maanantai 13. joulukuuta 2021

Mistä johtuu naisten ahdistus ja masennus

Helsingin sanomissa oli mielenkiintoinen artikkeli miesten ja naisten välisistä eroista. Sen taustana oli tutkimustulos, jonka mukaan tasa-arvoisissa maissa ammattien segregaatio on vieläkin suurempaa kuin epätasa-arvoisissa. 

Jutussa pohdiskeltiin kovasti, olisiko kyse miesten ja naisten biologisista, vai ei-biologisista eroista. Lopputuloksena minulle jäi käsitys, että ensimmäiselle vaihtoehdolle löytyy enemmän tukea. 

Artikkelissa todettiin myös, että kouluissa tyttöjen osaaminen poikkeaa edelleen pojista, mutta on muuttunut aiemmasta, jolloin pojat olivat selvästi tyttöjä parempia matematiikassa, mutta heikompia lukemisessa. Pisa-tulosten perusteella yläasteikäiset tytöt ovat kirineet matematiikan eroa kiinni - ja Suomessa menneet jopa ohi - mutta pojat ovat lukutaidon osalta jääneet entistä enemmän jälkeen. 

Tälle asialle on luonnollinen eli biologinen selitys, jota toimittaja ei osannut nostaa esille: poikien kehitys on nimittäin murrosiässä oleellisesti tyttöjä hitaampaa ja sen seurauksena heidän aivonsa saavuttavat aikuisuuden vasta reilusti yli 20-vuotiaina, jotkut vasta lähes kolmikymppisinä. Niinpä 15-vuotiaiden lasten Pisa-testi mittaa sukupuolten välillä pikemminkin kehitys- kuin lahjakkuuseroja.

Tämä kaikki vastaa myös omaa käsitystäni, joka on syntynyt omien ja läheisteni jälkeläisten seuraamisesta. Kyllä tyttö on pääsääntöisesti tyttö ja poika on poika pienestä pitäen - siis ihan synnynnäisten ominaisuuksiensa ohjaamana - eikä sitä muuteta kovin helposti ns. tasa-arvokasvatuksella.

Tähän tosiasiaan liittynee myös päivän toinen uutinen, josta kertoi esimerkiksi Yleisradio. Sen mukaan ahdistus ja masennus ovat korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa yleisempiä kuin muussa aikuisväestössä ja naisopiskelijoista peräti 40 prosenttia kertoi ahdistuksen ja masennuksen oireista.

Uutisen mukaan kaikista opiskelijoista kolmannes kärsi masennuksesta, joten miesopiskelijoissa ahdistusta ja masennusta koki "vain" noin neljännes. Sukupuolten välinen ero on siten tässäkin asiassa erittäin suuri.

Se saattaa johtua - lopulta käännekohtansa saavuttaneen - koronapandemian aiheuttamasta eristyneisyydestä, kuten Ylen jutussa arveltiin, mutta kyllä se voisi juontua myös sukupuolten välisistä biologisista eroista. Naiset ovat miehiä kiinnostuneempia ns. pehmeistä arvoista ja sen mukaisesti kokevat esimerkiksi ilmasto- ja monimuotoisuuskriisit miehiä voimakkaammin. Ja näitä kahtahan on totta tosiaan tuotu esille viime aikoina enemmän kuin koskaan aiemmin - ja vieläpä erittäin uhkaavin sanakääntein. 

Voisiko siis olla niin, että nuoret naiset ovat miehiä ahdistuneempia tässä ajassa yksinkertaisesti siksi, että heidän biologiset ominaisuuteensa johtavat miehiä herkemmin ympäristöpelkoon? Ja että ratkaisu tähän ongelmaan olisi niinkin yksinkertainen, että puhuttaisiin mieluummin tosiasioista kuin maalattaisiin hirmuisia uhkakuvia surkeasta tulevaisuudesta? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Menneiden aikojen perheidylli
Ahdistuneen naisen henkilökuva
Kuinka nainen eroaa miehestä?

10 kommenttia:

 1. Mutta mitenkä me voidaan verottaa ihmisiä jos kaikki on hyvin?

  VastaaPoista
 2. Muutamat huonosti julkilausutut lähtökohtaoletukset kannattaisi miettiä uusiksi.

  Paljon puhutaan esimerkiksi juuri tuosta, että "poikien kehitys murrosiässä on hitaampaa kuin tyttöjen", mutta mikä oikeuttaa sen tähän tulkintaan sisältyvän lähtökohtaoletuksen, että nopea kehitys sinänsä edustaisi jotain nota olisi syytä kutsua kehitykseksi?

  Lajinkehitykselle on pitkässä prspektiivissä ollut ominaista nimenomaan lapsuuden jatkuva pidentyminen -- ja mitä enemmän ihminen on eriytynyt muista kädellisistä ja yleensä nisäkäistä, sitä pidemmäksi nimenomaan "lapsuudeksi" nimetty kehitysvaihe on venynyt. Juuri se tekee meistä ihmisiä.

  Toinen perustavanlaatuinen juttu on se, että koska tytöt ovat samaa sukupuolta kuin äiti, heillä on erilaiset lähtökohdat kasvaa irti varhaisvaiheen symbioosista kuin poikalapsilla, joille objektirakkaus merkitsee kiinnittymistä eri sukupuoleen kuin mikä symbioosia hallinnoi. Nämä varhaisvaiheen lähtökohtaerot tietysti täydentävät biologisia eroja, mutta ovat niin olemuksellisia ja olennaisia, ettei niitä voisi pudottaa kehityskuvista pois.

  Monista masennusta aiheuttavista syistä keskustelun ulkopuolelle jäävät yhä vieläkin kansanluonteeseen kuuluvat vaikutukset. Olemme miltei tuhatvuotisesti historiallisesti alistettua -- vieraallan kielellä hallittua -- kansaa, ja niin sanottu "kansanpsyyke", joka sosiaalisen periytyvyytensä vuoksi on paljon todellisempi systeemi kuin yksilön psyyke, omaa vahvat dualistiset ja masennukselle altistavat tekijät. Tarvitsisimme kansallista psykoanalyysia, emmekä turhia uutisia itsestäänselvyyksistä, jollaisia nämä nykyajan identiteettikriiseissä törmäyskursseille joutuneet onnettomat tyttölapset ovat.

  VastaaPoista
 3. Tuo tytöt kehittyvät nopeammin on kyllä totaali paskaa, tuota käyttävät etenkin naisopettajat yläasteella ja sillä perustellaan se miksi tytöt voivat jakaa toosaa ja aloittaa seksisuhteet ym. Se tissien kasvu ei vaikuta siihen älykkyyteen toi on sitä toistoa jolla asiasta tehdään totta. Luultavasti alunperin lähtenyt koko juttu setämiesten selittelystä. Älykkkyyden osalta niin vaikka olenkin jälkimurrosikäinen niin olin tasan yhtä fiksu peruskoulussa kuin korkeakoulussakin, viisautta en ensiksi mainitussa juuri ollut enkä tiedä onko sekään loppujen lopuksi juuri lisääntynyt. Mutta jo silloin tajusi tuon "tytöt kehittyvät nopeammin" totaali paskaksi ja kun sitä niille tytöille siellä koulussa toistetaan ja kun ne eivät ole kovin fiksuja niin nehän uskovat sen ja käyttäytyvät sitten sen mukaan ja seuraukset nähdään jo ministeri tasolla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano klo 1022: Ainakin urheilussa pitää paikkansa. Uinnissa on naisten puolella voitettu olympiakultaa 15-vuotiaan, mikä ei tule kysymykseenkään miesten puolella.

   Poista
 4. Ympäristöpelko ja mielenterveysongelmat ovat selvästi havaittavissa vihreissä, joista ei enää löydy täysjärkisiä naisia, ainakaan johtotasolta. Kaikki on yhtä panikointia, milloin ilmaston, milloin monimuotoisuuden, milloin ihmisoikeuksien vuoksi.
  Lisäksi Pew Researchin suorittaman kyselyn mukaan melkein puolella vastaajista 18-29-vuotiaiden naisten ryhmässä, jotka tunnustivat olevansa "valkoisia vasemmistoliberaaleja", oli diagnoosi jonkin tyyppisestä psyykkisestä sairaudesta.

  VastaaPoista
 5. Olen seurannut sivusta tyttäreni opiskeluja yliopistossa. Eka vuosi meni etänä ja tokan vuoden alku näytti jo hyvältä. Hänenkin kurssiltaan on nimenomaan nuoria naisia pudonnut pois ja jäljelle jääneissä on kyllä kaikenlaista viheltäjää. Oma lapsi on lihaa syövä hetero, joka osaa ja tykkää liikkua luonnossa, kiitos pitkän partiouran. Sijoittelee fyrkkaa ja seuraa kursseja. Hän kertoo omista opiskelukavereistaan, joiden joukossa on kaikenlaista rokotovastaista hörhöä ja loukkaantujaa. Eräskin oli alkanut tenttaamaan tyttäreltä "mistä lasista juot"; kysymys oli ikään verhottu lasiin mutta juurisyy oli "mitä uskontoa tunnustat". Tyttäreni, joka on oppinut minulta nokkelia vastauksia, oli sanonut että minun lasissani lukee ALATTII. Sanoi että kysyjällä meni jauhot syvälle kurkkuun. Summa summarum, nuoriso on outoa ja erityisesti nuorilla naisilla on ihmlellisiä ongelmia.

  VastaaPoista
 6. Naiset oireilevat, koska heille on annettu vapauksia ja oikeuksia vailla vastuita ja velvollisuuksia.
  Jälkimmäisiä naiset eivät ole koskaan halunneetkaan, mutta heille on tehty pirullinen karhunpalvelus antamalla ensinmainittuja.

  Eivät naiset mitään tasa-arvoa halua!
  Johan se on nähty, että mitä enemmän naisille annetaan vapauksia ja oikeuksia, sitä vihaisempia ja onnettomampia he ovat ja sitä raivokkaammin hyökkäileävät miehiään vastaan.

  Lopulta kun mikään muu ei auta, ovat naiset lakaneet rahdata tänne suurin määrin sellaisia miehiä, joita he arvostavat:

  raavaita uroksia, jotka eivät kuuntele ämmäin räkätyksiä van lyövät nyrkin pöytään käskien pitää turvan kiinni sekä pysyä siellä nyrkin ja hellan välissä.

  Sitä naiset meiltäkin odottavat, mutta kun me olemme luulleet naisten olevan tosisssaan halutessaan vapauksia ja oikeuksia.

  Eihän se mene niin:
  nainen ajattelee yhtä, sanoo toista ja tarkoittaa kolmatta. Sitten miehen pitäisi osata lukea ajatuksista, mitä nainen tarkoitti.

  Ei nainenkaan sitä halua.
  Että eiköhän olisi jo korkea aika todeta reilu satavuotinen naisten vaali- ja muiden yhteiskunnallisten oikeuksien kokeilu epäonnistuneen totaalisesti,
  ja palata entisen maailman malliin, jossa miehet olivat Miehiä ja naiset Naisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat kokemukseni naisista poikkeavat jonkin verran hyvä QK...
   Osittain allekirjoitan tuon näkemyksesi ja ainoastaan niissä tapauksissa, kun puhumme lapsettomista naisista jotka kannattavat vasemmalle kallellaan olevia liberaaleja näkemyksiä.
   Konservatiivisten ja lapsettomien naisten kohdalla menee sitten taas pahasti metsään jos heitä kuvailee kirjoittamallasi tavalla.

   Omat havaintoni alleviivaavat nimenomaan tuota lapsien kasvattavaa vaikutusta joka tosin vaikuttaa molempiin mainitsemiini ajatustyyppeihin.
   Tosin sillä erolla, että jos konservatiivinen nainen tekee lapsensa parikymppisenä on hän näköjään erittäin hyvin työelämässä menestyvä jo nelikymppisenä...
   Yritän siis sanoa, että ajatusmaailma ja elämänkatsomus vaikuttaa paljon ja konservatiivinen nainen vetää pidemmän korren kuin vasemmistoliberaali nainen...
   -Raksaäijä-

   Poista
 7. Pääministeri Marin twiittailee Elon Muskille siitä että täällä asuu maailman onnellisin kansa.

  No, onhan ihminen joka katselee maailmaa eyes wide shut tietysti tietyllä tavlla onnellinen. Mutta se jolla ei ole tarvetta sulkea silmiään näkee, että tämä maa on todellakin täynnä ahdistusta ja masennusta, ja tämän päivän ilmiöt ovat vain pintakuohua niiden kansallisten ominaisuuksien päällä jotka meitä ovat vuosisataisesti vaivanneet.

  Onneton kansa, itsetuhoisine taipumuksineen, perheväkivaltataipumuksineen, humahakuisine alkoholinkäyttöineen, kansantautina masennus, kansanvitsauksena kateus ja toinen toisensa kampittaminen, ja kiusaamisilmiöt, joihin suomalaiset työpaikoilla syyllistyvät tuplasti sen minkä eurooppalaiset keskimäärin.

  Kansa joka jokaisessa asiakysymyksessä jakautuu kahtia kykenemättä käsittelemään edes kohtalonkysymyksiään muuten kuin ihan muualta tänne määrättyjen idealististen ideologioiden raamituksissa.

  Tuo onnellisen kansan illuusio on vähän samanlainen kuin totalitaristisissa valtioissa usko siihen, että kaikki kansalaisvapaudet vallitsevat. Esimerkiksi sensuurille on ominaista, että nimenomaan siellä missä se toimii tehokkaimmin, kansalaiset ovat eniten sitä mieltä että täydellinen sananvapaus vallitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja miten helkkarin onnettomia ne muut ovat kun me suomalaiset olemme tällaisia.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!