sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Poliittisesti korrektit Nigerian jorubalaiset ja Italian toskanalaiset

Ihmisten jakaminen virallisiin tai epävirallisiin rotuihin on ollut käytössä ainakin eliölajien nykyisen luokittelujärjestelmän kehittäneen ruotsalaisen Carl von Linnén ajoista asti. Se oli nimittäin juuri hän, joka luokitteli ihmiskunnan amerikkalaiseen, eurooppalaiseen, aasialaiseen ja mustaan rotuun, joka vastaa suurelta osin vielä minun nuoruudessani vallinnutta rotukäsitystä mongolidisesta, kaukasialaisesta ja negridisestä rodusta.  

Kuten arvoisa lukijani varmasti tietää, on ihmisten luokittelusta rotuihin tullut kuitenkin viime vuosikymmeninä poliittisesti epäkorrektia. Se johtunee pääosin siitä, että tietyissä maissa - erityisesti USA:ssa - on esiintynyt rotukäsitteiseen pohjautuvia ihmisiä eriarvoistavia käytäntöjä.

Toisaalta on niinkin, etteivät rotuluokittelut vastaa ihmisryhmien välisiä geneettisiä suhteita, vaan Saharan eteläpuoliset afrikkalaisryhmät ovat geneettisesti monimuotoisempia kuin maailman kaikki muut ihmisryhmät yhteensä. Toisaalta afrikkalaiset erottuvat muista ihmisistä myös sikäli, ettei heissä esiinny juurikaan neandertalilaista tai denisovalaista geeniainesta, jollaista taas löytyy kaikista muista ihmisryhmistä

Tähän liittyen oli mielenkiintoista havaita, että Yhdysvaltojen kansallisten akatemioiden paneeli ohjeisti kuluneella viikolla, ettei kokonaisia genomeita analysoivien eli genomiikan tutkijoiden tulisi käyttää rotukäsitettä lainkaan kuvaamaan väestön geneettistä perimää, vaan sen sijaan käyttää tarkkaan harkittuja eksakteja termejä. 

Ohjeistus julkaistiin sen jälkeen, kun kansalliset terveyslaitokset olivat pyytäneet tietoa siitä, miten väestöjä voidaan kuvata genomiikkaan liittyvissä tutkimuksissa. Ja sen mukaan ajatus siitä, että ihmiset kuuluisivat geneettisesti erillisiin rotuihin, on tieteellisesti virheellinen. 

Siksi paneeli suositteli rotukäsitteen sijaan käytettäväksi henkilön etnistä taustaa, kuten latinoa, maantieteellistä sijaintia, kuten japanilaista, tai alkuperäisalueen nimeä, kuten afrikkalaista, vain tietyissä tapauksissa. Sellainen on erityisesti terveydenhuoltoon liittyvien eriarvoisuuksien tutkimus, koska rotukategoriat voivat olla hyödyllisiä käsitteitä kuvattaessa ihmisten kokemaa rakenteellista rasismia. 

Sen sijaan esimerkiksi tauteihin assosioituneiden geenien tai ihmisen evoluution tutkimuksissa väestöjä tulisi kuvailla käyttäen esimerkiksi geneettistä samankaltaisuutta tai sitä, kuinka läheisiä jäsenten geenit ovat suhteessa tiettyjen väestöjen referenssigenomeihin, kuten Nigerian jorubalaisiin tai Italian toskanalaisiin. 

Nähtäväksi kuitenkin jää, ryhdytäänkö myös tällaista luokittelua pitämään ajan myötä poliittisesti epäkorrektina. Näinhän voisi käydä esimerkiksi sellaisessa - sinänsä täysin hypoteettisessa tilanteessa - jossa tutkimukset sattuisivat osoittamaan jorubalaisten kanssa korkean geneettisen samankaltaisuuden omaavien maahanmuuttajien syyllistyvän toskanalaisten kanssa korkean geneettisen samankaltaisuuden omaavia ihmisiä useammin naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön heille hädältä ja vainolta suojaa tarjonneissa valtioissa. 

16 kommenttia:

 1. Jokin aika sitten kaatuneessa ehdotuksessa uudeksi saamelaiskäräjälaiksi tärkein ja oikeastaan ainoa ongelma oli sen määritteleminen, kuka on saamelainen. Kielestä, kulttuurista, itseidentifikaatiosta ja ryhmähyväksynnästä puhutttiin. Keskustelua käytiin paljon tunteista ja mielikuvista.

  Kun tässä tapauksessa ihmiset nimenomaan pitäisi jakaa ryhmiin syntyperänsä mukaan, niin olisiko geenitutkimuksesta apua saamelaisuuden määrittelyssä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tutustui siihen miten tuo saamelaisuus määriteltiin, huomasi heti että sen käsitteiden ja tarkoituksen yhteneväisyys natsien juutalaisuuden määrittäviin lakeihin on aika hyytävä. Tämähän ei toki sitten ilmeisesti olekaan poliittisesti epäkorrektia, tarkoitushan on hyvä? just joo.

   Poista
  2. Rasismiahan se sellainen erottelu on ?

   Poista
  3. No saamelaisten tapauksessahan erottelu toimii päinvastoin kuin Aatolhvin erottelu juutalaisten suhteen. Saamelaiset saavat tuolla keinoin suojan ja selviytymisen mahdollisuuden, juutalaisiin taas valtio sovelsi täysin päinvastaista.
   Jolleivät saamelaiset saa tuonkaltaista vahvaa suojaa ei heitä kohta enää olekaan.

   Poista
 2. Kyllä homma näyttää menevän siihen suuntaan, että kun Espoossa raiskataan poliisi kertoo epäillyn olevan toscanalaismies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa epäselvyys jää siitä, että onko kyse Afrikan vai Lähi-idän toscanalaisista.

   Poista
 3. Saamelaiskäräjät ja saamelaiset yleensäkin saavat ilmeisesti verorahaa miljoonia. Tätä hemmoteltua ja pikkulasten tavoin käyttäytyvää vähemmistöä ei tulisi rahoittaa yhteiskunnan varoin mitenkään.
  Uskon että en ole mielipiteeni kanssa yksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän savolaisia tai karjalaisiakaan rahoiteta, eikä heillä ole omia käräjöitä ja vaaleja. Ihan yhtä oma geneettinen vähemmistö nuokin ryhmät ovat ja oma alue. Kuulemma eroavat enemmän geneettisesti länsisuomalaisista kuin mitä saksalaiset englantilaisista.

   Poista
  2. Nyt ehdotetaan poliisille 2,5 miljoonaa jengiväkivallan kitkemiseen ja näitäkin rikoksia ovat vieraat geenit olleet ohjaamassa. Poliisiylijohtaja on ollut pitkään lakaisemassa ongelmaa maton alle, sillä rasismi sekä äärioikeisto ja parvekkeiden alla kulkevat natsikulkueet muodostavat sen suurimman sisäisen turvallisuusuhan.

   Poista
  3. On räjähdysmäisesti lisääntyviä vähä-älyisiä rotuja jotka ovat globaali enemmistö, joilla on pelkkiä oikeuksia ja joita kutsutaan "vähemmistöiksi". Sitten on kyvykkäät, stabiileja yhteiskuntia rakentavat rodut joita ei mukamas "ole olemassa", ja joilla ei ole oikeuksia, mutta silti ainoastaan he pystyvät mahdollistamaan globaalin enemmistön maleksimisen.

   Poista
 4. Englannissa taidetaan lähi-idästä ja siitä itäänpäin tulleista rikollisista puhua aasialaisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Britanniassa "Aasialainen" viittaa useimmiten ihmisoletettuihin Pakistanista / Intiasta / Bangladeshista (ns. Desi ancestry) ja Sri Lankasta lähtöisin olevia. (ns. Etelä-Aasia)

   Itse Aasiaa britit jakavat Itä-Aasiaan, Kaakkois-Aasiaan, Keski-Aasiaan, Länsi-Aasiaan ja Etelä-Aasiaan.

   Itä-Aasialaisista saatetaan käyttää sanaa Oriental.

   Poista
 5. Taas hyvesignaloiva suvaitsevaisto näyttää uskovan sanamagiaan. Eihän tuo ole mitään muuta kuin eufemismi rodun käsitteelle. Ei ihme että Harry Potterin noitien sanoilla ja taikasauvalla taikominen on niin suosittua, hehän tuntevat että se on aivan totta, ei vain satua. Avada Kedavra.

  VastaaPoista
 6. Jos ei ole eriäviä rotuja, ei voi olla rotuerotteluakaan. Mutta silloinkin rapsahtelisi tuomioita rasismista. Johdonmukaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on mutta ihmisrotuja on olemassa ihan samalla lailla kuin koirarotujakin. Idiootit luulevat, että rotu määräytyy yhden muuttujan perusteella, mutta kun asiaa käsitellään tieteellisesti niin rotu on tietenkin useiden piirteiden määrittämä; ihan kuin koirilla. Ja sekarotuisia on paljon. Aiheesta tymäkkää ja punavihreiden mielellään torjumaa tietoa löytyy https://philipperushton.net/wp-content/uploads/2017/02/Race-Evolution-and-Behavior-ocr.pdf

   Poista
 7. Johdonmukaisuus ja tämä suvaitsevainen hyvesignalointi eivät mahdu edes samaan kirjaan, saati lauseeseen. Ei heidän toiminnassaan mitään johdonmukaisuutta ole.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!