maanantai 6. maaliskuuta 2023

Vaalit osoittivat miksi Viron talous kohenee, mutta Suomen ei

Suomessa järjestetään eduskuntavaalit vajaan kuukauden kuluttua. "Pikkuveljemme" Viro sen sijaan oli nopeampi ja järjesti omat vaalinsa jo viikonloppuna. 

Niiden tulokset tarjosivat mielenkiintoisen vertailukohdan meille suomalaisille. Suurimman puolueen aseman tulevaksi vaalikaudeksi saavutti nimittäin nykyisen pääministerin Reformipuolue: sillä on jatkossa hallussaan 37 paikkaa 101 paikkaisessa parlamentissa. 

Toiseksi suurimman puolueen paikka meni EKRE-puolueelle, joka sai 17 paikkaa, ja kolmannen sijan saavutti 10 paikan rökäletappion jälkeen sikäläinen keskustapuolue 16 kansanedustajallaan. Näin ollen kolmen suurimman puolueen hallussa on yhteensä 70 paikkaa, joten eteläisen naapurimme politiikkaa tulevat jatkossa hallitsemaan nämä puolueet.

Neljänneksi nousi Eesti 200 niminen puolue, joka saavutti 14 paikkaa. Sen lisäksi kansanedustajia saivat Sosiaalidemokraatit (9 paikkaa) ja Isänmaapuolue (8 paikkaa). 

Koska Viron puolueet eivät liene tuttuja kaikille suomalaisille, todettakoon tässä lyhyesti, että Reformipuolue edustaa markkinaliberaalia keskustaoikeistoa, EKRE on kansalliskonservatiivinen oikeistopuolue ja Keskustapuolue on keskustalainen sosiaaliliberaalinen populistipuolue. 

Eesti 200 on talous- ja sosiaaliliberaali puolue ja Sosiaalidemokraatit nimensä mukaisesti maltillinen vasemmistopuolue. Isänmaa taas on keskusta-oikeistolainen puolue, joka Viron toisen itsenäistymisen jälkeen johti maata. 

Kuten tarkkaavainen lukijani jo huomasikin, ovat virolaiset poliittisesti aivan eri linjoilla kuin suomalaiset. Maan äärivasemmisto ei saanut maan parlamenttiin ainuttakaan paikkaa, eikä myöskään ympäristöpuolue. Sen sijaan etenkin talousliberalismilla on erittäin vahva asema. 

Näihin eroihin suhteessa Suomeen lienee syynä se, että maalla on vielä muistissa vasta muutama vuosikymmen sitten päättynyt kokemus totalitaristisesta hallinnosta. Ja toisaalta uuden itsenäisyyden ajan talousliberaali politiikka on johtanut elintason räjähdysmäiseen kasvuun, jonka seurauksena maan kansalaisten taloudellinen vauraus ohittanee suomalaiset vielä omana elinaikanani - eikä talouden kehitystä haluta siksi rajoittaa turhalla sääntelyllä.8 kommenttia:

 1. Suomen on tuhonnut pyrkimys sosialismiin, jota ajavat vihervasemmiston lisäksi kokoomus ja keskusta. Liian hyvä sosiaaliturva on tuhonnut hyvinvointivaltion.

  Näkyvin ero Viron ja Suomen välillä on maahanmuuttopolitiikka. Toki Virossa on paljon venäläisiä maahanmuuttajia, mutta heitä ei hyysätä. Kehitysmaiden maahanmuuttajia Viroon ei tule, vaikka samoja EU-maita se on kuin Suomikin. Eivät tule Viroon, koska virolaiset eivät heitä hyysää. Jos sinne joku eksyy, pian puskaradion tiedot ohjaavat heidät Suomeen.

  Virossa arvonlisäverovelvollisuuden raja on 40.000 euroa, ostovoimaltaan 64.000; Suomessa 15.000 euroa. Sekin kertoo siitä kuinka Virossa tuetaan yrittelijäisyyttä, Suomessa sosialismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen poliitikoilla on vasemmistolainen harhaluulo, että "Suomi on vauras maa" ja "rahaa on". Lisäksi heissä yhdistyy usein naiivius suhteessa maahanmuuttoon ja Suomen merkitykseen tyyliin "olemme kokoamme suurempia", ja röyhkeys suhteessa oman maan kansalaisiin. Esim. Ohisalo on tyypillinen vihervasemmistolainen nykypoliitikko, aivan raivostuttava ja tuhoisa tyyppi. Vihervasemmistolaisuuden soluttautuminen myös Kokoomukseen on suuren ihmetyksen aihe.

   Poista
  2. No mutta, Ohisalon politiikalla maailma pelastuu! Kepuleille kokkareille viherpipertäjät ovat tällä hetkellä hyödyllisiä, pöljiä, naiveja pikkulikkoja.

   Poista
  3. Käyn Tallinnassa toistakymmentä kertaa vuodessa. Siellä on vähän, mutta kumminkin afrikkalaistaustaiselta näyttäviä. Poikkeuksellista on se, että he näyttävät sivistyneiltä. Mitään älämölöä en ole ikinä havainnut, käytöstavat hakkaavat mennentullen vironvenäläisten vastaavat, kommunikointi tapahtuu normaalilla äänenvoimakkuudella huutamisen sijasta ja suurin osa näyttää olevan perheitä eikä aggressiivisia partalapsilaumoja.

   Poista
 2. Ei Viro ole enää aikoihin ollut mikään Suomen pikkuveli.
  Se on aikuinen valtio, joka katsele säälin ja huolestuksen sekaisin tuntein teinipissis-pikkusiskoaan Suomea, joka ei osaa hoitaa omia asioitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino, Virossa menestyvät terveet ja työteliäät. Viron vähäosaisilla ei sikäläisessä kokkariyhteiskunnassa taida olla kovinkaan helppoa.

   Suomessa taas se vähäosaisten hyysäys on mennyt liiankin pitkälle. Suomessa, toisin kuin Virossa työnteosta ja yrittäjyydestä, jos ei rangaista, niin ei ainakaan hommaa helpoteta.

   Pitäisi löytää kompromissi näiden kahden maan politiikan välillä.

   Poista
  2. Näinhän se on. Kyllä Suomen hyvinvointivaltio olisi ollut kannateltavissa, jos se olisi keskittynyt ydintarkoitukseensa: yhteiskunnan vähäosaisimpien avustamiseen ja siihen protestanttisen työmoraalin peruslähtökohtaan, että kaikkien muiden on häpeällistä olla tuottamatta lisäarvoa omalla työllään. Nyt julkisen rahan hunajapurkkiin kurkottaa aivan liian moni, vaikka kaikki tahmatassut yrittävätkin väittää olevansa tulonsiirtoihin oikeutettuja.

   Poista
 3. Suomen idiottipiipertäjät eivät anna Suomen vaurastua uusiutuvalla luonnonvarallamme, puulla. Koko ajan ovat syytämässä rahaa EU:hun ja tuhoavat metsätalouttamme. Sebulla on asiaa, kannattaa katsoa:
  https://youtu.be/O_XUCGkt6zQ

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!