perjantai 23. heinäkuuta 2021

Nyt testataan onko afrikkalaisista menestyvän valtion ylläpitäjäksi

Olen pitänyt Etelä-Afrikkaa jo vuosien ajan jonkinlaisena osoituksena - ja samalla testinä - siitä, että myös Afrikan musta väestö kykenee ylläpitämään valtiota, jossa on kelvollinen elintaso. Toki maa on alkujaan saanut tämän aseman valkoisen väestönosan apartheid-ajan perintönä ja sen ylläpitämisessä auttaa edelleen yli nelimiljoonainen valkoinen väestönosa. Siitä huolimatta maan tulevaisuus on ennen kaikkea mustien käsissä.

Nyt Etelä-Afrikka on joutunut valtavien mielenosoitusten kouriin. Ne ovat aiheutuneet entisen presidentin Jacob Zuman vangitsemisesta hänen uhmattuaan tuomioistuinta. Sen seurauksena sinänsä kelvottoman ex-presidentin kannattajat ovat lähteneet kaduille aikaansaaden nyt jo noin 340 ihmisen kuoleman. 

Etelä-Afrikan valkoisten maastapako on muutamien viime vuosien aikana laantunut, mutta siitä huolimatta heidän osuutensa koko väestöstä on pienentynyt. Valkoisten suhteellinen osuus on laskenut sadan vuoden takaisesta yli 20 prosentista alle kahdeksaan prosenttin koko väestön kasvamisen seurauksena. Tämä tarkoittaa, että korkean elintason ylläpitäminen maassa on siirtymässä yhä enemmän mustan enemmistön ja ns. värillisten vastuulle.

Talousmielessä Etelä-Afrikka on ollut varsin stabiili ja esimerkiksi BKT:n muutos on ollut lähes kaikkina vuosina positiivinen. Korona-pandemia toki aiheutti syvän notkahduksen, mutta jo viime vuoden lopulla suunta kääntyi jälleen positiiviseksi - sama suunta on jatkunut kuluvan vuoden puolella. 

Nähtäväksi jää, mikä on Jacob Zuman kannattajien mellakoinnin vaikutus Etelä-Afrikan tulevaisuuteen. Tähän mennessa mellakoiden keskiössä olevan KwaZulu-Natalin alueen talous on kärsinyt 1,4 miljardin euron vahingot. 

Peräti 161 kauppakeskusta, 11 tavarataloa ja kahdeksan tehdasta on saanut merkittäviä vaurioita. Mielenkiintoisina yksityiskohtina 161 viinakauppaa, 90 apteekkia, 300 pankkia ja 1 400 pankkiautomaattia on vandalisoitu. 

Nykyisestä presidentti Cyril Ramaphosasta ei ole kuultu negatiivista uutisointia, joten hän lienee joka tapauksessa katkaissut Etelä-Afrikan johtajien pitkään jatkuneen heikentymiskierteen, vaikka aluksi epäilinkin toisin. Tämä oli kuitenkin itse asiassa odotettavissa ottaen huomioon hänen menneisyytensä liike-elämän palveluksessa ja tiukat otteet kaivosmiesten laittomuuksien edessä.  

Nähtäväksi jää, onko Ramaphosa se mies, joka vakiinnuttaa Etelä-Afrikan maailman menestyvien valtioiden joukossa, vai onnistuuko vanha korruptoitunut valta kampeamaan hänen pois asemastaan. Siinä mielessä nyt nähtävissä olevat mielenosoitukset ovat mustan vallan kyvykkyyden koetinkivi ja niiden rauhoittaminen avain Afrikan eteläkärjen hyvälle tulevaisuudelle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
HS historiallisten vääryksien äärellä
Kertakaikkinen ratkaisu suunnitteilla Etelä-Afrikkaan?
Onko väestöllä väliä?

9 kommenttia:

 1. Kyllä kai nuo kauppakeskukset ja muut ovat ryöstelyn kohteena ennen kaikkea siksi, että kasvava joukko köyhiä ja työttömiä on yksinkertaisesti nälissään. Mustan hallinnon testi on siis epäonnistunut eikä mitään parempaa ole tulossa.

  Tai tulossa on se sama kuin Zimbabwessakin eli selittää kasvava kurjuus valkoisten toiminnalla. Heitähän kumma kyllä edelleenkin on kummassakin maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nytlevitä samaa agendaa kun valtamedia.
   Ryöstäjien seassa nimittän oli maan päättävissä asemissa ollut korkeasti koulutettu musta äijä joka mätti liikkeestä, grillejä, tv:tä ja muuta maasturiinsa, vaikka äijällä oli rahaa miljoonia silti piti varastaa.
   Joten täyttä sontaa että ihmiset tuolla varastaa sen takia että olisivat köyhiä, sehän selviää heti jokaisella joka on nähnyt videoita ryöstelijöistä, ei ne kyllä oikein köyhiltä helkkari näytä.

   Poista
 2. Kirjakauppoja tuskin on ryövätty?

  VastaaPoista
 3. Keitäpä me olisimme määrittämään mikä on säällinen elintaso tai järjestys?

  VastaaPoista
 4. Tulee mieleen USA:n BLM-mellakat tuon mellakoitsijoiden pigmentin vuoksi. Eli ongelmanratkaisun keinot näyttävät olevan samat, eli ei kun hulinoimaan, tuhoamaan ja ryöstelemään. Etelä-Afrikassa tosin mustat tappelevat keskenään, joten ilmeisesti ei tässä tapauksessa päästä valkoista miestä syyttämään, ellei sitten takautuvasti. Luultavasti valkoiset ovat tässäkin kärsivänä osapuolena, mitä tulee taloudellisiin vahinkoihin, kuten Amerikassakin.

  VastaaPoista
 5. Tuhka näki videon että eräässä kauppakeskuksessa melkein kaikki kaupat ryöstettiin tai tuhottiin.

  Yksi kauppa oli täysin ehjä, kirjakauppa. Se kertoo jotain.

  VastaaPoista
 6. Jotta voit muuttaa talouttasi kovan taloudellisen kokemuksen jälkeen, vakauttaa yrityksesi, aloittaa toimintasi, maksaa velat tai nämä sähkölainat, tarjota tarvikkeita myymälääsi ja lainoja lääketieteellisistä syistä sekä kaikista investoinneista tai ostoista ja paljon muuta tarpeisiin. Tarjoamme lainoja kaikille, jotka haluavat toimia jollakin edellä mainituista aloista. Luotettava ja turvallinen prosessi, jossa on luonteeltaan hyviä ihmisiä, jotka suorittavat kyseisen pankin yksityishenkilöt. Siten korko on 3% ja mahdolliset alennukset lainoille, joiden määrä on 2 000–1 000 000 euroa.
  Ota yhteyttä, jos siltä tuntuu. Olemme käytettävissä antamaan sinulle hyötyä epäilystä. Lupaan et tule katumaan.
  Yksi osoite: fotakisgrigorios@gmail.com
  Whatsapp: +79789127554

  VastaaPoista
 7. Lainatarjous yksittäisten suomen välillä

  Olemme virasto, joka myöntää lainoja kaikille sitä tarvitseville ja pystyy maksamaan sen takaisin 2 prosentin korolla.
  Tarjouksemme vaihtelevat 5000 eurosta 900000 euroon.
  Ota meihin yhteyttä tällä osoitteella: michaelgrilous@gmail.com

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!