perjantai 31. joulukuuta 2021

Vihreä mies vai "mies"

Vihreiden mies eli Atte Harjanne on talouspoliittisesti selvästi puolueessa valtaa pitäviä naisia enemmän markkinatalouden kannalla. Lisäksi hän on suhtautunut myönteisesti Vihreiden aiemmin tiukasti vastustamaan ydinvoimaan. Epäilen, että nämä olivat jalkovälin lisäksi keskeisiä syitä siihen, miksei hänestä tullut taannoin sen enempää ministeriä kuin puolueen puheenjohtajiston jäsentäkään. 

Nyt Harjanne on jälleen ilmaissut asian, jolle ei liene kovin paljon kannatusta puolueen matriarkkojen parissa. Tarkoitan hänen toivettaan Suomen pikaisesta liittymisestä Natoon. Hänen mukaansa "seuraukset siitä, että päätökseen ei kyetä sen ollessa vielä mahdollista ovat valtavan paljon vakavampia kuin siinä tapauksessa, että liitymme jotenkin etuajassa tai väärässä hetkessä."

Nostin Harjanteen esille siksi, että uskon hänen asemansa Vihreissä nousevan yhdeksi mielenkiintoisimmista poliittista seurantakohteista huomenna alkavalle vuodelle 2022. Onnistuuko hän kääntämään puolueensa kuvaa vihervasemmistolaisten naisten temmellyskenttänä vai osoittautuuko siellä eläminen siksi mahdottomaksi, että Harjanne katsoo parhaaksi vaihtaa puoluetta tai jopa siirtyä politiikasta syrjään?

Vastauksia saanemme seuraavan 12 kuukauden aikana tai viimeistään hiukan ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja, jolloin tarjolla voisi olla ehdokkuus jossain muussa puolueessa - lähinnä Kokoomuksessa tai RKP:n suomenkielisenä ehdokkaana. Kolmas vaihtoehto voisi periaatteessa olla Vihreiden hajoaminen naisten luotsaamaksi äärivasemmistolaiseksi ja Harjanteen johtamaksi liberaalioikeistolaiseksi ympäristöpuolueeksi. 

Harjanteen jatkaminen naisten johtamassa Vihreässä puolueessa osoittaisi, että tämän kirjoituksen ensimmäisen virkkeen sana "mies" olisi liioittelua. Toinen - Kokoomukseen siirtyminen - olisi paluuta Harjanteen omille juurille ja kolmas eli RKP:hen liittyminen puhdasta poliittista opportunismia. Neljäs eli oman puolueen perustaminen taas osoittaisi Harjanteen olevan poliittisesti rohkea henkilö, joka on vainunnut poliittisen markkinaraon, jolle saattaisi hyvinkin löytyä kannatusta kansan parissa.

Näillä spekulaatioilla tahdon toivottaa rauhallista vuodenvaihdetta ja hyvää uutta vuotta kaikille lukijoilleni sekä myös kirjoitukseni päähenkilölle eli Atte Harjanteelle. Jo yksin tämän toivotuksen takia toivon, että vuoden viimeinen ajatukseni sattuisi myös hänen silmiinsä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ei ole helppoa olla vihreä ja älyllisesti rehellinen
Vihreät päätti pysyä vasemmalla laidalla
Jatkaako Vihreät taistolaisella linjalla vai säilyykö siinä vivahdus liberaalia ympäristöpuoluetta?

9 kommenttia:

 1. Hyvää uutta vuotta Professorille ja blogi-intoa myös jatkossakin!

  - Purnaaja -

  VastaaPoista
 2. Vaikka Harjanteen huumemyönteisyys ei miellytäkään, on silti virkistävää kuulla vihreiltä jotain muutakin kuin ainaista älyvapaata jankutusta ilmastonmuutoksesta ja turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksista ja oikeudesta tulla suomalaisten elätettäviksi. Voisi kuvitella, että intersektionaalinen woke-porukka tulee tekemään fanaattisen Suomelan johdolla Harjanteen olon epämiellyttäväksi. Nykyisessä muodossaan vihreiden soisi katoavan Suomen puoluekartalta, sillä teiniangstiset tytöt eivät kuulu Suomen johtoon.

  Hyvää uutta vuotta professorille, ja kiitokset loistavasta blogista.

  VastaaPoista
 3. Parempaa Uutta Vuotta proffallekin ja kiitos jaksamisesta.

  VastaaPoista
 4. joo..muuten nyt kandeis liittyy Natoon tai aieemminkin, mut sen ainoa seuraus olis että suomen suurimmat kaupungit päätyis Venäjän ydin ohjusten maalitauluiksi..ja ne tuhottaisiin heti ydinsodassa..

  puolueettomana pysyessä olis edes se toivo, et Suomi unondettais sivustakatsojaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita ydinsotiahan käydään ihan koko ajan kaikkialla maailmassa?
   Suomi NATO:n tai sitten pirusti enemmän uutta rautaa.
   Emme ole pitkään aikaan olleet "puolueettomia" joten se on täysin tyhjä sana jonka varaan ei kannata laskea yhtään mitään.
   Idän taikakääpiö on alkanut viimeisillä voimillaan neukkulalle tyypillisen laajentumispolitiikan ja sitä ei siinä pelissä Suomen "puolueettomuus" kiinnosta pätkääkään.
   Hyvää uutta vuotta proffalle ja muillekkin. Uusi vuosi menee päivystellessä, kiitos rauhaa rakastavan putlerin.

   Poista
 5. En nyt suhtautuisi aivan vakavasti näihin Harjanteen ulostuloihin. Oireet viittaavat vahvasti siihen, että tavoitteena on näkyvyyden hankkiminen profiloitumalla vähän puolueen linjasta poikkeavasti. Puolueen kannalta taas kyse on näyteikkunanukesta, jolla ei ole mitään käytännön vaikutusta puolueen toimintaan, mutta päästään sanomaan, että kyllä meiltä löytyy tällainenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö se joku vireä nainen, iiris-rukka taisi olla, mainitsi, että pitää saada miesten mallia virheisiin. Ettei luultaisi heidän olevan vain naisten ja eunukkien puolue. Siinä sitä on kyinen pelto kynnettäväksi jos tuon tiedon aikoo suuren yleisiön kekskuudessa muuksi muuttaa.
   Huru-ukko

   Poista
 6. Täytyyhän naisilla omat puolueensa olla. Sellaiset joissa saavat ilmauksensa varhaislapsuuden alkusymbioosiin palautuvat tunnot ja niiden pohjalta nouseva ajattelu -- jollaista kaikki uhriajattelu, uhrirooleihin samaistuminen ja siitä saatava voimaantuminen juuri ovat.

  Naiset tarvitsevat puolueen joka noituu tiedollisen ymmärryksen yliyleistävillä yleiskäsitteillä -- taantuneeseen tajunnantilaan olemuksellisesti kuuluvilla käsitteellisillä merkityslaajentumilla -- ja uhriajattelun jatkeena olemuksellisesti toimivaan omankädenoikeuteen.

  Olen ihmetellyt sitä, että vihreiden kahdestakymmenestä kansanedustajasta seitsemästätoista on naisia. Oikeastaan pitäisi ihmetellä sitä, ettei kummankaan vahvasti perinaisellista ajattelua edustavan puolueemme, vasemmiston ja vihreiden, yhteinen kannatuskaan ole kuin sen seitsemäntoista prosenttia.

  Jos kaiken wokeltamisen ja känselöinnin ja muun kuohkaamisen rinnalla sitten vielä ihan järkiajattelullakin on yhteiskunnassa merkitystä? No jaa, sitä ei kyllä ihan helposti voi uskoa.

  Parempaa Uutta Vuotta kaikille.

  VastaaPoista
 7. Jospa tässä on vastavetoä Kokoomuksen puisto-osastolle jota vetää meppi Pietikäinen.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!