lauantai 17. heinäkuuta 2021

Komission metsästrategia

Komissio julkaisi metsästrategiansa eilen. Lopputulos oli kelvollinen sekä metsänomistajien etujärjestölle MTK:lle ja metsäteollisuudelle että ympäristöväelle. Tosin samalla tuli esiin se, että vähän aiemmin julkaistu ilmastopaketti vaikeuttaa sahoille kertyvän sahanpurun hyödyntämistä eli saattaa ehkäistä Suomeen syntyviä biotalousinvestointeja.

On myös huomattava, että komissio puuttui metsänhoitoon kirjaamalla avohakkuiden käytön erikseen perusteltavaksi. Mikäli tämä tulkitaan tiukasti - kuten MTV3:n haastattelema tutkija teki - se tarkoittaisi siirtymistä jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen, jonka puuntuotos on vain noin 80 prosenttia avohakkuutalouden tuottamasta. 

Tällä olisi Suomen kannalta dramaattiset seuraukset, koska metsätaloudessa 90 % tuloksesta syntyy vasta hakkuiden jälkeen. Siten esimerkiksi Suomen verottaja saisi tulevaisuudessa vuotuisen 4 miljardin euron sijaan "vain" 3,2 miljardin euron potin.

Tässä yhteydessä kiinnitin itse huomioni erityisesti siihen, että EU:n komissio aikoo antaa vuonna 2023 esityksen metsien kartoittamisesta satelliittien avulla. Näin siksi, että tärkeimpien metsämaiden - kuten Suomen tai Ruotsin - metsävarat ja niiden kehitys tunnetaan erittäin tarkasti valtakunnallisten metsien inventointien kautta. 

Erityisen huolestuttavaa asiassa on se, että Euroopan komission tutkimuskeskuksessa jokin aika sitten satelliittidatan pohjalta tehdyn tutkimuksen tulokset olivat rankalla tavalla harhaisia. Niissä väitettiin, että Euroopan metsähakkuut - etenkin Pohjoismaissa, Baltiassa ja Iberian niemimaalla olisivat lisääntyneet äkillisesti 69 prosentilla, vaikka muutokset olivat todellisuudessa pieniä eli selittyivät suhdannevaihteluilla. 

Jos EU aikoo siis tulevaisuudessa perustaa metsäpolitiikkansa satelliittidataan, on siihen perustuvia menetelmiä kehitettävä todella paljon, jotta vältytään harhaisen tiedon käyttämistä poliittisen päätöksenteon perusteena. Tämä on erityisen tärkeää pyrittäessä taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävään metsien käyttöön. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vihreän suunnitelmatalouden kukkasia
Komissio hamuaa määräysvallan suomalaisiin metsiin
Mahtavatkohan vihreät ymmärtää politiikkansa seurauksia?

14 kommenttia:

 1. MTK:N edustaja hehkutti kovasti että Komissio ymmärsi, eiköhän tuossa käy kuten kun saadaan koukku poskeen kiinni, niin alkaa tulla uusia kiristyksiä ja säädöksiä, tulee mieleen nämä elpymispaketit ja kreikkatukirahat ..

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Siinäpähän valvoo satelliittien avulla,
   me itse valvomme metsiämme laserkeilauksen
   avulla.

   Poista
 3. Mistä lyödään Proffa vetoa, että kun tämä esitys on hyväksytty jäsenmaissa, alkaa uusien säädösten ja kiristysten tulva ..

  VastaaPoista
 4. Meidän kannattaisi varmaankin tarjota Keski-Euroopalle apua puuntaimien istutuksessa. Suomi on jo suurimmalta osaltaan metsää, joten parempia tuloksia saataisiin kun metsitettäisiin Keski-Eurooppaa. Kun lensin työkeikalta Saksasta, lentokoneen ikkunasta näki hyvin kuinka vähän siellä on metsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niitä vähäisiäkin metsiä hakataan pois tuulettimien tieltä.
   Voi tuota järjen köyhyyttä.

   https://notrickszone.com/2021/04/10/climate-insanity-german-greens-conservatives-push-for-100s-of-wind-turbines-in-black-forest/

   Poista
  2. Kannatettava ajatus! Olenkin ihmetellyt, miksi Suomen tekemät ilmastotoimet pitäisi toteuttaa juuri Suomessa. Miksi ajatella näin umpimielisesti, paikallisesti, sulkeutuneesti, impivaaralaisen kansallismielisesti? Koko ihmiskunnallehan maapallo ja ilmasto kuuluvat.

   Suomessa kun asiat on hoidettu hyvin, niin kalliiksi tulee Suomessa niiden viimeisten hiilenlähteiden puhdistaminen. Monessa muussa maassa saataisiin sama vaikutus aikaiseksi huomattavasti edullisemmin. Suomi voisi vaikkapa kehitysapuna käydä tekemässä muualla maailmassa vaikuttavia ja kustannustehokkaita ilmastotoimia oman maan viimeisten hiilenmurenten poistamisen sijaan.

   Yksi näistä ilmastotoimista voisi tosiaan olla puuntaimien istuttaminen sinne, mistä metsät on jo hävitetty.

   Poista
  3. Onko Suomi ainoa maa, joka osaa tehdä ja luulee pystyvänsä vielä maksamaan sen tekemisen? Onko se myös ainoa maa, joka syyllistää itsensä ongelmista, joihin sillä ei ole osaa eikä arpaa?

   Poista
 5. Kun käsitettä "strategia" käytetään, kyseessä luulisi olevan päämäärärationaalinen ajattelu. Mutta ei ole.

  Kyseessä on yhtä tunnustuksellinen ajattelu kuin se mitä ilmenee esimerkiksi terroriteoissa. Terroristit ovat vakaumuksellisia uskontunnustajia, joiden psyyke on taantunut niin symbioottiselle asteelle, että itsetuho ja tuhoamistarve yhtyvät. Kun he tekevät hirmutekojaan, vain efektit merkitsevät. Uhrien on saatava surmansa näyttävällä tavalla, on räjäytettävä pommeja, ammuttava konetuliaseilla, ajettava rekka-autolla ihmisjoukkoon, heiluteltava veitsiä niin että verta lentää.

  Koko ilmastonmuutosajattelu on sikäli tunnustuksellista, että kaikki perustuu mallintamiseen, mikä viittaisi systeemiajatteluun, joka kuitenkin suljetaan päättelykehien ulkopuolelle, koska silloin koko ajattelun totaalinen todellisuusvasteettomuus paljastuisi.

  Nyt ajattelun tunnustuksellisuus paljastuu vain siinä roolissa mikä tunnustuksellisella paatoksella ja moraalilla on ajattelun "totuudellisuuden" tukena -- varjellaan eskatologiaan olemuksellisesti kuuluvaa synnintuntoa, ja suurimmat synnit ovat suurimman efektin tekeviä visuaalisia mielikuvia. Musta savu tehtaan piipusta, avohakattu metsäaukea.

  Sellainen olentohan tämä ihminen on. Yhdet ovat ihan hulluja, toiset sillä rajalla. Hullujen ehdoilla eletään, koska siellä missä äly ja uskonto kohtaavat, älyllä ei koskaan ole ollut mitään mahdollisuuksia. Tavoitellessaan "uskottavaa puolustusta" suurvallat rakensivat varastoihinsa niin paljon ydinasearsenaalia, että räjäytettiinpä se missä päin maapalloa tahansa, ilmakehään kertyvä säteily olisi riittänyt tappamaan jokaisen ihmisen 16 000 eri kertaan.

  Ei muuta kuin lisää löylyä löylynlyömien kunniakkaiden strategisten tavoitteiden kiukaalle! Kyllä se siitä. Asioilla on taipumus järjestyä.

  VastaaPoista
 6. Asiaan löytyy tällainenkin naisnäkökulma

  https://www.hameensanomat.fi/mielipiteet/lulu-ranteen-ps-mielipide-eu-toimii-kuin-piru-joka-vie-lopulta-koko-kaden-2092419/

  josta en voi olla muuta kuin samaa mieltä.

  Voisinpa sanoa samaa poliittisen eliittimme naisoletettujen edesottamuksista tämän(kin) asian suhteen.
  Tai yleensä minkään.

  VastaaPoista
 7. Kansanedustaja huolestui: Natsi-sänkyjä Japanissa. :D

  https://www.verkkouutiset.fi/kansanedustaja-olympiakylan-jarjestelyista-natsimenoa/#9ab70c18

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kysyn, että miksi suomen pitää kustantaa joillekkin liikuntaa harrastaville eläteille seksimatka japaniin? Huonolla tuurilla päätyy päättäjäksi ja tuohoaa brykkaren jalanjäljissä muitakin asujimistoja.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!