torstai 2. maaliskuuta 2023

Kansalta vahva tuki nykypolitiikan jatkamiselle myös vaalien jälkeen

Vaalien lähestyessä on politiikan seuraaminen muuttumassa yhä mielenkiintoisemmaksi. Ja sen myötä myös puolueiden väliset erot korostuvat äänestäjien havaintomaailmassa monin eri tavoin. 

Myös poliitikot profiloituvat parhaansa mukaan, kuten esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin (sd) jälkiviisastelu vuoden 2014 tapahtumista osoittaa. 

Niinpä myös puolueiden kannatusluvut vaihtelevat. Ja niitä mittaavat gallupit muuttuvat kerta kerralta jännittävämmäksi asiaviihteeksi. Niin myös tänään julkaistun Ylen kannatusmittauksen osalta.

Kun sen tuloksia tarkastellaan, voidaan havaita, että Marinin hallituksella on edelleen kansan enemmistön kannatus. Näin ollen ei ole esteitä sille, että Suomen nykyinen politiikka jatkuisi vaalien jälkeen, vaikka toki kabinettipuolueiden kannatus on pudonnut viime vaaleista yhteensä neljä prosenttiyksikköä. 

Toisin sanoen Ylen kannatuskyselystä voidaan nähdä, että suomalaiset ovat tyytyväisiä maan talouden alasajoon ja velkaantumiseen. Ja siten samalle menolle näyttäisi juuri nyt olevan kansan tuki myös seuraavalle hallituskaudelle. 

Toinen oleellinen asia on kannatuksen muutos vihervasemmiston ja muiden puolueiden välillä. Myöskään siinä ei ole tapahtunut käytännössä minkäänlaista muutosta - vihervasemmistopuolueiden kannatus on (ryhmä "muut" pois lukien) kummassakin tapauksessa sama 42,2 prosenttia. Siten Suomen nykyinen poliittinen linja näyttäisi nauttivan muuttumatonta kansan tukea myös tässä mielessä.  

Kun sitten tarkastellaan yksittäisten poliittisten puolueiden kannatusmuutoksia nähdään, että suosiotaan ovat nostaneet Kokoomus, SDP, Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto, kun taas Keskusta on ollut ylivoimaisesti suurin häviäjä. Siten on ilmeistä, ettei Keskustan osallistuminen nykyiseen feministihallitukseen ole ollut heidän äänestäjiensä mieleen, vaan nämä ovat siirtämässä tukeaan Kokoomukselle ja Perussuomalaisille. 

Vihervasemmiston piirissä kannatustaan on menettänyt puolestaan Maria Ohisalon Vihreät. Selityksenä tälle lienee puheenjohtajan kiilusilmäinen ympäristö- ja tasa-arvopolitiikka, jonka seurauksena puolueen kannattajia on siirtynyt vasemmalta laidalta Li Anderssonin (vas) ja toiselta reunalta Sanna Marinin (sd) politiikan kannattajiksi - toki jälkimmäiseen on saattanut vaikuttaa myös perussuomalaisten kannatuksen nousu eli pelko poliittisen vasemmiston jäämisestä seuraavan hallituksen ulkopuolelle, minkä torppaaminen onnistuisi parhaiten sillä, että SDP nousisi vaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi.

Nähtäväksi jää, kuinka poliittinen kehitys kehittyy jatkossa. Suomalaisen politiikan oleellisimpia kysymyksiä seurattavaksi ovat kuitenkin myös jatkossa se, että onnistuuko Marin kaappaamaan muiden vihervasemmistopuolueiden äänet SDP:lle sekä säilyykö nykyisten hallituspuolueiden kannatus niin korkeana, että se johtaa lopulta nykyisen kaltaiseen hallitusohjelmaan ja sen seurauksena maan ajautumiseen ylivelkaantuneen Kreikan tielle.19 kommenttia:

 1. Politiikka on muuttunut niin vahvasti identiteettipolitiikaksi jenkkilän mallia seuraten, että jakolinjat tuskin muuttuvat ilman merkittävää katastrofia, jossa nykylinja aiheuttaa huomattavaa kärsimystä äänestäjilleen. Kalifornia on tästä hyvä esimerkki. Siitä on tullut parissa sukupolvessa banaaniosavaltio äärivasemmiston käsissä (mistä Suomen media vaikenee lähes tyystin), mutta raha, sokea ideologisuus ja korruptio mahdollistavat sen, että tulosvastuuton progressivistieliitti pysynee vallassa vielä pitkään. Kannattaa lukea: https://www.city-journal.org/california-americas-shadow-self

  VastaaPoista
 2. Mari Moilasella oli vakituinen virka matematiikan, fysiikan ja kemian opettajana yläkoulussa, mutta hän irtisanoutui, koska suurin osa työstä ei enää tuntunut liittyvän opettamiseen.

  Tällä hetkellä hän tekee pätkätöitä sijaisena. Hän on huomannut, että mitä lyhyempi sijaisuus, sitä paremmin työssä voi keskittyä alan parhaaseen puoleen: opettamiseen.

  VastaaPoista
 3. Onko tämä pimittäminen oire sairaalloisesta verottamisesta?
  Mitä tekee vihervasemmisto - lisää veroja. Miksi tukea sitä ideologiaa?

  Yle tänään

  Valvonnassa löytyi veroista 534 miljoonan euron vaje

  https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-140751

  Artikkelista poimittua

  Verohallinto löysi viime vuonna verovalvonnassaan yhteensä 534 miljoonaa euroa ilmoittamatta jääneitä veroja. Se on 36 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

  Verohallinnon ohjaus- ja valvontajohtaja Marko Myllyniemi sanoo, että ilmoittamatta jääneitä veroja on paljastunut valvonnassa entistä enemmän siksi,
  että verohallinto tekee valvontaa entistä tehokkaammin.

  VastaaPoista
 4. On varmaa, että viherhumppa ja velkaralli soivat uuden hallituksen aikanakin.

  VastaaPoista
 5. Wef on jo päättänyt, että heidän puolueensa tulee jatkamaan, jotta Agenda2030 saadaan päätökseen.

  VastaaPoista
 6. Olen tässä tasa-arvon raivokkaana kannattajana alkanut hieman viime vuosina epäröidä... onko tuo edellä Marinin toimintamalliksi mainittu ongelmien ja epäkohtien maton alle lakaisu aivan yleinen naisjohtajien ja -päättäjien toimintamalli? näin olen alkanut epäillä. Niin paljon törmää sellaiseen selittelyyn ja hajuun niin sairaanhoidon, ja muun soten, että koulun, julkishallinnon jne. piirissä että ilmiselvien ongelmien näkyessä julki siellä naisjohtajat selittävät mustaa valkoiseksi ja väittävät ettei ongelmia ole "koska meillä on tämä kivakoulu, kiva name it" eli kaikki muut vain näkevät harhoja. Sellainen johtaa juuri siihen mitä näemme sotepuolella ja kouluissa sun muualla. Pitääkö minun alkaa uskoa että naisista ei noin poikkeuksia lukuunottamatta (tunnen useampia) ole johtajiksi tällaisen asenteen vuoksi?

  VastaaPoista
 7. Joka vaalien alla Ylen mittaukset povaavat persuille todellista matalampaa kannatusta, mikä on verorahoin toimivalta tiedottajalta törkeän puolueellista mielipidevaikuttamista.

  VastaaPoista
 8. -Kepun alamäki: A. Saarikko on parhaimmillaan erittäin taitava esiintyjä, mutta huonoimmillaan vaan huutaa jotain holtittomasti. Ei jatkoon.
  -Vihreät: Kansa ei sitten innostukaan elintason laskusta vihreän siirtymän ym.takia.Köyhyystutkija M.Ohisalo taitaa olla vasemmalta ohi.

  VastaaPoista
 9. -Kokoomus: olisihan hienoa että olisi kansallinen porvaripuolue, mutta kun ei ole. On vain kansainvälisen suurpääoman puolue.
  -vas.litto:

  VastaaPoista
 10. Ei tässä ole mitään uutta saati ihmeellistä.

  Viidesosa äänestäjistä HALUAA tätä ja osoittaa sen äänestämällä viherkommunisteja jatkamaan tuhotyötään.
  Kolme viidesosaa peesaa heitä, vaikka suurin osa ei edes ole samaa mieltä.
  He ovat viherkommunistien huorapuolueiden äänestäjiä, jotka nautakarjana könyävät vaalikoppeihin toistamaan käyttäytymistään ymmärtämättä saati edes miettimättä miksi.

  Vain viideosa haluaa muutosta, ja sehän ei riitä mihinkään.
  Siksi tuhotyö jatkuu, kunnes Suomea ei enää ole.
  Ja se on meille aivan oikein.
  Mitäs olemme tällaisia vätyksiä, jotka katsovat vierestä talonsa kaatamista piikojen tanssiessa pöydillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan olla pikkuhiljaa samaa mieltä. Olemme todellakin poliittisesti hyvin typerää kansaa. Eikös se Paasikivi jotain sen suuntaista jo aikaa sitten todennut.

   Poista
  2. QK ja hänelle vastannut anonyymi edellä kertoivatkin jo tyhjentävästi missä mennään.
   Suomalaisten 'parasta ennen' -päiväys on mennyt jo. Suomalaiset saivat aikoinaan itsenäisyyden ja puolustivatkin sitä raivokkaasti. Sotien jälkeen, vähitellen alkoi lisääntyä niiden ihmisten osuus, joita koko itsenäisyys inhottaa. Tulos näkyy gallupeissa ja harjoitetussa politiikassa. En ihmettele vaikka tämän päivän peruskoululaiset joutuisivat tulevaisuudessa elämään sorrettuna vähemmistönä identiteettinsä hukanneessa maassa. Mutta sellaista se on, kelpoisin jatkaa olemassaoloaan vähemmän kelpoisien suistuessa historian lehdille ja unohdukseen.

   Poista
 11. HS tänään

  Norsunluurannikko ja Guinea auttavat kansalaisiaan pois maahan­muuttajia häätävästä Tunisiasta

  Tunisian presidentti Kais Saied julisti viime viikolla maahanmuuton olevan ”juoni” maan väestörakenteen muuttamiseksi. Sen jälkeen maassa on pidätetty useita maahanmuuttajia.

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009428321.html

  Artikkelista poimittua

  Läntisen Afrikan valtiot Norsunluurannikko ja Guinea kertovat lähettävänsä lentokoneita hakemaan maiden kansalaisia pois Tunisiasta.

  Syynä kotiuttamiseen ovat Tunisian itsevaltaisen presidentin Kais Saiedin viime viikolla antamat lausunnot,
  joissa tämä syytti maahanmuuttoa ”ulkomaille työtä tekevien petturien juoneksi” muuttaa Tunisian väestöprofiilia.

  Saiedin väestönvaihtoteoriaan viittaavien kommenttien mukaan maahanmuutolla yritetään tehdä Tunisiasta ”puhtaasti afrikkalainen valtio”,
  jolla ei ole ”arabi- ja muslimiyhteyksiä”, kertoo uutistoimisto Reuters.

  Afrikan unioni tuomitsi Saiedin kommentit ja kutsui niitä ”sokeraaviksi” ja ”radikaaliksi vihapuheeksi.”
  Muun muassa ranskalainen äärioikeisto­politiikko Eric Zemmour asettui kuitenkin tukemaan Saiedia.

  Saied myös määräsi Tunisian turvallisuusjoukot lopettamaan kaikki laiton maahanmuutto maahan ja poistamaan kaikki laittomasti maassa oleskelevat maahanmuuttajat.

  ----------------------

  Yle tänään

  Rikoksia tekevien lasten perheet halutaan häätää asunnoistaan Ruotsissa – Hallitus: Vanhempien vastuuta pitää kiristää

  Porvarihallitus haluaa myös maksaa huonosti kotoutuneille perheille, jotta nämä muuttaisivat pois Ruotsista.

  https://yle.fi/a/74-20020651

  Artikkelista poimittua

  Ruotsin hallitus haluaa puuttua rikollisuuteen ja heikkoon kotoutumiseen perheiden kautta.

  Hallituksessa istuvat kolme porvaripuoluetta ja hallituksen tukipuolue ruotsidemokraatit selvittävät,
  miten rikoksiin syyllistyneiden lasten ja nuorten perheiden häätämistä vuokra-asunnoistaan voisi helpottaa.

  Puolueiden edustajat kirjoittavat mielipidekirjoituksessa Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun), että vanhempien vastuuta lapsistaan pitää kiristää.

  Puolueet perustelevat rikoksia tekevien lasten perheiden häätämistä sillä, että näin parannettaisiin asuinalueiden muiden asukkaiden turvallisuudentunnetta.

  – Rikollisuuden torjuminen on aikamme poliittinen kohtalonkysymys, puolueet kirjoittavat.
  ---------------------

  Kaikki Ruotsidemokraatteja äänestäneet saavat katetta äänelleen.
  Sama on Suomessa. Kun riittävän moni äänestää Perussuomalaisia, ei heidän näkemyksiään voi ohittaa ja äänestäjä saa äänelleen katetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yle tänään

   ”Kaikki on muuttunut nopeasti” – Turkissa velloo keskustelu syyrialaisten pakkopalautuksista, ja raskaana olevaa Ru’a Qassaria se huolettaa

   Syyrialaiset toivotettiin aikoinaan Turkissa tervetulleiksi vieraina. Nyt vieraanvaraisuus on loppumassa.

   https://yle.fi/a/74-20020087

   Artikkelista poimittua

   Turkissa suhtautuminen syyrialaisiin on muuttunut rajusti, muun muassa maan talouskriisin seurauksena. Syyrialaisten on väitetty vievän turkkilaisten työpaikkoja ja polkevan palkkoja.
   ...
   ...
   ”Suurin osa syyrialaisista jää maahan”

   Emine Uçak Erdoğan uskoo, että merkittävä osa syyrialaisista jää maahan joka tapauksessa.

   – En usko, että kovin moni lähtee vapaaehtoisesti, vaikka en voi mitään lukuja antaa.

   Uçak Erdoğan viittaa Saksan kokemuksiin turkkilaisten ”vierastyöläisten” kanssa.

   – Saksassa ajateltiin, että turkkilaiset lähtevät kotiin aika pian, mutta nyt siellä kasvaa jo ties miten mones turkkilaistaustaisten sukupolvi.
   On ymmärrettävä, että suurin osa syyrialaisista jää tänne pysyvästi.

   Lähikuukaudet näyttävät, miten isoksi kysymykseksi syyrialaisten kohtalo muodostuu vaalikampanjassa.

   Poista
 12. Onkohan tosiaan niin, että kansalta tuki SDP:n ja Marinin politiikalle myös jatkossa?
  Marinilla kun selvästi on tavoite, velkarahalla voittoon.
  En usko, että suomalaiset sitä tosiaan haluaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä tuo tämän gallupien valossa kuitenkin näyttää.

   Poista
  2. Vaalikeskustelussa pitää tiukasti kysyä Marinilta miten rahoitetaan kaikki menot?
   Mikä on realistinen keino rahoittaa Suomen menot - onko muuta kuin velanotto ja verojen korotus - SDP:n vaihtoehdossa?
   Talouskasvu ei hoida miljardien vajetta. Sen jokainen tajuaa vaikka Marin sitä yrittääkin tarjota.

   Poista
  3. Jos kansa ei tiedä, ei se osaa vastustaakkaan. Ja kun kansalle on opetettu pienestä pitäen, että suomi on euroopan vähiten korruptoitunut maa ja päättäjät erityisen rehellisiä niin se riittää jo pitkälle. En tiedä onko proffa lukenut viimeiaikoina noita pedagokiikan painoksia mutta niissä alkaa olemaan ehkä jo yli puolet virkkeistä sellaisia jotka sisältävät vähintään yhden seuraavista: Yhdenvertaisuus, tasa-arvo, vastuullisuus. Joka ikinen asia mitä kerrotaan on linkitetty neuvostoverbaliikkaan. Huoh.

   Poista
  4. Unohtu tuosta 'moninaisuus' jota pitää korostaa.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!