keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Yrittäminen ja yrittämisen kannusteet

Helsinkiläinen tietokirjailija, konsultti ja yrittäjä totesi mielipidekirjoituksessaan asian, joka pitää Suomea kaukana muun Pohjolan taloudellisesta kehityksestä. Se on yritysten riskinoton välttäminen tuotekehityksessä, jonka seurauksena maassamme ei useinkaan synny "ylivertaista, ennennäkemätöntä uutta" tuotetta tai palvelua, jonka voisi hinnoitella korkealla katteella.

Uusien innovaatioiden sijaan suurimmassa osassa yrityksistämme on mielipidekirjoittajan mukaan vallalla kulttuuri, jossa korostuvat leikkaaminen, trimmaaminen, kulujen karsiminen ja jopa juustohöylä. Toisin sanoen kunnianhimo jää olemassa olevien tuotteiden pienimuotoiseen kehittämiseen ja kulukuriin.

Tämän suomalaisen yrityskulttuurin voimakkuus näkyi muun muassa maamme teollisuushistorian loistavimman tähden eli Nokian luhistumisessa. Alkuun innovatiivinen yritys käpertyi noin vuosikymmenen kestäneen nousukiitonsa lopuksi olemassa olevaan tuoteportfolioonsa ja niiden tuotantokustannusten minimointiin, minkä seurauksena se oli helppo uhri uudenlaisen laitteen kehittäneelle Applelle. Traagiseksi asian teki se, että Nokialle oli jo ennen Applea tarjottu vastaavanlaista keksintöä, mutta se ei kiinnostanut.

Mielipidekirjoittaja pohdiskeli, että suomalaisyritysten toiminnan taustalla olisi ehkä pelko epäonnistumisesta, haluttomuus investoida, kunnianhimon puute, riskien hallinta tai ideoiden puute. Hän saattaa olla näissä kaikissa seikoissa oikeassa - syitähän on yhtä monta kuin on yrityksiäkin.

Itse epäilen, että yhtenä isona taustatekijänä on suomalaisen yrittäjän heikko turva verrattuna palkkatyöläisten kaikenkattavaan turvarakenteeseen. Ja sen lisäksi yrittäjän onnistumisesta mahdollisesti koituva progressiivinen verojen kasvu, joka leikkaa onnistujilta sitä suuremman osan heidän riskinottonsa palkkiosta, mitä paremmin he menestyvät.

Siksi tarjoan seuraaviin hallitusneuvotteluihin yhdeksi vakavan pohdinnan kohteeksi sitä, minkälaisilla yhteiskunnallisilla uudistuksilla voitaisiin suomalaisyritysten innovaatiotasoa nostaa nykyisestä. En väitä tietäväni tähän ongelmaan ratkaisua, mutta minusta hallitusneuvottelijoiden kannattaisi kuunnella erityisesti niitä yrityksiä ja yrittäjiä, jotka ovat onnistuneet siinä, mihin muut eivät ole edes uskaltautuneet. Ja selvittää, mitkä heidän tarjoamistaan ideoista voidaan toteuttaa siinä raunioituneessa taloustilanteessa, jonka hallitus saa korjattavakseen nykyisen Marinin kabinetin jäljiltä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nyhtökauran surullisen kohtalon opetus
Spinnova ja UPM vihreässä Suomessa
Verohelvetti hidastaa kehitystä

16 kommenttia:

 1. Pohdiskeluilla ei edes tieteellisillä tutkimuksilla ole Suomessa käyttöä, koska sosdem, vasemisto, vihreät ampuvat ne alas ideologisilla ja sosilogisilla mielipiteillään ja näkemyksillään jotka ovat vahvempia kuin mikään tieteellinen tutkimustotuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ideologiset ja sosiologiset mielipiteet ja näkemykset ovat vahvempia kuin logiikka. Eli ei tarvitse edes tehdä oikeaoppisia tutkimuksia kun tietää jo ihan tavalliseen logiikkaan perustuen etteivät heidän käsityksensä ole totta ja toimivia. Perustavaa laatua oleva omituisuus heidän ajattelussaan on se että he luulevat että sen miten asioiden pitäisi heidän mielestään olla, on se miten ne ovat. Eli jo lähtökohta murtuu alta. Narulla ei voi työntää, tai jos voi, se ei ole enää naru....

   Poista
 2. Eikö olisi syytä muuttaa myös pienyrittäjien kohtelua? Monet ihmiset saataisiin pois työttömyyden kurimuksesta, jos pienimuotoisella yrittämisellä voisi elättää itsensä ja perheensä. Vaatimukset valtion taholta, verotus ja pakolliset vakuutukset pitävät huolen siitä, että liian moni lyö hanskat tiskiin. Omituinen sosialistinen järjestelmä suojelee vain isoja yrityksiä ja palkansaajia ja julkinen sektori on järkyttävän kokoinen. Pienyrittäjät jätetään oman onnensa nojaan ja kuitenkin pienistä puroista voisi syntyä iso virta.

  VastaaPoista
 3. Ensinnäkin nykyinen vasemmistojengi aisankannattajineen pitää saada pois vallasta. Esim Marinilla ei ole tarjolla mitään muuta kuin yritysvastaisuutta, veronkorotuksia ja velanottoa (ja filtteröityjä instagram-teinikuvia). Lääkkeitä talouden nostamiseen voi seuraava hallitus katsella aivan avoimin mielin ja häpeilemättä muista maista, joissa asiat ovat paremmalla tolalla. Kuten vaikkapa Virosta verotukseen ja Tanskasta työllistämispolitiikkaan, ja molemmista maahanmuuttopolitiikkaan. Yleisesti ottaen voisi yrittäjiin suhtautua voimavarana, eikä vasemmiston perinteisellä tavalla riistäjinä. Vihreisiin taas tulisi suhtautua kuin vakavasti häiriintyneisiin mielenterveyspotilaisiin. Ja tämä ei ole sarkasmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikean suuntaisia ajatuksia... lisäisin listaan oikeastaan vain lainsäädännön muutokset... yritäppäs pienenä yrityksenä tuoda markkinoille uusi tuote... ei pienellä yrityksellä "paukut riitä" , kun dokumentaatiota ja sertifikaatteja aletaan kyselemään (kiitos EUn)... tai yritä laajentaa pientä rakennusfirmaasi, joudut joko palkkaamaan pari henkilöä paperin pyörittelyyn tai maksamaan saman rahan jollekkin ulkopuoliselle, jotka tekee " harmaan talouden torjunnan" vaatimat selvitykset alihankkijoistasi, työntekijöistäsi, heidän paikallaolosta ja poissaoloista ja tekemisistä... ja kainesta raportointi verottajalle... käytännössä reaaliaikaisesti...
   Helpointa on vakn kehittää tuote ja myydä keksintö pois (ennen myynnin aloitusta)...
   -Lukija

   Poista
 4. Hyviä huomioita Professorilta. Lisään tähän sen että yksi hyvin yleinen yrittämisen muoto on nykyisin kehittää tarpeettomia palveluja julkiselle sektorille. Joppari myy idean virastospedelle joka menee aina lankaan ja toteaa että tämä on kuuminta hottia. Tämä on välttämätön. Tästä tulee virastoomme pakollinen. Joppari nauraa partaansa matkalla pankkiin ja tuumii että miksi ottaa riskejä avoimilla markkinoilla kun voi turvallisesti rahastaa veronmaksajien rahoja?

  VastaaPoista
 5. Melkein kaikki uudistukset torppaa ay-liike. Sen ulkoparlamentaarinen diktatuuri tärvelee kaikkien porvarihallituksien toimet järjettömyyksien karsimiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä 1980-luvulla oli Ylessä vahva ay-valta monessa asiassa. Esim. kun televisiossa tekivät draamaa ja ohjaaja halusi siirtää sohvaa metrin, niin sitä eivät voineet tehdä vieressä olleet kameramiehet. Kuvaussihteerin piti soittaa paikalle lavastemies, jonka hommiin siirto kuului.

   Poista
 6. Isommat yrittäjät eivät osaa muuta sanoakaan yrittämisen estettä kuin ettei saa osaavaa työvoimaa ja sen takia työperäistä maahanmuuttoa tarvittaisiin se 44000 vuodessa. 20 vuodessa se tekee sen 880 000 uutta AHKERAA työntekijää. Huomasitteko kuinka SDP ja kokoomus on alkanut käyttää työperäisistä maahanmuuttajista laatusanaa ahkeria työtekijöitä. Viimeksi Lepomäki mainitsi A-studiossa kiistellessään Leena Meren kanssa. Samoin työministeri Haatainen eduskunnan kyselytunnilla mainitsi kuinka Suomeen tulee AHKERIA työntekijöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän saakka tulleet kymmenettuhannet työttöminä olevat maahanmuuttajat eivät ole olleet ahkeria, mutta ne uudet varmasti ovat (viimeisen liturgian mukaan).
   Kumma kun ei EU:n viidestäsadasta miljoonasta ihmisestä löydy työntekijöitä tänne, vaikka voivat vapaasti tulla. Olisiko selitys, että tulo tänne maailman sosiaalitoimistoon kiinnostaa vain todellisia kehitysmaalaisia todellisista shithole:ista houkuttimena loppuelämän kestävä elatus eli Kela-money ilman työvelvoitetta.

   Poista
  2. Itse asiassa kuinka moni näistä maahanmuuttajista siirtyy pian eläkkeelle tai on jo siirtynyt tekemättä päivääkään töitä Suomessa? Onko tästä tutkimusta? Entä yhteiskunnan murros. Ennusteiden mukaan automaatio ja tekoäly tuhoaa 10-15 vuodessa suuren määrän ammateista. Mikä on varasuunnitelma näille maahanmuuttajille, kun heitä ei enää tarvita? Entä pieni syntyvyys. Sehän on yleinen ilmiö rikkaissa maissa. Saammeko puolestaan samanlaisia maahanmuuttajia kuin 2015 jne

   Poista
  3. Näitä "olen 17-vuotias ja voin todistaa sen" -työntekijöitä ja oleskelioita vaivaa sellainen ongelma, että kun ikä on ilmoitettu 17 vuodeksi ja se tulee virallisiin papereihin sisältäen syntymäajan 1.1., niin samalla helposti unohtuu, että eläkeikä siirtyy samassa suhteessa mikä on ilmoitetun iän ja todellisen iän erotus. Kiva vääntää kepappia kun oikeasti 65-vuotias on ilmoittanut iäkseen 15 vuotta alemman iän ja eläke siintää kaukana horisontissa. Ongelmaa ei siis ole, koska mahdollisesti tuoni korjaa ennen eläkettä.

   Poista
 7. Ahkeria työntekijöitä siis haussa... Tässä haalimisessa olisi edes lyhytnäköistä taloudellista mieltä jos jo saapuneet mamut olisivat työllistyneet hyvin. Mutta näinhän ei tietenkään ole joten kyseessä on niin mieletön projekti että sen alasampuminen vaatisi enemmän aikaa kuin telkkarissa mahdolliset muutamat sekunnit. Mutta tsemppiä kriitikoille ainakin vaalistudioihin. -jussi n

  VastaaPoista
 8. Tässä sitä on yksi esimerkki yrittämisestä. Harmi vaan kun tämä on laitonta Suomen lain mukaan.
  Onkohan tätä kaupankäyntiä (yrittämistä) opetettu peruskoulun, koraanikoulun vai minkä koulun opetussuunnitelmassa?
  Ja onko seuraava vaihe myynnin lisääminen reviirejä valtaamalla kuten Ruotsissa on viimeaikoina tehty?

  HS tänään

  Poliisi: Koulujen tilanne on hälyttävä pääkaupunkiseudulla

  Ennalta estävän toiminnan poliisit kertovat pääkaupunkiseudun koulujen hankalasta tilanteesta. Huumeet ovat vain yksi osa nuorten pahoinvointia.

  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009379659.html

  Artikkelista poimittua

  Espoolaiseen kouluun tehtiin tiistaina huumeratsia, jonka tuloksena koulusta löydettiin kannabista. Poliisi epäilee joukkoa koulun oppilaita huumeiden myynnistä koulupäivän aikana.
  ...
  Kouluun kesken koulupäivän tehty ratsia on poliisin mukaan harvinainen tilanne.
  Sen sijaan avunpyyntöjä ja vihjeitä kouluilla tapahtuvasta huumeidenkäytöstä ja mahdollisesta välittämisestä tulee pääkaupunkiseudun poliisilaitoksille jatkuvalla tahdilla.
  ...
  Väänäsen mukaan on olemassa merkkejä sellaisista lapsista, jotka haluavat luoda suunnitelmallisia myyntiorganisaatioita kouluissa.
  ...
  Itä-Uudenmaan poliisin ennalta ehkäisevän yksikön rikoskomisarion Asko Sartasen mukaan kouluista on osittain tullut laittomien aineiden kauppapaikkoja.
  Sartanen korostaa poliisin ennalta ehkäisevän työn tärkeyttä kouluissa ja sanoo, ettei ilmiöltä ”voi enää ummistaa silmiään.”
  Itä-Uudenmaan poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki puhui koulujen huolestuttavasta tilanteesta jo viime syksynä.
  ...
  ”Sähkötupakalle ja nuuskalle on omat myyntiringit, jotka pyörivät kouluissa ihan kiistatta.
  Enää ei voi kiistää etteikö huumeitakin olisi. Kyllä siellä kouluissa niitä huumeita on”, Sartanen kertoo.
  ...
  Itä-Uudenmaan Sartasen mukaan tilanne kouluissa on tällä hetkellä poliisin näkökulmasta hälyttävä.

  ”Tiettyjen nuorten ja lasten pahoinvointi on todella laajaa. Heillä yhdistyy kaikki huonot asiat: päihdeongelmat, väkivalta, omaisuusrikokset.
  Tämä kaikki näkyy siellä koulujen arjessa.”
  Sartasen mukaan kouluilta soitetaan poliisille päivittäin niin usein, ettei kaikkiin puheluihin pystytä vastaamaan. Erityisesti tämä näkyy suurissa kaupungeissa, kuten Vantaalla.
  Sartasen mukaan on olemassa kouluja, joissa poliisi joutuu vierailemaan toistuvasti.

  ”Emme me pysty aina vastaamaan siihen kutsuun mikä tulee, vaan rehtorien ja kuraattorien pitää hoitaa asiat itse”, Sartanen sanoo ja
  muistuttaa samalla koulujen laillisesta velvollisuudesta huolehtia turvallisesta oppimisympäristöstä. (KÄYTÄNNÖSSÄ MITEN?)
  Puheluita kouluista tulee myös muille pääkaupunkiseudun poliisilaitoksille.
  Väänäsen mukaan tällaisia konsultaatiopuheluita tulee tasaiseen tahtiin niin ammattikouluista, lukioista kuin yläasteilta.
  ”Kyllä me käymme välillä noutamassa huumausaineita, lääkkeitä, teräaseita ja puukkoja pois”, Väänänen kertoo.
  ...
  Helsingin poliisissa koulut eivät näy huumerikosjutuissa. Enemmän vihjeitä tulee esimerkiksi parkkihalleissa tai muissa suojaisissa paikoissa oleilevista nuorista, joiden epäillään kauppaavan huumeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään ongelmia, sanoo poliisin ennaltaehkäisevän työn päällikkö Taponen.

   Poista
 9. Hieman hupaisaa seurata tätä vihervasemmiston älämölöä Aaltolan kommenteista, etenkin Tuomiojan närkästystä kun joku kehtaa olla hänen kanssaan eri mieltä perustellusti. Rikoksena on kuulemma että tutkija ottaa kantaa poliittiseen aiheeseen.... Hehhehhehheeeee..... kiemurtelen naurussa.... koko tämän hallituksen ajan ovat päivittäin olleet äänessä milloin mikin median "tutkijaksi" tituleeraama henkilö, ja aina syvästi poliittisen aiheen parissa... ilmeisesti vihervasemmisto kokee omat oppinsa ja ideologiansa niin tieteellisiksi, etteivät näe niitä esittäviä "tutkijoita" pseudotieteilijöiksi jotka esittävät mielipiteitään tutkittuina totuuksina. Ehkä Aaltolan tapauksessa lisäkipua aiheuttaa se että hän perustelee varsin järkeenkäyvästi sen mitä sanoo... onhan se uskonnon pohjalta ponnistavalle vihervasemmistolle ikävän kuuloista kun itse eivät voi asiallisiin puheenvuoroihin vastata kuin lällättelyllä ja hiljentämisvaatimuksilla...

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!