keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Vihreän politiikan uhri(t)

Yle uutisoi sähkön olevan nyt niin kallista, että yksi sähköyhtiö kaatui. Asian taustaksi verorahoitteinen mediamme kertoi, että "pohjolaa koettelevat pakkaset, vähäinen vesivoima ja niukaksi jäänyt tuulivoima".

Ylen mukaan sähkön myyjä on kaatunut Suomessa vain kerran aikaisemmin. Se tapahtui tämän vuoden kesäkuussa. Epäselväksi tosin jäi, millä tavalla pakkaset, vähäinen vesivoima ja niukaksi jäänyt tuulivoima vaikuttivat sen kaatumiseen juuri kesällä. 

Tapauksiin saa kuitenkin hiukan lisävaloa, jos muistaa ministeri Mika Lintilän maininneen muutamia viikkoja sitten, että "ratkaisevaa on öljyn maailmanmarkkinahinta, joka on lähes nelinkertaistunut reilussa vuodessa". 

Vielä selkeämmäksi kuvion tekee se, jos tarkastelee energiapolitiikan viimeaikaista kehitystä. Lokakuun lopussa tulin tehneeksi juuri niin toteamalla, että "energian hinta on lähtenyt EU:ssa kiitolaukkaan, koska Saksa on aiemmin päättänyt ajaa oman ydinvoimansa alas ja joutuu nyt maksamaan fossiilisesta energiasta päästömaksujen takia aiempaa korkeampaa hintaa. Asiaa on kärjistänyt lisäksi se, että myös Aasiassa on vihreän siirtymän seurauksena syntynyt kasvava tarve Keski-Euroopan kannalta tärkeään maakaasuun, joka on niin ikään nostanut energian hintoja EU:ssa."

Toisin sanoen suomalaisen energiayhtiön kaatumisen perimmäinen syy on siinä, että ihmiskunta ja erityisesti Euroopan Unioni on lähtenyt rakentamaan tulevaisuuttaan sopeuttamalla elämänmenoaan vihreiden periaatteiden mukaiseksi. Ensin säikkymällä ydinvoimaa ja sittemmin kauhistelemalla kivihiiltä. 

Lopputuloksena energian hinta on kasvanut ja suomalaiset - ja epäilemättä monet muutkin - energiayhtiöt ovat joutuneet vaikeuksiin, koska sähkön myyntiyhtiön on maksettava tukkumarkkinoilta ostamansa sähkö heti, mutta omilta asiakkailtaan se saa maksut vasta myöhemmin. Toisin sanoen vihreiden energiaratkaisujen perinteistä energiatuotantoa suurempi epävakaus on tehnyt aiemmin toimineen sähkömarkkinan entistä vaikeammin hallittavaksi. 

Suomen osalta tilanne ei onneksi ole kovin paha. Me tosin elämme juuri nyt tuontienergian varassa, mutta tilannetta parantaa jatkossa lopultakin valmistunut ydinvoimala, energiaa tuottava uusi biotuotetehdas sekä nopeasti kasvava tuulivoima. Tosin samaan aikaan maamme hallituksella on kova tahtotila ajaa fossiilista energiantuotantoa alas muita maita nopeammin, mikä taas epävakauttaa tilannettamme.

Nähtäväksi siis jää, mitä jatkossa tapahtuu. Varmaa kuitenkin on, että halvan energian aika on ainakin toistaiseksi loppumassa meiltä suomalaisilta - eikä tavallinen kansalainen tule saamaan seuraavaa sähkösopimustaan edes likimain samaan hintaan kuin nykyistä. Ja mielenkiintoisinta se, kuinka tämä näkyy yhteiskuntamme vakaudessa ja poliittisten voimasuhteiden kehittymisessä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ei ole helppoa olla vihreä ja älyllisesti rehellinen
Sosiaalinen ilmastorahasto tarkoittaisi 150 euron lahjoitusta jokaiselta suomalaiselta muulle Euroopalle
Suomeen tulee uusi moderni jättiläinen

19 kommenttia:

 1. Latviassa alennetaan sähkön arvonlisäveroa 21 %:sta 5 %:iin. Veroa kertyy siitä huolimatta reippaasti, koska sähkön hinta on noussut niin paljon. Turha toivoa, että Suomessa vihervasemmistolainen hallitus tällaista kansalaisia hyödyttävää muutosta tekisi, koska se katsoo, että hienoa: ilmasto pelastuu kun kansalaiset värjöttävät kylmissään kotonaan.
  Suomessa vero voitaisiin nykysäännöksin alentaa 10 %:iin. Jos sähkön hinta, joka sisältää sähköveron, nousee 2.4-kertaiseksi, valtion arvonlisäverokertymä on alennetulla verokannalla sama kuin nyt 24 %:lla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää varmaan lisätä veroja vaan sähkönhintaan, että saadan ilmastomuutoken nimissä ihmiset kuluttamaan vähemmän, samalailla kuin polttoaineroissa ..

   Poista
 2. Syy yhtiöiden kaatumiseen lienee se, että sähkö on myyty kuluttajille kiinteään hintaan, jota ei voi korottaa nopeasti, vaikka sähkön ostohinta yhtiölle nousee nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on välitön syy, mutta vihreä siirtyminen on perimmäinen syy.

   Poista
 3. Samaan aikaan Ruotsissa:

  Vi går rakt in i en elkris.

  https://swebbtv.se/w/cFHKXwRMPC4fXeNeoPBVvd

  VastaaPoista
 4. Svenska kraftnät/Kontrollrummet:

  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  VastaaPoista
 5. Ruotsissa vesivoimaloiden käyttöluvat ja -ehdot ovat katkolla. Tarkoittaa säätökapasiteetin alenemista. OL3 on odotettu laitos.

  VastaaPoista
 6. Sähkölaskuun tulee lisäksi globalistieliitin ryöväämä siirtomaksu, vai pitäisikö sanoa, että siirtomaksuun tulee lisäksi kasvava sähkölasku. Joka kerta laskuja maksaessani muistan homopetteriä, joka siunasi suomalaisen sähköverkon myynnin kansainvälisille rasvaperseisille sijoittajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukana oli myös rikollisen globalisti-"eliitin" nöyrä käsikassara, vapaamuurari-bilderbergi J.Katainen. Katainenhan kahtena hallituskautenaan myös lähes kaksinkertaisti Suomen valtionvelan.
   Palkkioksi ohjeistuksen mukaisesta 'hyvin' suoritetusta työstä ilmeisesti satanisti-veljien myötävaikutuksella hän mm. sai politrukin viran Brysselissä ja sen jälkeen hyvin palkatun suojatyöpaikan/eläkeviran Sitrassa, vaikka päteviäkin hakijoita oli tarjolla.

   Kyllä Jaana Kavonius on oikeassa: https://rapsodia.fi/lakimies-jaana-kavonius-paljastaa-eu-huijaukset/

   Hatunnosto ja syvään kumarrus tuolle rohkealle ja suoraselkäiselle naiselle, vastakohtana sukupolvia nuorempien intersektionalisella ja muilla feminismiperversioilla,
   kommunismilla/kulttuurimarxismilla, wokeismilla, valkoisiin heteromiehiin kohdistuvalla rasismilla, LGBT- ja kaikilla mahdollisilla muilla perversioilla kyllästettyihin kanssasisariinsa, jotka he jo äidinmaidossa ovat imeneet mm. suomalaisen kansallisvaltiomme tuhoamiseksi.

   Poista
 7. Ruoan hinnan kallistuminen ollut maltillista. Miten mahtaa olla alkavan vuoden osalta?

  VastaaPoista
 8. Ei se ole ihmekään että energiapoliitiikka ajaa pusikkoon, kun on tämänkaltasia idiootteja ja niitä viellä kuunellaan
  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/seitseman-syyta-miksi-ydinenergia-ei-ole-vastaus-ilmastonmuutoksen-ratkaisemiseen/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se nyt vain hyvä asia, jos se ranskalaisten tekemä murheenkryyni lopulta saadaan tuottamaan sähköä, niin ei olla ihan näin paljon ostosähkön varassa. Tuulivoima on sattumasähköä, jonka ostajan oikeastaan pitäisi hyväksyä se, että hänen säkönkäyttönsä tulee mukautua tuulienergian tuotantoon, eli kun ei tuule, tuulisähköä ei tule stöpselistä. Lasketaanko muuten tuulimyllyjen investointikustannuksiin mukaan se, että jonkun muun täytyy hoitaa varakapasiteetti.

   Poista
  2. Alkaa tuo Olkiluoto 3 olla vanhimmilta osiltaan remontin tarpeessa. Hyvin saivat suomalaiset kilpailutettua rakennusprojektin.

   Yritin tuossa muuten 20-vuotista dieselillä käyttävää romuani pakkasten keskellä käyntiin ja muistelin lämmöllä unionin eteläisiä maakuntia, joille nämä tuulitunnelipäiset ministerimme lahjoittavat veromiljardimme. Olisivat voineet tukea oman maan kansalaisia alentamalla autoveroa, ettei tarvitsisi noita rouskuja tulla näpit jäässä ja hiki otsalla käynnistellä. Tietysti se olisi rasismia ja natsismia antaa veroista osa takaisin niille, joilta ne on ryövätty.

   Oi, maakuntamme Suomi kallehin...

   Poista
  3. Kovin tyyneltä tuolla ulkona vaikuttaa ja harmaalta. Pakkasta noin -20 astetta. Eipä taida noista sattumasähköistä olla hyötyä.

   Poista
 9. Suurin osa siirtomaksusta on energiaveroa. Sähkön hinnasta menee alv, ja energiavero siirtomaksusta.

  VastaaPoista
 10. Olen seurannut energiapolitiikasta käytävää keskustelua ja politikointia noin 9000km päästä nyt yli viiden vuoden ajan ja se näyttäytyy sangen oudossa tai pareminkin ennakoitavassa valossa. 1. Täällä Kaakkois-Aasian suunnalla bensalitra maksaa edelleen samat 70~80c/l (tosin pahimman covidin aikaan myytiin alennettuun hintaan tukena asukkaille ja yrityksille) kuin 5 vuotta sitten.
  2. Ihmisten elämässä ilmastokatastrofilla pelottelu ei näy mitenkään ei myöskään Aasialais/Tyynenmeren alueen uutiskanavissa (Australia, Singapore, Kiinalaiset, Taiwan, Korea, Laos, Vietnam) muutamia seuraamiani maita ja Al Jazera mukaanlukien.
  3. Ainoat tv-kanavat joissa se on päivittäin yhtenä pääuutisena on Suomalaiset kanavat ja Euronews. Ei RAI, BBC, BTV muutamia eurooppalaisia joita silmäilen.
  Hyvänä puolena tietenkin on se, että kanavien pääuutistarjonta on nopeasti käyty läpi eikä aikaa tuhlaannu kuin noin 30min/pvä.
  Eräs havainto Suomalaisesta journalismista ja mediasta sopinee myös tähän yhteyteen. Olen hämmästellyt kuinka umpioitunutta ja tunkkaisen yksipuolista sekä ennenkaikkea Suomikeskeistä (pääkaupunkiseutu) uutisointi ja varsinkin lehtikirjoittelu on. Ihan kuin Suomi olisi joku mailman napa, edistyksen kärkiairut ja tiennäyttäjä muulle maailmalle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta Suomihan on! Kunhan nimittäin bilettävien tyttöjen unelmat vain toteutuvat. Ja on meillä unelmissa eläviä poikiakin. Ministeri Lintilä oli juuri innoissaan ideasta, jonka mukaan Suomi ratkaisee Saksan energian tarpeen tekemällä tuulivoimalla päästötöntä vetyä, ja viemällä sitä putkessa Ruotsin kautta Etelä-Saksaan.

   Poista
 11. Mut ei se mit'n, sanoi Turo's Hevi Gee:

  Hell-Sinkin virheiden tyttösten ei tarvitse miettiä mitään tällaista lämmitellessään pimpsojaan hiilivoimalla.

  Se on silloin sellaista parempaa hiilivoimaa, tai ainakin erilaista, kun se tulee heidän koteihinsa.

  VastaaPoista
 12. Nyt sähkö kulutus Suomessa 13 475 MW, josta tuontia on 3778 MW. Tuulienergiaa saadaan 296 kW. Olkiluoto ei riitä korvaamaan puoltakaan tuontitarpeesta. Tuulienergiaa lisätään, mutta samalla kivihiilellä tehtävä kaukolämmön ja sähkön yhteistuotanto loppuu - ainakin Helsingissä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!