torstai 23. maaliskuuta 2023

Onko tarkka tieto terrorismiepäillyn taustasta merkki suomalaismedioiden muutoksesta?

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on päättänyt vangita 28-vuotiaan miehen epäiltynä terrorismirikoksista. Asiasta kertoneet uutiset (esimerkki ja toinen) ovat maininneet, että mies on kantasuomalainen ja osallistunut äärioikeistolaiseen toimintaan.  Lisäksi uutisissa on mainittu, että mies on aikanaan toiminut Perussuomalaisissa ja sittemmin Sinimustassa liikkeessä, vaikka tapaus on vasta esitutkintavaiheessa.

Toki epäilyt kuulostavat vakavilta. Niiden mukaan mies olisi tehnyt terroristisessa tarkoituksessa törkeän ampuma-aserikoksen ja kouluttautunut terrorismirikoksen tekemistä varten. 

Asiaa kommentoinut rikoskomisario kuitenkin on todennut, "ettei poliisilla ole tiedossa kenenkään henkeen tai terveyteen kohdistuvaa akuuttia uhkaa". Eikä varsin tarkasti kuvattua miestä ole tuomittu epäillystä rikoksesta, joten häntä on ainakin toistaiseksi - syyttömyysolettaman perusteella - pidettävä syyttömänä. 

Asiaan liittyvä median tiedotus on kuitenkin joka tapauksessa ollut esimerkillisen avointa ja antanut epäillyn teoista ja hänen taustastaan melko tarkan kuvan. Ja siihen olen mediatietojen kuluttajana voinut olla sikäli tyytyväinen, ettei tällä kertaa ole tarvinnut arvailla, minkälaisesta ihmisestä tapauksessa on ollut kyse.

Toivonkin siksi, että edellä kuvaamani uutinen edustaa muutosta medioiden suhtautumisessa rikosuutisointiin. Tarkoitan, että jatkossa kerrottaisiin yhtä tarkasti myös muista vakavista rikoksista ja niiden tekijöistä - esimerkkinä vaikkapa ympäristöään terrorisoineiden katujengien jäsenten teoista ja taustoista - jo esitutkintavaiheessa toisin kuin aiemmin on ollut tapana toimia

23 kommenttia:

 1. Syy miksi media uutisoi noin tarkkaan on se, että kyse on persusta, tosin entisestä, mutta yhtä kaikki persusta!!!
  Huru-ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terhomatti Hämeenkorpi23. maaliskuuta 2023 klo 8.03

   Aivan niin ! Ei olisi äbäläväbälämurjaanisti annettu "vasta epäilyvaiheessa" edes vihjettä , millainen äijä on. Mikään ei muutu - ainakaan parempaan suuntaan järjestelmämediassa.

   Poista
  2. Perimmäinen syy on vaalien läheisyys ja pelko persujen voitosta, joka on tulollaan jos ihmiset lähtevät äänestämään.
   Ei tästäkään uutisoitaisi ellei vaaleja olisi.

   Poista
  3. Siksi oli hyvä nostaa asia esille myös tässä blogissa.

   Poista
  4. "Siksi oli hyvä nostaa asia esille myös tässä blogissa". Aivan oikein. Ja vastaus blogin otsikon retooriseen kysymykseen on siis: "Ei ole". Kyllä sama kaksinaiasmoraali jatkuu. Kun seuraava terrorismitapaus, väkivaltainen ryöstö, raiskaus tai muu vastaava tapahtuu, mutta tekijä on sopivaan etniseen ryhmään kuuluva, mitään taustatietoja ei julkaista, koska "kyseessä on toistaiseksi vai epäily" ja "henkilön taustaa koskevat tiedot eivät ole tapauksen kannalta mitenkään oleellisia".

   Poista
 2. Kun terrorismia ei ole Turun jälkeen Suomessa ollut, kelpaa uutiseksi vähäisempikin asia. Näin äänestäjien ajatukset saadaan pois kiljukaulaministereistä.

  Miestä on tutkittu vuosia. Poliisi tulee asiassa julkisuuteen ennakkoäänestyksen jo alettua. Ja uutisissa korostetaan perussuomalaisuutta eri tavoin. Ajoitus on mestarillinen, koska poliisin mukaan mitään uhkaa kenellekään toiminnasta ei ole. Suomen ainoan terrorismirikoksen tekijän taustoista oltiin pitkään vaiti. Eikä poliisi tutkinut asiaa, vaikka oli saanut vihjeen miehen touhuilusta.

  Mies on yhdistetty myös Sinimusta liikkeeseen, joka on merkitty puoluerekisteriin viime vuonna. Uutisoinnin mukaan kyse on rasistisesta puolueesta. Viranomaiset ovat tehneet rekisterimerkintärikoksen tai sitten toimittajat kirjoittavat omiaan.

  Lasten satuhetken, joka ei ollut satu Punahilkasta, mielenosoituksen voisi kutsua miehelle meriitiksi. Joku sentään yrittää tehdä jotain yhteiskunnan sekoilulle. Syyllisyydestä vihjaistaan ovelasti: ”tilanne muuttui Oodin sisällä väkivaltaiseksi, mutta tiettävästi hän ei ollut itse mennyt Oodiin sisään.”

  ”epäilty kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemiseen” on ollut ”näyttää siltä, että mies on yksin opetellut tekniikoita sekä käyttänyt muita keinoja, joilla pyrkinyt kouluttautumaan terrorismirikoksen tekemiseen”. Miten tuollainen epäily todistetaan? Minäkin olen tutkaillut netistä, miten majavien tekemistä tuhoista pääsisi eroon. Käyn kuntosalilla. Onko se kouluttautumista rikoksen tekemiseen.

  Suomeen tuodut isis-naiset eivät ole joutuneet lainkaan tutkintaan, vaikka olivat paikan päällä vähintään avustamassa kansanmurhiin ja jesidien orjuuttamiseen.

  Oulun lapsiraiskauksista oli tietoa ja epäilyjä kuukausia ennen ensimmäistä uutista. Asiaa ei käsitelty uutisissa lainkaan ennen kuin someaktivisti paljasti tekemisen laajuuden. Eikä kyse ollut ulkomaalaisten miesten kouluttautumisesta Jallu-lehteä lukemalla.

  Tämä kommentti on ainoastaan kritiikkiä uutisointiin asiassa.

  VastaaPoista
 3. Aioin myös kysyä miten ISIS-mammojen tutkimus etenee, mutta Pauli ehti ensin.

  VastaaPoista
 4. Ja muistetaanpa kankaanpääläiset aivan uskomattoman vaaralliset terroristit. Ihme, että mitään ei ole heidän oikeusjutustaan kuulunut.

  VastaaPoista
 5. Voin lyödä vetoa että sitä enemmän poliittinen polpo näkee kantasuomalaisia "terroristeja" mitä lähemmäksi vaalit tulee. Oikein oksettaa!

  VastaaPoista
 6. Professorin esittämä toive on turha.
  Mainitussa tapauksessa "forssalaismies" tm vast olisi viitannut etnisesti edistyksellisempään, eikä se käy.

  VastaaPoista
 7. Punaviheriät toimitteliat ovat myös kunnostautuneet vanhan kunnon kansalaisluottamuksen menettämisen palauttamiseksi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansalaisluottamus

  Ainakin apinan raivolla kaivetaan vanhoja tuomioita - jotka siis on jos sovitettu säädetysti- esiin siinä toivossa, että joksus rikoksesta tuomittua ei äänestettäisi. Miksi tämä ei herätä keskustelua oikeusoppineiden eikä demlalaisten piirissä?

  VastaaPoista
 8. Mikä oli terrori-iskun kohde. Sitä ei poliisi ole kertonut. Vähän niin kuin tumputtajaa syytettäisiin raiskauksen valmistelusta.

  VastaaPoista
 9. Suomessahan mediat käyttävät "Vastuullista journalismia" merkkiä, eräänlainen v tai j merkki.
  Saammeko vihdoin journalismia, jossa toteutuu myös tämä vastuullisuus?
  Tuskin. Vaalien jälkeen media palaa taas vanhaan tapaansa, missä ei kerrota kaikkea oleellista ja salataan tarpeen tullen milloin minkäkin tekosyyn nojalla.
  Tutkivaa, rehellisesti asioista uutisoivaa journalismia Suomessa on turha odottaa. Ideologia jyllää :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. V-merkki tarkoittaa kyllä - ainakin käytännössä - vasemmisto(liiton)mediaa

   Poista
 10. Valta- eli vasemmistomedia voisi kaivella vanhoja asioita aina sinne vuoteen 1918, jolloin puniikit harjoittivat terrorismia ja valtiopetoksellista toimintaa.

  VastaaPoista
 11. Kun nyt on käynyt ilmi, että sata prosenttia katujengiläisistä on maahanmuuttajataustaisia, media on säikähtänyt, että tämä poliisin vahvistama tosiasia lisää perussuomalaisten suosiota. Siksi täytyy nyt lyödä rumpua tästä korostetun suomalaisesta oikeistoterroristiepäillystä, josta tosin ei ole aiheutunut mitään vaaraa kenellekään.

  VastaaPoista
 12. Tää puuhastelu vaikuttaa aika vaarattomalta. Jotain wannabe-tyyppejä. Itselläni on sen verran sukurasitetta oikeistoradikalismista 30-luvulta että siinä valossa nykytouhu näyttää oikeasti siltä, että se kirjaston täti Oodissa on ainoa jolle uskalletaan uhitella. meillä suurempi uhka on nämä toppatakkiset ei-skandinaavisia sukujuuria omaavat varhais- ja myöhäisteini-ikäiset katuryöstäjät.

  VastaaPoista
 13. Myös Riikka Purran kiinnostus politiikkaan alkoi Iltalehden mukaan jostain ääriliikkeestä. Tämäkin piti kaivaa uutiseksi väkisin. Sanna Marinia ylistävät uutiset ovat näin ennen vaaleja sekä Iltalehdessä että Ilta-Sanomissa jokapäiväisiä. Itse itsensä Ukrainaan kutsuneen Marinin sekoilua Hornet hommassa ei nähdä kielteisenä, vaan raikkaana avauksena. Puolueettomia lehtiä todellakin.

  VastaaPoista
 14. Oliko Purra Suomen Sisussa? Ainakin Marinin mies oli vieraissa. Ks. Seiska

  VastaaPoista
 15. Nuorissa Kotkissa oleminen ei ole ilmeisesti kenellekään mainehaitta? vaikka se on täysin Hitlerjugendin mukainen organisaatio.

  VastaaPoista
 16. SU tänään

  Suomen Perusta julkisti Lähiöluvut – maahanmuuttajat yliedustettuina useilla asuinalueilla valtion tukemissa ARA-asunnoissa

  Ajatuspaja Suomen Perusta on tänään julkistanut Lähiöluvut-tutkimuksen, joka esittää maahanmuuttajaryhmien ja
  suomalaisen kantaväestön sosioekonomiset, väestölliset ja vuokra-asumiseen liittyvät erot pääkaupunkiseudulla asuinalueittain.

  https://www.suomenuutiset.fi/suomen-perusta-julkisti-lahioluvut-maahanmuuttajat-yliedustettuina-useilla-asuinalueilla-valtion-tukemissa-ara-asunnoissa/

  Artikkelista poimittua

  Monikulttuuri valtaa asuinalueita

  Lähiöluvut-tutkimuksesta ilmenee esimerkiksi, millä pääkaupunkiseudun asuinalueilla maahanmuuttajat ovat yliedustettuina valtion tukemissa ARA-asunnoissa.
  Useilla alueilla maahanmuuttajaväestön osuus on yli puolet. Helsingin oppilaaksiottoalueilla maahanmuuttajavaltaisia alueita ovat Puistola (56 %), Merilahti (55 %) ja Siltamäki (51 %).
  Mellunkylässä ja Viikissä maahanmuuttajaväestön osuus lähestyy 50 prosenttia.

  Espoon osalta luvut maahanmuuttajaväestön osuudesta valtion tukemissa ARA-asunnoissa ovat paikoin jopa Helsinkiä korkeammalla tasolla.
  Espoon kaupunginosista korkeimmat luvut ovat asuinalueilla Laajalahti (64 %), Soukka (58 %) ja Espoon keskus (55 %). Kilossa, Lintuvaarassa ja Kaupunginkalliossa luvut ovat hieman yli 50 prosenttia.

  Tutkimuksesta selviää myös, että laajemmin kaupunkikohtaisesti sekä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla maahanmuuttajat ovat suhteellisesti yliedustettuina ARA-asunnoissa,
  eli osuudet ovat noin kaksinkertaisia verrattuna kantaväestöön.

  Valtavia alueellisia eroja

  Lähiöluvut.fi-sivustolta voi tarkistaa kaikki pääkaupunkiseudun alueet erikseen ja myös maahanmuuttajaryhmittäin sekä muutokset alueilla.
  ...
  ...
  Kaupunginjohtaja älähti kuluista

  Tutkimuksessa tuodaan myös esille, että maahanmuutosta aiheutuu pääkaupunkiseudulla valtavat kustannukset kunnille,
  ja tutkimuksesta voi selvittää toimeentulotukea saaneiden ulkomaalaisten osuuden eri asuinalueilla. Tältä osin selvityksessä korostuvat etenkin itäisen Helsingin alueet.

  Toisaalta myös esimerkiksi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on jo aiemmin vaatinut valtiota osallistumaan maahanmuuton kuluihin.

  Salminen huomauttaakin, että tilanne, jossa vaaditaan lisää julkista tukea maahanmuutosta aiheutuviin kustannuksiin,
  on ristiriidassa tällä hetkellä poliittisessa keskustelussa esiintyvän työvoimapulapuheen kanssa.

  – Maahanmuuttoon liittyen puolueet esittävät suorastaan juhlallisia puheita, ja perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet ajavat hyvin avointa maahanmuuttoa Suomeen,
  ja siitä toivotaan pelastusta julkiselle taloudelle. Tässä yhteydessä on hyvä esitellä myös maahanmuuton todellisuuden kanssa tekemisissä olevien tahojen näkemyksiä.

  Kantaväestö pakenee maahanmuuttoa

  Suomen Perustan tuore tutkimus osoittaa samalla todeksi niin sanotun white flight -ilmiön eli sen,
  että kantaväestö välttelee maahanmuuttajavaltaisia alueita ja maahanmuuttajien määrän kasvaminen asuinalueella on omiaan johtamaan siihen, että kantaväestö muuttaa alueelta pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IL tänään

   PS julkisti maahanmuuttajien lähiöluvut – Kansanedustaja Rantanen: ”Marinin tulisi pyytää suomalaisilta anteeksi”

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/08555cf5-2496-44a1-9a49-a7d5168c52af

   Artikkelista poimittua

   Korkeita S2-osuuksia

   Tutkimuksen mukaan Helsingissä 23,6 % alle 16-vuotiaista on S2-oppilaita. Ryhmä jakaantuu niin, että 7 % tulee isoista pakolaismaista (esimerkiksi Irak, Somalia, Afganistan),
   2,3 prosenttia muista Lähi-Idän maista, 6,1 % Itä-Euroopasta, 2,3 % länsimaista ja 5,9 muista ulkomaista.

   Suurimmat S2-osuudet löytyvät Vuosaaren Merilahden koulusta (59,2 %), Mellunkylän Keinutien koulusta (58,2 %), Mellunkylän Vesalan koulusta (55,6 %), Mellunkylän Laakavuoren koulusta (54,2 %),
   Vartiokylän Itäkeskuksen koulusta (47,7 %), Vuosaaren Puistopolun koulusta (44,7 %) ja Vartiokylän Puotilan koulusta (44,2 %).

   Näissä kouluissa isoista pakolaismaista tulevien oppilaiden osuus on 17,7–23,3 %:n luokkaa.

   – Merilahdessa puolet maahanmuuttajataustaisista tulee Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta ja Keski-Aasiasta ja länsimaista vain 1/20, tutkimus kertoo.

   Espoossa S2-oppilaiden määrä on 24,1 % ja Vantaalla 29,4 %.

   Tutkimus kertoo, että monilla alueilla muutos on tapahtunut nopeasti. Siitä hyviä esimerkkejä ovat Merilahden oppilasalue Vuosaaressa ja Havukoski Vantaalla.
   Näillä alueilla S2-oppilaiden määrä kasvoi vuoden 1990 muutamasta prosentista 60–70 prosenttiin v. 2020.

   Poista
 17. Syytetään kovalla metelillä ja sitten vapautetaan vähin äänin on todennäköinen lopputulos niinkuin kaikissa näissä tekemällä tehdyissä "skandaaleissa". Ja sattuvasti juuri vaalien alla. Mikä/kuka oli suunniteltu kohde? Miten oli aiottu toteuttaa? Näihin kysymyksiin toivoisi ainakin oikeuden erittäin ankarasti vaativan vastauksia ja konkreettisia todisteita syyttäjältä ja poliisilta, jos elämme vielä oikeusvaltiossa, mitä epäilen päivä päivältä yhä enemmän.
  Todennäköisesti miehen ainoa rikos on loppujen lopuksi ollut se että hän on ollut mukana aktiivina "poliittisesti epäkorrektissa" liikkeessä, jonka jäsenen ei tarvitse kuin harrastaa polkupyöräilyä, niin se tulkitaan poliisin kirjoissa terroriteon harjoittelemikseksi.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!