perjantai 30. heinäkuuta 2021

Kalajoen metsäpalojen historiallinen viitekehys

Ilta-Sanomat nosti pääkirjoituksessaan esille sen, kuinka Venäjällä ihmetellään Suomen vähäisiä metsäpaloja. Jutussa kerrottiin, että suurin syy meidän ja venäläisten metsien syttymisherkkyydessä on ihmisten välinpitämättömyydellä. 

Siinä sanottiin myös, että "ei Suomikaan ole turvassa. Kalajoella vastikään käsistä riistäytynyt metsäpalo kertoo siitä, että myös meidän on varauduttava vaikeisiin palokesiin. Suomen metsäautotiet ja runsas luontainen sammutusvesistö eivät paljon auta, jos kesät muuttuvat nyt koetun kaltaisiksi pätseiksi."

Uskon kyllä, että suomalaisten ja venäläisten tulenkäytössä on jonkinlainen ero, vaikka eivät suomalaisetkaan ole tässä suhteessa mitään pyhimyksiä. Enemmän minua kuitenkin jäi kiinnostamaan tuon Kalajoen 300 hehtaarin metsäpalon historiallinen yleisyys ja laajuus eli ilmaston (erityisesti kesien) vähäisen lämpenemisen näkyminen niissä. Ylen jutun mukaanhan Kalajoen metsäpalo on todennäköisesti suurin sitten 1970-luvun.

Tieto löytyi nykyaikana helposti googlaamalla, eli asiasta on tehty Wikipedia-sivu. Sen mukaan suurin metsäpalo näyttäisi olleen Venäjän ja Suomen rajalla 1960-luvulla riehunut Tuntsan erämaiden 120 000 hehtaarin tulimeri. Siitä 20 000 hehtaaria oli Suomen puolella eli suomalainen palo-ala oli yli 60-kertainen verrattuna Kalajoen tämän vuoden metsäpaloon. 

Muita oleellisesti Kalajoen tämän kesän tulipaloa laajempia metsäpaloja oli listattuna vuodelta 1933 Kihniössä 5 000 hehtaarin, vuonna 1959 Isojoen-Honkajoen alueella noin 1 700 hehtaarin, vuonna 1969 Tyrnävän-Muhoksen alueella 1 300 hehtaarin ja 1970 Kalajoella 1 600 hehtaarin ja vielä samana vuonna Limingalla 500 hehtaarin alalla. 

Niinpä omiin silmiini näyttäisi siltä, ettei tämän vuoden Kalajoen metsäpalo ole mikään varoitus lämmenneestä ilmastosta vaan osa metsäpalojen jatkuvaa ketjua. Tätä käsitystäni tukee myös se, että yli 100 hehtaarin metsäpaloja oli Wikipedia-sivulta listattu vuosina 1992, 1997 (kaksi eri metsäpaloa) ja sekä vuonna 2020.

Tekemässäni haussa sattui vastaan myös historiallinen lehtijuttu. Sitä lukiessa näyttäisi siltä, että vuonna 1925 on maassamme ollut todella laajoja metsäpaloja. Wikipedia-sivullakin ilman pinta-alatietoa mainitun Siikajoen palon laajuudeksi siinä mainitaan peräti 75 neliökilometriä eli 75 000 hehtaaria. Lisäksi samana vuonna oli ollut myös muita jättimäisiä metsäpaloja. Ja silloinhan elettiin - kuten hyvin muistetaan - nykypäivään verrattuna varsin kylmässä pienestä jääkaudesta vasta toipumassa olevassa ilmastossa.

Oleellisin viimeisen sadan vuoden muutos metsäpalojen suhteen näyttäisikin olevan suomalaisten metsäpalojen vähenevä määrä ja pienentynyt pinta-ala. Ja niiden taustalla ei voine olla mikään muu kuin tehostunut metsien hoito, joka on jättänyt aiempaa vähemmän helposti palavaa materiaalia metsien alikasvoksiin sekä johtanut IS:n jutussa mainittuun tiheään metsäautotieverkostoon, jonka kautta metsäpalojen alut saadaan nykyisin nopeasti sammutetuiksi. Tämän asianhan nosti esille taannoin myös USA:n ex-presidentti Donald Trump.

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa myös se, että mikäli omistajilleen rahanarvoinen puiden käyttö eli metsien hoito menettää merkityksensä esimerkiksi niiden hiilinieluiksi ja bioreservaateiksi museoimisen takia, tulevat metsäautotiet rappeutumaan korjausinvestointien puuttuessa ja metsiin kehittyy vähitellen myös yhä enemmän paloherkkää materiaalia raivausten jäädessä historiaan. Tämän seurauksena myös metsäpalojen hallinta ja samalla metsien hiilivarastojen ylläpitäminen tulevat vaikeutumaan riippumatta siitä kuinka paljon ilmasto lämpenee vai lämpeneekö se lainkaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Valeuutinen metsässä
Moraaliposerausta vai tietämättömyyttä?
Metsien haravoimisesta Suomessa

10 kommenttia:

 1. Punavihermediassa kaikki luonnonilmiöt selitetään ilmastonmuutoksella. Onkohan sukupuolten nykyinen moninaisuuskin sen syytä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suattaapi ollakin.

   Sillä muistelen ainakin joidenkin matelijoiden munista kehittyvän enemmän toista sukupuolta kun lämpötila ylittää tietyn rajan. (Tai jotain vastaavaa...)

   Vähäkarvaisella ihmisapinalla tuo lämpötila vaikuttanee korvien väliseen materiaan/tilaan mahdollistaen monet sukupuolet...

   Poista
 2. Linnanmäellä paljon muslimeja viettämässä mukavaa aikaa. Kuka rahoittaa laiteliput?

  VastaaPoista
 3. Sinä, vaikka Soroksen pitäisi.

  VastaaPoista
 4. Valtamedia pitää ilmastonmuutosta syynä yhä useammalle normaalille tapahtumalle. Sille on tärkeää hokea sanaa ilmastonmuutos samaan tapaan kuin sanaa korona. Kannattaa miettiä, mikä on tautologisen propagandan tavoite.

  Valtamedian taustajoukkojen tavoitteena on saada Suomi täysin epäitsenäiseksi. Elokapinallinen hallituksemme toimii siinä isojen poikien hyödyllisenä idioottina. Vihervasemmisto järkeilee, että kun valta on ulkoistettu, olemme suojassa omalta pahuudeltamme. Bonuksena marinit, tuppuraiset, saarikot ym toivovat tietysti saavansa hopearahat Klaus Schwabin herrakerholta.

  Itse metsäpaloista voi sanoa seuraavaa: Kun metsät jätetään reservaateiksi, laajenevat metsäpalot räjähdysmäisesti. Varsinaiset ekologit pitäisivät niitä luonnollisina ja toivottavina, vaikka Kallion betonivihreät kauhistelevat niitä samalla tavalla kuin Sinnemäki kauhisteli variksen kohtaloa petolinnun kynsissä. Palaessaan hiilinielut oksentaisivat hiilidioksidia ja pienhiukkasia ilmoille pikakelauksella. Kalliossakin leijailisi savupatja ja siten metsä tulisi jopa vihreiden aistittavaksi.

  VastaaPoista
 5. Kaupungeissa asuvat punavihreät tytöt eivät tiedä mitään metsistä eikä varsinkaan metsänhoidosta. Heidän tavoitteensa on rauhoittaa metsät ihmisen kosketukselta. He eivät ole liikkuneet metsissä sen vertaa, että tietäisivät, että hoitamaton metsä on hyvin pian läpipääsemätöntä viidakkoa, jossa kukaan ei käyskentele mielellään, koska siellä varusteena on oltava lähinnä viidakkoveitsi. Lopulta tuloksena on usein synkkä kuusikko, jonka alapuolella ei ole minkäänlaista aluskasvillisuutta, vaan sammaleen peittämää maata, jonne ei auringon valo pääse. Edes linnut eivät siellä viihdy. Pystyyn kuolleita ja maassa lahoavia ja konkeloon kaatuneita puita siellä kyllä on. Mukavampi on hyvin hoidettu talousmetsä, jossa jopa retkeily on mahdollista.
  Avohakkuita pelätään, mutta suomalaisella metsänhoidolla hakkuuaukeat kasvavat hyvin nopeasti uutta metsää. Luontohan on muutenkin sen verran vahva elementti, että se valloittaa hyvin pian minkä tahansa alueen, jota ei parin vuoden välein siistitä vesakoista.
  Nimim: Kokemusta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten kyllä, mutta Suomessa metsät palaisivat kohtuullisen lyhyin väliajoin, jos ne jätettäisiin oman onnensa nojaan, eikä edes paloja sammutettaisi.

   Poista
 6. Hiukan käsillä olevan aiheen vierestä eli liittyen maahanmuuttoon ja varsinkin ns. työperäiseen maahanmuuttoon:

  "Mitä lisäarvoa kolmansien maiden tulijat tuovat?"
  https://pt-media.org/2021/07/30/paavon-keskiviikkopaatos-mita-lisaarvoa-kolmansien-maiden-tulijat-tuovat/

  Tuovathan ne mm. tällaista lisäarvoa Ruotsiin tänään:
  "Rosengårdin imaami jatkaa kansanryhmää vastaan kiihottamista: ”Tuomiopäivä tulee vasta, kun muslimit taistelevat juutalaisia ​​vastaan ​​ja tappavat heidät”", https://www.kansalainen.fi/rosengardin-imaami-jatkaa-kansanryhmaa-vastaan-kiihottamista/

  Huomenna Suomeen, kiitos Ohisalon johtamien viherkommunistien, kokkareiden avustamina?

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 7. 75 neliökilometriä on 7500 hehtaaria. Ei mulla muuta.

  VastaaPoista
 8. Jotta voit muuttaa talouttasi kovan taloudellisen kokemuksen jälkeen, vakauttaa yrityksesi, aloittaa toimintasi, maksaa velat tai nämä sähkölainat, tarjota tarvikkeita myymälääsi ja lainoja lääketieteellisistä syistä sekä kaikista investoinneista tai ostoista ja paljon muuta tarpeisiin. Tarjoamme lainoja kaikille, jotka haluavat toimia jollakin edellä mainituista aloista. Luotettava ja turvallinen prosessi, jossa on luonteeltaan hyviä ihmisiä, jotka suorittavat kyseisen pankin yksityishenkilöt. Siten korko on 3% ja mahdolliset alennukset lainoille, joiden määrä on 2 000–1 000 000 euroa.
  Ota yhteyttä, jos siltä tuntuu. Olemme käytettävissä antamaan sinulle hyötyä epäilystä. Lupaan et tule katumaan.
  Yksi osoite: fotakisgrigorios@gmail.com
  Whatsapp: +79789127554

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!