torstai 16. joulukuuta 2021

Nämä uutiset olisivat hauskoja, elleivät ne olisi totta

Joskus uutiset olisivat hauskoja, elleivät ne olisi totta. Yhdestä tällaisesta tapauksesta saatiin lukea eilisestä Ilta-Sanomista.  

Juttu alkoi seuraavilla sanoilla: "merkittävä havainto ilmasto- ja energiastrategian sukupuolivaikutusten arvioinnista on, että miesten osuus sähköautojen omistamisesta on suurempi kuin naisten oletettavasti tuloerosyistä".

Näin oli jutun mukaan todettu pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen uudessa keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmassa. Siinä ratkaisua pohdittiin siten, että "tukien suunnittelussa voisi selvittää, voidaanko naisten sähköautojen hankintaa mahdollista vauhdittaa esimerkiksi verotuksen keinoin". Siis mitä ilmeisimmin asettaa erilainen sähköautojen verokanta miehille ja naisille.

Lisäksi hallituslähteet olivat tulleet siihen johtopäätökseen, että sähköautojen nykyiset hankintatuet hyödyttävät naisten ja muunsukupuolisten sijasta lähinnä hyvätuloisia miehiä, joilla on kiinnostusta, tietotaitoa ja varallisuutta tehdä tarvittavat hankinnat. Tämä ei luonnollisesti lisää tasa-arvoa eikä tasoita tulonjakoa, mutta olisi ollut hyvä muistaa niiden sähköauton hankintaan kykenevien maksavan myös ne verot, joilla hankintatuet maksetaan. 

IS:n uutinen sai luonnollisesti paljon huomiota sosiaalisessa mediassa. Siellä huomattiin mm. se, että sukupuolensa voi hallitusohjelman mukaan päättää jatkossa itse, joten ehkäpä moni varakas mies ilmoittaa itsensä naiseksi, jolloin myös sukupuolten väliset tuloerot tasoittuvat. Tai ainakin kirjaisi kulkuvälineensä vaimon nimiin.

Huumoria sinänsä. Mutta todellisuudessa on haudanvakava asia, että keskellä uuden koronavirusmuunnoksen leviämistä, kiihtyvää inflaatiota ja Suomen kilpailukyvyn rakenteellista rapistumista hallituksemme puuhastelee edellä mainitun kaltaisten asioiden kanssa. 

* * *

Mietin, että mahtaisiko arvoisaa lukijaani yhtään lohduttaa, että jossain muualla päin maailmaa ollaan - jos mahdollista - vieläkin hassahtaneempia. Uuden Seelannin viranomaiset ovat nimittäin uusimassa koulujensa tiedeopetusta ottamalla länsimaisen tieteen rinnalle alkuperäisväestönsä "tavan tietää".

Tuo alkuperäiskansan tietämistapa perustuu joukkoon myyttejä, kulttuurisia tapoja, traditioita sekä käytännön viisautta ympäristönhoidossa, keinoja ottaa kiinni eläimiä ja niin edelleen. Minkäänlaista tieteellistä testausta näiden tietojen paikkansapitävyyden suhteen ei kuitenkaan ole tehty.

Tosin Uuden Seelannin alkuperäiskansan tiedontapojen tiedetään monissa tapauksissa olevan ristiriidassa nykyaikaisen länsimaisen tieteen kanssa. Tämä koskee vähemmän yllättävästi heidän myyttejään maailman synnystä mutta myös ympäristönhoidon viisautta. 

Jälkimmäisen osalta on myös hyvin tiedossa, että jo ennen eurooppalaisten saapumista oli alkuperäiskansa hävittänyt puolet koriseutunsa metsistä, suuren osan megafaunaa ja muita eliölajeja sekä  köyhdyttänyt alkeellisen maataloutensa seurauksena maaperää. Toisin sanoen kyseisen tiedontavan soveltaminen on ollut ainakin ekologisesti kestämätöntä.

Nähtäväksi jää, millä tavoin alkuperäiskansan tietämistavan kauppaaminen koululaisille länsimaisen tieteen vertaisena lähestymistapana todellisuuteen vaikuttaa tulevien uusiseelantilaisten tapaan hahmottaa maailma. Ja lisääkö se saarivaltion luonnon ympäristöarvoja, nostaako asukkaiden elintasoa tai lisääkö vaikkapa sukupuolten välistä tasa-arvoa. 


8 kommenttia:

 1. Hmmm, maan suosituimmista poliittisista bloggareista Professori, Yrjöperskeles ja Sanna Ukkola puhuvat päivän postilloissaan sukupuolten välisen tasa-arvon ongelmista.

  Ajakuvaa? Naishallitus, mukana vihreät, joiden kahdestakymmenestä kansanedustajasta seitsemäntoista on naisia, eikä lopuista osaa sanoa. Myös oppositio kunnostautuu, kun kokoomuksen meppi Sirpa Pietikäinen aika ravokkaasti ajaa euvostoliittoon lakia nimenomaan naisia vastaan suunnatun "vihapuheen" kriminalisoimiseksi.

  Elämme Eyes Wide Shut -aikaa. On tulossa Saturnalian juhla, jossa kaikki kääntyy päälaelleen. Oikeuksien nimissä vaaditaan lisää vapauksia, mutta yhä harvemmat naiset pystyvät määrittelemään mitä oikein haluavat. Mutta sekin on varmaan miesten vika, hehän tätä katalaa maailmaa ovat pyörittäneet.

  VastaaPoista
 2. Ehkäpä Uudessa-Seelannissa olisi sitten suotavaa antaa yhteiskunnan ylläpitäminen maorien käsiin ja katsoa, mitä siitä tulee heidän "tavallaan tietää".

  Länsimaissa puolestaan naiset saisivat suunnitella ja rakentaa omat sähköautonsa ja tiet, joita pitkin niillä ajavat sekä vastata niiden huollosta ja talvikunnossapidosta.

  Kun se Valkoisen Heteromiehen tekeminen tuntuu olevan vaginallisten ja peniksellisten naisten mielestä niin maan perkeleen väärin kautta maailman, niin sopisi sitten näyttää se oikean tekemisen malli.

  No, ei kaikkialla;
  Visegrád-maissa jostain syystä asiat tehdään järkevästi akkalauman kirkumatta jatkuvasti.
  Ehkä siksi, että siellä miehet ovat Miehiä ja naiset Naisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua naisena on mietityttänyt, kummin päin tämä Lännen rappio alkoi: lakkasivatko miehet olemasta miehiä ensin, mikä ajoi naiset nykyiseen alennustilaansa, vai lakkasivatko naiset olemasta naisia, mikä ajoi miehet jonkinlaiseen opitun avuttomuuden mieslapsi-tilaan, mitä olen kuullut naisten palstoilla valittavan.

   Itse olen taipuvainen olemaan sitä mieltä, että nykyinen pehmoisä/kaikkipelaa/kaikkipuhuutunteistaan -kulttuuri vie miehiltä tilan olla miehiä. Mikä taas vie naisilta mahdollisuuden olla naisia. Toisaalta naiset ajaa tuota kulttuuria, eivätkä sitten kumminkaan ole tyytyväisiä. Ilmeisesti koska olemme pohjimmiltamme eläimiä, jotka haluavat että uros suojelee laumaansa, ja nykymiesten käytös viestii lähinnä heikkoutta ja alistumista.

   Toisaalta olen huomannut, että pienikin määrä naisellista hyväksyntää selvästi tekee miehille hyvää. Pyydä miestä avaamaan hillopurkki ja se säteilee lopun päivää, näin kärjistäen. Olenkin ottanut tehtäväkseni tarjota miehille egobuustia aina kuin mahdollista. Viestin käytökselläni että minulle saa avata oven ja sitten kiitän kauniisti jne. Ylipäänsä yritän viestiä aina, että minä olen nainen, sinä olet mies ja on tosi hieno juttu että olet mies.

   Feministien kannattaisi ottaa oppia tästä. Näin kun alkaa käyttäytyä, maailma on yhtäkkiä täynnä herrasmiehiä.

   Poista
 3. Pähkähullu maailma, jossa käsitteet määritellään uudelleen ja päälaelleen. Nykyinen tasa-arvo tarkoittaa todellisen tasa-arvon vastakohtaa, eli joidenkin ryhmien suosimista muiden kustannuksella. Intersektuaalinen tasa-arvo tarkoittaa mm naisten suosimista ja miesten syrjimistä. Samoilla vääristyneillä arvoilla jaetaan ihmisiä eri kasteihin vaikkapa etnisyyden, uskonnon ja ihonvärin perusteella. Hulluus on huipussaan, kun vihervasemmistolaiset naiset ovat päässeet valtaan. Lähes päivittäin saa lukea jonkin uutisen hallituksen tekemästä selvityksestä, joka todellakin voisi olla aprillipila. "Nainen vaietkoon seurakunnassa" alkaa tuntua todella varteenotettavalta ohjeelta.

  VastaaPoista
 4. Pitäisi tehdä tieteellinen tutkimus siitä, miksi miehet ostavat enemmän sähköautoja. Jospa syynä onkin se, että miehet ovat "ilmastonmuutostietoisempia". Tähän tutkimukseen tarvitsisi tosin antaa rahoitusta puoli milliä jollekin lähipiirin akateemikolle.

  VastaaPoista
 5. Jospa nyt jo vihdoin huomattaisiin, että äänioikeuden antaminen naisille oli kardinaali virhe. Noin sadassa vuodessa olemme päätyneet Professorin ja muiden blogistien kuvaamaan dystopiaan, feminiinisen itsekkyyden, narsisimin ja hulluuden aikakauteen.

  VastaaPoista
 6. No itse asiassa sukupuolten väliset biologiset ja sosiopsyykkiset erot ovat ikuisuusasioita, siis ihan hamasta lajin muinaisuudesta asti vaikuttaneita. Sensijaan nämä lähinnä käsitekoneistojen tasolla rakennetut "tasa-arvoisuusvaatimukset" ovat jotain ihan omalle ajallemme ominaista -- ja juuri ne kieleen ja ajatteluun olemuksellisesti kutoutuvat mekanismit, jotka näitä nykyisiä harhoja luovat ja ylläpitävät, pitäisi jäljittää ja dekonstruoida.

  Aloittaisin tuosta mammuttimittaluokan mielikuvaharhasta, joka yleisessä "ihmiskuvassa" vallitsee. Kun puhumme ihmisyydestä ja ihmisestä, luomme mielikuvan jonkinlaisesta ylihistoriallisesta, ylikulttuurisesta, ylikansallisesta, yliyhteisöllisestä yliyksilöstä -- eli juurikin jonkinlaisesta yli-ihmisestä. Näin yleistävä käsitteenmuodostus -- jonka koemme siis jossain mielessä yleisempää "totuutta" sisältävänä kuin minkään yksityiskohtia jäljittävän käsitteenmuodostuksen -- noituu ymmärryksemme, ja ihan tosissamme sitten paasaamme esimerkiksi "ihmisarvosta" tai "ihmisoikeuksista".

  Ja niin perusteellisesti tuollainen lähinnä keskiaikaista skolastista käsiterealismia muistuttava ajattelu on ymmärryksemme noitunut, että yritämme säätää itsellemme lakeja, joissa kaikki mahdollinen tuollaista idealismia kritisoiva ajattelu kiellettäisiin esimerkiksi "vihapuheena".

  Surkeasti menee, sanoisin. Aikamme on yhtä suurta käsitesekaannusta, eikä ihme että nimenomaan naiset elävät täydellisessä identiteettikriisissä, jossa he etsivät itseään mitään löytämättä.

  VastaaPoista
 7. Kaija Saariaho on asiantuntijoiden mielestä paras elossa oleva säveltäjä. Kun hänen teoksiaan kuuntelee, niin herää epäilys, että säveltäjä-sanaa käytetään tässä väärin.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!