sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Kirjoitus uppoavasta Suomesta

Suomen talous on vajoamassa taantumaan sen lisäksi, että julkisen talouden velkataakka on ennätyksellisen korkea ja nopeassa kasvussa. Ja ihmisten ansioiden käyttöarvoa syövä inflaatiokin on palannut

Näiden tosiasioiden valossa oli sinänsä mielenkiintoista lukea saivartelua siitä, onko maamme veroaste korkea vai vieläkin korkeampi, mutta sellainen lähestymistapa ei auta kovin pitkälle. Ja siksi näin tarpeelliseksi kirjoittaa yhden blogimerkinnän - erään tunnetun blogin nimeä mukaillen - tästä uppoamassa olevasta Suomesta. 

* * *

Aloitettakoon siis muistuttamalla siitä, mistä yritysten ja kansalaisten verotuksessa on viime kädessä kyse. Historiallisestihan se oli hallitsijoille ja muulle ylimystölle keino varustaa sotajoukkoja taistelemaan heidän oman rikastumisensa puolesta. Ja myöhemmin sillä rahoitettiin myös hallintoa, jotta se pystyisi keräämään entistä tehokkaammin verovaroja keisareiden ja kuninkaiden vaurastuttamiseksi. 

Nykyisin verotusta perustellaan monenlaisilla hyödyillä, joista osa on yleisesti hyväksyttyjä, kun taas toiset jakavat kansaa. Tässä yhteydessä olisi hyvä muistaa, ettei veroraha ole mitä tahansa rahaa, vaan kansalaisten työnsä tuottamasta lisäarvosta palkkioksi saamaa vastinetta, jonka julkinen valta sosialisoi pois heidän omasta käytöstään.

Siksi yleisen hyväksynnän saaneisiin aiheisiin käytettävien verovarojen kerääminen on melko yksiselitteisesti hyväksyttävää, kun taas kansaa syvästi jakaviin tarpeisiin käytetyt veroeurot on edelleenkin katsottava hallitsijoiden harjoittamaksi taloudelliseksi väkivallaksi kansalaisiaan kohtaan. Ja siksi ainakin minulle itselleni yksi tulevien vaalien ydinkysymyksistä on puolueiden suhtautuminen verovarojen käyttöön.

Tässä suhteessa parhaan potin kerää pikkuinen Liberaalipuolue, joka on koostanut julkisten menojen leikkauslistan, johon on kerätty mahdollisen kattavasti leikattavaksi sellaisia julkisia menoja, jotka eivät ole keskeisiä yhteiskunnan toiminnan kannalta. Myös Perussuomalaiset, Liike Nyt ja Kokoomus ovat ilmoittaneet leikkaavansa valtion tarpeettomaksi katsottavia menoja, mutta säilyttävänsä hyvinvointivaltion kannalta tärkeimmät eli kansalaisten yleisesti hyväksymät julkisten menojen kohteet. 

Sen sijaan vasemmistopuolueet SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto sekä Keskusta ja RKP ovat nykyisen hallituksen viimeisenä vuonna osoittaneet, ettei niitä kiinnosta verotuksen oikeudenmukaisuus, vaan pikemminkin yrittäjiltä ja palkansaajilta kerättyjen varojen sosialisoiminen omien viiteryhmiensä eduksi. Siksi katson lähtökohtaisesti täysin mahdottomaksi antaa tukeani näiden puolueiden vallassa jatkamisen puolesta. 

* * *

Pitkällä aikavälillä julkisen talouden tasapaino liittyy väestörakenteen muutokseen. Suomessa on sen suhteen nähtävissä kaksi uhkatekijää. Niistä ensimmäinen on heikko syntyvyys, joka yhdistettynä kasvavaan elinikään tulee johtamaan veronmaksajien kannalta kestämättömään tilanteeseen. 

Tämän uhkakuvan edessä olisi suomalaisten verotettavan tulon määrä saatava nostetuksi. Siihen on kaksi keinoa eli työn tuottavuuden eli ihmisten ja yritysten henkeä kohden lasketun verotettavan tulon kasvattaminen - ilman, että verojen suhteellinen osuus tuloista kasvaa - tai nettoveronmaksajien määrän lisääminen. 

Työn tuottavuuden kasvattamiseen on käytännössä vain yksi keino eli tutkimuksen, koulutuksen ja tuotekehityksen kautta tapahtuva tuotteiden lisäarvon kohottaminen. Tämä keino on hidas, mutta se olisi käytettävä joka tapauksessa. Ja siksi on äärimmäisen huolestuttavaa, että tämän ratkaisukeinon pohja - peruskoulutus - on Suomessa romahtamassa juuri nyt

Nettoveronmaksajia haluttaisiin tuottaa Suomeen - ainakin Kokoomuksessa - maahanmuuton rajattoman lisäämisen kautta. Keino on äärimmäisen epävarma, koska jo nykyiset tilastot osoittavat, ettei Suomeen parhaiten saatavilla olevan ulkomaisen työvoiman tuottama lisäarvo ole kummoinen - tai se on jopa negatiivinen. Ellei suorastaan katastrofaalinen

Sen sijaan käytännössä kaikkien puolueiden kannattama korkean osaamistason työvoiman tuonti maahamme on järkevää, kunhan heidän työpanoksensa tulee hyödynnetyksi täysipainoisesti. Eli tämän uusväestön maahan houkutellut yritys huolehtii sen pysyvästä työllistymisestä osaamistaan vastaaviin tehtäviin.

* * *

Tässä yhteydessä oli mielenkiintoista huomata, että negatiivisessa väestökehityksessään Suomeakin edellä olevassa Japanissa pääministeri oli pohtinut taloudellisia kannusteita lapsenteolle. Eli ehdottanut opintolainojen osittaista mitätöintiä sellaisilta pareilta, jotka hankkivat lapsia. 

Ehdotus on tietenkin herättänyt vastustusta, mutta nähdäkseni pääministeri on lähtökohtaisesti oikeassa. Kantaväestön syntyvyyden kasvattaminen tarkoittaisi sitä, että jo nyt maassa elävä väestö ottaisi vastuun tulevaisuudestaan - ja samalla väestöpohjan kyky tuottaa työllään lisäarvoa vastaisi nykyistä, ellei suorastaan parantaisi sitä, koska myönnetty tuki olisi sidottu työn lisäarvoa nostavaan koulutukseen. Kunhan maassa annettavan koulutuksen profiili on tässä suhteessa kunnossa. 

Tässä yhteydessä muistutan myös omasta vanhasta ehdotuksestani väestön uusiutumisongelman ratkaisemiseksi. Se voidaan tehdä yksinkertaisesti siten, että "lisätään lapsettomien nykyisen lain määrittämään minimieläkeikään kaksi vuotta ja vain yhden lapsen hankkineille yksi lisävuosi. Kahden tai useamman lapsen eli oman osuutensa huoltosuhteesta hoitaneiden vanhempien eläkeikä olkoon entisellään."

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Yrittäminen ja yrittämisen kannusteet
Eläkkeistä kannustin lastenhankintaan
Kuinka väestökato kesytetään?

23 kommenttia:

 1. Itse katsoisin, että myös Kokoomus kuuluu verovarojen holtittomiin käyttäjiin. Esimerkiksi Espoossa on velkaannuttu täysin holtittomasti ja "suomen varakkaimmasta" on tullut suomen velkaisin. Lisäksi talouden pohjakin on tuhottu. Tavoite on ollut hurja väestönkasvu ja kehitysmaalaisia onkin saatu ennätysnopeasti. Samalla talous on syöksynyt jo tilanteeseen, että välillä ei verotulot riitä kuluhin, kun isot investoinnit jätetään kuluista pois. ratkaisu tähän on tuoda 180 000 uutta vieraskielistä lisää. koska nämäkin tulevat pääosin kehitysmaista, jopa islamilaisista kehitysmaista, niin Espoota odottaa Malmön kohtalo. Kantiksien pako on alkamassa, Suomenkielisten asukkaiden määrän huippu lienee jo saavutettu.

  VastaaPoista
 2. Espoon väestökehitys http://aluesarjat.fi/ mukaan:
  “Suomi, saame ja ruotsi” Vs. “Vieraat kielet”

  2000: 204 903 ja 8 368
  2010: 224 732 ja 23 238
  2015: 231 477 ja 38 325
  2019: 237 535 ja 52 196
  2021: 237 522 ja 59 610

  VastaaPoista
 3. Tuntuu hirvittävältä vanheta Suomessa. Saa nähdä, mitä vielä pääsemme todistamaan.

  VastaaPoista
 4. Halavatun hyvä kirjoitus. Kansanedustajaehdokkaiden pitäisi lukea tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko valmis luopumaan virastasi ja siirtymään yksityiselle puolelle tuottamaan nettokasvua? Ja mistä muusta verovaroin kustannetusta, itse käyttämästäsi palvelusta olet valmis luopumaan?

   Itse olen heti valmis luopumaan yksityisen terveydenhuollon kelakorvauksesta, koska se on nykyarvossaan täysin mitätön ja käsittely varmasti maksaa enemmän kuin mikä on korvauksen arvo.

   Poista
 5. SDP Antti Rinteen suulla lupasi tänään Iltalehdessä, että tarvittavat säästöt saadaan aikaan jokaiselle pakollisella 4 vuoden välein toteutettavalla terveystarkastuksella. Ihmiset siis tilastoitaisiin terveisiin ja ei terveisiin. Vaikuttaa aika vappusataselta tämäkin SDP:n nerokas suunnitelma saada Suomen talous kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahaa on- Antti on nykypoliitikkojen moraalittomimpia hahmoja, siinä missä Orpo on tyhmimpiä. Rinne kyhäsi haluamansa vasemmistohallituksen lupaamalla korruptoituneille puolueille kaiken, mitä ne vain keksivät pyytää. Ja tämähän saatiin aikaan ennätysnopeissa hallitusneuvotteluissa, eli tehokasta oli voitelu, mottona: rahaa on. Esim Keskusta sai sotehallinnon ja Rkp jopa yhden nollaministerin, eli tämän tasa-arvon ja pohjoismaisen yhteistyön ministerin, jolta ei liene kertaakaan kysytty mitään kyselytunneilla.
   Vaikka Rinne sai itse kenkää, (ja tuli palkituksi puhemiehen paikalla !), Sdp sai nostaa tämän tähtisilmäisen bilettäjän pääministeriksi. Joten Rinnettä saamme kiittää tästä maailmanlopun punaviherkoheltajien viidennestä kolonnasta, jota kauniisti hallitukseksi kutsutaan. Kallis mies suomalaisille veronmaksajille.

   Poista
 6. Eli suvakit ovat ottaneet vaalikaudessa 40 miljardii lisää velkaa, mutta silti homma ei pelitä.Mihin nämä 40 miljardii on käytetty, kun sitä ei huomaa misssään, paitsi että silti kaikki, koko yhteiskunta menee enemmän ja enemmän persiilleen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Ja muistakaa että aivokuolleen valtamedian mukaan meillä on ollut historian paras hallitus ja oppositiota ei tarvita mihinkään.

   Poista
 7. Tämäkin kirjoitus ja kommentit kertovat siitä, että Suomessa on suunnan muututtava.
  Ja sehän muuttuu kun ihmiset muuttavat äänestyskäyttäytymistään.

  Ei ole enää syytä äänestää kuten vuosikymmeniä on tehty vaan valitaan puolue ja ehdokkaat, mitkä ajavat suomalaisten asiaa.

  Hyvänä esimerkkinä ovat keskustan ja vihreiden kannattajat. Mielipidekyselyjen mukaan kepun ja vihreiden äänestäjät ovat siirtyneet muualle koska nämä puolueet eivät enää aja äänestäjiensä asiaa. Perussuomalaiset taas ovat kasvattaneet kyselyjen mukaan kannattajakuntaansa ja syystä.
  Toivottavasti myös niin sanotut nukkuvat äänestäjät lähtevät äänestämään ja edesauttamaan muutosta.

  Hyvät suomalaiset, käykää äänestämässä - äänestä oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nukkuvien herättäminen on tosiaan äärimmäisen iso kysymys koko Suomen tulevaisuuden kannalta. Toivottavasti se onnistuu.

   Poista
 8. Terhomatti Hämeenkorpi5. maaliskuuta 2023 klo 12.09

  Pirun hyvä kirjoitus, siis just eikä melkein. Kommentoijista sanoisin, että kokkarit Epsoossa ovat erityisen varoittava esimerkki!!!

  VastaaPoista
 9. Kiitän etenkin 5:stä ensimmäisestä kappaleesta olisi hurjan mukavaa kun tuon ymmärtäisivät myös ne toisista ihmisistä niin kovati välittävät joukot joilta saa vaan katsetta nenänvartta pitkin kun tuota yrittää selitttää. Keskimäärin yhden hyvän ihmisen siirtämisestä kortistoon saadaan luultavasti noin kahdellekymmenelle lapsiperheelle satanen kuussa lisää jos hyvä ihminen siirtuisi peruspäivärahalle ja hyvä ihmisiähän suomessa riittää kunnilla, valtiolla ja tuhansissa järjestöissä johtavien hyvien ihmisten hintahan liikkuu miljardeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa verojen luonteen ymmärtämättömyyttä olen itsekin ihmetellyt.

   Poista
 10. Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta. Jakoon meni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos eteenpäin jakamisesta. Mitä enemmän blogilla on lukijoita sitä mukavampaa sitä on kirjoittaa.

   Poista
 11. Yle tänään

  Palkankorotukset eivät vaaranna Suomen kilpailukykyä, toteaa Olli Rehn – mutta talouden tasapainottamistoimet on aloitettava heti

  https://yle.fi/a/74-20020942

  Artikkelista poimittua

  Julkisen talouden kestämätön tie pysäytettävä

  Valtiovarainministeriö on esittänyt julkisen talouden noin yhdeksän miljardin sopeutusta kahdelle vaalikaudelle. Suomen Pankin arvio sopeutustarpeesta on samaa luokkaa.
  – Suomen pankin laskelmien, arvioiden mukaan meillä on noin neljän prosentin kestävyysvaje julkisessa taloudessa. Se on tulojen ja menojen pysyvä erotus, rakenteellinen alijäämä.
  – Se kertoo siitä, että meillä on tällä hetkellä liian pieni kansantalous kannattelemaan tätä muutoin suhteellisen kelpoa tosin uudistuksia kaipaavaa hyvinvointiyhteiskuntaa, Rehn linjaa.

  Noin kymmenen miljardin euron sopeutuksella kahden hallituskauden aikana kyettäisiin Rehnin mukaan taittamaan velkasuhde alaspäin.

  – Tällä hetkellä ongelma on nimenomaan julkisen talouden velkasuhteen kehityssuunta, joka on ylöspäin.
  Suomen Pankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston arvion perusteella meidän velkasuhteemme nousisi 70:stä 80 prosenttiin tämän vuosikymmenen mittaan ja se on kyllä ihan kestämätön tie.
  ...
  ...
  Talouden tasapainottamistoimet aloitettava heti

  Rehnin mielestä seuraavan hallituksen on sitouduttava ohjelmassaan julkisen talouden tasapainottamiseen.

  – Tarvitaan kahden hallituskauden mittainen ohjelma kuitenkin niin, että se pitää myös aloittaa välittömästi eikä tehdä pelkästään tiekarttaa ja siirtää toteutusta.

  – Se ei voi olla mikään savolainen projekti: aloittamista vaille valmis. Kyllä se pitää myöskin panna käyntiin, Rehn kannustaa huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen valittavaa hallitusta.
  ---------------------

  Jo tähän asti käydyt vaalikeskustelut ovat näyttäneet sen ettei SDP ja pääministeri Marin ymmärrä kuinka vakava Suomen tilanne on eikä hänellä ole aikomustakaan karsia menoja.
  Toinen asia heidän puheissaan on, että luvataan sen kymmenen kaunista ja hyvää mutta ei sanaakaan siitä miten asiat rahoitetaan. Tällaiset lupaukset ovat täysin katteettomia.
  Toivottavasti äänestäjät näkevät tämän bluffin läpi ja antavat äänensä vastuuta kantaville ehdokkaille, jotka ajavat suomalaisten asiaa.

  Huomenna saadaan taas valtiovarainministeriön uusimmat rätingit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut näkevät ja jotkut eivät näe. Jokaisella on kuitenkin täsmälleen yksi ääni eli samanlainen osuus kansanvallasta. Paitsi niillä, jotka jättävät äänioikeutensa käyttämättä.

   Poista
 12. SVIDDU!
  Tuon jos tekevät niin minä jään heti eläkkeelle kun se on mahdollista.

  VastaaPoista
 13. Kokoomus on vasemmistopuolue. Muistamme kaikki miten Katainen ajoi Sari Sairaanhoitajalle palkankorotukset jotka valuivat koko julkiselle sektorille. Stubb valtiovarainministerinä kiristi pääoma- ja solidaarisuusveroa pakolaisten takia. Eurokiimaisena kok tuki elvytyspakettia Etelä-Eurooppaan ja varmasti tulee tekemään näin jatkossakin. Kok esittämät miljardin leikkaukset/v ovat kohinaa kun korkomenot nousevat miljardeilla.

  VastaaPoista
 14. Valtiovarainministeriö 6.3.2023

  Julkisen talouden meno- ja rakennekartoitus

  https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/164695

  http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-367-277-2

  https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164695/VM_2023_13.pdf
  ------------------------

  Säästökohteita loytyy kummasti kun vain yrittää löytää. Kannattaa pääministeri Marininkin ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tunnustaa tosiasiat.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!