sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Ylen A-studio lopetti Perussuomalaisten syrjimisen

Olen aiemmin seurannut Ylen eri puolueille tarjoamaa aikaa ajankohtaisohjelmissa ja todennut, että verorahoitteinen mediamme on selvästi syrjinyt henkilövalinnoissaan perussuomalaisia. Koska seuraavat eduskuntavaalit ovat jo muutaman viikon kuluttua, päätin tehdä samanlaisen analyysin alkaneen vuoden osalta. 

Toisin sanoen keräsin Ylen verkkosivuilta listan eri puolueiden edustajista A-studio-nimikkeellä olevissa ohjelmissa - mukaan lukien tämän illan ohjelma, josta nämä tiedot olivat myös saatavissa jo nyt. Tuloksena sain listan, jonka mukaan näissä ohjelmissa oli eniten perussuomalaisia (yhdeksän kertaa) ja heidän jälkeensä järjestyksessä Kokoomus (kahdeksan), Sosialidemokraatit (seitsemän), Vasemmistoliitto (kuusi), Vihreät ja Keskusta (viisi) sekä Kristillisdemokraatit (kaksi) ja Liike nyt (yksi). RKP ei saanut A-studioon lainkaan edustajaansa, mutta toisaalta heillä lienee palstatilaa sitäkin enemmän Ylen ruotsinkielisissä lähetyksissä. 

Suhteutin nämä luvut myös puolueiden vaaleissa saamien kansanedustajien määrään. Siten syntyi lista, jonka mukaan Liike Nyt sai kokoonsa nähden eniten näkyvyyttä koska sen ainoa kansanedustaja pääsi ohjelmaan yhden kerran. Muut puolueet saivat kansanedustajiensa määrään nähden näkyvyyttä seuraavasti: Kristillisdemokraatit (0,40 esiintymiskertaa/kansanedustaja), Vasemmistoliitto (0,38), Vihreät (0,30), Perussuomalaiset (0,23), Kokoomus (0,21), Sosialidemokraatit (0,18) ja Keskusta (0,16). 

Suhteutin luvut myös puolueiden viime vaaleissa saamaan ääniosuuteen. Sen mukaan suhteellisesti eniten näkyvyyttä sai Vasemmistoliitto (0,73 esiintymiskertaa/kannatusprosentti). Sitä seurasivat Vihreät (0,52), Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit (0,51), Kokoomus (0,47), Liike Nyt (0,44), Sosialidemokraatit (0,39) ja Keskusta (0,36). 

* * *

Tämän selvityksen tärkein havainto oli se, että Yle näyttää lopettaneen A-tunnuksen alla lähetettävissä poliittisissa keskusteluohjelmissaan aiemmissa vastaavissa analyyseissäni (tässä, tässä, tässä, tässä, tässä) havaitsemani Perussuomalaisten systemaattisen syrjimisen. 

Syitä tälle voimme vain arvailla. Ehkäpä kyse on osaltaan näistä pienistä selvityksistäni, joista yksi sai palstatilaa ainakin Suomen Uutisissa, mutta luulisin tärkeimmän syyn löytyvän ennemminkin Perussuomalaisten vaatimuksista Ylen toimintaa varten kerättävän veron kohtuullistamiseksi yhdistettynä puolueen melko todennäköiseen nousuun vaalien jälkeiseen hallitukseen. 

Muista puolueista Vihreiden viimeaikainen yliedustus (tässätässä ja tässä) näyttäisi edelleen jatkuvan Ylen ajankohtaisohjelmissa. Tämä selittynee lähinnä Ylen toimittajakunnan poliittisilla näkemyksillä - kuten myös Vasemmistoliiton tällä kertaa saama suuri näkyvyys - mutta ehkä osaltaan myös viime aikoina paljon esillä olleilla ympäristökysymyksillä. 

Palaan asiaan vielä juuri ennen vaaleja. Onhan äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, onnistuuko Yle säilyttämään poliittisen neutraliteettinsa myös vaalikamppailun viimeisillä viikoilla. Itse luonnollisesti toivon, ettei verorahoillani pyrittäisi sen enempää sorsimaan kuin suosimaankaan poliittisia liikkeitämme. 

16 kommenttia:

 1. Ympäristökysymykset ovat olleet esillä, koska punavihermedia pitää niitä esillä, joten vihreiden ja vasemmiston esillä olo on itseään ruokkiva automaatti.

  VastaaPoista
 2. Nyt on ostettu Google manipuloimaan Suomen vaaleja? Blogini Ihmisiä telineillä päivittyy vain Oikotieto. fi sivustolla. Ei Bloggerissa ja Googlestakin sitä on vaikea löytää, kirjoitti eräs lukija.

  Se toimii hyvin; blogini kävijämäärä on enää ehkä 5% entisestä.

  https://vasarahammer.blogspot.com/2023/02/google-manipuloi-suomen-vaaleja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut saman. Tämä on sitä vaalivaikuttamista ihan oikeasti ja tätä ei saa puttiinin piikkiin kyllä mitenkään.

   Poista
  2. yahoo.com haulla taitaa löytyä mutta ei googlen kanssa

   Poista
 3. hehe..sori tämä vitsi, mutta "Olen ammattitutkija, ja tullut valituksi professuuriini 2000-luvun alkupuolella."...eli siis joskus esim vuonna 2340? ook lol...Mitä sä oikeetstaan "tutkit", nykyinen paskameno ja konkurssikypsyys ja väestönvaihto, on ainakin mullekkin erityisesti tutkimattakin täysin selvä ilmiö ja kehitys...mut tsemppiii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä oon vain Yo metronomi , joka titteli tosin ei paljoo minusta kerro

   Poista
 4. YLE:llä on selvästi pelko perseen alla, että mitä jos siitä perussuomalaisista tuleekin pääministeripuolue, voi varmasti vaikuttaa YLE:n rahoitukseen. Kolmannes noin aluksi budjetista pois. Esim. urheilun asiantuntijoita YLE:ltä löytyy joka lajiin erikseen, vaikka sitten maahockeyhin tai hevospooloon, jotka hyvinkin paljon kiinnostavat Suomalaisia. Viron vastaava laitos pärjää maiden kokoonkin nähden paljon pienemmällä budjetilla. Oli virhe laittaa YLE-maksu verolla maksettavaksi. Nyt rahat tulevat kuin manulle illallinen sen kummemmin ponnistelematta ja se kyllä näkyy laadussa. YLE:n toimittajat eivät oikein hyväksy persuja kommentoimaan mitään asiaa vaan puhuvat aina päälle, kun sen harvan kerran perussuomalainen pääsee sanomaan mielipiteensä jossain YLE:n A-ohjelmassa. Niin katkeraa kalkkia se on YLE:n läpeensä vihervasemmistolaisille toimittajille.

  VastaaPoista
 5. Kiitokset professorille jälleen kerran hyvistä havainnoista. Näitä on aina ilo lukea ja pohdiskella. T. Oloneuvos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jooh,, joka aamu, herättyäni luen Proffan mietteitä.....ja myös kommentoin, kerta sitä ööh....ehkä halutaan

   Poista
  2. No mie en ainakaan tulisi surulliseksi vaikka et kommentoisikaan. Yhtään mihinkään. Koskaan.
   Huru-ukko

   Poista
  3. puhutko, idi, mulle? painnu helvettiin, vai otetaanko nyrkkeily matsi tos kentällä?

   Poista
  4. jos huru ukon nimmari on, huru ukko, ihan itte ilmoittauduit huru-ukoksi

   Poista
  5. Professori voisi poistaa tämän "debatoijan" kommentit, koska ei tunnu edes ymmärtävän, mitä debatointi tarkoittaa. Pelkkä älyvapaa puskista huutelu ei kiinnosta ketään.

   Poista
  6. itte huutelet puskista vailla mitään perusteluita väitteillesi, mul on 36 vuoden kokemus "debatoinnista", sä oot täysin oppipoika ja imbesilli mun rinnalla- etkä typeryyttäsi osaaa edes muodostaa nimmarii ittelles , vai?

   Poista
 6. Ehkä keskusteluohjelmiin on tullut ripaus puolueettomuutta, en tiedä, kun en niitä seuraa. Mutta uutisissa ei tasan tarkkaan ole. Eilenkin vasemmistoliiton Anderson sai selitellä ummet ja lammet, kokoomuksen Orpo sai sanoa muutaman sanan ja perussuomalaisten Purrasta kerrottiin vain, että mitä mieltä on.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!