tiistai 21. maaliskuuta 2023

Perussuomalaisista on tulossa selvästi suurin puolue

Eilisillan lopuksi katselin Ylen suuren vaalikeskustelun ensimmäisen tunnin. Kyllästyin, koska se oli liian hidassoutuinen jankatessaan koko tuon ajan yhtä ja samaa aihepiiriä eli sosiaali- ja terveyspalveluita siitä huolimatta, että puoluejohtajien näkemykset olivat selvinneet jo ensimmäisen vartin jälkeen. 

Niinpä siirryin katselemaan mitä vaaleihin liittyvää löytäisin sosiaalisesta mediasta eli Twitteristä. Ja löytyihän sieltä. 

Aiemmin Kokoomuksessa vaikuttanut Jukka Manninen oli nimittäin laskenut vaalipiirittäisten gallupien perusteella kuinka puolueet saavat paikkoja tulevissa eduskuntavaaleissa. Ja lista oli peräti mielenkiintoinen. 

Mannisen mukaan Perussuomalaisista tulisi selvästi suurin puolue 48 kansanedustajallaan. Toisen sijan jakaisivat Sosialidemokraatit ja Kokoomus 40 paikalla. Kolmanneksi romahtaisi Keskusta 23 kansanedustajalla ja sitä seuraisivat Vasemmistoliitto 18 ja Vihreät 15 paikallaan. Ruotsalainen kansanpuolue saisi 10 edustajaa ja Kristillisdemokraatit viisi. Ja Liike Nyt saisi viimeisen kansanedustajan.

Nähtäväksi jää, kuinka tarkan ennusteen Manninen on onnistunut luomaan. Tai oikeastaan, kuinka paljon puolueiden kannatukset muuttuvat hänen ennusteeseen käyttämiensä kannatusmittausten jälkeen. 

Omalta osaltani olisin kuitenkin tuollaiseen lopputulokseen kohtuullisen tyytyväinen: luonnollinen hallituspohja rakentuisi sen jälkeen Perussuomalaisten ja Kokoomuksen varaan. Näin Sanna Marinin (sd) hallituksen viimeisten vuosien aikana pontevasti ajama Suomen talouden romahtaminen mitä todennäköisimmin vältettäisiin, vaikka nyt käynnissä oleva pankkien romahtaminen johtaisikin uuteen kansainväliseen talouslamaan. 

Tilanne saattaa jopa parantua jäljellä olevan vaalitaistelun jälkeen, koska Ilta-Sanomien raadin mielestä Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra suoriutui Ylen keskustelusta parhaiten. Myös Iltalehden toimittajajoukko arvioi Riikka Purran tentissä onnistuneiden joukkoon, vaikka sen mukaan hän ei aivan kärkeen sijoittunutkaan. 

Oleellista eilisessä illassa oli kuitenkin se, että nykyhallituksen jakopoliittiset voimanaiset Sanna Marin ja Maria Ohisalo (vas) suoriutuivat molempien arviointiporukoiden mukaan varsin heikosti. Toivottavasti tämä karkottaa ja/tai passivoi heidän puolueidensa äänestäjiä, sillä se olisi koko Suomen etu.

Tämä koskee myös Marinin ja Ohisalon potentiaalisia äänestäjiä, sillä maan talouden romahtaessa kärsimään joutuvat sekä maamme vähävaraiset että ympäristönsuojelun kaltaiset pitkällä aikavälillä toteutettavat toimet. Juuri niistähän on pakko tinkiä silloin, kun valtion kukkaron pohjalta kurkistaa pelkästään erääntymässä oleva velkakuitti, jonka kattamiseen täytyy anella rahoittajilta uutta ja entistä kalliimpaa vekseliä.

28 kommenttia:

 1. Sosialistit ja taistolaisvihreät ovat jo valmistaneet törkeän persuskandaalin, jota nyt odotellaan.
  Taistolaiskommunistien ja ay-sosialistien valtaama US (uusi sosialisti) onkin jo bannannut viherstalinismia arvostelevat kirjoittajat.

  VastaaPoista
 2. Olisi hyvä, jos gallupkannattajat myös menisivät äänestämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja erityisen toivottavaa olisi, että niin sanotut "nukkuvat" äänestäjät, joilla on sympatiaa tai halua äänestää perussuomalaisia - lähtisivät äänestämään. He varmistaisivat persujen voiton ja sen, että maan suunta muuttuu järkevämmäksi.

   Poista
  2. Jos hiljaiset, syrjäytetyksi itsensä tuntevat
   välinpitämättömät vaikkapa Itä-Helsingistä aktivoidaan äänestämään kuten pari vaaliksutta sitten valtamedia toistaa yhdestä kurkusta huutoa "fasismi nousee". Miltähän siitä äänioikeuttaan käyttävästä syrjäytyneestä, syrjäytetystä tuntuu kuulla ettei saisi edes äänestää ja on natsifasisti?

   Poista
  3. Yle tänään

   Purra ja Harkimo olivat nuorten suosikkeja varjovaaleissa, mutta Marin ei mahtunut kymmenen kärkeen

   Nuoret ovat äänestäneet varjovaaleissaan ympäri Suomen. Kaikkiaan nuorten varjovaaleissa annettiin ennätykselliset 90 435 ääntä. Niistä noin 5 000 hylättiin.

   https://yle.fi/a/74-20023207

   Artikkelista poimittua

   Nuoret ovat antaneet taas äänensä kuulua nuorisoalan palvelu- ja vaikuttajajärjestö Allianssin järjestämissä varjovaaleissa.

   Voiton veivät ylivoimaisesti perussuomalaiset 46 paikalla, kokoomus oli toiseksi suurin voittaja 31 paikalla,
   ja SDP olisi nuorten valitsemassa eduskunnassa kolmanneksi suurin puolue 29 edustajanpaikalla.

   Poista
 3. Toivon perussuomalaisille vaalivoittoa, samalla myös pelottaa että ihmisillä voi olla liian suuret odotukset hallitustaipaleelle – ei ole helppo ottaa vastuuta, kun edeltäjät ovat vetäneet talouden ruikulille, joten valitus alkaa varmaan heti oppositiosta ja lehdistö yhtynee haukuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SAK yleislakkouhalla pitää oikeudenmukaisuudesta huolen.

   Poista
 4. Toivottavasti tämä ennuste toteuttaa itsensä, niin saataisiin aikuista järkeä päätöksentekoon ja jarruja tähän jatkuvaan hulluuteen.
  Esimerkkinä viimemainitusta mainittakoon Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan Greta Thunbergille myöntämä kunniatohtorin arvo. Vaikka tulevalla hallituksella ei tietenkään tällaisiin asioihin olekaan sananvaltaa, niin olipahan taas niin absurdi uutinen, että pakko mainita. Jokapäiväinen Pahkasika-annos...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahelista koulupinnarista kunniatohtori! Mitähän vielä?

   Poista
  2. Tyhmää viedä tuolta titteliltä loputkin arvostaan.

   Poista
  3. Työelämäprofessori Tampereelle ja Helsinkiin.

   Poista
 5. Luulisi, että Ohisalolla väitelleenä ihmisenä olisi jotain käsitystä tutkimuksesta, mutta niin vain kuitattiin eilisessä väittelyssä Nasan tutkimus hiilinieluista suoralta kädeltä. Kognitiivinen dissonanssi on niin korkealla tasolla, että ei voi oikein ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän humanistisen puolen akateemisena pitää myös luonnontieteen ja tekniikan puolen tutkimuksia mutuhöttönä ja suoranaisina huijauksina, joita ne hänen alallaan melkoiselta osaltaan ovat. Poliittisilla humanistisilla kyhäelmillä ei ole enää aikoihin ollut edes muodollista menetelmällistä tekemistä tieteen kanssa, vaan siellä tekemisen tavoitteet ovat jo vuosikymmeniä ohjanneet jopa käytettäviä "tutkimusmenetelmiä" joilla ei oikeasti voi saada mitään tieteellisiä tuloksia. Niitä voi ainoastaan käyttää yksinkertaisten hämäämiseen uskomaan poliittisiin näennäistieteellisiin "tuloksiin".

   Poista
  2. Ihminen, joka julistaa olevansa intersektionaalinen feministi, on pahasti vajaaälyinen, oli oppiarvo mikä tahansa. Sen on kyllä todistanut myös pakkomielteinen haittamaahanmuuton ja ilmastohulluuden edistäminen. Aika vahingollinen tapaus taitaa olla jo myös vihreille, kun kaikkien alojen asiantuntija Soininvaarakin suosittelee muita ehdokkaita.

   Poista
 6. Katsoin vaaliväittelyä hetken aikaa ja ilman ääntä. Pystyin keskittymään ilmeisiin. Pääministerinä toheloiva Marin loihti naamalleen kireän ja vakavan ilmeen, jolla pyrki peittelemään tietämättömyyttään ja tyhmyyttään. Ohisalo on ottanut mallia Olli Rehnistä, joka niin ikään esitti harkitsevaa ja syvällistä ajattelijaa, viisasta valtiohenkilöä. Toivottavasti äänestäjistä riittävän moni näkee naamioiden taakse ja jättää moiset roolipellet ulos eduskunnasta.

  VastaaPoista
 7. Näyttää vankasti siltä, että Sanna Marin häviää vaaleissa pääministerin paikkansa. Vaalien jälkeen hänellä on enemmän aikaa panostaa perusdemareille vieraan brändinsä kehittelyyn.

  VastaaPoista
 8. Marinille kävi puolalaisnaisten aborttien kanssa kuten Ukrainan Hornettien. Eli ensin "luvataan" ja kun siitä jää kiinni: en mää oo mitään luvannu,väärinkäsitystä moinen.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kannattaisi miettiä, mitä suustaan päästää, ettei sitä tarvitse jälkeenpäin selitellä apuvoimin, kuten tämän päivän TS:n yleisönosastolla. Tyhmä kuin vasemman jalan saapas.

   Poista
 9. Ohisalon tieteellinen työ on kyselytutkimus. Sellaisia tehdään päivittäin ihan ilman akateemisia oppiarvoja eivätkä ne sellaiseen edes oikeuta paitsi jollain yhteiskunnallis-humanistisilla aloilla.

  VastaaPoista
 10. Unibetissä on vaalivedonlyönti ja kohde on vähän erilainen kuin asiantuntijan arvio, nimittäin puolueiden saamat prosenttiosuudet äänistä. Näissä kokoomus johtaa vielä pikkuisen; nämä vedonlyöntisaitit ovat yleensä paljon tarkempia kuin kyselyt ja yksittäiset asiantuntijat.

  VastaaPoista
 11. Li Andersson toisteli niitä samoja kommunistisia fraasejaan kuten aina. Mitään ratkaisuja ei Li esittänyt. Ohisalo tyrmäsi Purran esittämän NASAn tutkimuksen, jonka mukaan suomi on hiilinielu. Onko hänellä suurempi asiantuntemus ja paremmat satelliitit kuin NASA:lla? Sanna Marin yritti taas keksiä omaa kysymystä, kun kysyttiin mistä ne resurssit ja rahat saadaan. Luetteli niitä saavutuksiaan. Anna-Maja Henriksson höpisi jostain heinäsirkoista ja yritti näyttää viisaalta. Orpo selviytyi yllättävän hyvin. Ei mennyt toimittajan ansaan hallituskumppanuudesta persujen kanssa liittyen ilmastokysymykseen. Purra selviytyi selvästi parhaiten. Selväsanainen ja osasi perustella asiansa. Ainoa joka puhui pahasti päälle oli toimittaja Dahlström. Tämän päivän nuorisovaalituloksissa perusuomalaiset olivat ylivoimaisesti paras. Ei näytä menevän ihan sukkana vihervasemmiston propaganda viisaaseen nuorisoonkaan. YLE ihme kyllä julkaisi tekstiteeveessä tämän persuille myönteisenkin uutisen. Ennustaa hyvää näissä aikuistenkin vaaleissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkikö joku mikä oli vihreiden osuus nuorisovaalissa? ilmeisesti ei kovin mairitteleva, koska sitä ei mainittu lainkaan suurimmassa osassa uutisia.

   Poista
 12. Olihan yhtä älyvapaata jankutusta, kuten aina ennenkin yle:n vaaliohjelmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taattua ylenantoa jälleen kerran!
   Huru-ukko

   Poista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Kyseisen vaaliväittelyn ilmasto-osiossa itseäni ihmetytti suuresti vihervasemmiston ja -oikeiston väitteet kurjistuspolitiikan mahdollistamista investoinneista, työpaikoista ja ulkomaankaupasta, sillä sanoohan sen nyt järkikin, että liikeyritykset sijoittavat kannattavaan bisnekseen ilman poliittista ohjaustakin; ei maailmanmarkkinoita kiinnosta millä motiivilla esim. hiilineutraalia terästä valssataan eikä sellainen bisnes vaadi Suomen metsien museointia tahi liikenteen täyssähköistymistä.

  VastaaPoista
 15. Ei ole tullut mediassa kommentointia tästä kolmen suuren kohtaamisesta, mitähän siellä oikein tapahtui kun on näin hiljaista.

  (ei, en aio itse katsoa noita, ei verenpainelääkitys salli, ei ole riittävää annostusta saatavilla nopeasti)

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!