perjantai 10. maaliskuuta 2023

Mystinen nuorisoaines tekee väkivaltarikoksia

Yle ja Helsingin sanomat kokosivat yhteen nuorison tekemät viime aikojen vakavat väkivaltatapaukset. Siis keskiviikkona Helsingin Mellunkylässä koulussa tapahtuneen puukotuksen, tiistaina Oulussa tehdyt kaksi väkivallantekoa, ja viime lauantaina Siilinjärvellä kaupan pihalla tehdyn puukotuksen.

HS:n jutussa kerrottiin, että poliisin mukaan "on aika vahvaa näyttöä siitä, että meillä ei ole tällä hetkellä laajaa lasten turvattomuuteen liittyvää epidemiaa. Mutta heidän, joiden väkivaltakäyttäytymisen riski on suurempi, teot ovat voineet muuttua vakavammiksi." 

Siitä ei kuitenkaan mainittu mitään, oliko poliisi tunnistanut "heidän" joukossa minkäänlaisia muita yhdistäviä tekijöitä kuin iän. Ilmiö on kuitenkin varsin merkittävä, koska samassa artikkelissa oli myös kuva, joka osoitti alle 15-vuotiaiden väkivallantekojen määrän kasvaneen vuoden 2017 yhteensä 755 tapauksesta vuoden 2021 peräti 1 415 tapaukseen. 

Myös MTV3 julkaisi samaan aiheeseen liittyvän artikkelin. Siinä haastateltu rikoskomisario Marko Forss sanoi varovaisesti, että "tietyllä tapaa suuntaus on ollut viime vuosina vähän huono sen suhteen, että vakavat väkivaltarikokset ovat tietyllä tavalla nousseet esille". Sitä ei kuitenkaan kerrottu, mihin komisario viittasi kahdesti mainitsemallaan "tietyllä tavalla".

Jutussa haastateltiin myös tutkijatohtoria, joka kertoi, että ilmiöön on etsitty selitystä monesta suunnasta, aina lainsäädännön muutosten aiheuttamasta ilmoituskynnyksen laskusta lähtien. KRP:n aiemmassa selvityksessä oli kuitenkin havaittu, että nuoren väkivallan lisääntymisellä ei ole minkäänlaista selkeää syy-yhteyttä koronavuosiin, vaikka jonkinlainen yhteys ehkä onkin. Sitä paitsi väkivaltarikosten määrät olivat kääntyneet nousuun jo ennen pandemiavuosia.

MTV3:n jutussa kerrottiin myös, että nuorison turvallisuus on yleisesti ottaen kasvanut - pois lukien seksuaalirikokset - mutta tutkijatohtori oli kuitenkin siitä huolissaan, että "tekeekö se ryhmä, joka väkivaltaa tekee, nyt vakavampia rikoksia tai kantavatko he asetta useammin mukana". Sitä paitsi "toistuvia vakavampia rikoksia tehnyt ryhmä ei välttämättä ole pienentynyt, ja tekojen määrä on saattanut kasvaa tai muuttua vakavammaksi".

Ja lopuksi hän kertoi, että "on havaittu, että vakaviin, toistuviin rikoksiin syyllistyneillä on yleensä kasaantunut monenlaisia ongelmia päihteistä, koti- ja kouluongelmista, oman käyttäytymisen sääntelystä ja rikollisesta kaveripiiristä. Tähän riskitekijöiden kasaantumiseen pitäisi hänestä kohdistaa tutkimusta".

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että Suomeen olisi jotenkin mystisesti ilmaantunut viime vuosien aikana jonkinlainen rikollinen nuorisoaines, jonka ongelmista tiedetään yllättävän paljon siihen nähden, ettei tätä ainesta yhdistäviä piirteitä kuitenkaan osata tunnistaa. Tai sitten niistä piirteistä halutaan jostain syystä vaieta. 

Niinpä myös minä vaikenen, vaikka totta puhuen edellä linkitettyjä uutisia lukiessani mieleeni nousikin jonkinlainen epäilys yhdestä nuorisoväkivallan lisääntymisen tekijöitä yhdistävästä syystä, joka saattaisi myös selittää ilmiön viime vuosina tapahtuneen maihinnousun Suomeen.  

31 kommenttia:

 1. Niinpä. Ainakaan tätä trendikästä alistusryöstelyä on vaikeaa pitää kotimaisena innovaationa. Mutta kuten tiedämme: mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SU 9.3.2023

   Suomalaislapset maksavat kovaa hintaa epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta – Rantanen vaatii toimenpiteitä lasten väkivallan kitkemiseksi

   https://www.suomenuutiset.fi/suomalaislapset-maksavat-kovaa-hintaa-epaonnistuneesta-maahanmuuttopolitiikasta-rantanen-vaatii-toimenpiteita-lasten-vakivallan-kitkemiseksi/
   ---------------------

   Siinä se!

   Poista
 2. "...ilmiöön on etsitty selitystä monesta suunnasta..." Neuvoisin tutkijatohtoria etsimään syytä kaakon suunnalta.

  VastaaPoista
 3. Eikös poliisi Taposen johdolla ole sitä mieltä, että kaiken pahan lisääntyminen johtuu ilmoituskynnyksen laskusta.

  VastaaPoista
 4. En osaa sanoa syistä mitään, mutta sen tiedän, että noiden tapausten joukossa on paljon myös kantasuomalaisia lapsia ja nuoria ihan sen perusteella mitä lähipiirissä on näkynyt.
  Ja ei pidä unohtaa sitä vähemmistöä, jolla on valtava yliedustus näissä - ja jonka kulttuuri-ilmapiirissäusein kasvatetaan (terä)aseiden mukana kantamiseen.
  Toivottavasti asiaa nyt oikeasti tutkittaisiin siten, että saataisiin kerrankin jotain hedelmällisiä ja kattavia, ja ennen kaikkea konkreettisia vastauksia, tärkeisiin kysymyksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Yleiset syyt" ovat merkitykseltään muuttuneet.

   Poista
  2. "...ovat tietyllä tavalla nousseet esille" tämähän se on suvakkien suurin murhe. Heidän ideologialleen ikävästä asiasta on alettu puhua tai oikeastaan se on kasvanut niin suureksi ettei sen olemassaoloa voi enää pimittää. Sillä kyllä se on ollut olemassa jo pidempään, ja kyllä sen sisäiset yhdistävät tekijät ovat tiedossa, siitä vain ei ole saanut puhua ja kirjoittaa ja sen olemassa olo on pyritty systemaattisesti piilottamaan julkisuudelta. Nyt ei enää voi kun kokoluokka on liian suuri, ja sekös näitä forsseja sun muita ääliöitä harmittaa.

   Poista
  3. Kyllä virtahepo on ollut olohuoneessa jo pitkään. Vaivaannuttavaa katsella ja kuunnella suvakkien ihmettelyä siitä, mistä matolle on ilmestynyt virtahevon sontaa.

   Poista
 5. Terhomatti Hämeenkorpi10. maaliskuuta 2023 klo 8.29

  "Pitäisi tutkia enemmän", "tietystä syystä" jne jne muuta läppää ajan kuluksi ja rivien täytteeksi, kun ei uskalleta (oman leivän syönnin lakkaamisen takia) tai haluta (no, sama juttu) sanoa, että murjaanikakarat ne tuon "kulttuuririkastuksen ovat tänne tuoneet.

  VastaaPoista
 6. Näissä mystisissä nuorisojengeissä on vihaa vääräuskoisia eli suomalaisia kohtaan, matala keskimääräinen älykkyys ja olematon ärsyyntymiskynnys.

  VastaaPoista
 7. Muuten olen sitä mieltä, että rikkautta on jo riittävästi, ja humanitaarisen maahanmuuton voi lopettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko? Kysypä ministeri Ohisalolta tai Haavistolta.

   Poista
 8. Suomessa Perussuomalaiset ovat puhuneet sellaisesta ilmiöstä kuin haittamaahanmuutto.
  Käsittääkseni se tarkoittaa ihmisiä, joilla ei ole halua tai kykyä sopeutua maahan ja elää maan kulttuurin mukaan.
  He eivät kenties osaa maan kieltä eikä kaikilla taida olla edes halua opetella(?) sitä vaikka kielen osaaminen on ensiarvoisen tärkeää selviytymisen kannalta.
  Näistä huolimatta ihmiset saavat yhteiskunnalta kaiken tarvitsemansa - joko rahana tai tavarana - ja veronmaksaja maksaa.
  Ei siis tarvitse tehdä työtä elääkseen kuten tavallinen ihminen tekee.

  On selvää ettei tämänkaltaisten perheiden lasten tarvitse kiinnostua kielen opettelusta tai koulun käynnistä varsinkin kun se teettäisi töitä että koulussa pärjäisi.
  Miksi vaivautua kun voi leikkiä kovanaamaa ja hiukan veistä vilauttamalla tai pari kertaa iskemällä saa vaikka ryöstettyä tavaraa toisilta lapsilta/nuorilta.

  Ruotsiin on vuosikymmenien kuluessa muuttanut paljon ulkomaalaisia - myös työteliäitä suomalaisia, jotka elävät maassa työtä tekemällä ja osa heistä on jo päässyt eläkkelle.
  Ruotsissa on nähtävillä myös mitä haittamaahanmuutto aiheuttaa. Vuosien varrella on kirjoitettu mm. raiskauksista, autopaloista, poliisin ja palokunnan kivittämisestä, ohittamisista asuntojonoissa, ampumisista, murhista, huumerikollisuudesta, talojen räjäytyksistä ja viimeisimpänä jengisodista.
  Minun käsittääkseni haittamaahanmuutto on muuttanut Ruotsalaista yhteiskuntaa peruuttamattomasti ja pelko sekä turvattomuus on aiheuttanut mm. sen ettei ihmiset halua liikkua ulkona - varsinkaan illalla tai yöllä. Kadut on siis "vallattu" tavallisilta ihmisiltä.

  Mitä sitten haittamaahanmuutto on? Onko se jotenkin "kuuma peruna" josta ei voi tai ei saa puhua - varsinkaan vaalien alla?
  Kyllähän se on yleisesti tiedetty, että esim. niin sanotut turvapaikanhakijat eivät välttämättä ole pyyteettömiä turvapaikanhakijoita vaan ihan jotain muuta.
  Osaa heistä kutsuttaneen "laittomiksi maassaolijoiksi" jos ovat esim. saaneet hylkäyksen turvapaikkahakemukseen ja silti jäävät maahan.
  Suuri osa niin sanotuista turvapaikanhakijoista on saanut virallisen luvan olla maassa mutta eivät välitä kotoutua vaan jatkavat oman kulttuurinsa mukaista elämää. Ehkä se on osa ongelmaa?

  Lapseni luokalla on maahanmuuttaneita ja kun olin vanhempain päivänä seuraamassa opetusta, oli valitettavaa nähdä miten tummaihoinen poika aiheutti jatkuvaa häiriötä ja naisopettajalla ei ollut keinoja rauhoittaa häntä. Koko kaksoistunti oli opettajan kannalta taistelua selviytymisestä, opetus oli sitten sitä mitä oli.

  Joskus kun lukee uutisista tai yleisestä internetistä nimiä rikoksista tuomituista, ne viittaavat joko Lähi-itään tai eteläiseen Afrikkaan.
  Ymmärtääkseni näiden alueiden ihmisistä suuri osa on islam-uskoisia muslimeja. Onko ongelma se etteivät muslimit kunnioita esim. kristittyjä eivätkä halua kotoutua Euroopan maihin kuten Suomeen?
  Jos näin on, miksi otamme vastaan tätä porukkaa yhä enenevässä määrässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no jos osaisi suomen kieltä, voisi päästä vaikka töihin, mut kun Kelan/ sossun vaatimaan 4 hakemusta per kk, pistää että ei osaa suomea, tai paljooo mitään muutakaan,, työllistymisen vaara on vähäinen, mut kelan rahat juoksoo tilille

   Poista
 9. Onko Professorin kirjoitus tulkittavissa siten, että suomettuneessa Suomessa ei saa tai ei uskalleta puhua ulkoisesta uhasta ennen kuin se on konkreettinen?

  Meillä on nyt näkemys entisestä Neuvostoliitosta, jota nykyisin kutsutaan nimellä Venäjä. Käsitys siitä minkälaisen uhan se voi aiheuttaa.
  Siitä puhutaan aivan avoimesti.

  Ruotsissa on nähtävissä minkälaisen uhan maahanmuuttajat aiheuttavat.
  Mitä pitää tapahtua ennen kuin sen aiheuttamasta uhasta saa tai uskalletaan puhua Suomessa?
  Eikö Turun torin puukotukset olleet riittävä varoitus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 90-luvun alusta saakka on kuviteltu, että sitten kun Euroopassa kunnolla jysähtää, niin meidän poliitikkojen silmät avatuvat maahanmuuton ongelmille ja rajat laitetaan kiinni haitallisilta tulijoilta. Mutta mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaikka suorastaan tieteellistä evidenssiä asian tiimoilta on kertynyt järkyttävissä määrin; päin vastoin, haittamaahamuutto on vain kiihtynyt!

   Poista
  2. tietty se on kielletty, mut sitkun paskat on housuissa ja hevoset on karanneet, ei enää ole merkitystä sillä, että kiirehtii pistämään tallin ovet kiinni

   Poista
 10. Tämän päivän Ylen sivut antanevat tahtomaattaan ainakin yhden vastauksen mystisiin nuorisojengeihin. Kolumnisti Salusjärvi kirjoittaa roadman-ilmiöstä ja sen suosiosta maahanmuuttajanuorten keskuudessa. Kirjoituksen sävy on toki ylemäisen selittävä. Siinä luodaan mielikuvaa ikäänkuin roadman-ilmiö olisi vakiintunut jo valmiina oleva osa suomalaista kulttuuria ja maahanmuuttajanuoret vain joutuisivat sen kanssa elämään, koska rasismi ja osattomuus. Eikö kuitenkin ole ihan päinvastoin. Nämä nuoret ovat itse luoneet tuon kulttuurin eikä niinkään matkimalla Englantia vaan naapurimaatamme Ruotsia, missä maahanmuuttajien etninen tausta on sama kuin Suomessa. Kirjoitus siitä, että roadman ei olisikaan sankari vaan yhteiskunnallisten ongelmien synnyttämä elämäntyyli onkin jos sitten jotain mitä olisi houkutus kuvailla käsitteellä parodiahorisontin ylittäminen. Ehkä huolestuttavinta yhteiskunnan kannalta on kirjoittajan kaltaiset yliymmärtäväiset suomalaiset, jotka haluavat nähdä ilmiön takana joko rasimin tai sitten huonot yhteiskunnalliset olot eikä maahanmuuttajanuorten omilla arvoilla ja kulttuuriperimällä ole merkitystä. Tietenkään juurisyyhyn eli humanitaariseen maahanmuuttoon maista, joiden tulijoilla ei keskimäärin ole mahdollisuuksia tai motivaatiota integroitua ei puututa.

  VastaaPoista
 11. Kyllä siinä varmaan on osuutta kurittoman kasvatuksen suosimisessa. Tarkistin Siilinjärven koulujen monikulttuurisuustilanteen, niin S2-oppilaita on hyvin vähän, joten pelkkä monikulttuurisuuden lisääntyminen ei selittäne barbaarisuuden lisääntymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esimerkeillä ja vaikutteilla on tapana levitä.

   Poista
 12. IL 31.102022

  Ruotsalaiset Suomen katujengeistä: Älkää tehkö näitä virheitä
  Suomessa katujengien pelätään johtavan ”Ruotsin tielle”. Ruotsalaisasiantuntijat kertovat, mitä Suomen pitäisi tehdä nyt.

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9ecaeddc-6fde-49fa-9af3-b5c5b99909a3

  Artikkelista poimittua

  Ruotsissa on tämän vuoden aikana kuollut ampumisissa enemmän ihmisiä kuin koskaan. Suuri osa näistä koskee jengirikollisuutta.

  Viimeisin ampuminen tapahtui tiistai-iltana, jolloin 16-vuotias nuori ammuttiin kuoliaaksi Sandvikenissä.
  Poliisi epäilee tapauksen liittyvän jengirikollisuuteen. Kyseessä oli vuoden 55. ampumisessa kuollut ihminen.

  Ruotsissa katujengi-termiä ei käytetä, vaan sen sijaan puhutaan rikollisjengeistä.
  Vakavimmat rikokset koskevat jengien välisiä ampumisia ja lasten osuutta jengeissä. Jengeihin on värvätty jopa 8-vuotiaita lapsia.
  ...
  ...
  Miltä kuulostaa, että Suomessa puhutaan Ruotsin tiestä?

  – On realistista nostaa esiin uhkakuva, johon ei haluta päätyä. Ei saa ajatella naiivisti, ettei meillä voisi käydä näin – se on vaarallinen tie. Ruotsissa ajateltiin pitkään niin:
  taivasteltiin Yhdysvaltojen ja Ranskan tilannetta ja esimerkiksi autopolttoja ja ajateltiin, ettei täällä koskaan voisi käydä niin, Poljarevius kertoo.

  -------------------------------

  Kovin puhutaan realistisesta mutta ei uskalleta sanoa mikä on juurisyy ongelmiin.
  Ollaanko Ruotsissa tilanteessa, jossa ongelmia aiheuttavaa väestöä on jo niin paljon, että syntyisi sisällissota, jos julkisesti kerrottaisiin mikä ryhmä on ongelmien aiheuttaja?

  Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Tätä presidentti J.K. Paasikiven tunnettua lausumaa on moniin tilanteisiin käytetty. Pätee edelleen.

  VastaaPoista
 13. Ilmoituskynnys on näissä tosiaan laskenut. Nykyäänhän näköjään ilmoitetaan jo puukotuksetkin.

  VastaaPoista
 14. Vastuu rikoksista ja teoista on AINA yhteisön ja ympäristön. Yksilö ei ole KOSKAAN vastuussa valinnoistaan. Eläköön Hiilamolainen sosiologia!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen on kone. Ympäristö muokkaa hänet sellaiseksi kuin hän on. Niinpä rangaistukset ns. rikoksista olisi poistaa. Jokaiselle pahaa tehneelle parempi kämppä ja lisää käyttörahaa. Niin hänestä tulee kiltti.

   Poista
 15. Ilmiön syy: Suvakkien haluama ja mahdollistama pikipäisyys, eli ns mutapäät

  VastaaPoista
 16. Hieman lisää mystisyyttä, HS tänään:

  Taas uusi katujengien rikosvyyhti: Helsingin poliisi tutkii laajaa kokonaisuutta

  Rikoksista epäilty on ollut vangittuna viime vuoden syksystä lähtien.

  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009443856.html

  Artikkelista poimittua

  HS:n tietojen mukaan Helsingin poliisi on kaikessa hiljaisuudessa tutkinut viime syksystä saakka katujengeihin liittyvää rikoskokonaisuutta.

  Kokonaisuuteen kuuluu noin kymmenkunta rikosnimikettä, joista vakavimmat ovat tapon yritys ja törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.
  Poliisi on ollut tutkinnasta vaitonainen.

  Valmistelurikoksesta on ollut vangittuna ainakin kaksi eri henkilöä. Samasta rikosnimikkeestä epäillyt ovat HS:n tietojen mukaan 1990-luvulla syntyneet veljekset.
  ...
  ...
  Kyseessä on vakava rikosnimike, josta voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta.
  ...
  ...
  Helsingin poliisi aikoo järjestää katujengi-tilanteesta tiedotustilaisuuden medialle ensi viikolla. Tiedotteen mukaan paikalla on myös poliisihallituksen edustaja, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo.

  Tilaisuudessa on luultavammin tarkoitus kertoa Helsingin poliisiin perustettavasta uudesta tutkintaryhmästä, joka keskittyy katujengirikosten tutkintaan.

  VastaaPoista
 17. Olen siinä käsityksessä että poliisissa tuo päällystö juttu on toinen kuin puolustusvoimissa. PV:llä kaikki käyvät varusmiespalveluksen, kaikki upseerit käyvät saman kadettikoulun ja kaikki aloittavat uransa koulutusupseereina joukkoyksikössä. Eli kaikilla on kokemus siitä mitä se elämä on siellä kuraportaassa koska ovat olleet osa sitä, ylimmäinen kenraalikin.

  Poliisin ylin johto on merkittävältä osin käsittääkseni jotain kurssin käyneitä lakimiehiä, ei oikeita poliiseja lainkaan, eivätkä ole välttämättä osallistuneet päivääkään kenttätyöhön tai edes sen johtamiseen.

  VastaaPoista
 18. Jos tätä mystistä nuorisoainesta ei noissa jutuissa mitenkään identifioida, syynä on se, että sitä ei haluta identifioida. Tilastoja ja tapausten rekisteröintejä on kyllä niin paljon, että tarvittavat tiedot ovat vuoren varmasti saatavilla, jopa helposti. Miksi näitä ryhmiä sitten ei haluta identifioida. Syitä on useampia. Ensinnäkin asian julkituovaa tahoa voitaisiin syyttää ja tultaisiin syyttämään erilaisista ”kansanryhmiin” kohdistuvista syrjinnöistä, ja vaikka varsinaisia rikossyytteitä ei välttämättä nostettaisikaan, urakehitykselle se olisi stoppi. Toiseksi se osoittaisi, että näiden ”kansanryhmien” nostaminen suojattuun erityisasemaan eli positiivisen syrjinnän nauttijoiksi on tuottanut juuri niitä tuloksia, joita kriitikot väittivät sen tuottavan. Kun tiettyjen ryhmien suorittamia väkivallantekoja on kohdeltu silkkihansikkain, asioita on piiloteltu ja ratkaisuksi tarjottu vain lisää rahaa erilaisiin ”tukitoimiin”, väkivalta on osoittautunut sekä jokseenkin riskittömäksi että kannattavaksi strategiaksi. Niinpä se sitten on levinnyt kulovalkean tavoin. Suuren ansion tästä kehityksestä kantaa sisäministeriö, joka pyrkii ehkäisemään rikoksen torjuntaa ja suojelemaan kaikin mahdollisin keinoin rikoksen tekijöiden todellisia ja kuviteltuja oikeuksia. Nyt ollaan sillä kynnyksellä, että katuväkivalta on voimakkaasti leviämässä uppoamassa osaksi nuorisokulttuuria, mikäli sen suitsimiseen ei ryhdytä käyttämään voimakkaan repressiivisiä keinoja ja sitä ei ainakaan nykyisen sisäministeriön johdon ja oikeusministeriön toimesta tapahdu, joten Ruotsin tie tulee jatkumaan ja toimittajat täyttävät palstoja yhä suuremmalla määrällä hurskastelevia, väisteleviä ja selitteleviä juttuja. Niiden höysteeksi kirjoitellaan toisia juttuja siitä, kuinka lapsiperheet etsiytyvät sellaisille seuduille, jossa toivovat lastensa voivan käydä koulua ilman kovin suurta väkivallan pelkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti. Lisää jatkossa kappalejako niin on helpompi lukea.

   Poista
  2. Suomalaisia Ruotsin tiellä johdattavat viherkommunistit ovat yhtä kuin Suomen tuho!

   Poista
 19. Nyt on uutisoitu jo että 3 maailman nuorisiot hyökkää joukolla aikuisten suomalaisten kimpuun, käyttänen teräaseita, taistelukaasuja ja nyrkkirautoja, poliisin mukaan on vain uhme että kuolonuhreilta ollaan säästytty, potkivat puukotettua päähän ja hyppivät päällä. Kun poliisikin vain hyssyttelee niin kansalaisten pitää alkaa varustautumaan itse, että on millä puolustautua kun marakattilauma tulee kimppuun.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!