sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Ilmastonmuutos ja väestönkasvu tuottavat tuhansia uusia viruksia

Kuten arvoisa lukijani muistaa, tarttui COVID-19 pandemian aiheuttanut SARS-CoV-2 ihmisiin jostain eläimestä, johon se oli siirtynyt mitä todennäköisimmin lepakoista. Tällaista tauteja, joita aiheuttavat virukset ovat siirtyneet ihmisten riesaksi eläimistä, kutsutaan zoonoosiksi, eikä koronavirus ole suinkaan ainoa laatuaan, sillä espanjantaudin aiheutti linnuista siirtynyt influenssavirus ja myyräkuumetta aiheuttaa - kuten nimikin sanoo - pikkunisäkkäistä ihmisiin tarttuva virus.  

Nature-lehdessä oli äskettäin tutkimusraportti, jonka mukaan eri eläimissä esiintyy ainakin 10 000 viruslajia, joilla on kyky tartuttaa ihmisiä, mutta toistaiseksi suurin osa niistä esiintyy vain luonnonvaraisissa nisäkkäissä. Mikäli ilmasto kuitenkin lämpenee ennustetusti, tapahtuu sen seurauksena eläinten vaelluksia uusille seuduille. Lisäksi ilmaston lämpeneminen ja väestönkasvu pakottavat ihmiset ottamaan aiemmin luonnontilaista maata omaan käyttöönsä. 

Aiemmin erillisten eläinlajien joutuminen yhteyteen toistensa kanssa lisää mahdollisuuksia virusten leviämiseen niiden kesken, jolloin näiden taudinaiheuttajien mahdollisuus päästä tartuttamaan myös ihmisiä kasvaa. Lehdessä julkaistussa simulointitutkimuksessa tehtiin ennusteita maantieteellisen levinneisyysalueen muutoksista seuraavan 50 vuoden aikana 3 139 nisäkäslajille. 

Mallinnusten mukaan tutkijat ennustivat aiemmin erillisten lajien joutuvan kosketuksiin toistensa kanssa erityisesti Aasiassa ja Afrikassa korkeilla korkeuksilla, biologisen monimuotoisuuden keskuksissa sekä alueilla, joilla väestötiheys on suuri. Kaikkiaan tutkijat arvelivat uusia viruksia siirtyvän lajien välillä peräti 4 000 kertaa. 

Lepakot tartuttavat simulaatioiden mukaan suurimman osan uusista viruksista eri lajeihin ja sitä kautta helpottavat niiden tarttumista myös ihmisiin. Tämä ekologinen muutos saattaa itse asiassa olla jo käynnissä, ja siksi tutkimuksen tekijöiden mukaan nyt on jo kova kiire yhdistää virusseuranta ja biologisen monimuotoisuuden muutostutkimukset erityisesti trooppisilla alueilla, joilla on jo valmiiksi eniten zoonooseja.

On siis syytä toivoa, ettei ilmasto ala lämmetä uudelleen nyt, kun se on arktisen merijään pinta-alan perusteella vakaantunut. Eivätkä maanpinnan mittaukset sen enempää kuin satelliittimittauksetkaan viittaa ilmaston lämpenemiseen vuoden 2016 voimakkaan El Niño-ilmiön jälkeen. 

Samoin olisi hyvä, mikäli tropiikissa pitäydyttäisiin nykyisillä asuinalueilla, jotta luonnonvaraisille eläimille ei syntyisi tarvetta etsiä uutta elintilaa.  Tämä lienee käytännössä mahdotonta, koska etenkin mustan Afrikan väestönkasvu on edelleen äärimmäisen nopeaa ja ihmiset ottavat siitä syystä myös tulevaisuudessa käyttöönsä uutta elintilaa. 

Toisin sanoen se näkee, joka elää. Eli Nature-lehden julkaisemaan simulaatiotutkimukseen perustuvan virusennusteen voivat aikanaan vahvistaa tai todeta virheelliseksi kaikki ne, jotka elävät vuoteen 2070 asti. Kunhan vain joku muistaisi silloin palata asiaan.

5 kommenttia:

 1. Espanjantauti oli rokotekokeilu! Vain rokotetut kuolivat espanjantautiin. https://rapsodia.fi/espanjantauti-oli-rokotekokeilu-2/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espanjantauti oli influenssapandemia.

   Körinä on influenssaa lievempi räkätauti, josta tehtiin poliittisilla päätöksillä tahallaan uusi Musta Surma, vaikka numerot kertovat aivan muuta.

   Poista
  2. Samaa rokotevimmaa, kuin aikaisemminkin. Ei se siitä muuksi muutu. Aivan samaa, kuin isorokon kanssa. Kannattaa lukea alla oleva juttu.

   https://olliposti.fi/julkinen-reaktio-isorokkoepidemiaan-oli-pelottavan-samanlainen-kuin-nykyajan-k-tautitoimet/

   Poista
 2. Määrällisen mässäilyn sävyssähän sitä onkin sopivaa käsitellä, tuollaista ihmiskunnan kohtalonkysymystä.

  Kehittymättömän maailman väestön määrällinen -- määrätön -- kasvu tulee tällä vuosisadalla olemaan yhtä hirvittävä ongelma kuin mitä olisivat atomipommien räjäytykset. Eurooppalaisen uuden ajan kulttuurikognitio, joka on saanut aikaan jokseenkin kaiken tähän mennessä tapahtuneen inhimillisen edistyksen, ei tule massiivisia kansainvaelluksia kestämään.

  Jokainen joka ymmärtää, miten ohuiden ajattelulankojen varaan "tiedollinen" ajattelumme on rakennettu, kavahtaa kansainvaellusta. Valitettavasti ei kuitenkaan jokainen, vaan vain jokunen joka uskaltaa ajatella omilla aivoillaan.

  Synkät ajatukset ahdistavat, ja siksi sivistynyt maailma tarvitsee kipeästi hervotonta naurunräkätystä. Suomen suosituimmaksi viihdeohjelmaksi valittiin eilen sellainen YLE:n aamuradio, jossa tuota naurunräkätystä tarjotaan. Extra-ansiona oli se että toimittajat olivat keränneet kokonaisen miljoonan hyväntekeväisyyteen maailman köyhille lapsille. Kukaan ei kerro näille neropateille, että lapsilla on isät, joita tosin ei koskaan nähdä niissä ohjelmissa joissa me hyvinvoivat keräämme kolehtia kärsiville lapsille. Nenäpäivän pellet keräävät vuosittaisessa ohjelmassaan kolme miljoonaa. Samaan aikaan tuolta läpi Euroopan maahamme seikkailleet kansainvaeltajat maksavat yhteiskunnallemme 3200 miljoonaa vuodessa.

  Ja meillä olisi tekemistä omankin "taloutemme" kanssa. Kaikista uudella ajalla syntyneistä ja kehittyneistä rationaalisuuden muodoista talousajattelu oli ainoa joka lokatiivisilta perusjäsennyksiltään jäi ptolemaiolaiselle kannalle, ja asettaa yhä "realiteettinsa" oman maailmansa keskipisteestä, niin sanotusta "taloustoimijasta" käsin. Ja koko "talous" on vain uuteen muotoon puettua ajatusmagiaa, uskontoa. "Raha" on pohjimmiltaan uskonnollislaatuisen kaikkivoipaisuuskuvitelman nykyinen muoto, ja usko aineellisen tarpeentyydytyksen loputtomaan lisääntymiseen nykyajan versio iankaikkisuudesta.

  Me tarvitsisimme nyt nimenomaan taloutta joka ei kasva. Sille olisi nyt tilaus. Rahaohjasteinen "kapitalismi" -- tai millä nimellä nyt taloususkontoa haluammekaan kutsua -- ei tule ihmiskuntaa pelastamaan. Jos ja kun väestönkasvusta puhutaan, missä ovat ne talousviisaat, jotka toteavat ääneen sen kylmän realiteetin, että myös meitä näillä leveysasteella asuvia ja vakiintuneet olot itselleen rakentaneita on liikaa. Ihan liikaa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!