lauantai 19. kesäkuuta 2021

Menneiden aikojen perheidylli

Entiseen aikaan agraari-Suomessakin oli tapana, että isäntä jätti talonsa vanhimmalle pojalleen. Tyttäret naitiin enemmän tai vähemmän kauas kotoa muihin taloihin tai torppiin ja pojista tuli useimmiten lähiseuduille pojattomien talojen isäntiä, paikkakunnan talollisten leskinaisten puolisoita, veljiensä torppareita tai jopa oman talon renkejä. 

Tämä tapa tiedettiin jo aiemmin varsin vanhaksi, sillä jo viitisen tuhatta vuotta sitten Lech-joen varrella eläneet ihmiset elivät tämän mallin mukaisesti. Mahtisuvut ylläpitivät talojaan mutta vaimot ja työväki haettiin kauempaa.

Tuoreessa Science-lehdessä kerrottiin tutkimuksesta, jossa oli selvitetty peräti kahdentoista 49 000 vuotta sitten eläneen neandertalilaisen genomisekvenssit. Heidän jäänteensä oli löydetty Altai-vuorilla sijaitsevasta luolasta, jonka läheltä on aiemmin tehty myös ensimmäiset havainnot denisovanihmisistä.

Nyt tutkitut genomit paljastivat perheyhteisön, joiden joukossa oli sekä isä että tytär. Ja kaikki muut miehet olivat näiden sukulaisia. Naisten geeneistä sen sijaan saatettiin päätellä, että he liikkuivat paljon enemmän kuin miehet. 

Tässä on huomattava, etteivät 49 000 vuoden takaiset neandertalilaiset viljelleet maata eikä heillä siten ollut maataloja, joita miessukupolvet olisivat viljelleet. Siitä huolimatta näyttää siltä, että jo silloisilla miehillä oli omia reviirejään, joilla he pysyttelivät. 

Merkille pantavaa oli myös se, että nämä neandertalilaiset olivat läheisempää sukua Espanjasta aiemmin löytyneille neandertalilaisille kuin Altai-vuorella aiemmin eläneille lajitovereilleen. Siten kansainvaellukset eivät näyttäisi olevan mikään uusi ilmiö. 

Mielenkiintoista oli myös se, että kaikilla perheen miehillä oli nykyihmisen Y-kromosomi. Siten myös heidän esi-isiensä joukossa oli nykyihmiseen kuuluva mies, kuten muillakin loppuvaiheen neanderalilaisilla. Vastaavasti myös kaikkien eurooppalaisten esi-isiin kuuluu neandertalilaisia. 

Tutkimuksesta luettuani jäin miettimään sitä, kuinka nykyisten länsimaalaisten elämä on muuttunut. Mutta näyttäisi siltä, että jotain lienee jäänyt myös geeneihimme tuon pitkän historian aikana. 

Enkä nyt tarkoita pelkästään maaseudun peräkammarin poikia, jotka ovat jääneet naisettomiksi tyttöjen lähdettyä kaupunkeihin, vaan myös sitä kyselyä, jonka mukaan 18–30-vuotiaista miehistä peräti 66 prosenttia haaveilee maallemuutosta tai harkitsevansa sitä vakavasti - todennäköisesti oman sukunsa juurille. Sen sijaan nuorista naisista maallemuutosta on innostunut "vain" 32 prosenttia. 

Toki maallemuuttohalukkuuteen on muitakin tekijöitä - epäilen esimerkiksi kaupunkien väestörakenteen muutoksen vaikuttavan siihen - mutta oma osansa saattaa hyvinkin olla siinä kymmenien ellei satojen tuhansien vuosien traditiossa, jossa miehet ovat pysytelleet kotiseudullaan ja naiset ovat liikkuneet pitkiäkin matkoja miehelään. Olisihan suoranainen ihme. ellei tämä olisi jättänyt myös perinnöllisiä sopeumia sekä naisiin että miehiin. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vanhat normit säilyvät ja näkyvät pitkään
COVID-19 ja neandertalilaiset
Suurmiehiä maahanmuuton avulla

12 kommenttia:

 1. Kepu on jo ratkaissut tuon maaseudun liikakansoituksen aikoja sitten. Tyttäret ja lahjattomat pojat laitettiin kouluun ja sen perään kuntien ja valtion leivän ääreen turhan paskanhiertäjiksi ja konttorirotiksi. Nyt kun ne kuntien paikat alkvat pullistella tehdään uusi hallintohimmeli maakunnat. Ja vot, taas on lisää turhan hiertäjiä ja jarruiehiä/naisia haittaamassa kaikkea muuta kuin haittamaahanmuuttoa.
  Ja SINÄ maksat!!!
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 2. Ei piisannut mielikuvitukseni.
  Mihin prof. pyrki evolutistishistoriallisella katsauksellaan?
  Neanderthalin geenien olemassaolon suhteen uskon proffan katsantoon. Tosin geenien osuus taitaa vaihdella eri kansalaiskeskittymien suhteen. Ehken laskeuduimme puusta liian aikaisin. Nyt olemme kusessa puusta pudonneiden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrin herättämään ajatuksia jakamalla mielenkiintoisena pitämäni tutkimustuloksen ja siihen liittyviä mietteitäni.

   Poista
 3. Eräässä tv-dokumentissa muuan Neanderthal-tutkija, olikohan juuri itse Svante Pääbo, arvioi neanderthalinihmisten ja nykyihmisten rinnakkaiselon olleen kiinni väestönkasvusta, ja varsin pienin marginaalein:

  jos neanderthalinihmisten syntyvyys olisi ollut kaksi prosenttia suurempi tai nykyihmisten kuolleisuus saman verran suurempi,
  olisivat molemmat saattaneet selvitä jakamaan maailman keskenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neanderthalilaisten ja nykyihmisten yhteiselo olisi joka tapauksessa loppunut aikoja sitten. Jo pienemmätkin etniset ja kulttuuriset erot ovat mainiota sytykettä keskinäiseen Lebensraum-sotimiseen. Myös kansoja voimakkaasti sekoittava monikulttuurisuus on tuhoisaa ja siksi se onkin länsimaiden todellisille johtajille väline vallan keskittämisessä.

   Syntyvyys on tietysti merkittävä sopeuma, joka alenee päiväntasaajalta pohjoisnavalle mentäessä. Tätä voimistetaan entisestään syyllistämällä kantaväestöä lapsenteosta samalla, kun maahantulijoiden lisääntymistä tuetaan kritiikittä edistämällä rahoitusta ja moniavioisuutta sekä muuta patriarkaalisuutteen liittyvää käytäntöä, jossa naisen tehtävä on pysyä kotona synnyttämässä.
   Tällainen kaksien normien yhteiskunta sotii itseään ja kestävyyttään vastaan.

   Poista
 4. Pahus. Juuri tuo dokumentti piti katsoa. Kiire, aina vaan kiire.

  VastaaPoista
 5. Nyt länsimaiden reviireille tunkevat ovat nuoria ja keski-ikäisiä miehiä. Uuskielessä heitä kutsutaan lapsiksi ja lainsäädännössäkin värillisten lasten yläikärajaa on nostettu jo 25 vuoteen. Lisäksi maahantulijan omaa ikäilmoitusta on uskottava, jolloin käytännössä lapsina voidaan pitää esim. nelikymppisiä ukkoja.

  Nämä miehet ovat etsimässä uusia reviirejä klaaneilleen, mafioilleen ja uskonsuunnilleen. Eivät he halua integroitua ja kotoutua. Kantaväestön feministinaisilla (ja heitä toiveikkaasti liehakoivilla miehillä) ei puolestaan ole mitään väestön vaihtumista vastaan, kuten professorin kirjoituksestakin oli pääteltävissä. Tämä kehityskulku ei pääty hyvin, sillä kansantalouden pyörittäminen on kantaväestön miesten harteilla. Raskaan ja kasvavan julkisen sektorin rahoittamisen lisäksi maahantulijoiden elättämiseen menee jo iso siivu budjetista.
  Kun suomalaisia miehiä orjuutetaan ja kohdellaan rasistisesti, voi systeemi pyöriä vain tiettyyn henkiseen ja taloudelliseen katkeamispisteeseen asti. Maan sisäinen paluumuuttoliikenne on yksi oire tästä.

  Muuten, värilliset Suomessa kutsuvat itseään rodullistetuiksi, tavallaan syyllistäen muita omasta etnisestä kurjuudestaan. Kuka on heidät rodullistanut? Maalaisjärki sanoo, että heidän etnisyytensä määräytyy heidän vanhempiensa mukaan.
  Maahantulijat ja itseään vihaavat suomalaiset syyttävät kantaväestöä liiasta valkoisuudesta. Sekö ei ole rasismia? Haukuttu kantaväestö on kuitenkin mahdollistanut tulijoille monenlaiset etuoikeudet ja diplomaattisen koskemattomuuden mm. valtamediassa?
  Miltä kuullostaisi Nigeriassa vierailevan tutkijan lausuma, että paikallinen yliopisto on yhä liian musta? No, eihän noin voi sanoa, sillä suomalaisethan ovat enemmistö nigerialaisiin nähden. Itse asiassa, hallituksemme toimii ikään kuin suomalaiset olisivat enemmistö koko muuhun maailmaan nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähäisen ymmärrykseni mukaan maahamme laittomasti tunkeutuneet lähi-itämaalaiset ja afrikkalaiset eivät osaisi kutsua itseään rodullistetuiksi,
   elleivät eräät kansakuntamme osat heille näin suotavista etuoikeuksista olisi vuolaasti kertoneet.

   Poista
 6. Arkeologiassa ja antropoligiassa on vakiintunut käsite jäännös. Siksi meillä on muinaijäännöksiä koskeva laki ja kiinteitä muinaisjäännöksia. Jäänne tai jäänteet liittyvät enemmänkin biologiaan. En tiedä miksi väärät termit ovat yleistyneet ja miksi suomalaista sanastoa on lupa raiskata samaan aikaan kun esimerkiksi englanninkielisiä termejä käytetään säntillisesti jokainen kykynsä mukaan.

  Suomen kielen sotkeminen on jo terveyssanastossakin jossa ei enää saada rokotuksia vaan otetaan rokoteannos. Törpöimpiä uussanoja ovat rokotetahti ja rokotekattavuus jossa tietysti pitäisi käytää sanaa rokotus. Ilmeisesti on jotenkin hienompaa kun sana päättyy e-kirjaimeen kuin että se päätty ässään.

  VastaaPoista
 7. Onko tuo neanderthalilaisgeenien osuus se komponentti, jonka ansiosta eurooppalaisista kehittyi vuosituhansien aikana maailman valloittajia ja teknologia kehittäjiä, joita meidän nyt pitää critical race -ajattelun mukaan hävetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan olla, että neanderthal-geenit auttoivat kestämään kovia pohjoisia olosuhteita. Itsessään talvi aiheuttaa sen, että ilman suunnittelua, ruoan varastoimista ja yhteistyötä ei aikoinaan selvinnyt hengissä. Yksilöt ja yhteisöt, jotka eivät näihin riittävästi pystyneet, jäivät matkan varrelle. Olosuhteet tekivät valintajalostusta, jonka seurauksena syntyi keskinäisen luottamuksen yhteisöjä.

   Vastaavasta sopeumasta on esimerkki lintumaailmasta. Laajan etelä-pohjoissuunnan elinalueen linnuilla on havaittu alueellisia eroja siinä, kuinka hyvin ne pystyvät hankkimaan ruokaa vaikeissa koetilanteissa.

   Myös valkoihoisuus on sopeuma pohjoisiin olosuhteisiin. Nyt tuo sopeuma onkin syyllinen kaikkiin ongelmiin. Huippuesimerkkinä olkoon väite, että lihavuusfobia on valkoisten syytä.

   Poista
  2. Itäaasialaisilla on enemmän Nenaderthal-geenejä. Ovatko siksi älykkäämpiä kuin eurooppalaiset? Tai lyhyempiä. Tai...

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!