sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Tappajavirukset kehittyvät tulevaisuudessa yhä todennäköisemmin Afrikassa

Itä-Aasiassa riehuu uudenlainen virus, joka on tarttunut ainakin 62 ihmiseen. Se on sukua SARS-virukselle, joka 2000-luvun alussa aiheutti kauhua niin ikään Itä-Aasiassa, sekä saudiarabialaisesta kamelista ihmiseen tarttuneelle MERS-virukselle.

Nyt huolta aiheuttava virus ei ilmeisesti tartu ihmisten välillä, joten ainakaan toistaiseksi siihen ei liity todellisen suurepidemian vaaraa. Siis sellaisen kuin Espanjantauti, jonka aiheutti noin sata vuotta sitten linnuista siirtynyt influenssavirus tappaen pelkästään Suomessa noin 25 000 ihmistä - ja koko maailmassa vähintään kymmeniä miljoonia.

Niinpä nyt itäaasialaisista löytyneen viruksen suurin merkitys liittykin siihen, että se muistuttaa meitä jälleen kerran maailman eläinkunnassa elelevistä viruksista - joita on erään arvion mukaan pelkästään nisäkkäissä 320 000 lajia - jotka joissain tilanteissa voivat tarttua meihin ihmisiin. Ja jotka espanjantautiviruksen tai AIDS:ia aiheuttavan HIV:n tavoin saattavat aiheuttaa tappavia epidemioita, jotka pahimmillaan saattavat vaatia valtavan määrän uhreja.

Meidän ihmisten kannalta on kuitenkin mukavaa, että tänä päivänä apunamme on pitkälle kehittynyt tiede. Sen avulla voidaan suhteellisen nopeasti selvittää luotettavasti miten uusienkin virusten aiheuttamat epidemiat saadaan nopeasti hallintaan.

Siitä syystä AIDS ei ole etenkään länsimaissa tappanut ihmisiä samaan tahtiin kuin Espanjantauti sata vuotta aiemmin, vaikka toisaalta kehitysmaiden takapajuisuus on estänyt sen hallintaan saamisen. Niinpä lähinnä Afrikassa siihen kuolee edelleen noin miljoona ihmistä vuodessa ja siten HI-viruksenkin 1980-luvulta kertymään alkanut saldo on kymmeniä miljoonia kuolleita ihmisiä.

Jääkäämme siis odottamaan seuraava eläinperäistä (zoonoottista) virusta, joka oppii elämään ihmisessä. Todennäköisimmin sellainen löytyy sieltä, missä on paljon ihmisiä ja missä nämä ovat läheisessä kanssakäymisessä eläinten kanssa.

Tästä voidaan tehdä ennuste, että uusien virustautien kehto siirtyy nopean väestönkasvun seurauksena yhä tukevammin Afrikkaan - missä viruksia suosii lisäksi yhteiskunnan, kulttuurien ja siten myös tieteen takapajuisuus, minkä seurauksena tieto uusien epidemioiden alkamisesta - ja siten myös tehokkaan epidemian torjunnan alkaminen - kulkee hitaasti tarjoten viruksille aikaa sopeutua ihmisessä elämiseen ja sitä kautta muuttumiseen tappavien suurepidemioiden aiheuttajiksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mistä isorokon uudet lääkkeet kertovat?
Mitäpä muutamasta viruksesta?
Ebola-epidemia ja afrikkalaisen tyhmyyden aiheuttama riski koko maailmalle

2 kommenttia:

 1. Siinä missä afrikkalaisten elintasopakolaisten mukanaan mahdollisesti tuomat virukset voivat olla fyysisesti tappavia on heidän mukanaan tuomansa Islam yhtä tappava toisella tavalla: "poliittinen Islam on sivilisaation verivihollinen" - niin sanoo 19. vuosisadan eräs merkittävimmistä brittiläisistä Islam-tiedemiehistä, Sir William Muir:

  ”Britischer Wissenschaftler: Der Politische Islam ist der Todfeind der Zivilisation”,
  https://paxeuropa.de/2019/12/13/britischer-wissenschaftler-der-politische-islam-ist-der-todfeind-der-zivilisation/
  *

  Ranskan ex-sisäministeri Gérard Collomb varoittaa, että muslimit ottavat v. 2025 Euroopan valtaansa:

  ”Ex-Innenminister warnt: Muslime werden 2025 Europa übernehmen”,
  https://paxeuropa.de/2020/01/07/ex-innenminister-warnt-muslime-werden-2025-europa-uebernehmen/
  *

  Erdogan – poliittisen Islamin miekka:
  ”Meidän Jumalamme käskee meidän olla väkivaltaisia kuffaria kohtaan…
  …ja me tulemme olemaan väkivaltaisia kuffaria kohtaan. Kuten Syyriassa.”
  Kuffar tarkoittaa ei-muslimia eli vääräuskoista.

  ”Erdogan – Das Schwert des Politischen Islams”,
  https://paxeuropa.de/2019/12/13/erdogan-das-schwert-des-politischen-islams/
  *

  Suomessa ja ilmeisesti kautta koko läntisen maailman – on joukko propagandisteja ja hyödyllisiä idiootteja, jotka koettavat vähätellä barbaarisen Islamin uhkaa läntiselle sivilisaatiolle. Se uhka voi olla myös kuolemanvakava, fyysinen kuten Erdoganin lausuma osoittaa - varsinkin kristityiksi tunnustautuville.

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 2. Se lienee koko lailla epäselvää, kuinka 'uusia' nämä Sars-, Mers- ja tämä äskettäin havaittu koronavirus ovat. Todennäköisimmin ne ovat 'vanhoja' viruksia, jotka ovat (taas?) ylittäneet lajirajan, ehkäpä jonkin pinta-antigeenin muuntelun tuloksena. Tästähän on kyse influenssa A -virustyyppien esiintymisissä. Täysin uuden patogeenin kehittyminen ei käy ihan hetkessä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!