torstai 30. maaliskuuta 2023

Suurista puolueista vain Perussuomalaiset on nousussa

Yleisradio julkaisi tänään viimeisen puolueiden kannatusmittauksen ennen sunnuntain vaaleja. Sen mukaan puolueiden suosituimmuusjärjestys olisi Kokoomus (19,8 %), Perussuomalaiset (19,5 %), SDP (18,7 %), Keskusta (10,7 %), Vihreät (9,0 %), Vasemmistoliitto (8,7 %), Kristillisdemokraatit (4,4 %), RKP (4,1 %) ja Liike Nyt (1,8 %). Ryhmän "muut" kannatus on 3,3 prosenttia. 

Tämän perusteella edellisiin vaaleihin verrattuna sunnuntain vaaleissa olisivat selvään voittoon menossa Kokoomus ja Perussuomalaiset sekä pienemmässä määrin SDP, kun taas Keskusta ja Vihreät olisivat kärsimässä rökäletappion. Muiden puolueiden kannatukset ovat kutakuinkin ennallaan.

Poliittisella kartalla vihervasemmiston kannatus oli gallupin mukaan 40,5 prosenttia ja keskusta-oikeiston 54,5 prosenttia. Lisäksi ovat ryhmän "muut" kannattajat, joiden äänet jakaantunevat kommunistisista liberaaleihin ja sinimustiin puolueisiin.

Sanna Marinin hallituksen puolueet näyttäisivät kärsineen melkoisen tappion, sillä edellisissä vaaleissa niille antoi kannatuksensa peräti 60,7 prosenttia äänestäneistä. Tappiota olisi siten tulossa viisi prosenttiyksikköä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että - ottaen huomioon hallituskauden tapahtumat ja maan nykyisen tilan - tämän suuruinen kannatuksen putoaminen on yllättävän vähäistä. 

Tämän jälkeen vaalien kannalta seuraava merkittävä mediaspektaakkeli on illan suuri vaalikeskustelu. Ja sen jälkeen vielä mahdolliset yllätykset perjantain ja viikonlopun aikana.

Lopuksi on syytä huomata, että suurista puolueista Perussuomalaisten kannatus oli edelliseen kannatusmittaukseen verrattuna lievässä nousussa kun taas SDP:n suosio oli kääntynyt alamäkeen ja myös Kokoomuksen suosio jatkoi rapistumistaan. Siten pääministerikilpailu käytäneen sunnuntaina lähinnä Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kesken. 

Ja siksi erityisesti näiden kahden puolueen kannattajien kannattaa käydä äänestämässä. Mutta toki muidenkin, jotta kansan tahto toteutuisi mahdollisimman tasapuolisesti.

 

18 kommenttia:

 1. Vihervasemistolla on vaalienkin jälkeen kaksi tärkeintä kannattajaa, vaalituloksesta viis. Perustuslakiasiantuntijat ja SAK, niillä hallitaan Suomea.

  VastaaPoista
 2. Olen sunnuntai-iltana muilla mailla. Veikkaan että saatan huitaista pullon hyvää paikallista punaviiniä kun seuraan ääntenlaskentaa. Ennennäkemättöman tasaista, jotenkin on hytinä että persuilla voi käydä munkki. On vain vaikea nähdä Purran tiukkaa purentaa päättävissä pöydissä. Ministeriveikkaukseni on että Purra on PM, Halla-aho UM, Häkkänen tai Orpo VVM, ja jos Jarmo Lindberg pääsee läpi, hänestä tulee puolustusministeri. Olisi kerrankin asiaosaamista sillä alueella.

  P.S. Professori. Odotin vesi kielellä että aamun blogi olisi ollut kommentointi aamun kulttuurikeskusteluun Yle aamussa. Hyvesignalointi eili hurskastelu oli huipussaan kun kolmikko keskusteli kirjojen uusikirjoittamisesta. Nostivat Roald Dahlin esimerkiksi. Olen lukenut molemmille tyttärilleni Dahlin lastenkirjat moneen kertaan. Molemmat ovat akateemisella uralla ja syövät lihaa. Huolimatta Dahlista tai juuri siitä syystä.

  Jos löytyy Yle Areenasta, kannattaa katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halla-Ahosta ehdottomasti sisäministeri. Vaikka en kovasti kauhistele mitään asiaa, niin kyllä tämä moraaliposeeraus YLE:llä oli jotain oksettava. Mies oli katsonut lapsena Tarzan-elokuvia ja oli voinut pahoin, kun neekereitä kohdeltiin ali-ihmisinä. Ylekin hyllytti Pekka ja Pätkä neekereinä elokuvan. Oli se vaan niin kauhiaa katseltavaa.

   Poista
  2. Juuri näin. Villi-ihmiset putoilivat Mutian jyrkänteeltä ja Tarzan huusi AAAIIEEE! Harmi ettei niitä Weissmüller-leffoja ole täyspitkinä youtubessa. Vain jotain wannabe-Tarzaneja. Veikon kommentoniti juuri Tarzanista oli kyllä vastenmielistä katsottavaa.

   Poista
  3. Kyllä Halla-Jussi on kuin syntynyt sisäministeriksi..hänellä on lisäksi siihen suorastaan kutsumus

   Poista
 3. En tule ikinä ymmärtämään niitä ihmisiä jotka äänestää muuta kun persuja, se olisi sama jos ottaisi pistoolin ja ampuisi ittensä kannattaa yhtäkään muuta puoluetta sillä ne hävittää tämän maan kivikaudelle.

  VastaaPoista
 4. Kun nyt Kokoomus ymmärtäisi pakittaa hiukan tuosta järjettömästä hiilineutraaliustavoitteesta ja maahanmuuton tarveharkinnan poistamisvaatimuksesta, niin olisi jonkinlaiset eväät porvarihallitukselle. Edellyttäen että keskusta ymmärtäisi haluta jotain muuta kuin vasemmistolaista ilmasto-, identiteetti- ja metsäpolitiikkaa, joka ei välttämättä ole keskustan kenttäväen mieleen, kannatuslukujen perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Professori Timo Vihavainen kirjoitti blogissaan näin: "Kun katsotaan Suomen onnettoman hallituksen ja siihen osallistuvien puolueiden ilmastopolitiikkaa, tuntuu julistettu "kunnianhimo" aluksi aivan käsittämättömältä. Mitä kunniaa tässä oikein tavoitellaan? Onko asialla jokin suhde siihen ongelmaan, jota ihmiskunta yrittää ratkaista ja millainen se on?"
   "Vaikka jättäisimme kaikki metsämme hakkaamatta, ei niin sanottu hiilinielumme siitä lisääntyisi, vaan päinvastoin. Luopumistamme fossiilisten polttoaineiden käytöstä tässä harvalukuisessa maassa ei olisi mahdollista todeta millään maapallon ilmakehän mittauksella. Mikäli syömme kuoriaisilla höystettyä hätäleipää jo ennen nälänhätää, ei mikään asia maailman luonnossa parane."
   "Mutta jokainen aivoillaan ajatteleva ihminen tietää tämän. Siitä huolimatta kuulee julistettavan, että juuri nyt käydään äänestämässä ilmastovaaleissa eli siis ratkaistaan ilmaston kohtalo meikäläisten poliitikkojen toimesta. Ilmastoasioista tehdään jo kynnyskysymyksiä hallituskaavailuihin, hysteerinen tytönhupakko, joka pelkää maailmanloppua, promovoidaan kunniatohtoriksi ja niin edelleen".

   Poista
  2. Kollektiivinen hulluus on levinnyt vihreistä suureen osaan muita poliitikkoja, ja kaikki järki ja logiikka on nykyisin perussuomalaisten hallussa. Normaalijärkeen ei mene tämä Suomen kurjistaminen asialla, johon meillä ei voi minkään matematiikan mukaan olla mitään vaikutusta. Vaikka se Suomen promillepäästö nollattaisiin, sillä ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Kiina ja kumppanit vain lisäävät päästöjään. Vihreät on varsinainen Suomen tuhoaja, ajattelukyvyttömiä lapsia.

   Poista
 5. Jos persujen ennakkoäänet ovat samoissa lukemissa kuin nyt YLE:n gallupissa, niin Mari ilta saattaa lirahtaa housuhin. Ihme, kun YLE ei näin loppuvaiheessa mitenkään vääristellyt tulosta. Varmaan olisi ollut liian läpinäkyvää.

  VastaaPoista
 6. Hyvältähän tuo näyttää ps:n kannalta. Mutta mutta. Muistamme muiden puolueiden ulostulot persuja kohtaan. Vaalien jälkeen alkaa taas ulina, ettei " natseja " hallitukseen. Olen varma, että kulisseissa kok & sdp ovat jotain sopineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TS kaiveli jo poliitikkofossiili Paavo Lipposen vinkumaan, kuinka etenkin persujen takia poliittinen keskustelukulttuuri on rapautunut. Voi luoja. Paljon sanottu pökkelöltä, jonka oma keskustelu oli aikoinaan lähinnä vittuuntuneen äijän urahtelua.

   Poista
  2. Kerrankos sitä tapahtuu, että syntipukiksi omaan käytökseen yritetään esittää se hyökkäyksen kohde. Venäläisetkin sanovat omaa hyökkäystään Ukrainan syyksi. Ja sama pätee näihin porukoihin, joiden keskustelukulttuuri on rapautunut leimakirveiden heilutteluksi ja natsitteluksi.

   Poista
 7. Sunnuntaina kaikki äänestämään, jos ette ole vielä käyneet. Ihan jokainen ääni lasketaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Revi jostain puolue joka pitää rajat kiinni haittamaahanmuutolta ja vaatii välitöntä eroa eu:sta. Ei, sinimustat ei ole se puolue sillä he antoivat tukensa sharilakia ajavalla islamistille, kannattavat myös suomen tuhavaa ilmastouskontoa.

   Poista
  2. Juuri tuotahan julistaa toveri Turtapään Valta Kuuluu Kremlille:
   kaikki yhteydet länsimaihin katkaistava ja haittamaahanmuutolle täysi stoppi;
   kaikki itärajan länteen yli tapahtuva maahanmuutto on pelkästään ihanaa, luonnollista ja väistämätöntä.

   Siinä on puolue sille, joka ei halua asua länsimaassa.

   Poista
  3. Olisi varmaan pitänyt lisätä, että pitää olla suomalaisuutta puolustava puolue, eikä mikään ryssät ensin puolue.

   Poista
 8. Miksi Suomella tulisi olla tulevaisuus, jos nuoret voivat muuttaa Suomesta pois? Eikö fiksuinta olisi vain hyväksyä, että Suomi on menetetty ja nuorten tehdä suunnitelmansa tuon mukaan

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!