torstai 22. heinäkuuta 2021

Rautalankaa ja biohiiliakkuja

Suomalainen metsäkeskustelu on juuttunut väittelyksi, jossa yksi osapuoli haluaa lopettaa tai ainakin oleellisesti vähentää metsien taloudellista hyödyntämistä toisen osapuolen puolustaessa metsien laajamittaista käyttöä. Helsingin sanomissa oli tänään kaksi tärkeää puheenvuoroa tämän keskustelun jatkoksi. 

Niistä ensimmäisessä professori Juha Lipponen väänsi rautalangalla kuinka metsien käytön vähentäminen saattaa toimia tosiasiallisena hiilenlähteenä verrattuna tilanteeseen, jossa vihreää kultaa hyödynnetään korvaamaan fossiiliseen hiileen perustuvia tuotteita. Hän kehotti ajattelemaan tilannetta, jossa "kuvitellaan, että kehitämme kokonaan uuden puupohjaisen tuotteen, johon liittyvään arvoketjuun – mukaan lukien puunkorjuuseen liittyvä hiilinielun laskennallinen pieneneminen – liittyy yhden kilon hiilidioksidijalanjälki. Jos kyseinen tuote korvaa fossiilisen vastaavan tuotteen, joka arvoketjuineen tuottaa ilmakehään kaksi kiloa (fossiilista) hiilidioksidia, olemme siis poistaneet ilmakehästä kilon hiilidioksidia verrattuna fossiiliseen tuotteeseen. Puutuote itse on tällöin hiilinielu."

Kuinka sattuikaan, saman lehden toisessa jutussa kerrottiin esimerkki juuri tällaisesta kehityksestä. Stora Enson insinöörit olivat nimittäin kehittäneet biohiileen perustuvan fossiilista grafiittia korvaavan ligniinituotteen, joka voidaan ottaa käyttöön akkujen raaka-aineena. Sitä tuottava tehdas tulee sijaitsemaan Kotkan Sunilassa.

Akkujen käyttöhän on lisääntymässä hurjasti sähköautojen yleistymisen myötä. Ligniinistä ei kuitenkaan tule pulaa, sillä kaikesta maapallon biomassasta noin 30 prosenttia on sitä. Eikä se ole nykyisinkään vailla käyttöä, sillä metsäteollisuus polttaa sen energianlähteekseen. Näin esimerkiksi sellutehdas on samalla voimalaitos

Mikäli Stora Enson haaveet toteutuvat, vähenee ligniinin energiakäyttö samassa suhteessa kuin sitä sijoitetaan sähköautojen ja muiden laitteiden akkuihin. Sikäli lopputulos olisi hiilineutraali suhteessa nykytilanteeseen, mutta - aivan kuten professori Lipponen kuvitelmassaan päätteli - fossiilisen grafiitin korvaaminen biomateriaalilla tekee muutoksesta hiilinielun. 

Todettakoon vielä lopuksi se, ettei Stora Enson tuotekehitys olisi ollut mahdollista ilman yhtiön vahvaa kassavirtaa, joka perustuu metsien perinteiseen hyödyntämiseen eli sahatavaraan, paperiin ja selluloosaan. Siksi on erinomaista, että yhtiö on pystynyt näiden varassa tekemään alkuvuodesta huipputulosta, joka mahdollistaa tehtyjen innovaatioiden kaupallistamisen sekä myös uusiin tuotteisiin johtavan tuotekehityksen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomalaisten metsien talouskäyttö on ilmastoteko
Pirullisia ympäristöongelmia
Tuotekehityksen kautta markkinoille


7 kommenttia:

 1. Mutta kun tunnustuksellinen ajattelu ei ole päämäärärationaalista ajattelua, vaan efektejä tutuudellisuuden todisteiksi tarvitsevaa ajattelua.

  Eivät esimerkiksi terroristien teot pyri mahdollisimman monen toisuskovaisen tuhoamiseen, van tuon tuhoamisen on aina tapahduttava mahdollisimman efektiivisellä tavalla. On räjäytettävä pommeja, käytettävä konetuliaseita, ajettava isolla autolla väkijoukkoon, heiluteltava veitsiä, jne.

  Ei "vihreän ajattelun" tarvitsema eskatologinen kuvasto tuosta poikkea. Se tarvitsee tehtaanpiippujen sysimustat savut, öljytankkereiden saastuttamat vesilunnut, hakkuuaukeamien lohduttoman puukadon.

  Kun vastassa on tunnustuksellinen ajattelu, joka takertuu omiin leimoihinsa -- varokin, jos et hyväsy käsitettä "turvapaikanhakija", vaan puhut siitä mistä todellisuudessa on kyse, eli kansainvaelluksesta -- mikään järkiperuste ei ajattelua muuta. Vain efektit merkitsevät ja uhriajattelu rulaa. Eivät ne näe mitään ristiriitaa "ilmastonmuutoksen" vastustamisen ja kansainvaelluksen kannattamisen välillä.

  Tieteellä ja ihmisjärjellä pitäisi olla se suhde, joka niille eurooppalaisen uuden ajan kartesiolaisessa rationaalisuudessa on historiallisesti asettunut. Valitettavasti tämä eurooppalainen ajatusperintö on meiltä nyt hajoamassa. Ja hajoamisen takana ovat tunnustuksellisuuden uudet uskontomuodot, joista juuri "vihreän" ajattelun hellimät eskatologiat ja "ihmisarvo- ja -oikeusideologiat" tarvitsevat kaikkein efektiivisimmät "todisteet".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin.
   On outoa seurata sivusta, kuinka ihmiset on saatu vaatimaan itse olojensa kurjistamista, jonkun oletetun ja näkymättömän "ilmastokatastrofin" takia.
   Eihän noilla viherteoilla ole muuta tarjoitusta, kuin aikaansaada itseaiheutettu energiapula, jotta sitä voidaan alkaa ankarasti säännöstelemään.

   Kannattaisi joskus kuunnella oikeita asiantuntijoita näissä asioissa niiden "ilmastotiedemiesten" sijaan.

   https://www.youtube.com/watch?v=CA1zUW4uOSw

   Poista
  2. Näiden "ilmastotiedemiesten" valheellisesta ja vilpillisestä toiminnastahan on jo aika paljon todisteita. Mittaustietoja käytetään luovasti, eli jos jotkut mittaustulokset eivät sovi teoriaan, ne jätetään pois. Nämä tieteilijät eivät myöskään anna dataansa muiden tutkijoiden käyttöön, joten kukaan ei voi teorioita todentaa. Kuuluisan "jääkiekkomailan" kehittänyt Michael Mann kuuluu tähän huijareiden joukkoon.

   Poista
  3. Nuo viherkommunistien yligurut, "ilmastotiedemiehet" ovat todella huijareita ja törkeitä tieteen väärietelijöitä.
   Viherkommunisteillehan monet muutkin, kuten LGBT-perversiot ovat "uutta normaalia", johon koko yhteiskunnan pitäisi alistua.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 2. no kun se vahvistaisi valkoista vhm...jos täällä keksitään tai tehdään jotain...eli se ei käy

  VastaaPoista
 3. Jotta voit muuttaa talouttasi kovan taloudellisen kokemuksen jälkeen, vakauttaa yrityksesi, aloittaa toimintasi, maksaa velat tai nämä sähkölainat, tarjota tarvikkeita myymälääsi ja lainoja lääketieteellisistä syistä sekä kaikista investoinneista tai ostoista ja paljon muuta tarpeisiin. Tarjoamme lainoja kaikille, jotka haluavat toimia jollakin edellä mainituista aloista. Luotettava ja turvallinen prosessi, jossa on luonteeltaan hyviä ihmisiä, jotka suorittavat kyseisen pankin yksityishenkilöt. Siten korko on 3% ja mahdolliset alennukset lainoille, joiden määrä on 2 000–1 000 000 euroa.
  Ota yhteyttä, jos siltä tuntuu. Olemme käytettävissä antamaan sinulle hyötyä epäilystä. Lupaan et tule katumaan.
  Yksi osoite: fotakisgrigorios@gmail.com
  Whatsapp: +79789127554

  VastaaPoista
 4. Tiede artikkeli:

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/04/15/autojen-keventaminen-puupohjaisilla-hiilikuiduilla-pudottaisi-paastot-suomi-voi

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!