perjantai 24. joulukuuta 2021

Nauttikaa joulusta!

Tänään on jouluaatto eli varsinaiseen jouluun johtava päivä. Siis siihen juhlaan, jonka juurena ovat erilaiset entisten aikojen perinteet - esimerkiksi roomalaisten saturnalia, germaanien yule tai juutalaisten hanukka. Meillä joulun viettoon on vaikuttanut kekri, jota on vietetty sadonkorjuun päättymisen kunniaksi eli pikemminkin loppusyksystä kuin talvipäivän seisauksen liepeillä.

Kristityille joulu on ennen kaikkea Jeesuksen syntymäjuhla, lapsille odotettu lahjojen runsaudensarvi ja monille vähemmän uskonnollisille aikuisille pyhä rauhoittumisen ja perhe-elämän aika. Itselleni se on lähinnä tuota viimeistä, mutta myös monien sellaisten muistojen aikaa, joista yhden jaoin teidän luettavaksenne tasan vuosi sitten.  

Tänä jouluna muistoja syntyy lapsenlapsilleni - ehkäpä he puolen vuosisadan kuluttua vuorostaan palauttelevat niitä mieleensä. Minä puolestani katselen tänä jouluna heidän touhujaan ja toivon jokaiselle hyvää mieltä ja tervettä elämää, johon kuuluvat niin suuret ilot kuin voitettavaksi tehdyt surutkin. 

Samaa toivon kaikille teille, arvoisat lukijani. Ja siksi toivotan hyvää ja rauhallista joulua teistä jokaiselle. Muistakaa nauttia kohtuudella joulun herkkuja, eläkää omia parhaita tapojanne, olkaa toisillenne rakastavia ja läheisiä sekä iloitkaa leikkivistä lapsista. 

Ja valosta, jonka juuri satanut lumi tarjoaa meille ikään kuin joulun ihmeeksi - niin puhtaana kuin vain juuri satanut lumi voi olla.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Joulumuisto 
Joulusatu
Lukutaito riveiltä ja rivien väleistä

12 kommenttia:

 1. Rauhallista joulua professorille, jonka inspiroivia kirjoituksia minulla on ollut onni kommentoida.

  Me kristillisen perinteen piirissä syntyneet ja eläneet olemme kaikki olleet siinä onnellisessa asemassa, että tämän uskonnon jumala on ihmiskasvoinen, ja kirkkohistoriamme on kehityskertomus, jossa kulttuurisella kuvakiellelolla ei ole ollut kognitiivisia kykyjämme amputoivaa roolia. Meille on annettu järki ja omatunto, ja käyttäkäämme niitä.

  Toivotaan, että itse kukin selviydymme yli tämän tautisen ajan ja saamme myös yhteiskuntamme säilymään inhimillisenä. Kaikkea hyvää, ja toivotan niin blogistille kuin kaikille kaikille palstan lukijoille ja kommentaattoreille omasta puolestani rauhaa ja jaksamista jatkossa.

  VastaaPoista
 2. Toivotan herra Professorille hyviä joulunpyhiä ja kiitän kuluneen vuoden kirjoituksista:-)))

  VastaaPoista
 3. Kannattaa nauttia joulusta, tiedä vaikka kieltävät sen viellä :P

  VastaaPoista
 4. Hyvää joulua Professorille ja kanssakommentaattoreille!
  Saimme sittenkin valkean joulun;
  kunpa valkoisuus sanan kaikissa merkityksissä lisääntyisi maassamme myös kautta seuraavan vuoden ja siitä eteenpäin.

  VastaaPoista
 5. Toivotan Professorille mitä parhainta joulua ja tulevalle vuodelle paljon inspiraatiota mielenkiintoisille kirjoituksille.

  VastaaPoista
 6. Hyvää Joulunaikaa koko porukalle! Professorille lisäksi kiitos ansiokkaista teksteistä!

  VastaaPoista
 7. Kun on nenä punainen niin mielikin on jouluinen. Glögin huuruisia jouluja.

  VastaaPoista
 8. Hyvää joulua koko sakille ja erityisesti proffalle.
  Täytynee ottaa videopuhelu lapsenlapsille jossain vaiheessa ja sammalla heidän vanhemmilleen eli omille killeille.

  VastaaPoista
 9. Hyvää joulua proffalle ja kaikille muillekin tasapuolisesti!

  VastaaPoista
 10. Hyvää joulutaukoa "blogosfäärin" kiintotähdelle! -jussi n

  VastaaPoista
 11. Hyvää joulua kullekkin säädylle

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!