torstai 28. heinäkuuta 2022

Poliittisesti tarkoitushakuista valeuutisointia

Tänään vietetään jälleen maailman ylikulutuspäivää. Asiasta kertoneen MTV3:n otsikon mukaan "suomalaisten kulutustasolla tarvitsisimme yli 3,5 maapalloa" - olemmeko siis suuria syyllisiä maailman luonnonvarojen ehtymiseen, elonkirjon kapenemiseen, ilmaston lämpenemiseen ja ties mihin. 

Jutussa haastatellun luonnonsuojelijan mukaan asia on juuri näin sillä hänen mukaansa "Suomessa ylikulutus aiheuttaa muun muassa metsäluonnon köyhtymistä, kalakantojen uhanalaistumista ja arvokkaiden luontotyyppien vähenemistä. Esimerkiksi tulvariskit ovat kasvaneet ja vedenlaatu heikentynyt, kun metsiä ja soita on ojitettu, ja niiden kyky pidättää vettä on heikentynyt."

Olen kirjoittanut aiheesta useampiakin kertoja (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä), eikä asia ole noista kirjoituksista muuttunut. Väitteen takanahan on laskuharjoitus, jossa maailman luonnonvarojen kestäväksi arvioitu käyttömahdollisuus on jaettu kussakin valtiossa asuvien ihmisten lukumäärällä, eikä se siksi ota huomioon kunkin valtion käytettävissä olevia luonnonvaroja tai väestön määrää.

Tosiasiassa me suomalaiset emme todellisuudessa käytä vuosittain käytettävissä olevia luonnonvarojamme kuin aikaisintaan joskus aivan vuoden lopulla, koska maamme on harvaan asuttu eli meillä on paljon luonnonvaroja, mutta vähän niiden käyttäjiä. Sen sijaan oman osuutensa luonnonvaroista ylittävät moninkertaisesti ne väestöltään suuret kansakunnat, joiden käytössä on vain vähän resursseja ja joilla on niitä runsaasti kuluttava tapa elää. 

Toisin sanoen suomalaisten syyllistäminen luonnonvarojen ylimenopäivällä on yksinkertaisesti älyllistä epärehellisyyttä ja sellaisena pohjimmiltaan poliittisesti tarkoitushakuista valeuutisointia. Siitä huolimatta myös meidän suomalaisten kannattaa välttää luonnonvarojen tarpeetonta haaskaamista - mutta niinhän me osaamiseen perustuvan korkean teknologian maana jo teemmekin - myös edellä siteeratun luonnonsuojelijan mainitsemassa metsätaloudessa.

18 kommenttia:

  1. Wef:in agendaa kuuluu kaikkien tasapäistäminen, eli ei niin, että kehitysmaiden elintaso nostettaisiin kehittyneiden länsimaiden tasolle, vaan siten, että kehittyneiden maiden elintaso romahdutetaan kehitysmaiden tasolle. Tämä tarkoittaa meilläkin esim. veden säännöstelyä, koska kehitysmaissa ei kaikilla ole riittä äiti vettä. Samoin energian ja ravinnon kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis riittävästi vettä. Hemmetin autocorrecting.

      Poista
  2. Miksi ylikulutusta edes mitataan valtioittain? Erään näkemäni laskelman mukaan suomalaisen turistin lento etelän lomarannalle kuluttaa polttoainetta saman verran kuin sadan tuhannen (100 000:n) kilometrin autolla ajo. Kuinkahan paljon vaikkapa vihreät poliitikot lentelevät? Riittääkö kolme kertaa vuodessa?

    Entäpä rikkaiden vaateparret? Joka lähtöön riittää valinnanvaraa. Niille pitää olla oikein vaatehuone 350 neliön omakotitalossa.

    Kun köyhä ajelee kerran viikossa yli-ikäisellä autorämällään taajaman ulkopuolelta päälle kastuvasta mökkipahastaan hakemaan välttämättömiä tarvikkeita hypermarketista alennuksesta, pitääkö hänenkin kuunnella uutisista kuluttaneensa jo oman osuutensa maailman tavaroista? Samaan aikaan Sanna Kurronen moraaliposeeraa lehdessä upouudet kuteet päällä bensamittarilla ja toivoo menoveden olevan vieläkin kalliimpaa? Jätän kiroilematta, kun edes suomalaiset rukiiset ärräpäät eivät riitä ilmaisemaan vitutustani kyllin vahvasti.

    VastaaPoista
  3. Taitaa olla "pientä" liioittelua tuo etelänmatkan polttoaineen kulutus. A320:een menee vähän alatyypistä riippuen noin 24000 - 30000 litraa polttoainetta. Se ottaa 180 matkustajaa. Yhden matkustajan osuudeksi tulee maksimissaan 166 litraa. Sillä ei vielä sataatuhatta kilometriä ajella. (kertolaskua osaamattomille, jos auto kuluttaa 7,4 litraa sataselle, niin se on 1000x7,4=7400 litraa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyypillinen matkustajalentokoneen kulutus matkustajaa kohti pitkillä matkoilla 2,5 - 3 litraa / 100 km, eli kulku on tehokkaampaa kuin vajaasti kuormatut henkilöautolla. Siten lomailu Kanarialla vastaa alle 10000 km ajoa. On kuitenkin merkittävä osuus suhteutettuna tyypillisen autoilijan vuosikulutukseen.

      https://moottori.fi/liikenne/jutut/lentomatkustajaa-kiinnostaa-mika-on-kulutus-sadalla-kilometrilla/

      Jamppa vaan

      Poista
    2. Kun hieman itse pyörittelet lukuja, niin se vastaa vain noin 5000 km ajoja, ellei autosi kuluta 12 l/100km.

      Poista
    3. Mainitsemasi 5000 km on myös alle 10000 km! En alkanut tarkemmin laskea asiaa, koska on varmasti paljon eroa, miten etelään mennään, Välimerelle, Kanarialla, Karibialle tms. ja millä kalustolla ja miten täydellä koneella lennetään.

      Poista
    4. Taitaa tuo 100 000 km olla vihreiden oma laskelma siltä ajalta, kun he vielä vastustivat lentämistä. Nythän heidän kannattamansa globalismi vaatii lentämistä. Maailma on näin yksi yhteinen kylä.

      Kuitenkin pääpointtihan tuossa kommentissa on totta: läheskään kaikki suomalaiset eivät ole kuluttaneet omaa osuuttaan likimainkaan tässä vaiheessa vuotta. Itsekin pidän kotona 1980-luvulta säilyneitä paitoja. Lentänyt olen viimeksi vuonna 1991 Lontooseen.

      Poista
  4. Edellä mainittiin Kanaria ja muuta ei esitetty. Aika paskaa propagandaa väittää että "onhan se 5000:kin alle 10000..." Aika eri asia olla puolet väitetystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeää tässä oli se että tuo 5000 km autolla ajoa on aivan helvetin paljon vähemmän kuin tuo alussa väitetty 100000km.

      Poista
  5. Suomen biokapasiteettihan on huomattavasti suurempi kuin Suomen hiilijalanjälki:

    https://data.footprintnetwork.org/?_ga=2.69254808.925245547.1658999387-670260657.1624005937#/

    Tämä vaan tuppaa niin vihervasemmistolta kuin valtamedialta aina unohtumaan.

    VastaaPoista
  6. Intia hohtaa punaisella ja Suomi vihreällä. Mutta Nikula Mtv:n haastattelussa kyllä puhuu punaisen vihreäksi ja toisinpäin. Suora lainaus "Intialaisten ekologinen jalanjälki ja kulutuksen taso on huomattavasti paljon kestävämmällä tasolla kuin suomalaisten. Punainen väri johtuu siitä, että maa on tiheästi asuttu." Suomen osalta seuraavaa "Vaikka Suomi näyttää vihreältä, meidän ekologinen jalanjälkemme on selvästi ylikulutuksen puolella".
    Mitä tähän enää sanoisi. Tiputetaan Suomen infra ja elintaso savimajojen tasolle ja asutetaan Suomea 500 miljoonalla ihmisellä. Sitten ollaan ekologisia, kun kerta asiantuntija niin sanoo.

    VastaaPoista
  7. Tämänkin olen jostakin kuullut: jos kaikki suhteellisesti ottaen eläisivät kuin suomalaiset, tarvittaisiin vain puolikas maapallo. Jostakin ihmeellisestä syystä Suomenkin väkilukua pitäisi kasvattaa väen vängällä. Jaskan pauhantaa -blogissa on tuore tilasto maapallon väestöräjähdyksestä, joka on suurin syy moneen pielessä olevaan asiaan, mm. luonnonvarojen hupenemiseen. Ainakin ammutaan pahasti yli, jos siitä syytetään suomalaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ano 1712: Jos maapallolla elettäisiin keskimäärin kuin suomalaiset, niin väkiluku olisi n. 2,5 miljardia (eikä 8 mrd.). Joten todellakin olet oikeassa.

      Syy, miksi nykyvihreät jankuttavat "henkilökohtaisesta kulutuksesta" on ideologinen: he ihannoivat primitiivisiä ei-valkoisia kulttuureja yli kaiken, joka yhdistettynä nykyvihreitten äärivasemmistolaiseen yhteiskuntanäkemykseen tuottaa ympäristönsuojelun kannalta äärimmäisen epäloogisia ajatuskulkuja.

      Poista
  8. "Tosiasiassa me suomalaiset emme todellisuudessa käytä vuosittain käytettävissä olevia luonnonvarojamme kuin aikaisintaan joskus aivan vuoden lopulla". Tosiasiassa me emme käytä uusiutuvista luonnonvaroistamme puoliakaan. Global Footpin Network antaa Suomelle seuraavat luvut. Biokapasiteetti/nenä 12,87 yksikköä. Ekologinen jalanjälki/nenä 5,84 yksikköä. Kun meillä sama taho toistuvaisesti ja itsepäisesti jättää huomioimatta tämän asia, josta sen täytyy olla tietoinen, kyse ei voi olla muusta kuin tarkoitushakuisesta epärehellisyydestä. Kyllä meillä täällä mollataan hyvin halukkaasti ja aiheellisesti tuota Moskovan tiedoitusvälineiden harjoittamaa uutisointia, mutta ei Ylellä oikein olisi moiseen varaa, kun oma kylki on yhtä musta. Ilmankos se Ylen iskulausekin on lainattu DDR:stä. Siellähän tunnettiin aikayksikkö ein Ulb, joka kului radion tai television kiinni panemiseen siitä, kun alettiin kuuluttaa, että nyt puhuu pääsihteeri Ulbricht. Meillä se tunnuslause on "Yle. Hetkessä kiinni".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo "Ulb" oli se maailman lyhyin aikayksikkö...

      Poista
  9. Kunhan muut maat lisääntyisivät kuin suomalaiset, maapallolla ei olisi mitään hätää!

    VastaaPoista
  10. Ilmastoguru taalas asetti asioita mittasuhteisiin maaseudun tulevaisuudessa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!