lauantai 25. maaliskuuta 2023

Mediat kuvasivat tarkasti Itä-Helsingin ja Espoon väkivallan uhrit ja sivulliset

Tapanani on kirjoittaa yksi teksti päivässä. Tämän lauantain aikana olen kuitenkin törmännyt sen verran mielenkiintoisiin uutisiin, että päätin kirjata tähän blogiin aamuisen tekstini lisäksi vielä toisen merkinnän.

Kirjoitin nimittäin pari päivää sitten siitä, kuinka suomalaismediat antoivat erään rikoksesta epäillyn henkilön taustasta varsin tarkat tiedot. Näin tämän läheiset tunnistivat, että heidän tuntemansa henkilö on tutkittavana mahdollisesta rikoksesta. Ja koko kansakin sai tietää, minkälaista poliittista suuntausta epäily henkilö kannatti. 

Tänään jouduin sitten kuitenkin toteamaan, että kyse taisi sittenkin olla vain yksittäistapauksesta. Näin siksi, että luin PT-mediasta, kuinka Länsiväylässä oli muutama päivä sitten kerrottu uudesta espoolaisilmiöstä, jossa nuorisoporukat ovat ottaneet tavakseen käydä aikuisten ihmisten päälle - joskus jopa niin hurjasti, että jutussa haastatellun komisarion mukaan "on ihan sattumankauppaa, ettei ole tullut kuolemantapauksia".

Jutussa ei kuitenkaan kerrottu mitään siitä, oliko tekijöinä pääosin maahanmuuttajanuorten muodostamien katujengien jäseniä vai kantasuomalaista väkeä. Selvin päin olivat kuulemma usein toimineet ja syyttäjä mainitsi, että heidän käytöstään voisi osaltaan selittää se, että "älypuhelimet ja sosiaalinen media mahdollistavat esimerkiksi huumekauppaan liittyen asioita".

* * *

Kummallista oli myös se, että kaikki valtamediamme (esimerkiksi Yle, MTV3Ilta-Sanomat, Iltalehti ja Helsingin sanomat) kertoivat kansanedustaja Ben Zyskowicziin Itäkeskuksen metroasemalla kohdistuneesta väkivallanteosta. Näistä medioista totesin pari päivää sitten Iltalehden ja MTV3:n kuvanneen tarkasti rikoksesta epäillyn henkilön, joten voisi kuvitella, että ne olisivat tehneet saman Zyskowiczin tapauksessa, jossa näkyvän henkilön syyllisyydestä ei ollut epäselvyyttä. 

Näin ei kuitenkaan tehty, vaan muiden medioiden tapaan ne peittivät pahoinpitelyyn syyllistyneen kasvot tunnistamattomiksi. Lisäksi Iltalehti - ja Ilta-Sanomat - olivat saaneet käsiinsä muilta puuttuvan videonpätkän, jossa hyökkääjä näkyisi oikein hyvin, ellei hänen kasvojaan olisi sutattu. Erityisen mielenkiintoista on se, että tällä videolla näkyy myös - mahdollisesti väkivaltaista henkilöä karkuun - juokseva nuorukainen, jonka kasvot ovat oikein hyvin näkyvillä. Samoin kuin Zyskowiczin. 

On siis kysyttävä, että onko suomalaisten mediatoimittajien käsityksen mukaan tärkeämpää suojata rikokseen syyllistyneiden henkilöllisyys ja heidän taustansa, kuin paikalle osuneiden syyttömien tai uhreiksi joutuneiden ihmisten? Vai mistä ihmeestä tässä toimintatavassa on kyse?

* * *

Lopuksi on syytä todeta, että tuomisten jyrkästi Ben Zyskowicziin kohdistuneen päällekarkauksen. Vanhaan mieheen kohdistunut teko oli jo itsessään tekijälleen häpeällinen ja lisäksi sen motiivit olivat typeriä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko tarkka tieto terrorismiepäillyn taustasta merkki suomalaismedioiden muutoksesta?
Aavistus Turun Hansakorttelista
Maahanmuuttajat terrorisoivat espoolaiskoululaisia, mutta valtamedia vaikenee

18 kommenttia:

 1. Lähi-itäkeskus on turvallinen kaikille, vaikka siellä asuu paljon mamuja. Ei mulla muuta.
  A. S.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yle-sovelluksen valikossa kuva näyttää jääneen pikelöimättä. Se on pieni ja epäselvä, mutta Benin pahoinpitelijä näyttää siinä mielestäni eurooppalaiselta. Voisi olla suomalainen.

   Poista
  2. Eräänlaisia eurooppalaisia türkkilaisetkin joidenkin mielestä ovat, ja tuosta pikselinaamasta on erotettavissa viikset jotka voisivat olla sieltä päin.
   Kuten myös asenteet Suomen NATO-jäsenyyttä ja juutalaisia kohtaan.

   Poista
 2. Pikemminkin rikosten uhrien kasvot tulisi kuvissa pikselöidä heidän turvallisuutensa takia. Selkeän kuvan julkistaminen auttaa rikollisia tunnistamaan ja löytämään uhrin helpommin. Hänelle kostetaan, koska on kannellut virkavallalle.

  Rikollinen katsoo olevansa oikea uhri. Hän on oikeutettu kostamaan kenelle tahansa valtaväestöön kuuluvalle. Jos rikollinen jää kiinni, niin hänen laillaan samoin ajatteleva voi kostaa rikollisen puolesta nousten näin oman ryhmänsä arvoasteikolla ylöspäin.

  Kukavaan

  VastaaPoista
 3. Vähän potuttaa tuo "vanhaan" mieheen mieheen kohdistunut, näin Benin ikätoverina.
  Espoolaisena kyllä huolestuttaa tuo kehitys. Pitääkö siirtyä autoiluun, vai mitä?

  VastaaPoista
 4. Onneksi hyökkääjä ei oireillut raiskaamalla, vaikka olisi se kai lähi-itäkeskuksessa ollut ihan ok koska Ben on yli 9-vuotias.

  VastaaPoista
 5. Hyökkääjän naama oli tietysti pikselöyty!

  VastaaPoista
 6. Olisivat mieluummin pikkelöineet sen naaman:)

  VastaaPoista
 7. Valtamedian käytäntö jättää oleellinen tieto julkaisematta tietyissä kantaväestöön kohdistuneissa rikoksissa on niin helposti havaittavaa, että mieleen tulee ajatus käytännön tarkoituksellisuudesta.

  Ovatko toimittajat sittenkin rehellisi, mutta salaa? Onko tarkoituksena herätellä lukijoita huomaamaan, että heille valehdellaan ja heiltä pimitetään tietoa. Kun toimittajat eivät voi muuta kuin mennä vallitsevan linjan mukaan, niin ehkä he liioittelevat valehdellessaan ja pimittäessään tietoa.
  Etuna on, että toimittajat saavat pitää työnsä ja osa lukijoista huomaa "rivien väliin kirjoitetun" viestin.

  Kukavaan

  VastaaPoista
 8. Oliko juuri Iltalehdessä? Pääkaupunkiseudulla oli kaksi 13 vuotiaasta yritetty ryöstää puukolla uhkaamalla. Pojat pääsivät uhkaajiltaan turvaan kaupan. Ryöstäjistä ei ollut tuntomerkkejä. Olivatko untuvatakkiset liikkeellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kauppaan turvaan ikätovereiltaan.

   Poista
 9. Yksittäistapauksessa voitiin syyllistää perussuomalaisia ennakkoäänestykseen meneville. Olihan ollut joskus puolueessa. Ei se mikään uusi ryhdikkyys ollut

  VastaaPoista
 10. YLE muuten vyöryttää kovasti ennen vaaleja ja tietysti perussuomalaisten teemoista. Eilen perjantai ohjelmassa yritettiin kovasti saada maahanmuuton vastustaja kovin syntiseksi. Onneksi itsekin haastateltava maahan muuttaja oli järkimiehiä, eikä saatu ansaan sanomaan niin kuin YLE:n toimittaja olisi halunnut. Sitten esitettiin tosiaan tunteisiin vetoava dokumentti siitä, kun turvapaikan saaminen ei onnistu millään. Pariskunta oli jo 7 vuotta yrittänyt ja nyt taisi alkaa 6. hakemus. Voi tietysti kysyä minkä takia tämä turvapaikkahakemus on aina hylätty ja miksei tämä pariskunta ole palanut sinne Irakiin, koska eihän se Isis siellä enää taida vaikuttaa, mikä oli tämä syy tulla Suomeen. Ensi viikolla perjantai-ohjelman vieraaksi tulee vihreiden Satu Hassi, joten mitään yllätyksiä aiheista ei varmaankaan tule. Ja Sanna Mariniahan YLE suoltaa joka päivä runsain mitoin ja tietenkin perussuomalaisia, jos vain jotain vaikka sakkorangaistusta löytyy taustalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Hassua on, että oli uutisen aihe mikä tahansa, muistaa ainakin yle ja hs laittaa väkintään yhden lauseen uutimeen…Pääministeri Marin… milloin mtäkin. Hassiksi tämän tekee se, että saman aiheen tai fraasin toisto on komiikan ydin. Eikun ”Uffaffaa” vaan koko Suomella 😂

   Poista
  2. Eilisessä IL:n nettiversiossa oli viisi isoa kuvaa Marinista äänestämässä. Vähempikin olisi riittänyt. Yhdessä kuvassa huvitti yksityiskohta; vain jalat näkyivät, mutta nekin ovat varmaan maIlmankuulut, koska on pääministeri, nuori ja nainen!

   Poista
 11. Seuraava hallitus saa ensi töikseen poistaa oikeuden hakea turvapaikkaa uudelleen ja uudelleen erilaisilla perusteilla ja lopettaa ihmisten loisiminen täällä maailman tappiin. Kielteisen päätöksen saaneet ovat laittomasti maassa, mutta nykyinen hallitus on uunituorella kotouttamislailla vain lisännyt heidän oikeuksiaan. Velvollisuudet on unohdettu.

  Onko muuten missään tv:n vaalitentissä otettu esille katujengit, peruskoulun tila tai yleinen turvattomuus? Olen seurannut hyvin vähän, mutta tuntuu, että keskustellaan vain taloudesta ja leikkauksista. Tärkeitä aiheita, mutta kun olisi niin paljon muutakin. Lienevätkö niin kipeitä aiheita, että niistä ei haluta puhua? Ruotsin tiellä olevan Suomi-neidon on parempi laittaa pää pensaaseen ja paha maailma pysyy loitolla. Se nousee sieltä vain vastaanottamaan maailman kunnianhimoisimman ilmastopolitiikan voittajan kruunua.

  VastaaPoista
 12. Hyökkääjä vasemmistoliittolainen aktivisti. Li Andersonin tukija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. linkki. https://twitter.com/leibstandarde/status/1639725658816368640?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1639725658816368640%7Ctwgr%5Ea2b4b751dfb7c9eb75ebc95f59b8dfdbda0bb04a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.turinat.com%2Fviesti.php%3Fid%3D1590391

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!