaan sinne joudutaan, eikä seuraansa voi valita. Perussuomalaisten ja kokoomuksen välit eivät olleet lämpimät”. Niinpä ”räksyttävän oppositiojohtajan rooli ei ole ollut sopuisan oloiselle Petteri Orpolle luonteva” mutta hiukan pitää kuitenkin ojentaa siitä, että ”puheisiin on hiipinyt varovaisuutta ja selkeitä kantoja asiakysymyksiin on vaikea saada”.

  Kun oppositio tukee hallitusta, kuten tapahtui silloin, kun koronan takia tarvittiin kiireisiä lakimuutoksia, motiiviksi esitetään kyvyttömyys ja saamattomuus. ”Hallitus joutui tekemään poikkeuksellisen isoja päätöksiä nopeasti. Oppositio ei juuri kyseenalaistanut lakeja - aikaa tai haluja ei ollut”.

  Kantavana teemana oli myös johtajan palvonta: ”Kriiseissä kansa kerääntyy johtajan ympärille, ja niin näytti käyvän nytkin. Jotain kritisoitavaa oli löydettävä, sillä eduskuntavaaleihin oli aikaa enää vuosi, mutta Marinin suosio kansan keskuudessa vain nousi”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ettei tuon jutun kirjoittanut toimittaja joudu lääkärintarkastukseen, voisi meinaan löytyä salmonellaa kielestä, sen verran on jotain paikkaa tullut nuoleskeltua. On siinä meillä vallan vahtikoira.
   Pohjois-Korean diktaattori ei kehtaisi laittaa maansa toimittajia kirjoittamaan itsestään sellaista ylistävää sontaa kuin mitä tämän maan media suoltaa meidän johtajistamme.

   Poista
  2. Marinin kannatusta ei voi kuin ihmetellä. Ilmeisesti kansa ei seuraa tai ymmärrä politiikkaa kuin vasta sitten kun pakolliset säästötoimet alkavat ja leipä kapenee; on ehkä pakko hakeutua kotisohvalta töihinkin.

   Poista
 7. Olisi kiva kuulla miksi ylipäätään tarvitaan erittäin suuri verorahoitteinen valtiollinen mediatalo? Sen olemassaolo vain näivettää yksityisen median. Mediakenttä yksipuolistuu. Viranomaistiedoitteita varten voisi olla yksi radiokanava, sielä sitten olisi eduskunnan kyselytunteja, jne tavaraa. ei viihdettä, eikä varsinaisesti toimitettua ohjelmaa. Nykyinen YLE on vihervasemmistolainen jokaisen suomalaisen veronmaksajan pakollinen maksu TV/radio. Miksi ei-vihervasemmistolaisesti ajattelevan se pitää "tilata"?

  VastaaPoista
 8. Ylellä on käytössä venäläisen tiedonvälityksen menetelmät. Taannoin Yle teki uutisen koskien maahanmuuttoa, ja siihen liittyen katuhaastatteluja selvittääkseen random kadunmiehen ja katunaisen mielipiteitä asiasta. Kuinka ollakaan haaviin sattui (tietysti aivan sattumanvaraisesti) naispuolinen henkilö, jolla oli haastattelussa hyvin myönteinen käsitys maahanmuutosta. Valpas someväki selvitti, että kyseinen henkilö oli itse maahanmuuttoa edistävän tahon palveluksessa, oliko ihan professoritason manipulaattori, en muista.
  Eli hyvin ylenannattavaa on Ylen moraali.

  VastaaPoista
 9. Tokihan YLE on punavihreä, kovasti lberaali ja monisukupuolinen. Vaan eipä tuo häiritse kun asian tietää ja ymmärtää. Asiassa on peräti kovastikin huvittavia piirteitä. Ja mikä parasta YLE ohjelmia ei ole pakko katsoa.

  Toisaalta YLE julkaisee myös laadukaita viihdesarjoja, kuin myös vaikkapa luontodokumentteja.

  Huvittavaa YLE:ssä toki on toimittajat. YLE:n toimittajaksi vaatimuksena tuntuu olevan lievä puhevika yhdistettynä naiviuteen. Siihen lisäksi vielä johonkin vähemmistöön kuuluminen ja viha PS puoluetta kohtaan niin toimittelijan paikka varma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma on oikeastaan tuo uutis- ja ajankohtaistoimitus, joka suoltaa vihervasemmistolaista propagandaa. Normaalisti asia hoituu yksinkertaisesti valitsemalla keskusteluihin ja haastateltaviksi oikein ajattelevat asiantuntijat ja kolumnistit, jotka toistavat kuuliaisesti vihervasemmiston agendaa.
   Mutta myös dokumenteissa on usein ilmastonmuutoksella pelotteluosuus, jotta paniikki ei unohtuisi.
   Alfa-tv oli todella raikas tuulahdus erilaisesta keskustelukulttuurista, koska siellä annettiin tilaa aika monenlaisille mielipiteille. Tarkoitan Sanna Ukkolan, Parkkosen ja Harkimon ohjelmia. Mutta mainostajat eivät kiinnostuneet, koska Alfaa katsoivat ilmeisesti liian vanhat pierut.

   Poista
  2. Ilmastopanikointia ei laittaa YLE:n syyksi. Taitaa olla ihan maailman laajuinen panikointi kyseessä.

   Samoin kuin kiintiö etninen ja kiintiö homoseksuaali joka ohjelmassa.

   Hieman tietysti väsynyttä tuputtamista jo.

   Poista
 10. Nordenstrengin joukko-oppi on siirtynyt näköjään todella tehokkaasti toiselle ja jopa kolmannelle sukupolvelle. Tänään ylen poltoin esimies ei pitänyt ollenkaan paheksuttavana että nuoret ylen toimittajat tuovat poliittiset näkemyksensä vahvasti esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ajatus, avoimuutta peliin. Kuluttajansuoja tietysti edellyttäisi, että toimittajan nimen perässä olisi mainittuna poliittinen suuntaus, siis esim vihr, vas, sdp, kuten poliitikoilla. Oikeistolaisiahan siellä ei olekaan. Ikävä vain, että agitaatio pitää kaikkien kustantaa veroilla.

   Poista
  2. Niin, teinien tiedot ja taidot.

   Poista
 11. Huomasin heti tuon Sri Lanka jutun omituisuuden. Odotin heti, että olisi todettu kaiken maatalouden siirtämisen luomutuotantoon olleen näihin talousvaikeuksiin suurin syy, mutta sitä ei tosiaan mainittu sanallakaan. Myös YLE:n vaalikone jatkaa samalla linjalla. SDP:n asiaa ihannoidaan heti, kun perussuomalaisista ei mainita kuin jotain aikaisempien vaalien saavutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hollannin maajussien asema ei Yleä huoleta. Siellähän ilmastoprobleemin aiheuttaa tällä kertaa typpi, jota muuten on kaiketi luonnostaan noin 70 % ilmassa. Ideana tuossa oikeasti on viedä viljelijöiden maat.

   Poista
 12. Eli "maalittaminen" on tässä tapauksessa pari-/perhesuhteisiin liittyvää, mahdollisesti mielenterveysongelmiinkin liittyvää toimintaa?

  Ei siis poliittiseen toimintaan liittyvää, mutta hyvä vaalimainos tästäkin saatiin pienellä uhriutumisella ja Vastuullisen Median(TM) suosioillisella avustuksella.

  Ei puutu kuin PerSujen syyllistäminen.

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7108a210-bcd0-4100-a9b1-f15d183219be

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kyisiä kommentteja, ei kovin montaa ymmärtäjää asian esilletuomiselle juuri nyt, sattumalta. Tällaisilla uhriutumisella myötätuntoa ja ääniä hakevillä ei pitäisi olla mitään asiaa Eduskuntaan.

   Poista
 13. Hiihdon MM-kisoihin YLE on vienyt jos jonkinsortin vipeltäjää. Koko ajan hoetaan chattaile. Mitä helvetin järkeä on chattailla ja lukea älyttömiä kommentteja kun maailman parhaat hiihtävät mestaruuksista. Vielä typerämpää on vastailla kaikenlaisiin turhiin mielipidekysymyksiin ja voittaa Ylen pipo tai muki. Kuin pikku kakaroita urheilutoimittajat nykyään.

  VastaaPoista
 14. Eikös Krista Kiuru junaillut Yle- veron läpi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko koko eduskunnan mentävä samaan miinaan?

   Poista
 15. Yle-vero on epäreilu, koska sitä pitää maksaa, vaikkei käyttäisi palvelua. Vero myös vääristää tiedotusvälineiden kilpailua. Mainoskanavat joutuvat riipimään voittonsa kovassa kilpailussa, kun taas Yle-valaan puniikkitoimittelijoilla ei ole mitään tulosvastuuta. Puolimiljardia tipahtaa työnantajan kassaan vuosittain kuin Kristalle illallinen. Sitä paitsi veroa maksavat myös yritykset, joten mainoskanavat rahoittavat oman kilpailijansa toimintaa. Lopettaahan tuollainen vero pitää, kun sitä tasapuolisuutta vaaditaan pienemmissäkin asioissa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!